Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

DC++ - инсталация, конфигурация и работа с програмата


Гост
 Сподели

Препоръчан отговор

1. Информация за програмата

Почти всеки от вас е чувал за "peer-to-peer" мрежи. Дори съм сигурен, че по-голяма част от вас ги използват или пък са ги използвали. "Рeer-to-peer" мрежите са места за обмяна на файлове между потребителите, но това е не винаги законно, което не пречи да бъдат използвани за всекидневието или свободната практика. Сега ще ви запозная с една много известна "peer-to-peer" мрежа: "DC++". "DC" произлиза от Direct Connect и се основава на стаи или още така наречени "хъбове". Можете да влезете или да се включите към много хъбове и вътре можете да видите потребителите(users), които са в този хъб дори да осъществите контакт с тях. Но всеки хъб си има специални правила за него, които почти винаги се изписват при самото свързване към хъба.

2. Информация за продукта

Лиценз: Безплатен

Изтегляне: DC++

Официална страница: dcplusplus.sourceforge.net/

Размер: 3.94 MB

3. Инсталация и начални настройки

3.1. Първо изтеглете инсталационния файл от посочения по-горе линк.

3.2. След като стартираме инсталационния файл ни се показва GPL лицензът, с който трябва да се съгласим като отметнем "I accept the terms in the License Agreement". След като вече сте се съгласили със лиценза натискаме "Next>"

508802_orig.png

3.3. Тук решаваме, кои компоненти да инсталираме. След което натискаме "Next>"

508805_orig.png

3.4. На този прозорец се избира в коя директория да бъде инсталирана програмата. По подразбиране е директорията : "C:\Program files\DC++" , но ако не желаете да бъде там натискате опцията "Browse..." и избирате къде да бъде инсталирана. След това натискате "Install"

508809_orig.png

3.5. Сега изчаквате да се инсталира програмата. Не протича повече от около 30 сек. и трябва да се появи това, което е показано на картината. Ако всичко е преминало успешно натискаме бутона "Close".

508812_orig.png

3.6. След като се стартира програмата ще ви се отворят два прозореца. Единият е "Readme" файла , а другият е "Settings". Затворете "Readme" файла , защото той не ви върши работа и си насочете погледа към "Settings". В карето "Personal Information" въвеждаме следното:

- В полето "Nick" въвеждате вашия ник (прякор). Много често доставчиците на интернет или за улеснение да се разбере кой с какъв и-нет доставчик е (за да може да се извършва тегленето по-бързо) се слага пред ника самото наименование на интернет доставчика. Т.е. ако вие сте потребител на БТК ADSL, пред самия ник се слага [ADSL]. Пример: [ADSL]Anonimen. Ако сте потребител на CityLAN - [CityLAN]Anonimen и т.н.

508813_orig.png

След като вече сте си въвели вашия ник в менюто от ляво щракваме върху "Connection settings".

508815_orig.png

3.7. В карето "Incoming connection settings (see Help/FAQ if unsure)" ако сте с реално IP избираме "Direct connection", но това не е за предпочитане, защото доста хора с реални IP-та се оплакват, че не могат да теглят, така че и те не са застраховани. Затова избираме "Firewall(passive, last resort)" и продължаваме към следващата стъпка.

508820_orig.png

3.8. Пак от менюто в ляво избираме "Sharing". Тук се въвеждат настройките и се задава път към избраната от вас директория за споделяне. В много от правилата на хъбовете ще видите , че не е за предпочитане да се шерва "C:\Windows" заради предпазни мерки.

- Сега натискаме "Add folder" бутона ограден в червено и трябва да се появи следният прозорец:

508817_orig.png

- Намираме директориите, маркираме тази, която сме решили да споделим и натискаме ОК. Можете да споделите всички ваши директории, като направите абсолютно същото упражнение.

- След като вече сте дали "ОК", след няколко секунди ще ви се появи следното:

508822_orig.png

- Това е прозорец, който ви пита дали наистина искате да се казва папката като наименованието на директорията, който сте избрали. Ако не желаете напишете друго наименование. Натискате "ОК" и пак след няколко секунди ще ви се появи следният прозорец:

508824_orig.png

- За да не чакате докато се копират (шерват) файловете натискате "Run in background" и прозореца ще се скрие, но файловете ще продължат да се шерват и така ще можете да продължите настройването на самата програма.

- След това на "Upload Slots" избирате колко свободни слота или колко души могат да теглят наведнъж от вас. За предпочитане е 10. След като сте избрали цифра натискате "ОК" и сте готови с по-голямата част от конфигурацията на програмата.

3.9. След като сте направили всичко, както трябва по настройките, сега да насочим вниманието си към менюто или иконите в горната част на отворилия се прозорец на програмата

508825_orig.png

1 - Това е иконката или връзката към публични хъбове. Аз лично не използвам услугата, защото знам прекалено много адреси на хъбове, които ще спомена по нататък.

2 - Това е бутона "reconnect". С него можете да презаредите самия хъб.

3 - Това е бутона "disconnect". С него можете да излезете от самия хъб.

4 - Това е бутона "Favorite Hubs". Тук се добавят или премахват хъбовете, които сте пожелали да се отварят със самото стартиране на програмата.

Как да премахвам и добавям хъбове?

Натискате златната звезда и трябва да ви се появи следното:

508831_orig.png

За да добавите един хъб към вашата фаворит листа трябва да натиснете първо "New..." и ще се появи:

508832_orig.png

3.1.0. Сега насочваме вниманието си в карето "Hub".

В полето "Name" въвеждаме адреса на хъба както и в полето "Adsress" и даваме "Ок".

Ето и адресите на най-популярните хъбове:

grandbghub

- dchub://grandbghub.no-ip.info/

- sofia-center-bg.no-ip.info

- bgalcoholhub.servebeer.com

- bghubrandb.no-ip.info

Data.Bg - Direct Connect/DC++

- dc.data.bg:411 - за Българи

- 195.149.248.135:411 - за Чужбина

WarezBG - Direct Connect/DC++

- warezbg.com:411

AdventureBG - Direct Connect/DC++

- adventuresbg.no-ip.com:411

Bol.Bg - Direct Connect/DC++

dc.bol.bg:411

BGHub #1 - Direct Connect/DC++

- bghub.eu.org:411

BGHub #2 - Direct Connect/DC++

- bghub.no-ip.org:411

BGHub #3 - Direct Connect/DC++

- bghub.ilko.ca:411

BulgarianHub - Direct Connect/DC++

- bulgarian.no-ip.com:411

VarnaHub - Direct Connect/DC++

- varna.no-ip.com:411

След като сме дали "Ок" ще ни се появи следното:

508836_orig.png

Маркираме чек бутона и маркираме след това целия ред, след това натискаме "connect". Ще ви се появи следното:

508839_orig.png

Честито вие вече влязохте в един хъб!

- Полето, което е оградено с червено , е полето в което можете да напишете вашето съобщение и съответно с "Enter" да го изпратите и то ще се появи в полето оградено в синьо. Т.е. от тук можете да чатите.

- Полето оградено с лилаво ви показва потребителите свързали се се към този хъб.

5 - Това е бутона "Finished Downloads". Т.е тук вие можете да видите свалените от вас файлове и да ги отворите вместо да търсите къде е свален файла. По принцип свалените файлове се намират в "C:\Program files\DC++\Download" , но има опция с която вие решавате къде да се свали търсения файл, за която ще ви обясня малко по нататък.

6 - това е бутона "Search" или още търсачката. След като натиснете лупата (така се казва или за по-бърз достъп до нея се натиска клавишната комбинация Ctrl+S ) ще ви се покаже следното:

508841_orig.png

- В полето "Search for" се вписва името на търсения от вас файл.

В моята ситуация аз търся "Nana". Пиша в полето "Search for" - Nana и натискам "Search" или "Enter" и след няколко секунди ще ми се появят файловете с наименованието "Nana".

508845_orig.png

Търсите файла, който ви е нужен и искате да го свалите. Правите следното:

* Или кликате два пъти върху този файл и той ще се свали в "C:\Program files\DC++\Download"

* Или натискате десен бутон на файла "Download to->Browse..." и избирате къде да бъде свален файла.

След като сте избрали по кой начин да свалите файла и вече сте извършили действието долу, в карето оградено в червено ви се показва: за колко време ще се свали избрания фаил; колко време остава; от кои хъб го сваляте и с каква скорост. След като файла е свален ще ви изпише "Download finished, idle..." Това означава че файла е свален.

Редактирано от Гост (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 8 месеца по-късно...
Относно тази програма някой да знае хъбове за Скат ? :cheers:

Каква е целта на поредицата безсмислени и тъпи изказвания в раздела?!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Просто искам някой да ми каже хъб за Скат да си добавя, защото имам само един. Или не може да попитам? Нали това е тема за програми, ако не тук в кой раздел да питам?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 Сподели

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване