Премини към съдържанието
 • Добре дошли!

  Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

  Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

   

WinRAR - инсталация, какво, кое, как, faq?!


Препоръчан отговор

1. Представяне на продукта:

WinRAR e един от най-използваните и най-известните архиватори, поддържащи почти всички архивни формати. Програмата е пълна откъм опций, има много възможности като сред тях са цепене на архив на парчета, защита на архив с парола, добавяне/премахване на информация от даден архив и много други на които ще се спрем по-надолу в статията.

1.1 Кратка информация за продукта:

view.gif Oфициална страница: RARLAB products | win.rar GmbH

mail.gif Лиценз: Платен (? 29,95 за 1 компютър.)

software.gifЛинк за изтегляне: WinRAR

16-security-lock.pngРазмер: 1.15MB

2. Инсталация на продукта:

След като сте изтеглили и стартирали инсталационния файл на програмата първия прозорец, който ще ви излезе пред очите ще бъде този:

installscreen1.png

Тук имате възможност да изберете директория където да се инсталира програмата. За да промените стандартната такава натискате бутона Browse намиращ се в горната част на програмата и задавате такава. Също така в този прозорец програмата ви съобщава на кратко за какво служи, че не е безплатна и това е "пробна" версия и ако искате да ползвате за напред услугите на програмата ще трябва да си я закупите, също така показва лицензно споразумение.

Преминаваме към същинската инсталация чрез натискане на бутона Install.

По време на инсталацията /която не трае дълго/ ще ви се появи прозорец, който ви показва, кой файл се инсталира и т.н. Ако ви се появи някакъв проблем по време на инсталация, проверете във раздела FAQ, ако там не е описано, може да потърсите помощ във форума на kaldata.

След като инсталацията приключи успешно пред вас ще се появи следната гледка:

winrarintegration.png

Това е донастройка на програмата. Ето за какво служи всяка функция и подфункция:

1) Associate WinRAR with:

- Тук избирате с кой формат да се асоциира /да работи/ WinRAR. Нищо сложно, ако искате да добавите формат, отметката трябва да бъде сложена, а за да премахнете, отметката да е махната. Добавянето/премахването става със клик във полето до съответния формат. Бутона Select All служи за добавяне на отметка пред всеки формат. Съвет: Хубаво е да са маркирани всички формати, да нямате проблеми за напред.

2) Interface

- Add WinRAR to desktop, това добавя препратка на програмата на вашия работен плот.

- Add WinRAR to desktop, това добавя препратка на WinRAR в Start менюто.

- Create WinRAR program group, това ще създаде "група" на WinRAR в Start > All/Programs, където ще има препратка към самата програма, помощ за работа с конзолата и препратка към помощния файл на WinRAR. Съвет: Може да оставите само последната опция отметната, тъй като за да отворите някакъв отметнат /по време на инсталация/ архивен формат не трябва да отворите програмата и през нея да отваряте конкретния архив, а просто с двоен клик всичко е на лице.

3) Shell Integration

- Тук най-добре оставете всичко както си е за да не се чудите после къде ви е изчезнало нещо. На кратко, контекстовото меню е менюто, появяващо се като натиснете десен бутон върху даден файл. По-добре не бутайте.

4) Освен горните опции, програмата ви съобщава на кратко за какво служат горните опций. Чрез натискане на бутона Help ще получите информация от помощния файл на програмата. Ние сме си свършили работата и за да продължим/приключим инсталацията натискаме бутона OK след като сме направили желаните от нас опции.

След това ще ни се появи финалния прозорец изглеждащ по този начин:

winrarinstallfinal.png

Тук програмата ви съобщава, че успешно се е инсталирала и какво да направите, ако искате да я донастроите след инсталация и още малко информация за продукта. Ето за какво са бутоните в долната част на програмата:

- Run WinRAR, както може би се досетихте е за стартиране на програмата.

- Read Help, чрез натискане на този бутон ще прочетете помощния файл на програмата (на Английски).

- View license, преглеждане на лицензното споразумение.

- Order, информация как да закупите програмата.

- Home Page, влизате в официалната страница на програмата.

За да затворите финалния прозорец просто натискате бутона намиращ се най-долу в средата - Done.

Това е, програмата е инсталирана, след натискане на бутона ще ви се отвори създадената програмна група, затваряте новоотворилата се папка, понеже преди да продължим със възможностите на програмата следват малко разяснения.

3. Компресия, що е то?

Компресирането за много от вас означава събиране на файл/ове във даден архив, като размерът на изходния файл е намален значително. Да, така е, но за самия процес на компресиране ще се спрем в тази точка. Първо трябва да се спомене, че не можем да компресираме/архивираме файл/ове без да имаме съответна програма за тази цел. Тези програми ние наричаме архиватори. Има доста такива, можете да видите по-голямата част от тях в kaldata каталог - Aрхиватори. Преди да започнем със самия замисъл на точката, искам да спомена, че самата компресия е lossless, т.е. няма загуба на информация, за разлика от lossy компресията срещана при компресирането на аудио. Различните архивни формати, използват различни методи за компресия, но това, се получава само едно. Това е използването на даден алгоритъм за намаляване размера на файла (процеса на архивиране) и използването на такъв за възвръщане на файла до оригиналните си размери (процеса на разархивиране). Големината на компресирания файл може да бъде изумителна, но това зависи от няколко неща. Самият архив, програмата.. Има различни видове архиви /ще ги разглеждаме в статията като архивни формати/, един от първите такива, а и най-разпространения за сега е ZIP. Предимствата на ZIP пред останалите формати е, че за да разглеждате подобен файл не ви е нужна специална програма и скоростта на компресиране е по-голяма от тази при останалите. За сега, програмите, които показват най - ефективна на компресия е 7-Zip.

Във тази точка също така е важно да се спомене, че не всички файлове подлежат на компресия. Не може да намалим размера на вече компресиран аудио/видео файл чрез компресия с някой архиватор.

4. WinRAR - първо стартиране.

За да стартирате програмата, може да използвате някой пряк път, ако сте задали да се създаде такъв по време на инсталация, шорткъта от WinRAR програмната група, или Start > Run > winrar.

След като стартирате програмата за първи път ще ви се появи този прозорец:

winrarfirstscreen.png

1 - Това е "мини Explorer", чрез него по-лесно достигаме до желаната от нас директория/файл. Когато отворите даден архив, се скрива, а когато не сте отворили архив, си стои от ляво.

2 - Това е нашия бар с основните бутони на програмата. Ето значението на всеки един:

:: Аdd - Този бутон има значение в две ситуации. 1) Ако сте отворили архив. 2) Ако сте маркирали дадена папка, папки, файл, файлове.

Когато сте отворили архив (1), този бутон ще ви помогне да добавите информация към този архив. Ето какво ще се появи след натискане на бутона:

selectfilestoadd.png

Тук избирате даден файл и програмата ще го добави към архива, след като изберете файл, натискате бутона ОК и ще ви се спре прозорец с опциите за компресиране на които ще се спрем по-подробно по-надолу в статията. Натискате бутона ОК, за да се пре-компресира архива и след това добавеният от вас файл/архив ще бъде там. Важно: Има случаи когато в някой архиви е забранено добавянето на файлове.

Когато сте маркирали нещо (2), тук този бутон служи за създаване на архив. За опциите при създаване на архив ще се спрем по-долу в статията.

:: Extract To - Toзи бутон има значение само когато сте отворили архив и искате да разархивирате файл/ове във желана от вас директория. По-подробно ще се спрем по-надолу в статията.

:: Test - Чрез този бутон може да тествате съществуващи архиви дали файловете в тях са здрави и дали всичко е наред. Ако няма проблеми, програмата ще ви изведе съобщение, че не са намерени грешки в конкретния архив, а ако има някакъв проблем, програмата ще ви съобщи отново.

:: View - Чрез този бутон можете да видите съдържанието на даден текстов файл в архив или извън него. Ако се опитате да отворите друг файл, програмата няма да го разчете и има вероятност да се забави работата на системата.

:: Delete - Бутона също има две значения. 1) Когато сте отворили архив. 2) Когато не сте. При първото значение, той служи за премахване на избран/а от вас файл/папка. А във втория за изпращане на файл в Recycle Bin (прави абсолютно същото като клавиша Del). Обаче, ако сте позволили при еднократен Delete файловете да се трият директно, то и в този случай програмата ще ги изтрие директно, а няма да ги прати в кошчето. Важно: Има случаи когато в някой архиви е забранено изтриването на файлове.

:: Find - Това е бутон за търсене в архиви а и извън тях. Тук ще се спрем малко по-подробно. Чрез натискане на бутона ще ви се появи прозроец с настройки за търсене:

findsettings.png

Разглеждаме графата What to find:

-> File name to find - Това указва на програмата какви файлове да търси. По принцип зададената константа е "*", което ще рече, че програмата ще търси за всякакви типове файлове. Ако примерно в даден архив/директория искате да откриете всички .NFO файлове, в това поле ще въведете "*.nfo".

-> String to find - Честно казано, незнам за какво служи това, но го оставете празни, ако искате WinRAR да намери търсената от вас информация.

Сега ще се запознаем с поднастройките:

- Match case - Това задейства т.нар. "чувствително търсене". Програмата ще намери търси за въведеното от вас име и ако намери част от него в името на нечий файл ще ви го изведе в списъка с резултати.

- Use all tables - Aко опцията е маркирана, програмата ще използва ASCII, OEM, Unicode таблиците при търсене за низ(string). Ако е изключена програмата ще ползва единствено ASCII таблицата.

- Hexadecimal search - Търсене по шестнадесетичните стойности.

Разглеждаме графата Where to find:

-> Disk and folders - Ако търсите в архив, във това поле ще ви пише пътя до архива, това означава, че програмата ще търси за въведените от вас стойности в конкретния архив. Ако искате да търсите из локалните дискове на вашия компютър, от падащото меню на тази опция изберете желаната от вас директория за търсене.

-> Archive Types - Ще ви помогне, ако търсите архиви. Зададената стойност е "*", това означава, че ще търси за всички архивни формати. Ако желаете да търси само конкретен, въвеждате формата му. Примерно: "*.rar".

Ето поднастройките и на тази графа:

- Find in subfolders - Това ще укаже на програмата да търси в подпапките. Важи и за архивите и извън тях.

- Find in files - Указва на програмата да търси в самите файлове. Отново важи и за двете ситуации.

- Find in archives - Указва на програмата да търси в архиви. Отново важи за двете ситуации.

Ето за какво служат и бутоните в долната част на прозореца:

- OK - Приема въведените от вас настройки и започва търсене след натискане на бутона. За процеса на търсене ще ви се отвори нов прозорец, който изглежда по следния начин:

searchresult.png

Ето за какво служат бутоните в горната част:

Extract To - И този бутон важи в две ситуации. 1) Когато търсите информация в архив. 2) Когато търсите информация извън архив.

При първата ситуация, първо трябва да сте маркирали файл/ове и след това чрез натискане на този бутон програмата ще го извлече. За процедурата при разархивиране ще се спрем по-нататък.

При втората ситуация, програмата ще копира желания от вас файл на желаното от вас място. Малко глупаво е според мен това, но може и да е полезно за някого.

View - Ако сте маркирали текстов файл, чрез този модул (на който ще се спрем по-подробно по-нататък в статията) можете да разгледате съдържанието му.

Locate - Toзи бутон ще ви помогне да локализирате маркирания от вас файл/ове във Explorer-a вграден в WinRAR (4 - down).

И тези във долната:

Background - Този бутон се използва в процеса на търсене. Когато програмата е свършила с търсенето е неактивен. Това служи за търсене в фонов(Background) режим, което ще забърза системата ви определено. Ако търсите често и по много това ще ви е от полза определено.

Pause - Също както гореспоменатия бутон, този е активен само в процеса на търсене. Служи за пауза на процеса на търсене. След натискане на този бутон, програмата ще спре търсенето. За да възобновите процеса, трябва да натиснете бутона Continue, който ще се появи на мястото на бутона Pause. След натискане на бутона, процеса на търсене ще продължи от мястото където сте спрели, а няма да започа от начало.

Close - Бутона служи за затваряне на прозореца. След като сте намерили търсената от вас информация, може да го използвате за да затворите приложението.

Help - Помощен файл за приложението.

Продължаваме със разяснението на бутоните в главния прозорец на модула Find.

- Cancel - Бутон служещ за затваряне на приложението.

- Save - Бутона служи за запазване на направените от вас промени при търсене за да не се налага да ги правите при всяка сесия. При натискане на този бутон, програмата няма да изведе нищо, но следващия път като използвате приложението, настройките няма да са тези по deafault, а направените запазени от вас.

- Help - Помощен файл за приложението.

Толкова за модула Find.

:: Wizard - Помощникът за разархивиране/създаване/добавяне на файлове към вече съществуващ архив. Ще разгледаме всичките му опци.

Първо ще започнем с тази за разархивиране. След като сте отворили архив и натиснете бутона пред вас ще се появи следния прозроец:

winrarwizard.png

Тук просто трябва да изберете директория където да бъдат разархивирани файловете. По принцип програмата поставя тази, където се намира архива и създава директория със име единно със това на архива. Може да зададете "Default folder", която ще се показва вместо да я търсите всеки път или да разархивирате файловете в директорията където се намира архива и после да ги местите на удобно от вас място. Все пак, директорията винаги може да бъде сменена от бутона Browse.

Ето за какво служат останалите бутони в прозореца:

- < Back - чрез единично този бутон ще се върнете една стъпка назад където можете да изберете архив, който да разархивирате. Нищо сложно, нещата са същите както избиране на директория за разархивиране. При повторно натискане ще се върнете в началната страница където можете да изберете какво искате да направите. Всяка стъпка ще бъде обяснена, сега обясняваме за първата (Unpack an archive).

- Next > - Ако сме натиснали бутона Back, натискаме бутона Next > колкото пъти трябва за да стигнем до страницата в която се избира директория за разархивиране.

- Finish - В последната страница (тази за избиране на директория) бутона Next > ще се замени със Finish. Това е бутонът, който ще свърши цялата процедура, чрез натискането му програмата ще започне да разархивира избраният от вас архив. След приключване на процеса, ще намерите разархивираните файлове в избраната от вас директория.

- Close - Този бутон ще ни отвори помощника.

- Help - Помощен файл за помощника.

Приключихме с Unpack an archive. Продължаваме напред.

Ако браузваме из някоя директория, която не се намира в архив и натиснем бутона Wizard, на лице ще ни излезе прозорец, питащ ни с какво действие искаме да продължим.

wizardchoose.png

След като вече разбрахме за какво служи първата опция (Unpack an archive), продължаваме напред с втората, а именно Create a new archive.

Няма какво да обяснявам и тук кой бутон за какво служи, доста пъти го направих, а тук няма някой нов бутон за да се учудваме. Просто избираме втората опция и продължаваме напред като натискаме бутона Next >.

Следващия прозорец, който ще ни се отвори е за добавяне на файловете, които да се архивират. Нищо сложно, няма да слагам шотче. Добавяте файл/овете и натискате бутона OK. След това ще ви се отвори прозорец в който трябва да въведете име на архива. Отново няма нищо сложно, въвеждате име и натискате бутона Next.

Сега идва сложното в цялата операция. Ще ви се появи следния прозорец с настройки:

archivingoptions.png

- Faster, but less tight compression - Aко за вас скоростта на архивиране е по-важна от съотношението на компресията, то сложете отметка на тази опция. Ако е отметката, архивирането ще приключи бързо, но компресията няма да е значително добра.

- Delete files after archiving - Ако сложите отметка на тази опция, след като процеса на архивирането приключи успешно, файловете, които сте скалъпили в архив ще се изтрият. Ако искате да си останат, махате отметката.

- Create self-extracting (.exe) archive - Ако тази опция е отметната програмата вместо WinRAR архив ще създаде SFX такъв. На SFX архива ще се спрем по-нататък в статията.

Бутонът Set Password... служи за поставяне на парола на самият архив и криптиране на имената на файловете. Натискаме го и пред нас се появява следната гледка:

winrarpassword.png

Във първото поле (Enter password) трябва да въведете парола, а във второто (Reenter password for verification) трябва да я повторите.

Двете отметки служат съответно за:

- Show password - Във горните полета за въвеждане на парола, вместо звездички (ex: *********) да ви показва паролата с знаци (ex: kaldata1$).

- Encrypt file names - Taзи опция криптира имената на файловете и за да видите съдържанието /без да стартирате/ ще трябва да въведете парола, в противен случай няма да можете да видите нищо.

Все пак ще спомена, че паролата е много важно нещо, не само при архивирането. В днешно време има много програми, които служат за разбиване на пароли и ако вашата е много лесна лесно ще бъде разбита дали от програма или от системата на налучкването. Никога като парола не слагайте цяла дума от английския/българския език, вашето име, ЕГН, името на някой от семейството ви и други пароли, за които човекът, който може би иска да ви навреди би се сетил лесно. Използвайте не много дълги пароли (от ~5 до ~10 символа е предостатъчно), но в паролата вмъквайте специфични знаци ([email protected]#$%^&*) както и цифри за да може отгатването и да стане почти неосъществимо.

След като въведете вашата парола и направите донастройките, натискате бутона OK и ще бъдете върнати във финалната процедура, където съм снимал едно бяло поле, със различни цифри и букви вътре. То служи за разцепване на архива на части. На тази процедура ще се спрем по-надолу в статията по-подробно.

И така, като приключите с настройките натискате бутона Finish, който го закрих с бялото поле, но отбелязах с червена контура къде горе-долу се намира. След като натиснете бутона, програмата ще започне процедура на архивиране. След като свърши, вашия готов архив ще намерите в директорията където се намират файловете, които сте архивирали.

Отново не трябва да браузваме из архив, а из някаква директория, трябва да натиснем бутона Wizard и да изберем третата опция (Add files to already existing archive), това служи за добавяне на файл към вече съществуващ архив. Процедурата е 90% същата както при създаването на нов архив, така, че няма да се спирам много. Прегледайте нещата от създаването на архив и ще се справите.

Продължаваме със разглеждането на следващия бутон от тулбара, а именно...

:: Info - Toзи бутон може да се ползва за архиви, а и не само. Получавате информация за информацията преди архивирането, след него. Можете да добавите/разгледате коментар. Да създадете SFX архив и други.

:: Repair - Чрез този бутон можете да поправите даден архив. Просто трябва да маркирате архива и да натиснете бутона. При поправянето "болният" архив не се трие, а поправения изглежда по следния начин - fixed.archivename.rar или rebuilt.archivename.rar.

WinRAR има възможност да поправя само RAR и ZIP архиви.

Първото име се появява, когато архивът наистина е бил повреден и е поправен вследствие намесата на инструмента, а второто е когато мисленият за повреден архив е наред и програмата просто го ребилдва.

Ще ви се появят два прозореца. Единия, за да изберете типа на архива, а другия, който ви извежда информация за процеса на поправяне.

winrarepair.png

- Folder to put repaired archive - Тук задавате на програмата директория, където да се създаде поправения архив. Директорията се сменя чрез натискане на бутона Browse.

-> Arhive Type: - Тук се избира тип на архива който искате да поправите. Ако сте отворили дадена директория в която има само един RAR архив, трябва да изберем - Theart a coruppt archive as RAR и обратното, ако е ZIP - Theart a coruppt archive as ZIP. В противен случай нищо няма да получим и приложението ще изведе грешка, че не е намерен архив.

Така, тези бутони се появяваха навсякъде. Дали в архив или извън него, те са си там. Само бутона Repair изчезваше когато сте отворили и браузвате архив. Появява се само когато сте маркирали архив.

Когато сте отворили архив в туулбара ще ви се появят още няколко нови иконки. Ето снимка:

newtoolbarbuttons.png

:: VirusScan - Toва е опция за сканиране на конкретния архив за гадинки, посредством вашата антивирусна. WinRAR просто играе ролята на посредник. Ето шотче + разяснение на опциите в този прозорец.

winrarantivirus.png

- Virus scanners found by WinRAR - Това е антивирусния продукт индефициран и настроен от WinRAR. Ако WinRAR не успее да засече такъв, от падащото меню избирате User defined и ще се наложи да направите останалите настройки сами. Това само в случай, че WinRAR не разпознае антивирусната ви защита.

- Virus scanner name - Тук е пътят към файла скенер на вашата анвитирусна програма. Ако има такъв наличен, не го бутайте, ако нямате трябва да поставите път към него чрез натискане на бутона Browse.

- Virus scanner parameters - Toва са параметрите нужни на вашата антивирусна за да сканира архива. Не го бутайте, ако WinRAR e разпознал антивирусната ви програма. Ако не е, ще трябва да го настроите.

И така, за да стартирате сканирането за вируси, натикате бутона OK. WinRAR ще разархивира файловете във временна директория, ще стартира вашата антивирусна, която автоматично ще започне сканирането на файловете. След това антивирусната и WinRAR ще ви изведат съобщение дали е намерен зловреден файл в архива.

:: Comment - Чрез този бутон можете да напишете коментар за архива. Можете да го напишете, поставите в полето предназначено за това, а чрез натискане на бутона Load Comment file може да заредите текстов файл, чието съдържание ще се появи в полето.

Коментарът се показва във Info > Comment и вдясно на файловете в самия архив. Ето шот за файловете и коментара.

winrarcomment.png

Aми, това е за коментара.

:: Protect - Tук са събрани няколко функции на програмата. Заключване на архив против добавяне/премахване на файлове, създаване на запис за възстановяване на информация, но за жалост всички те се ползват единственно от RAR формата. Ето какво се появява след като кликнем на бутона:

protectarchive.png

Няма да споменавам графите, понеже във всяка графа има само по една опция. Ще споменавам самите опции.

- Set the recovery record size to - Taзи опция ще ви позволи да поправите архив вследствие на някаква малка грешка. Както може би се досетихте, колкото по-висок е процента, толкова по-сериозни проблеми ще можете да поправите в последствие. Но все пак предполагам не архивирате някакви документи на живот и смърт, така че стойност между 1-4 е добре, като се има в предвид, че максимума е 10.

- Disable archive modifications - Toва ще забрани модифицирането на архива. Било то добавяне/премахване на файлове и неща от този сорт.

- Add authenticity information - е позволена сами при потребителите с регистриран WinRAR. Чрез нея, WinRAR добавя информация за автора, оригиналното име на архива, кога е създаден и др.

За да потвърдите направените промени в Protect нтискате бутона OK.

:: SFX - Това е съкращение от SelF-eXtracting. Служи за създаване на изпълними (*.exe) файлове. За процедурата на създаване на такива архиви ще се спрем по-нататък в статията.

Сега продължаваме с описанието на интерфейса на WinRAR (става въпрос за - тази снимка).

3 - Този прозорец се появява само, ако не сте с регистрирана версия на WinRAR. Програмата казва, че имате 40 дневен пробен период, след който няма да може да използвате програмата и "единствения" начин да удължите срока за ползване е да я закупите. Ако сте със регистрирана версия на програмата, тези дразнещи прозорци няма да ги има.

4 - Това е основния "Explorer" на програмата. Чрез него можете да браузвате из архиви, а и извън тях. Много изчистен и удобен.

Ами това беше, изяснихме за какво служат бутоните, някой основни части от програмата, сега продължаваме с кратко описание за менюбара или по-точно кое за какво служи.

5. Менюто на програмата:

В тази точка на кратко ще разясним менюбара. Също така ще опиша бързите клавиши за функциите, които имат такива. Кое меню, подменю за какво служи с по едно-две изречения.

За тези, които не се досетиха, ето какво представлява менюбара на WinRAR:

winrarmenubar.png

5.1 File

- Open Archive (CTRL+O) - Служи за отваряне на архив в програмата.

- Save archive copy as... - Запис на копие от архив във друга папка.

- Change Drive (CTRL+D) - Поставяте дял, който да се появи в Explorer-a на програмата.

- Set default password (CTRL+P) - Поставяте нещо като "master password". Тази парола ще се изполва в процесите на архивиране/разархивиране.

- Copy files to clipboard (CTRL+C) - Копира маркирания от вас файл в клипборда. За да поставите копирания файл на желано от вас място, натискате десен бутон и избирате Paste или от клавиатурата използвате клавишната комбинация CTRL+V.

- Paste files from clipboard (CTRL+V) - Обратното на горната функция. Предната копира файлове от WinRAR, a тази ги поставя в него например за бъдеща компресия.

- Select all (Ctrl+A) - Маркира всички файлове и папки в активната директория.

- Select group - (Win Button + Num+) - Тази функция селектира желана от вас група, сортирана по име, формат. Ако искате да селектирате всички текстови файлове в даден архив пълен с най-различни файлове, използвате тази функция и в новопоявилия се прозорец въвеждате "*.txt". Това ще селектира всички текстови файлове.

- Deselect group (Win Button + Num-) - Тази функция работи по същия принцип, но деселектира селектираните от предната файлове.

- Invert Selection (Win Button + *) - Служи за обръщане на селекцията. Ако маркирате няколко файла и използвате тази функция, програмата ще маркира всички останали файлове, освен вашите.

- Exit (Alt+F4) - Изход от програмата.

5.2 Commands

- Add files to archive (Alt+A) - Добавя файл/ове към архив.

- Extract files to the specified folder (Alt+E) - Разархивира файлове в избрана от вас директория.

- Test archived files (Alt+T) - Тества избран от вас архив за грешки.

- View file (Alt+V) - Преглеждате съдържанието на файл. Ако е текстов, ще е успешно, ако не, трудна работа да разберете нещо.

- Delete files (Del, Shift+Delete) - Премахва маркиран от вас файл, било то от архив или от твърдият ви диск.

- Rename file (F2) - Преименува маркиран от вас файл.

- Print file (Ctrl+I) - Ако файлът е подходящ за принтиране, програмата има възможност да го принтира.

- Extract files without confirmation (Alt+W) - Разархивира маркиран/и от вас файлове без да иска каквото и да е потвърждение.

- Add Archive comment (Alt+M) - Добавя коментар към архив.

- Protect archive from damage (Alt+P) - Защитава архив от бъдещи вреди.

- Lock Archive (Alt+L) - Заключва архива за модифициране.

5.3 Tools

- Wizard - Поява на магьосника, който може да ви помогне в някой ситуации.

- Scan archive for viruses (Alt+D) - Сканира архив за вируси с наличната на вашата система антивирусна програма.

- Convert archives (Alt+Q) - Помага ви да конвертирате архиви от един формат в друг.

- Repair archive (Alt+R) - Поправка на повреден архив.

- Convert archive to SFX (Alt+X) - Конвертиране на архив в SFX.

- Find Files (F3) - Приложение за търсене на файлове.

- Show information (Alt+I) - Показва информация за даден файл/архив.

- Generate Report (Alt+G) - Създаване на доклада за даден архив/файл. Има опция за генериране на *.HTML такъв.

- Benchware and hardware test (Alt+B) - Тестване за алгоритъма на компресиране, хардуера на компютъра и др.

5.4 Favorites

- Аdd to Favourites (Ctrl+F) - Добавяне на файл/архив към списък с "Фаворити".

- Organize favorites - Служи за настройка на списъка "Фаворити".

5.5 Options

- Settings (Ctrl+S) - Основните настройки на програмата.

- Import/Export - Тук можете да внесете/изнесете настройки за програмата от *.reg файлове.

- File List (Ctrl+H) - Чрез тази опция можете да смените изгледа на "Explorer-a".

- Folder Tree (Ctrl+T) - Служи за позволяване/забраняване за показването на папки/архивни папки.

- Themes - Служи за добавяне/премахване/организиране на теми.

- View Log (CTRL+L) - Показва LOG файла за грешки.

- Clear log - Изчиства LOG файла.

5.6 Help

- Help topics (F1) - Отваря помощния файл на програмата.

- WinRAR Home Page - Отваря официалната страница на програмата.

- About WinRAR - Извежда кратка информация за програмата.

6. Kак да...:

6.1 Как да създам архив?

- Има доста начини за създаване на архиви, единия го опсиах по-горе в статията. Сега ще се занимая със този чрез контекстовото меню на Windows. Ако си спомняте по време на инсталация в последната стъпка трябваше да оставите разрешено интегрирането в контекстовото меню. Ако сте, продължаваме напред.

За да започнем ни трябват файлове, които да добавим към архив. Освен файлове могат да се добавят папки без, а и такива със множество файлове вътре. Маркирате желаните от вас файлове/папки, кликате с десен бутон върху някой/я от тях и в контекстовото меню трябва да имате нещо подобно:

winrarcontextmenu.png

- Add to archive - Ако изберете тази опция, ще ви се отвори прозорец за пълна настройка за процеса на архивиране.

- Add to "filename.rar" - Ако изберете тази опция, програмата ще създаде директно архив без да ви пита дали желаете да настроите нещо и т.н.т.

- Compress and email - При тази опция, ще ви се появи прозорец за настройка и после програмата ще се опита да прати e-mail. За да изпращате e-mail трябва да имате e-mail клиент, който поддържа MAPI (повечето програми в днешно време го поддържат).

- Compress "filename.rar" and email - При тази опция, програмата ще създаде архив директно без да ви пита за настройка и ще се опита да прати e-mail.

Ние избираме първата опция (Add to archive) за да можем да обясним малко повече за настройките.

createarchive1.png

Този прозорец ще се появи след натискането на Add to archive.

Сега започваме да разглеждаме опциите една по една (таб: General):

- Archive name - Това е името на архива, който искаме да създадем.

- Profiles - Тук можете да създавате, редактирате, сменяте, триете профили. В тези профили се съхраняват направените от вас настройки. Целта им е да направите веднъж настройки по ваш вкус и да ги запазите в такъв профил за да не се налага при всяко създаване на архив да ги правите на ново. На профилите ще се спрем на края като разгледаме всички настройки по-внимателно.

- Аrchive format - Тук трябва да изберете формат за архивиране. Мисля, че тук е мястото да споменем, че WinRAR поддържа само два формата за архивиране - ZIP и RAR. Също така е хубаво да се спомене, че ZIP форматът не поддържа всички опции и за това може да стане неактивен, ако активирате неподдържана от него опция. Ще се спрем и ZIP и RAR формата малко по-нататък в статията.

-> Аrchiving Options:

- Delete files after archiving - Ако тази опция е отметната, файловете, които сте пожелали да бъдат архивирани ще се изтрият. Ще остане само архива.

- Create SFX Archive - Създава SFX архив. След малко ще се спрем по-подробно и на SFX.

- Create solid archive - Aко опцията е отметната програмата ще създаде солиден архив, които представлява единен поток от данни и именно това спомага за по-ефективна компресия. Недостатъка може би всеки от вас го е срещал. Той е, че ако ви трябва да разархивирате един файл от архив със множество такива, който се намира към средата, края на архива ще трябва да изчакате да се разархивират останалите, преди да дойде ред на вашия. Но все пак, "слабите" машини с 256RAM, 40HDD, 500MHz CPU са отживелица, така че няма да усетите този недостатък.

- Put authentificy vertification - Toва вече беше споменато в статията по-горе където обяснявахме опциите за бутончето "Protect". Но пак ще кажа на кратко, че това прилага един вид "авторски права" върху архива.

- Put recovery record - Тази опция указва на програмата дали да създаде възстановителен запис в самия архив в случай, че се повреди и трябва да възстановите информацията без много загуби.

- Test archived files - Toва ще тества архивираните файлове за грешки след като се създаде напълно архива. Опцията до някаква степен е полезна, особенно, ако сте избрали опцията за изтриване на файловете след архивиране и после пък се окаже, че архивираните файлове са повредени.

- Lock archive - Заключва архивът, ако ви гони някаква параноя за нещо свързано с модифициране на архива, слагайте отметка пред опцията.

- Compression method - Това определя метода на компресия както може би се досетихте. Тук форматът, поддържащ повечето методи е RAR. Може да експериментирате докато получите резултат, който ви допада. Също така трябва да знаете, че колкото по-голям метод сте избрали, толкова повече време ще протече самия процес на компресиране. Няма как да пиша повече за това понеже значение имат доста неща (виж. т. 3).

А на Split to volumes, bytes ще се спрем по-нататък в статията.

Сега преминаваме в следващия таб - Advanced.

winraradvancedtab.png

Тук няма да се спирам на всички опции, а на най-основните за да няма проблеми после с работата на програмата.

- Recovery Record - Опцията ще е активна, ако сте поставили отметка на предния таб за възстановяване на запис. Recovery Record служи за указване на големината на този запис. Максималната такава е 10%, като споменах и по-горе може би не съхранявате в архиви някакви файлове на живот и смърт за това стойност между 1-4% е напълно достатъчна да ви спаси в някоя друга ситуация.

- SFX Options - Tук ще се спрем малко по-долу, опцията ще е активна, ако на първия таб сте сложили отметка на Create SFX Archive.

- Set Password - За паролата писах по-горе в статията. Процедурата е абсолютно същата. Пак припомням, слагайте трудно отгатваеми пароли, техниката е доста напреднала.

-> System:

- Background archiving - Архивирането става във фонов режим, което до голяма степен не товари вашата система колкото директното.

- Turn PC off when done - Aко тази опция е отметната, компютърът ще се изключи автоматично, когато архивирането приключи. Ако ви се налага да архивирате голям файл, може да го пуснете преди да си легнете и да отметнете опцията. Ще спите спокойно, без да чувате шумът на вентилаторите когато приключи архивирането.

- Wait if other WinRAR copies are active - При отметването на тази опция процесът на архивиране трябва да изчака, ако има друг процес върнеш от WinRAR да свърши преди да започне. Хубаво е тази опция да е отметната за да не се натоварва системата много за да може докато архивирате да праите и още нещо на компютъра.

Останалите табове се редактират автоматично в зависимост от отворения файл. Също така повечето от настройктие са ненужни, по-добре ги оставете както са си, а не бутайте. Ако все пак ви интересува какво върши дадена опция можете да питате. Само в таба Comment можете да въведете коментар за архива. По-горе съм описал по-подробно и за коментара.

Така, след като сме направили желаните от нас настройки връщаме се обратно на таба General и натискаме бутона ОК за да започне процесът на архивиране.

Докато информацията се архивира, ако не сме избрали програмата да го прави в фонов режим ще виждаме подобен екран:

creatingarchive.png

- Background - Процесът на архивиране преминава в фонов режим (Препоръчвам го).

- Pause - Пауза на процеса на компресия. Продължението става чрез натискане на бутона Continue.

- Cancel - Прекратява процеса на архивиране.

- Mode - Този бутон се появи в версия 3.70 (до колкото си спомням в предишните версии го нямаше) чрез него по време на компресиране можете да смените метода на компресия. Също така има опция за изключване на компютъра когато архивирането приключи.

- Help - Помощен файл за активния прозорец.

След като архивирането приклчюи програмата няма да ви изведе съобщение, а ще издаде един специфичен звук (дннн). Това означава, че всичко е наред и архивирането е приключило успешно.

6.1.1 Най-добри настройки за компресия?

Тук няма да се задълбочавам, обясних по-горе кое за какво служи ще приложа само скрийншотове на табовете General, Advanced.

Ще маркирам с червено опциите на които трябва да наблегнете.

General:

goodsettingsG.png

Advanced:

goodsettingsA.png

Сега ще се спрем и на Profiles.

След като направите най-добрите настройки според вас, връщате се на таб General, кликате на бутона Profiles и от падащото меню избирате Save current settings to a new profile.

След това ще ви се появи следния прозорец:

gcompressions.png

Тук слагате отметка на Set profile as default и натискате OK да запазите промените.

Вече като създавате нов архив (от където и да е) тези настройки ще са винаги така, няма нужда да ги правите всеки път. Ако искате да върните оригиналните, просто от Profiles като профил избирате Default profile.

Мисля, че това е "всичко" основно за архивирането. Да продължим с разархивирането.

6.2 Как да разархивирам даден архив?

Като цяло разархивирането е много по-лесна процедура от архивирането.

Този път отново ще използваме метода с контекстовото меню. Аз по-горе в статията (точката за бутоните) описах как става и по другия начин. Сега, избираме си архив който желаем да разархивираме, кликаме с десен бутон на него и ще ни се появят следните опции:

winrarextractcontext.png

- Extract Files - Програмата ще ви изведе прозорец с настройки за разархивирането.

- Extract Files here - Програмата ще разархивира файловете в директорията в която се намира архивът.

- Extract to Archivename - Програмата ще разархивира архивът в папката в която се намира, но преди това ще създаде папка с името му където ще се разархивират. Самото име подсказва.

На втората и третата опция няма какво да се обяснява, ще се спрем на първата - Extract Files.

При натискането на тази опция пред нас ще се появи следната гледка:

extractG.png

В Destination Path задаваме на програмата къде да се разархивират файловете. Директориите можем да сменим с помоща на explorer-чето вдясно.

-> Update Mode - Служи за промяна на режима на обновяване на разархивираните файлове.

- Extract and replace files (default) - При избрана тази опция всички файлове ще бъдат разархивирани и евентуалнио заменени с вече съществуващи такива.

- Extract and update files - При тази опция ще бъдат разархивирани файловете, които не съществуват в папката за разархивиране

- Freshen existing files only - При тази опция само ще бъдат обновени съществуващите файлове.

-> Overwrite Mode - А тази опция служи за промяна на режима за презаписване на файловете.

- Ask before overwrite (default) - Програмата ти събощава/пита преди да презапише файловете дали си съгласен.

- Overwrite without prompt - При тази опция програмата ще презапише файловете без да съобщава/пита.

- Skip existing files - А тук, програмата ще прескочи файовете, които трябва да бъдат презаписани.

- Rename automatically - Ако е включена тази опция програмата ще преименува автоматично разархивирания файл, а не оригиналния.

-> Miscellaneous

- Keep broken files - Тази опция служи за прескачане на повредени файлове.

- Display files in Explroer - Когато свърши процеса на разархивиране, програмата ще отвори директорията в която е разархивиран чрез Windows Explorer.

Бутона Save Settings служи за запазване на направени промени, също както Profiles за създаването на архиви. И той ще влезе в нужда в статията след малко.

В следващия таб няма какво да настройваме, освен опцията за изчакване за приключване на действието на стартиран WinRAR.

6.2.2 Най-добри настройки за разархивиране?

Отново ще приложа само скрийншоти (+ червено ограждение) на двата таба.

General:

Tук настройките ги оставяте както са си по deafult.

Advanced:

extractsettingsA.png

6.3 Как да създам SFX архив?

За да използваме цялостната настройка на инсталатора, ще използваме за създаване на обикновен архив и после сложим отметка за създаване на SFX такъв. Маркираме файловете, които искаме да направим в SFX aрхив. След това кликаме с десния бутон на мишката, WinRAR > Add to archive...

Като се отвори главния прозорец просто слагаме отметка на Create SFX Archive и отиваме на следващия таб - Advanced. Там кликаме върху бутона SFX Options и пред нас се разкрива следната гледка:

SFXSetup.png

Тук няма да се задълбочавам много поради простата причина, че SFX не се използва много често. Ако искате да създадете инсталационен компресиран файл на някакви файлове може да използвате програми създадени с такава цел, примерно: Install Creator, Nullsoft Scriptable Install System, Inno Setup и др.

Такива програми не само, че вършат по-добра работа, но и са много опростени. Всеки би се справил с подобна програма.

В табчето General можете да: зададете път, където да се инсталира програмата, да зададете приложение, което да се стартира след завършването на инсталацията и да запазите направените промени. Както Profiles, Save Settings.

Други интересни табове са Text and icons, където можете изцяло да промените интерфейса на инсталатора и License, където можете да напишете лицензно споразумение. SFX е блед откъм опций, за това пак казвам, ако искате да създавате подобен файл позлвайте някоя от гореспоменатите програми, а не се мъчете. След като направите промените натискате OK и да започне създаването на SFX архив, пак OK. Изчаквате да свърши процеса и готово, имате създаден SFX aрхив.

7. WinRAR FAQ

7.1:

Q: Мога ли с WinRAR да разцепя голям архив на няколко части?

A: Може разбира се. Десен клик върху файл/папка > Add to Archive. След като ти се отвори прозореца за създаване на архив, гледаш долната лява част където пише Split to volumes, bytes. От падащото меню може да избереш стойности зададени в програмата, ако не ти вършат работа може да зададеш такива ръчно. Може да използваш буквите K - килобайт, M - мегабайт, G - гигабайт, ако ще ти е по-лесно. След като зададеш желаната стойност, натискаш бутона ОК и програмата почва да архивира. Примерно, ако искате да разцепите даден файл на парчета по 40MB, в полето ще напишете 40M.

7.2:

Q: Как мога да инсталирам тема за моя WinRAR?

A: Условието за да имате теми на вашия WinRAR е да имате версия над 3.50. Версиите под 3.50 не поддържат добавянето на теми. А сега самото инсталиране. Влизате в официалния сайт на програмата или по-точно секцията за теми, директен линк - http://www.rarlab.com/themes.htm . В сайта различните теми имат различна големина на иконите, вие си решавате кои ще изтеглите и инсталирате. Всички ще работят, не се притеснявайте. Та, избирате си тема, сваляте я на удобно за вас място. След това стартирате програмата (Start > Run > winrar) и отивате на Options > Themes > Organize Themes. След това натискате бутона Add и избирате свалената от вас тема. Програмата ще ви пита дали наистина искате да я инсталирате, натискате Yes, след това ще ви изведе съобщение, че темата е инсталирана успешно, натискате бутона OK и изтеглената от вас тема трябва да се появи в списъка. Намирате я в списъка, маркирате я с единичен ляв клик, после натискате бутона Select и програмата вече трябва да е сменила облика си.

7.3:

Q: RAR или ZIP? Големият въпрос?!

A: Вече споменах. ZIP архивът е най-популярен до този момент, но по мои наблюдения RAR го настига доста бързо. Предимствата на ZIP са, че не трябва да имате специална програма за да прегледате съдържанието му, скоростта за създаване на архиви е по-висока от тази при RAR. Недостатъци също има, максималния размер на изходен файл е 2GB, ZIP не поддържа recovery record, което служи за възстановяване на повредена информация от архив... RAR, определено вади по-ефективна компресия от ZIP, особенно в solid mode.

RAR поддържа recovery record, също така максималния размер е доста голям. Стига файловата ви система да поддържа работа с големи файлове, няма да имате проблеми. Ако работите с големи архиви е препоръчително да сте под NTFS файлова система.

Моят отговор/избор е - RAR.

7.4:

Q: Moга ли да надградя новата версия на WinRAR върху сегашната инсталирана?

А: Да, не би трябвало да има никакъв проблем.

7.5:

Q: Мога ли да разбия паролата на един архив и как става?

A: За моженето може, но няма да пиша сега за това. Написах това за младите надъхани "хакерчета". Един съвет към останалите, ползвайте сигурни пароли. Писах за това по-горе.

7.6:

Q: Oт къде мога да изтегля последната излязла версия на WinRAR?

A: Oт официалния сайт естествено. Можете да го научите в началото на статията. Също така може да ползвате новинарски софтуерни портали като kaldata, ако не се справяте добре с английския.

7.7:

Q: WinRAR ми съобщава, че архивът е повреден, има ли начин да го поправя?

А: Можете да използвате вградения модул в програмата - Repair. Как се работи с него съм обяснил по-горе в статията. Ако това не помогне, в зависимост от архива (rar, zip) можете да използвате различни приложения, които служат за поправяне на архиви.

7.8:

Q: Има ли локализиран превод за последната версия (3.70) на програмата на Български език и как се инсталира той?

A: Има разбира се. Благодарение на момчетата от екипа на www.bg-interface.net , можете да изтеглите превод от тук - http://bg-interface.net/downloads.php?id=104

Стартирате инсталатора (тип - SFX aрхив), четете лицензното споразумение, натискате бутона Next, избирате главната директория на вашия WinRAR и натискате бутона Install за да започне инсталацията. Програмата ще иска да замени оригиналните файлове, позволете и. След като приключи инсталацията, рестартирайте WinRAR и се радвайте на българския превод.

8. Интересни трикове свързани с програмата.

8.1 - Easter Egg / Великденско яйце.

- Ако използвате версия на програмата над 3.70 (ставаше и с предишните версии над, които са над 3.20), отивате в Help > About WinRAR... и като ви се отвори прозореца с кратката информация за програмата натиснете веднъж с десен клик книгата от ляво. Ето шот за ориентация:

winrareasteregg.png

Ще забележите движение на книгата нагоре и надолу и това движение ще бъде допълвано от време на време със кратък звук. Интересно, нали?

9. Финални думи

Опитах се да обясня основните неща по възможно най-изчерпателния и ясния начин, дали съм успял - не знам, дано да съм, де. Ако имате въпроси относно някои от опцийте/функцийте на програмата, питайте смело. Опитах се да напиша всичко по такъв начин, че всеки да го разбере. Може на места да съм се поувлякъл за което се извинявам.

Редактирано от kal (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Браво за статията. Едва ли може да се прочете някъде по-подробно описание на функциите на една от най-елементарните и разпространени програми. Все пак съм сигурен, ча за някои хора статията ще е доста полезна. Имам само една малка забележка - можеше да е доста по-сбито - все пак, става дума за WinRAR, а не за Photoshop, нали :jeer:

п.п. Амбицирах се утре, ако имам време и аз да напиша нещичко (не за WinRAR, разбира се, за него се написа достатъчно laugh.gif )

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Браво за статията. Едва ли може да се прочете някъде по-подробно описание на функциите на една от най-елементарните и разпространени програми. Все пак съм сигурен, ча за някои хора статията ще е доста полезна. Имам само една малка забележка - можеше да е доста по-сбито - все пак, става дума за WinRAR, а не за Photoshop, нали :jeer:

п.п. Амбицирах се утре, ако имам време и аз да напиша нещичко (не за WinRAR, разбира се, за него се написа достатъчно laugh.gif )

Напълно уместна забележка. Аз споменах, че съм попрекалил на отделни места, но все пак може би ще е от полза за някой хора, знам ли. А иначе благодаря за топлите думи. Успех ти пожелавам със статийката!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване