Премини към съдържанието
 • Добре дошли!

  Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

  Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

   

phpBB - инсталация и администрация


Препоръчан отговор


Един от най-разпространените форумни скриптове е phpBB. Ако погледнете който и да е от форумите на free server-ите: data.bg, free.evro.net и др. – всички ползват phpBB. И не само free сървърите – форумите за програмисти (sourcecore.net, bgdev.net), форума на Бурггас (irc.bourgas.net) – те също използват phpBB. И това не е случайно – phpBB е напълно б езплатен, лесен за администрация и удобен за потребитителите. И освен това е преведен на много езици, включително български.

Първото, което трябва да направите, е да свалите самия скрипт. Това може да стане от официалния сайт на phpBB – www.phpbb.com. От същия сайт можете да свалите и българския превод. Следващото нещо, от което имате нужда, е осигурен PHP хостинг (можете да пуснете web сървър на собствения си компютър за да потренирате с администрацията). Разрхирайте phpBB и го качете на сървъра. В директория languages качете българския превод (също вече разархивиран). След това стартирайте скрипта. install\instal.php. Ако сървъра ви е правилно конфигуриран, ще видите следната страница:

install.jpg

В default board language можете да изберете езика по подразбиране – можете още от сега да го смените на български.

В Database type изберете SQL сървъра, с който разполагате – phpBB поддържа няколко такива. Обикновено се ползва MySQL, но дори в този случай трябва да знаете дали работите с версия 3 или 4.

Следват данните на базата данни. Ако качвате форума на платен хостинг, то цялата тази информация ви е предоставена, ако използвате собствения си компютър – вие трябва да сте я определили при инсталация / конфигурация на сървъра.

Следват данните на съръра и на администраторския акаунт. За порт оствете 80, за path въведете директорията, в която е форума (спрямо основната директория). След като попълните всички полета, натинете Start Install. Процедурата е бърза :ph34r:

След като приключите с инсталацията изтрийте директориите instalл и contrib от сървъра – това се прави с оглед на сигурността :wors: Инсталацията приключи – готови сте за администрация.

Влезте с вашия администраторски акаунт. Това, което ще видите, сигурно ви е познато:

phpbb.jpg

Това, което веряотно не сте виждали до сега, е линка “Влезте в администраторски панел” в долния край на страницата. Именно към Администраторския панел ще се насочим, за да видим как се създават нови категории и форуми, потребитеслки групи и рангове и др.

admincp.jpg

От дясно можете да видите статистиката на форума – общ брой теми, мнения и потребители, средно теми и мнения на ден, размер на базата данни и др. Също така можете да видите списъка с потребителите, които са във форума – тяхното IP и в кой раздел са в момента. От ляво са различните категории, които ще разглеме подробно.

И тъй като това е току що инсталиран форум, който притежава само една тестова категория и тестов форум, нека започнем със създаването на категории и форуми. За целта от категорията “Форум” избираме “Настойки”. Винаги трябва да има поне една категория и един форум – не можете да изтриете последния форум. Затова първо си създаваме категориите, които искаме, а после трием останалите.

forum_control.jpg

Създаването на нова категория става чрез натискане въвеждане на името й и натискане на бутона “Създай нова категория”. Аналогично става и създаването на форуми във категорията, с тази разлика, че след като въведете име се отваря страница, в която можете да въведете допълнителна информация.

new_forum.jpg

Тук освен името на форума тряба да напишете и неговото описание (което всъщност не е задължително), да изберете статуса му (отключен/заключен, във втория случай във форума не може да се пише), а освен това можете да изберете категорията, в която да бъде добавен – по подразбиране това е категорията, в която сте натиснали бутона “Създаване на нов форум”. Тук можете да включите и автоматично изтриване на темите, като определите след колко време след като не е било писано в една тема тя да бъде изтривана. Това е полезно за големи, силно активни форуми, в които се публикуват много теми а мястото на сървъра (т.е. размера на базата данни) е ограничено.

След като направите категориите и форумите (и изтриете тестовата такава) минаваме към насторйките на правата. Основното, което се прави тук, е да се определи дали нерегистрирани потребители могат да пишат във форума. За целта изберете линка “Права” от категорията “Форуми”. Появява се следната страница

permission.jpg

Тук избирате от падащия списък форума, за който искате да редактирате правата и натискате “Редактирай форума”. phpBB ви предлага два режима на определяне на правата – опростен и разширен. Препоръчвам да използвате разширения, тъй като в него можете да определите за всяко действие кой има право да го извърши и кой не. В опростения ви се предлагат няколко готови шаблона.

И така, ето как изглежда разширение режим на определяне на правата:

permission2.jpg

Тук можете да определите за всяко едно дейстрие дали може да се извърши от Всички, от регистрирани потребители, от модератори или от администратори. Ако премахнете правото на “виждане” на определена група потребители, дадения форум става невидим за тях – не се извежда в списъка с форуми; ако рабраните четенето потребителите виждат форума, но не могат да четат темите в него. Предполагам другите “действия” са ясни – единствено може би не ви е известна разликата между “Важна тема” и “Съобщение”. Ако изключим начина на извеждане, то Съобщенията имат само една разлика с важните теми – не се трият при автоматичното изтриване на теми във форума. И стоят най-отгоре в списъка с теми, следвани от важните теми и накрая обикновените.

Освен автоматичното триене на теми, имате още една възможност за автоматизирано почистване на форума от стари теми, достъпна чрез линка “Зачистване” в категорията “Форуми”. Можете да изберете форум и да изтриете всички теми, в които не е писано от преди въведения от вас брой дни.

След като приключите с форума, идват потребителите и потребителските групи, заедно с модераторите на форума. Така че се прехвърляме в долния край на менюто и започваме с ранговете.

Ранговете се използват за отличаване на активността на потребителите или техния “обществен” (в случая форумерн) статус. Ранга се изписва непосредствено под потребителското име. Чрез него можете да отличите модераторите, администраторите и всички от екипа на сайта/форума, като сложите “Специален ранг”. Освен това можете да отличите потребителите спрямо тяхната активност, като определите рангове за количество постове – те се сменят автоматично при достигане на съответния брой съобщения. Освен със съответния надпис ранговете обикновено се обозначават и със съответстващо изображение, като често това е една звезда за слабоактивни потребители, две звезди за по-активни, три звезди и т.н. Всъщност ранговото изображение си го избирате вие, мисълта ми беше че за стандартните рангове за активност обикновено се слага по-висок и по-висок брой на един и същи елемент, но това изобщо не е задължително :)

И така, ето как изглежда страничката за определяне на Рангове (достъпна от “Рангове” в категорята “Потребители”):

rank.jpg

Тук можете да редактирате ранговете, да ги премахвате и да добавяте нови. За последното натиснете бутона “Добавяне на нов ранг” и ще видите следната страница:

addrank.jpg

Рангова титла записвате името на ранга (т.е. текста който да се извежда под потребителското име), а в рангово изображение – изображението, което да се извежда под рангиовата титла (ако искате да има такова).

Както споменах ранговете са два типа – Специалния ранг не се получава автоматично, а се дава на съответния потребител от администратора на форума. Другите рангове се получават автоматично при достигане на определен брой постове. Ако оставите “Статут на Специален Ранг” на “не” то трябва да определите броя съобщения, при които потребителя получава този ранг… Ако изберете “да” то този ранг става специален.

Раздаването на рангове става от “Настройки” в категорията “Потребители”. Когато изберете “Настройки” се отваря поле, в което можете да въведете потребитеслко име или да изберете “Немерете потребител” при което в нов прозорец се отваря поле, в което можете да въведете “маска” (d* ще изведе всички потребитеслки имена, които започват с “d”, а *dark* – всички имена, съдържащи “dark”.

addrank.jpg

След това можете да промените всички настройки, достъпни за потребителя в неговия контролен панел (това включва паролата, личните данни, аватара), можете да промените потребителското име, да изтриете потребителя или да му прикачите “Специален ранг” – при това ранга на потребителя вече няма да се променя в зависимост от броя съобщения, които е направил.

От “Права” можете отново да изберете потребител по същия начин, по който и в “Настройки” и да го направите модератор на избрани от вас форуми. Модератора освен правата, определени му в “Права” в категорията форум, има възможността да мести теми, които не са за този форум, да ги затваря и да ги трие.

Определянето на модератор или модераторска група става изключително просто:

addrank.jpg

Преминаването към “Сложни настройки” няма смисъл, тъй като те са същите, каквито са и простите, само дизайна им е леко променен.

В “Забранени” имена можете да забраните регистрирането на определени потребителски имена или на потребителски имена, съдържащи определени думи :)

И разбира се, ако някой потребител ви пречи, можете да му наложите забрана за достъпа или т.нар. “Бан”. Това ства от “Бан контрол”. phpBB предлага три типа забрани: по потребителско име, по IP адрес и по е-mail.

ban.jpg

Потребитеслките групи служат най-вече за да се сложи цяла група от потребители като модератор на даден форум. Разбира се, никой потребител не може да е непрекъснато във форума, а активните форуми често имат нужда от повече от един модератор на всеки форум. И за да не стоят 4-5 ника в списъка на модератори, можете да ги сложите в една група. Опреедлянето на потребителска група като модератор на даден форум става както и определянето на потребител, само трябва да изберете “Права” от категорията “Групи” и да изберете желаната от вас група. От “Настройки” става създаването на групите, както и тяхното премахване.

Останаха единствено системните настройки. Напърво място: backup. phpBB ви позволява да запазите базата данни във файл на компютъра си и при нужда (ако нещо се случи със сървъра) да я възстановите. За да спестите време за сваляне/качване, можете да запазите структурата на форума в отделен backup, който да обновявате само при добавяне на нови категории, а данните да пазите в друг. Също така можете да сваляте резервното копие компресирано с gzip – стига сървъра да го поддържа. Хубаво е редовно да правите backup на базата данни за да не изгубите данни в случай на срив на сървъра – особено ако се наложи да местите форума на нов сървър.

backup.jpg

restore.jpg

От цензурирани думи можете да сложите автоматично заменяне на думи (или изрази които ги съдържат) с нещо по ваш избор. Внимавайте с използването на звездички, защото *кон* ще цензурира освен думи свързани с кон (коне, конюшня), така и конспирация, която няма нищо общо като съдържание :)

От “Smiles” можете да контролирате т.нар. Emoticons, като определяте графичен файл, име и съответстващ код на картинката (например :cry:). От там можете да премахнете или редактирате вече добавените изображения, да импортвате цял пакет такива или да запазите колекцията си като пакет за по-бързото им импортиране при нужда. Стандартната инслалация на phpBB съдържа над 40 различни emoticons.

“Масов мейл” ви дава възможността да изпратите едновременно на всички потребители, регистрирани във форума, едно и също електронно писмо. Това е добър начин да ги уведомите за нов адрес на форума, ако се наложи преместването му, или за нещо друго, свързано с форума. Не злоупотребявайте с услугата.

backup.jpg

Имате възможността да изпратите съобщението до всички потребители или до определена група. Всичко, което трябва да въведете е заглавие и самото съобщение – разпращането на e-mail -ите е работа на phpBB.

Най-голямата страница в целия Admin панел е “Обща конфигурация”. Именно нея ще разгледаме сега. Тя дори не се събира на един екран… голяма част от нея обаче можете да оставите както е по подразбиране. Ще опиша всеки един елемент.

Домейн, порт на сървъра и път към форумите са настройки, определени при инсталацията. При нужда можете да ги промените от тук.

Име на сайта и описание на сайта – това определя какво ще се изведе в горния край на форума.

Изключете форумите е бърз начин да забраните писането във всички форуми, ако сте преместили форума и този е оставен само като архив или ако временно се налага да се спре писането поради някакви проблеми.

По-важната настройка е Активиране на потребителите. Това определя начина на регистрация във форума и има три възможности – не е нужно означава, че в момента на регистрация потребителя може да се логне и да започне да използва форума. От потребител означава, че се изпраща e-mail на потребителя с активационнен код и той трябва да отиде на посочения му линк за да активира своя акаунт. От Администратор означава че само администратора на форума може да активира потребителя – това става от настройките на потребителя. Последните две са за избягване на излишни / невалидни регистрации.

Пращане на мейл чрез форумите определя дали потребителите могат да си пращат електронни писма един на друг посредством самия форум (а не през пощенския клиент, инсталиран на компютъра им)

Теми на страница и мнения на страница определя по колко теми и колко мнения да се извеждат на една страница – това е настройка по подразбиране, всеки потребител може да промени това в профила си.

Брой мнения за Популярна тема определя при колко съобщения в една тема тя да се маркира като популярна (обозначението е само чрез картинката пред заглавието й)

Основен стил определя скина по подразбиране на форума

Заменяне на потребителския стил практически забранява промяната на скина от страна на потребителите

Основен език определя езика по подразбиране на форума

Формат на датата определя как да се изписва датата и часа на всяко съобщение и тема

Часова зона на системата определя часовата зона, в която се намира сървъра

Включена GZip компресия определя дали да е включена GZip компресията – което намалява размера на страниците и води до по-бързото им зареждане. В случай че сървъра го поддържа, добре е винаги да използвате Gzip.

Включенo зачистване определя дали да се трият автоматично темите във форумите, в които сте ги включили. От тук можете да забранявате и разрешавате автоматичното триене, а от настройките на всеки форум определяте критериите за триене, ако то е разрешено.

От настройките на cookies единствената важна настройка е “Дължина на сесията” която определя колко дълго форума да “помни” че вие сте същия потребител. Това означава че ако сесията е 10 минути и даден потребител след логването си 10 минути не прави нищо, той ще трябва да се логне наново.

Максимум възможни отговори за анкета определя колко възможности да могат да се добавят към анкета

Разрешен HTML определя дали може да се използва HTML код вув форума

Разрешени HTML тагове определя кои тагове да са разрешени, в случай че HTML е разрешен.

Разрешен BBCode определя дали могат да се използват BBCode тагове (които за разлика от HTML са заключени в квадратни [ и ] скоби)

Път към папката със Smilies определя къде е директорията, която съдържа изображенията, използвани за emoticons

Позволени подписи определя дали потребителите могат да създават свой подпис, който се прикача в края на всяко тяхно съобщение

Максимум символи определя колко символа може да е подписа

Разрешени смени на Потребителското име определя дали потребителя може сам да сменя своето потребителско име от контролния си панел

Разрешени Аватари от Галерията определя дали потребителите могат да използват аватари, намиращи се в галерията на форума

Разрешени външни аватари определя дали потребителите могат да използват аватари, които не са на сървъра на форума

Разрешено качването на Аватари определя дали потребителите могат да upload-ват изображения от своя компютър за да ги използват като аватар

Максимум обем на Аватара определя максималния рамер на файла, който може да бъде качен от потребителя

Максимум размер на Аватара определя шириината и височината на Аватара

Папка за съхранение на Аватарите определя къде да се качват аватарите на потребителите

Папка за Аватари от галерията определя папката, която съдържа аватарите, извеждани в галерията

Разбира се, phpBB има много скинове (стилове) и модове, които разширяват функционалността му. Много полезни добавки можете да намерите на сайта на phpBB

Download: phpBB 2.0.8a

Download: български език за phpBB

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 11 месеца по-късно...

Сървъра на твоя компютър ли е или е на някакъв хостинг... разполагаш ли изобщо с MySQL... ако е при теб при инсталация си определил парола за root, а ако ползваш някакъв хостинг - провайдъра трябва да ти е дал данните


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Въвел си грешен адрес вероятно. Или не си страртирал MySQL-а. За да го стартираш, влез в DOS Prompt и напиши "net start mysql". Преди това трябва да си регистрирал процеса - C:\MySQL\Bin\mysqld-nt.exe --install, т'ва ако си на Windows NT/2K/XP.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 4 седмици по-късно...

Здравейте! Днес се сдобих с нов сайт :) И имам smtp на него и безплатни пощи и поради това искам да попитам как на форума phpBB да наглася така, че да праща емайл с активация на новорегистриралите се потребители ? Ако може обяснете по подробно (пример: отваряш това, нмираш това, пишеш това :sobbing: )... ако може кажете плс :sobbing:

Благодаря!

П.П. Правя му настройките от админ панела, но като се опитам да си регна нов акаунт и му сложа един от многото ми емайли в abv.bg и му дам да се регне ми излиза следната грешка:

Ran into problems sending Mail. Response: 403 Error: authentication not enabled

DEBUG MODE

Line : 125

File : smtp.php

На какво може да се дължи това ? Сайтът ми поддържа smtp, но незнам защо немога форума дава тая грешка и неиска да праща активационни емайли sad.gif

Редактирано от Tragedy (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 3 седмици по-късно...

Не мога да видя поставените screenshot-и. sad.gif Не знам къде са качени,но само ми пише "user posted image" без да ми излиза самият "image".Ако някой може да може да ми ги прати на [email protected] ще съм му много благодарен. sad.gif

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Не мога да видя поставените screenshot-и. sad.gif Не знам къде са качени,но само ми пише "user posted image" без да ми излиза самият "image".Ако някой може да може да ми ги прати на [email protected] ще съм му много благодарен.  sad.gif

<{POST_SNAPBACK}>

screenshot-ите са на вече несъщвствуваш сървър... и тъй като няма тяхно копие статията си стои без тях... Ако някой реши да ги направи наново, да ми ги прати на мейла и ще я редактирам :ph34r:

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Мерси за информацията все пак. :ph34r:

.:EDITED:.

За човек,който не разбира от phpBB,ще му е доста трудно без "imgaes" и статията става почти безмислена. laugh.gif

Редактирано от Daten (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Мерси за информацията все пак. :P

.:EDITED:.

За човек,който не разбира от phpBB,ще му е доста трудно без "imgaes" и статията става почти безмислена. laugh.gif

<{POST_SNAPBACK}>

Това пък не е вярно. Тръгваш да инсталираш както е обяснено в статията, screenshot-овете ще си ги виждаш на екрана... а в статията са обяснение. Така че статията според мен (а и според някои потребители, които са ми писали във връзка с нея) е полезна и без картинки

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 2 месеца по-късно...
Следващото нещо, от което имате нужда, е осигурен PHP хостинг (можете да пуснете web сървър на собствения си компютър за да потренирате с администрацията).

Ъм...как да си осигуря PHP хостинг и как мога да пусна web сървър на собствения си компютър :love:

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ъм...как да си осигуря PHP хостинг и как мога да пусна web сървър на собствения си компютър :love:

<{POST_SNAPBACK}>

По първия въпрос - купуваш си, а по втория - изтегли си и си инсталирай програмата XAMPP (тя съдържа web сървъра Apache, сървъра за бази данни MySQL и скриптовите езици Perl и PHP), след което сайта си го качваш в htdocs и си го разглеждаш през http://localhost/

Успех :bye:

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
По първия въпрос - купуваш си, а по втория - изтегли си и си инсталирай програмата XAMPP (тя съдържа web сървъра Apache, сървъра за бази данни MySQL и скриптовите езици Perl и PHP), след което сайта си го качваш в htdocs и си го разглеждаш през http://localhost/

Успех :bye:

<{POST_SNAPBACK}>

Мерси за инфото :)

Редактирано от Jini (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Мда XAMPP върши добра работа ако си зелен и не знаеш какво къде да пипаш cool.gif

Аз с него почнах като бях зелен. Пускаш ехе-то и хоп на готово инсталиран apache+mysql+php+perl настроени и готови за работа biggrin.gif

Редактирано от Brayan__ (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 5 седмици по-късно...

Имам две проблемчета

1.Форума продължава да си ми е на англ.макар,че в общата конфигурация показва,че е на български

2. Не мога да направя група на български,която да седържа повече от 4 букви,а петата е дава на англ. :computer2: помощ... :wors:

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 1 месец по-късно...
как да сложа лого на форума си ?

<{POST_SNAPBACK}>

достатъчно е да замениш phpbb_logo.gif файла

а можеш и в скина, в overall_header.tpl да редактираш пътя да сложиш друг файл

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ето малко обяснения как се прави logo_phpbb.gif

User

Watch Movie Registering a user account

Watch Movie Editing your user profile

Watch Movie Creating a new thread (topic)

Watch Movie Replying to a thread (topic)

Watch Movie Creating a poll

Watch Movie Sending private messages

Watch Movie Using the Search function

Admin

Watch Movie Installing phpBB

Watch Movie Configuring your board

Watch Movie Creating and managing forums

Watch Movie Setting forum permissions

Watch Movie Managing groups

Watch Movie Setting group permissions

Watch Movie Pruning forums

Watch Movie Censoring words

Watch Movie Managing ranks

Watch Movie Managing smilies

Watch Movie Managing styles

Watch Movie Editing a user profile

Watch Movie Setting user permissions

Watch Movie Banning members (users)

Watch Movie Disallowing usernames

Watch MovieSending mass email

Watch Movie Creating announcements

Watch Movie Backing up and restoring databases

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 1 месец по-късно...

Хора имам Easy PHP пакет инсталиран и като пусна форума ми изписва,че не може да се върже към датабазата.Стартирал съм пакета и сивърви,пише апаче стартед,мйсял стартед,пък нищо не става :)

HELP

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 3 месеца по-късно...
 • 4 седмици по-късно...

Здравейте, инсталирах си phpbb (на платен хостинг, ако това има значение), проблема е че няма адмиистраторски панел!? Пише някви тест форум, тест категории?? та се чудя .. да не съм изтеглил някакъв тестов вариант .. или да не съм объркал нещо.

това ми се отваря:

000547414.jpg

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване