Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Muad'Dib

O&O Defrag 10 Professional Edition - ръководство

Препоръчан отговор


Публикувано изображениеПубликувано изображение

Представяне:

Десетото издание на O&O Defrag разработено за Windows базирани станции открива нови възможности за вашият компютър като оптимизира работата на вашите твърди дискове. O&O Defrag 10 предлага извънредно опростен интерфейс с множество важни функции, които малко други софтуерни продукти за дефрагментация могат да ви предложат. Фрагментацията е една от основните причини за намаляване ефективността на приложенията в операционната система Windows. Поради фактът, че твърдият диск е най-бавният компонент на компютъра, неговата оптимизация е доста важна. Използувайки O&O Defrag 10, файловете могат много по-бързо да бъде прочетени и записани. Каквото на пръв поглед изглежда загубено, може да бъде преоткрито. Използвайки O&O Defrag 10 вашият хардуер ще е в добро здраве и ще работи оптимално. Чрез малка инвестиция във време и енергия за инсталирането му, в последствие O&O Defrag 10 ще ви спести доста нерви като наблюдава и спомага дейноста на хардуера ви. Софтуерът ефикасно разрешава роблеми в стабилността на работните станции на Windows, причинени от фрагментирали твърди дискове. Множеството използващи го потребители и отбраните награди на редактори на различни списания доказват способностите му. O&O Defrag 10 се предлага на пазара в две версии Professional Edition (професионална) и Server Edition (сървърна). В тази статия ще разгледам по-детайлно първата.

Инсталация:

След като изтеглите програмата и стартирате инсталатора, ще се появи следният прозорец:

Публикувано изображение

За да продължите натиснете ”Next” (Напред). На следващия прозорец ще ви покаже лицензното споразумение. Изберете ”I accept the terms…” (Съгласявам се с условията...). След това трябва да потвърдите или промените мястото (директорията) където ще бъде инсталирана програмата. По подразбиране е C:\Program Files\OO Software\Defrag Professional. Ако имате създадени няколко потребителски профила, на един от следващит прозорци ще ви попитат дали приложението да бъде достъпно за всички тях или само за сегашния с който сте влезли. По същия начин продължавате напред с ”Next” и при успешно завършване на инсталацията ще ви излезе следният екран:

Публикувано изображение

Кликнете върху ”Finish”. Готови сте! В старт менюто вече имате създадена програмна група с връзки към изпълнимия файл и помощната документация.

Работа и менюта:

Първото нещо което се стартира още в началото е магьосника за конфигуриране ONE BUTTON DEFRAG. Чрез тази технология автоматично се определят оптималните настройки за дефрагментация на вашата система. Това прави създаването на планирана работа максимално опростено. Нейната функционалност се изразява в това, че сама избира подходящия момент за пускане процеса на дефрагментация. Без значение дали вашият компютър е за работа или игра, ONE BUTTON DEFRAG има способността да се наглася към променящите се нужди на вашият компютър. Тя постоянно следи и се грижи за елиминиране на загуби в изпълнението дължащи се на фрагментация.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

O&O DEFRAG има напълно прегледен интерфейс който прави софтуера доста привлекателен за използване от потребителите. Дизайнът му добре обединява функциите на най-важените контроли. Ето как изглежда прозореца в процеса на работа:

Публикувано изображение

Има легенда която показва дейността извършвана върху твърдият ви диск. O&O DEFRAG поддържа файловите системи FAT, FAT32, NTFS и NTFS5.

Публикувано изображение

След завършването на анализът O&O DEFRAG ще покаже статуса на фрагментация за всяко от устройствата ви.
Забележка: Случва се при анализ след дефрагментация, O&O DEFRAG все още да показва степен за фрагментация от повече от 0 %. Причината за това може да бъде някой или повече папки, които са били заключени по време на процеса т.е. при паралена работа с някоя друга активна задача. Тогава Windows не разрешава достъп до използваните от нея файлове. Друга причина може да бъде липсата на налично пространство върху вашият твърд диск т.е. ако фрагментираната папка е по-голяма отколкото е най-голямото парче продължително свободно пространство. Тогава не е физически възможно да се дефрагментират фрагментите.

Публикувано изображение

”Drive Information” дава изчерпателна информация за избраното устройство в екраните си ”General Information”, ”Fragmented Files”, ”Locked Files” и ”Status Report”.

В общи линии почти всички необходими настройки които желаете да направите се задават в ”Settings”

Публикувано изображение

Reports and Logging
Create Reports – чеквате ако искате да се създават репорти и избирате последните колко да се съхраняват. Препоръчвам използването на тази опция така ще имате реален поглед върху предприетите действия и промени. Репортите се съхраняват като html документи, техният максимален брой може да е 999.
Write events to the Windows event log – трябва да изберете каква информация да се съхванява в Windows. В последствие може да я видите от Event Viewer (в Administrative Tools). Менюто предлага:
Level 1 – Report errors only (само грешките)
Level 2 – Report warnings and errors (предупрежденията и грешките)
Level 3 - Report information, warnings and errors (информация, предупрежденията и грешките)
Level 4 - Report any information provided.
Забележка: Имайте предвид, че всичката тази информация отнема дисково пространство. Бъдете пестеливи.

Exclude Files – тук може да изберете някой файл/ове, ако искате да го/ги предпазите от нежелателно преместване.

Drive Options
- Check drives before: да проверява ли дисковете за грешки и да спира ли дефрагментацията, ако открие такива
- Show removable drives: да показва ли външните устройства като напромер USB-Sticks и Memory-Cards

Task Tray Control
- Show O&O Defrag icon: да се показва ли иконка в Task Tray
- Make Advanced Controls available: да са достъпни ли контролите с настройки за всички потребители

Публикувано изображение

O&O ActivityGuard Pro - Kонтролира изискванията към системата.
- Use all available resources: да използва ли всички налични ресурси, ако искате дефрагментацията да мине възможно най-бързо. Имайте предвид, че работата ви най-вероятно ще бъде значително затруднена през това време.
- O&O AutoSense: проверява автоматично колко от ресурсите са свободни в момента се възползва само от тях за дефрагментацията. Този метод е препоръчителен.
- Limit to: ако искате да продължите сигурно и безпроблемно работата си по време на дефрагментация може да изберете тази опция. Задавате до какъв процент от ресурсите да се ангажират, а останалите ще се използват за други приложения.

Defragmentation Execution – Конролира в какъв ред да дефрагментире томовете.
Simultaneous (едновременно) – успоредно се дефрагментират дяловете в повече от един хард диска.
Sequentially (последователно) – отделно в забучен ред се обработват различните устройства

Power Management – предназначено е за мобилни компютри
Препоръчително е да се спира дефрагментацията когато режима за работа на батерия е активен.

Технологията INTELLIGENT POWER CONTROL е развита специално за да отговаря на нуждите на мобилните системи. Веднага, след като вашият преносим компютър е махнат от външното захранване и работи на собствените си батарии. В този случай O&O DEFRAG сам се прехвърля към режим за пауза, спирайки процеса на дефрагментация. Това гарантира, че батерията ви не ще бъде консумирана за дефрагментация и ще спести ценна енергия за да продължите работа при максимална мощност. Свързването на мобилния компютър отново към мрежата автоматично ще сигнализира на O&O DEFRAG да продължи недовършената си работа.

Плюс в новата версия е и способността да се самоактивира винаги когато се включи вашият SCREENSAVER. Веднага, след като SCREENSAVER е прекратен от потребителят, деграгментацията се спира. Продължаването й в по-късно време винаги е възможно защото O&O DEFRAG помни до къде е стигнал последно. Този режим позволява на O&O DEFRAG да дефрагментира вашият твърд диск само когато компютърът не е в употреба, по време на вашата обедна почивка или просто кога вие сте далеч от вашето бюро. Тази отличителна черта може да бъде активирана и чрез отдалечен достъп за всички компютри в мрежата (при сървърната версия).

Публикувано изображение

Вторият раздел (Jobs and Reports) в панела с инструментите е предназначен за предварително задаване на задачи за изпълнение, както и за тяхното редактиране и изтриване. От тук се настройват ден, час, тип на дефрагментацията и всичко останало.

Публикувано изображение

Ето как изглежда вече готовият репорт:

Публикувано изображение

Третият раздел (View) в панела с инструментите е предназначен за персонализиране начина на изглед. Чрез кликане върху един от бутоните може да извикате интересуващата ви информация. Тук също се указва дали легендата и статус бара да са перманентно видими в приложението или да са скрити.

Публикувано изображение

Четвъртият раздел (Help) в панела с инструментите е предназначен за помощ на потребителите както и за проверка за нови версии. Има и много полезен екран с множество съвети (Show Tips).

Публикувано изображение

Отличителна черта на O&O DEFRAG 10 Professional Edition която го различава от конкурентите е, че за дефрагментацията се изисква само 5 % свободно място от диска. Също така O&O DEFRAG 10 Professional Edition използва пет различни методи за дефрагментация за да удовлетвори индивидуалните нужди на всяка система:

Публикувано изображение

STEALTH – този метод е най-бърз и изисква най-малко системна памет за дефрагментирането. Той е предназначен предимно за големи файлови системи и системи с ограничено дисково пространство. При него скороста и ресурсите са с предимство пред качеството и дълбочината на дефрагментиране. Препоръчително е да се използва при първоначална дефрагментация, при сървъри със записан обем информация (над 1TB) и системи в които има множество по брой файлове (над 250 хиляди).
SPACE – този метод е добро решение, ако томовете са сериозно фрагментирали. Позволява така да събира данните, че обема на освободеното продължително място след това да е максимален. Препоръчително е да се използва при първоначална дефрагментация, при сървъри със записан обем информация (над 100GB) и системи в които има множество по брой файлове (над 100 хиляди).
COMPLETE/Access – този метод е по-бавен от предходните два, но след това гарантира за по-бързото четене на файловете. Имайте предвид, че отнема много ресурси при реорганизацията на системата. Файловете се сортират по критерий. Тези които са изполвани най-рядко се слагат в началото на дяла, а тези които са използвани най-често – в края. Препоръчително е да се използва при системи които се дефрагментират регулярно.
COMPLETE/Modified – този метод е аналогичен на предходния. Алгоритъма по който се подреждат файловете обаче този път е по дата. Тези които са променяни отдавна се слагат в началото на дяла, а тези които са модифицирани скоро – в края. Препоръчително е да се използва при системи които се дефрагментират регулярно.
COMPLETE/Name – този метод не го препоръчвам. Използва се предимно за системни дялове. Файловете се сортират по име от началото към края на дяла. Това ще ускори единствено зареждането на операционната система WINDOWS.

O&O DEFRAG 10 Professional Edition изключително лесно и бързо въвежда ред в хаоса на твърдия ви диск. Софтуера ви позволява да дефинирате прагови стойности т.е. да се включва само когато определено ниво на фрагментация е достигнато. Посредством това вие ще може да избягвате ненужна дефрагментация и ще сте уверени, че вашият хардуер е в оптимална форма. O&O DEFRAG 10 Professional Edition дефрагментира вътрешни и външни твърди дискове като преди голямото почистване проверява томът за грешки. Продукта на гермаците се отличава и с "картата" си, в която можеш да видиш във всеки сектор на твърдия диск кои файлове се съхраняват.

Системни изисквания:

• Операционна система: Windows 2000, Windows XP или Windows Vista
• CPU: Intel Pentium 200MHz или негов еквивалент
• System Memory: 64MB RAM
• Hard Disk: 30MB свободно пространство
• Видео карта: Поддържаща резолюция 800x600 с поне 256 цвята
• Друго: Internet Explorer версия 5.01 или нагоре
Забележка: Подържа също AMD 64bit и Intel EM64T.

O&O Defrag 10 Professional Edition е предназначен да бъде използван от отделни домашни потребители, а в другата си версия поддържа и множество от потребители. Посредством лесната си администрация, изданието за сървър може безпроблемно да оптимизира корпоративни работни станции. В момента O&O Defrag 10 Professional Edition се предлага с версии на английски, френски и немски език.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ползвал съм по-стари версии на програмата и не бях във възторг от тях, но това е лично становище, а и очевидно нещата са се променили в някаква положителна (?) насока.

Постарах се да прочета внимателно статията - поздравления за нея!

По същество: имам няколко въпроса относно програмата, които не бих искал да прозвучат като критика:

1. Има ли опция (може и да съм я пропуснал, ако е така се извинявам за въпроса), при която инициативата да не се предоставя изцяло на програмата, т.е. да се избегне автоматичният й режим на работа? Може би това би я обезсмислило, защото авторите й вероятно разчитат автоматичният режим да им е основен коз срещу изобилието от конкурентни продукти.

Едни от първите настройки, които правя по компютъра си след преинсталация е да изключа сриийсейвъра, опцията за изключване на монитора и преминаването в режим stand by на компютъра - това за мен са излишни активни процеси в таск менажера.

2. По-скоро продължение на т.1 - какви ресурси черпят тия процеси, които чакат спирането на работа, че да подкарат дефрагментацията на дяловете? Подозирам, че са доста и се питам струва ли си. Автоматичният им режим предполага стартирането на програмата заедно със зареждането на Windows, а това едва ли е оправдано - всеки един от тия процеси отлага с по няколко секунди готовността на системата за работа.

3. Какви ресурси черпи програмата като цяло? На една от снимките има някаква опция за избор на ангажираните ресурси, но за мен не е много ясна - би ли пояснил малко по-подробно Settings и най-вече таба Tuning?

Смятам, че посоката на въпросите ми е повече от ясна и тия 3 са достатъчни...

Благодаря за вниманието.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

hlevoust, въпросите ти са съвсем на място. Бях пропуснал да изясня възможните настройки. Грешката е поправена. Логично е да може дефрагментацията да започне ръчно, а не автоматично. Това става след стартиране на програмата, избиране на устройството за дефрагментиране и натискане на Start бутона. Тук се появява екран в който трябва да се избере мотод на дефрагментацията. Допълних статията и с информация за тях. Благодаря ти за градивната критика, не бях забелязал липсващата информация.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сега вече ръководството е доста по-разбираемо, благодаря за бързата реакция :).

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здравейте, аз имам няколко въпроса.. Случи се неща странно когато правих пълна дефрагментация на лаптопа с O&O Defrag 14. Първо, пуснах го и затворих лаптопа и излязох. След 4-5 часа се връщам и като вдигнах капака гледам процеса стои на 49 процента и пише "please wait, loading data" реших да не го прекъсвам да не стане някоя беля. Оставих го да зарежда и пак затворих лаптопа че да не ми свети. На сутринта пак същата работа, процеса беше спрял. И аз накрая натиснах СТОП и тук идва първия въпрос: пречи ли, ако съм спрял процеса на дефрагментация и по конкретно докато зарежда data... Тук искам да уточня, че настройките на windows са следните: 1.Да не се изключва хард диска - никога 2. Да не заспива никога когато е включен на зарядно 3. Няма screen saver Обаче забелязах, че по едно време лампичката на хард диска спря да свети. И тази настройка да не се изключва хард диска я направих без да рестартирам компютъра, не знам дали пречи. 4. Когато затворя капака - Do nothing И ако има значение на windows 7 64 бит съм.


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Затвориш ли лаптопа, той заспива. Остави го отворен за да довърши дефрагментацията. ПП: Екрана не загасва ли, след някое време когато е отворен(това няма нищо общо със скрийн сейвъра)?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Затвориш ли лаптопа, той заспива. Остави го отворен за да довърши дефрагментацията.

ПП: Екрана не загасва ли, след някое време когато е отворен(това няма нищо общо със скрийн сейвъра)?

Забравих да добавя, че съм го настроил като затворя капака да не прави нищо - т.е. да продължи да си работи нормално. Екрана загасва след 20 мин.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Направи една проверка на въпросния диск. Пусни и дефрагментиране, щом смяташ, че има нужда, и го остави да си приключи работата както трябва. По принцип, не се препоръчва да се прекъсва работата на приложение по някакъв необичаен начин, но на мен поне, досега не ми се получвал проблем с дефрагментиране.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здравейте имам едно въпросче как мога да спра дефрагментера от афтоматично стартиране пробвах го не става и нестава ако някой знае мерси предварително :giggle1:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

в настройките е опцията която търсиш

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Въпроса ми е не да почне афтоматично да дефрагментирва а например като включа компа и нали до часовника долу в дясно се показват кои програми се стартирват със зареждане на виндовса например антивирусна ,юторент искам да не ми стартирва със зареждането на виндовса пробвах да я спирам от run> msconfig > startup махам отметката рестарт пак същата работа пробвал съм я и със revounistaller и пак не дава резултат :):D

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Въпроса ми е не да почне афтоматично да дефрагментирва а например като включа компа и нали до часовника долу в дясно се показват кои програми се стартирват със зареждане на виндовса например антивирусна ,юторент искам да не ми стартирва със зареждането на виндовса пробвах да я спирам от run> msconfig > startup махам отметката рестарт пак същата работа пробвал съм я и със revounistaller и пак не дава резултат :):D

За спиране на автоматично стартиращите се програми ползвам CCleaner(Инструменти->стартиране). Има и други алтернативи,но това съм си избрал аз.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

За спиране на автоматично стартиращите се програми ползвам CCleaner(Инструменти->стартиране). Има и други алтернативи,но това съм си избрал аз.

Пробвал съм и със нея програма нестава,пък други програми мога да спра да не стартирват а въпросният не.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

ако програмата наистина работеше, бих я ползвал но при NT базираните операционни системи няма работеш дефраг защото:

1 има заключени файлове които не могат да се пипат

2 има файлове които никога на може да се пипат - такъв е $MFТ и останалите служебни файлове на NTFS-a и тe винаги са пръснат по целия дял...

3 дефрага е деградивна и безполезна програма, особено при днешното качество на дисковете - при лоши сектори се сдобивате с цял диск неработеща информация (която в повечето случаи преди дефрага е била работеща...)

най добрия дефрагментатор за мен си остава jkdefrag - той използва функциите на файловата система за дефраг (тези функции се ползват и от м$ дефрага) как работи дефрага на льОльО идея си нямам, но не дава резултати...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

@the professor OO дефрагментатора си работи точно че и бута доста файлове които са заключени (MTF е друг въпрос) http://ixbtlabs.com/articles/ntfs/index-p1.html малко е тежичка програмата лично ползвах Auslogics Disk Defrag но преминах на SSD и нуждата от дефрагментиране отпадна

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

@the professor

OO дефрагментатора си работи точно

че и бута доста файлове които са заключени (MTF е друг въпрос)

http://ixbtlabs.com/...s/index-p1.html

малко е тежичка програмата лично ползвах Auslogics Disk Defrag

но преминах на SSD и нуждата от дефрагментиране отпадна

ще дефрагментира заключените, но само ако е включено volume shadow copy (аз съм го виждал включено само на сървъри - просто то липсва в останалите версии на windows)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

някой ще може ли да ми помогне на въпросчето :wink12: някой ще може ли да ми помогне на въпросчето?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

programs and feathures > uninstall ако си на vista/7 add-remove programs > uninstall ако си на xp

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

дефрага е деградивна и безполезна програма, особено при днешното качество на дисковете

Абсолютно съм съгласен с това. Едно време с бавните 20GB/5400 дискове може би се виждаше някаква полза от дефрагментирането, но сега е абсолютно безполезна и ресурсоемка операция, а понякога дори и вредна и води до загуба на данни.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

×
×
  • Добави ново...