Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Skype - въпроси и проблеми при използването - част 2

Featured Replies

Как обикновената версия на Skype става преносима?

Ето как се инсталира „обикновена“ версия на Skype за Windows (в т.ч. и 3.6.0.248) на преносима USB памет.

1. Изтеглете Skype и я инсталирайте. (ако вече сте инсталирал Skype в компютъра, преминете на т. 2)

2. Намерете къде при вас е инсталиран файла skype.exe. (обикновено е в C:\Program Files\Skype\Phone\skype.exe)

3. Във вашето USB устройство създайте папка с име „Skype“ и копирайте skype.exe в нея.

4. Създайте подпапка в папка „Skype“ на USB устройството и я кръстете „Data“.

5. Създайте празен файл за пакетна обработка и го кръстете „skype.bat“.

6. Отворете „skype.bat“ и добавете следния ред: skype.exe /datapath:"Data" /removable

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 362,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• трябва да разрешиш активно съдържание (ActiveX) да се инсталира

Публикувани изображения

здравеите някои знае ли дали може да се разбере дали някои абонат в скаип говори в момента

Ако използва само Skype едва ли. Ако ползва Pamela за Skype може. При условие, че е избрал, когато говори да му се сменя настроението. Възможно е да има и други подобни екстри или програми. Само със Skype мисля, че не.

Редактирано от zmeYpc (преглед на промените)

Ако използва само Skype едва ли. Ако ползва Pamela за Skype може. При условие, че е избрал, когато говори да му се сменя настроението. Възможно е да има и други подобни екстри или програми. Само със Skype мисля, че не.

Мисля че при опит за избиране абоната ще върне сигнал заето, което също е вариант :-)

Аз ли се заблуждавам или би трябвало, ако в момента, в който говориш и друг ти звънне да получиш известие, т.e Скайп да покаже екран, че друг те търси в момента. Ако вдигнеш, ще задържиш разговора с другия събеседник, с който първо говореше. Чак когато натиснеш червената слушалка, другата страна ще чуе сигнал заето. Накратко казано онзи втория обаждащ се чува сигнал свободно докато ти говориш, но чува сигнал заето, когато натиснеш червената слушалка и отхвърлиш повикването му. Тоест Скайп има 'услугата' "изчакващо обаждане".

Може и аз нещо да бъркам, де....

Редактирано от Калински (преглед на промените)

zmeYpc мерси много втория път като обесни те разбрах и го оправих :P

Кръгова отбрана par excellence!

Здраве!

Филипов, мерси! Нямаше нужда. Това къде топер си вади хляба знам и без твоя помощ.

Още по-малко ме интересува какви тайни крие, пази, и пр. BG's много ясно доказа предумишленият и преднамерен характер на оплакванията му от Skype. Дори понятието „аграрен сисадмин“ той (BG's) го въведе, защото не можеше да допусне, че има толкова некомпетентен системен администратор, нищо, че е в с. Попинци.

Само не ми го изкарвай герой, какъвто не е! BG's, а и много други разбиращи си от професията администратори и инженери доказаха, че Skype може да бъде блокирана, и че може и е по силите на компетентните да предотвратят ползването и да регулират част от функциите.

Мисля, че capnemo съвсем уместно добави, че не може да се има претенции към пълен контрол, т.е. в/у кода на програмата и да се следи всичко.

Като са военен цех да не ползват Skype! Просто решение по думите на BG's. (Изискват се елементарни базови познания.)

Но и двамата знаем, че не е това целта на топер. Неговата цел, като деятел на болшевишкото бг-линукс (секция Панагюрище), е, където може, с всякакви средства да плюе и руши образа на програмата. Дори и с кръгова отбрана.

Що мислиш, че не коментира 4-те точки, които му поставих? Защо не каже от къде научи за материалите на Делян Делчев? Защо опищява темата, че има не знам къ'в си бъг, а когато беше случаят с проваленото синхронизиране на списъка (случаят Sun_city) орева света, че 3.6.0.248 имала уж оправен, уж пак появил се бъг, а точно когато благодарение на този потребител, а и на много други се оказа, че проблемът е другаде и се оправи, и гък не каза?

Да припомням ли класиката със сертификата? И т.н.

Ей, аз все съм вярвал в българската войска, ама такива некадърни админи да си вземат няма накъде повече.

По въпроса за мен дали получавам пари за превода и докладването на грешки питай Калин. Познавате се. Нека той ти каже. Каквото ти каже – това е. Ето ти втори източник, като не ми вярваш. Хубаво би било за мен да е вярно и наистина да взема да получавам и аз най-сетне пари от Skype.

Няма нищо неясно: военните и тоя цех от с. Попинци спират да ползват Skype.

Тези на които не им изнасят да бъдат сървъри; не харесват затворения код и имат други искания, които сегашното приложение Skype не удовлетворява, а и едва ли ще удовлетвори в обозримо бъдеще, спират да ползват Skype и превключват на друг клиент. А тези, които нищо не им харесва сядат и си пишат свой.

ПП „аграрен“ да се чете като „некомпетентен“ и „умишлено преднамерен“ , когато се отнася за тип мислене и стил на изложение. Ако трябва да се отнесе до някой системен администратор, то това е такъв сисадмин, 1) „който умишлено манипулира информация и данни с цел подвеждане и заблуждаване на аудиторията“; 2) „който не владее и не познава материята, за която е придобил (неясно как) документ за правоспособност“.

Както вече споменах няма да ви позволя да се псувате като каруцари в темата.Изтрих последните две страници.

Супер Драгозов :)

Само че нещо привилигирована ли е тази ревящата, та оставяш мението му - та после да ореве, че не съм му отговорил? А, значи аграрен е нещо титла тук ли, не знаех, сори

За ЗмейПЦ - не само цеха в Попинци, офисите в София и Пловдив, както и тези в Берлин и Лондон няма да го ползват. Не и докато умело се промъква зад политиката на фирмата.

Змъй, предлагам да се ожениш за BG;s - ти си се влюбил в него :) М/у другото, работите в един и същи бизнес център, само че той е колоператор ;) Админите сме кофти копеленца.

Редактирано от Topper (преглед на промените)

Престанете бе хора,мирнете малко.Незнам как да ви го кажа вече.

2.19 Всякакви теми коментиращи публично действията на модераторите относно затваряне, триене, местене, редакция на теми или друго, без преди това да е потърсена връзка с администрацията ще бъдат третирани като нарушение - затваряни/трити и санкционирани.

Редактирано от dragozow (преглед на промените)

Към доста потребители дето не са наясно с p2p протокола. Доживях да видя официално от БГ провайдер предупреждение към потребителите си!

Skype трафик

Уважаеми Потребители,

Във връзка с наскоро възникнали проблеми на клиенти с отчитане на трафик , които са установили ненормално големи стойности, Ви съветваме:

Ако сте на тарифен план с отчитане на трафик и използвате Skype, моля контролирайте своевременно изразходването на трафик. Това можете да направите с Task Manager (Windows), bmon (Linux) или друга програма, която да дава информация относно динамичните стойности на използваната скорост към Интернет.

Допълнителна информация:

Понеже връзката към Интернет на тарифните планове с отчитане на трафик е доста високоскоростна, програмата Skype често превключва компютъра в режим Supernode. Това на практика означава, че в даден момент Skype може да прекара през Вашия компютър трафик, който е между случайни компютри в Интернет, които имат проблем с директната връзка помежду си. Това води до натрупване на голям Интернет трафик за кратко време. Повече можете да научите тук:

http://computerworld.co.nz/news.nsf/news/7...C2570A1001698C0

и тук

http://snapvoip.blogspot.com/2007/07/skype...-firewalls.html

За да не останете неприятно изненадани (ако сте на трафик), моля контролирайте използването на трафик и изключвайте Skype, когато не го използвате.

Естествено за останалите потребители,това не е изненада.

Във връзка с казаното от dred- друг начин за деактивация на Supernode режим на тази "прекрасна" програма е използването на следния reg файл (при Skype 3.0 и по-нова)- цък

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Skype]

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Skype\Phone]

"DisableSupernode"=dword:00000001

Редактирано от Conroe (преглед на промените)

Проблема е, че долу вдясно на монитора (до иконата на скайп имам жълт триъгълник с удивителна) и се явява когато стартирам скайп само. Като цъкна на него ми изписва: Skype.exe - Corrupt fail. Иначе не ми прави проблеми,но ме дразни. Как мога да го разкарам? sad.gif Изтрих скайп и инсталирах по-нова версия 3,6 но пак се появява.

Проблема е, че долу вдясно на монитора (до иконата на скайп имам жълт триъгълник с удивителна) и се явява когато стартирам скайп само. Като цъкна на него ми изписва: Skype.exe - Corrupt fail. Иначе не ми прави проблеми,но ме дразни. Как мога да го разкарам? :( Изтрих скайп и инсталирах по-нова версия 3,6 но пак се появява.
Ще проверя сега и ще пиша тук допълнително.

Допълнение:

Питах и на базата на отговора ви давам някои идеи и съвети:

1. Нито клиентът Skype, нито Диспечерът на екстри показват други икони в системния жлеб. Особено с жълти триъгълници по тях.

2. Това по всяка вероятност е:

а) екстра за Skype;

б) самостоятелно приложение за Skype;

в) антивирусна програма, или друга програма за борба със зловреден код;

г) може и да е подобен модул към защитна стена, или друг пакет.

3. Щом в системния жлеб това не е самата икона на вашия Skype допускам, че вероятно е такава икона на приложение свързано със Skype: екстра, или програма.

4. Съветвам ви да анализирате програмите, процесите и услугите, които се зареждат автоматично във вашата ОС.

5. За целта можете да използвате този безплатен инструмент – HijackThis. За него има ръководство на български с подробни обяснения на калдатата. На страница за изтегляне на HijackThis има и много други безплатни инструменти.

6. Другото, което искам да ви помоля да направите, е, да погледнете в:

Skype > Инструменти > Настройки > Разширени > Диспечер на достъпа до Skype на други програми. Имате ли изброени програми, и ако да има ли някоя, която е с отказан достъп? (Пише го под името на програмата. Заставате на програма и натискате бутона „Промени“.) Много е възможно на тази програма/екстра да ѝ е разрешено да се пуска автоматично, но поради отказания ѝ достъп до Skype да показва точно това.

Пишете допълнително. Ще се радвам да помогна!

@Conroe: много благодаря! Да, време е да се спрат тези спекулации, че не може да се предотврати и прочее.

Здравейте някои ми каза че хисторито на скайп се пазело онлайн и можело да се види като се логнеш в интернет страницата на скайп. Има ли нещо такова и ако да как да си видя хисторито?

Благодаря предварително :lol6:

Във връзка с казаното от dred- друг начин за деактивация на Supernode режим на тази "прекрасна" програма е използването на следния reg файл (при Skype 3.0 и по-нова)- цък

Благодарим за информацията за "прекрасната ни" програма, обаче Supernode се става с решение на (или друг таен алгоритъм на) Skype S.A. Проблема с нежелан трафик с цел предоставяне на услугите на компанията на трети лица (с вашите ресурси, за облагата на компанията) е когато вие ставате node или relaynode, в зависимост от престоя ви онлайн и качеството на връзката ви.

Здравейте някои ми каза че хисторито на скайп се пазело онлайн и можело да се види като се логнеш в интернет страницата на скайп. Има ли нещо такова и ако да как да си видя хисторито?

Благодаря предварително :lol6:

Не, не може - това е функция на GoogleTalk, заблудили са Ви :lol6:

Не, не може - това е функция на GoogleTalk, заблудили са Ви :lol6:

Здравейте някои ми каза че хисторито на скайп се пазело онлайн и можело да се види като се логнеш в интернет страницата на скайп. Има ли нещо такова и ако да как да си видя хисторито? Благодаря предварително :)
Здравейте, да ако се впишете в страницата на Skype, ето тук: https://secure.skype.com/login_api/ или най-добре да го направите от клиента: Skype > Профил > Покажи профила в Skype > Settings (Настройки) – въвеждате своята парола за Skype и после отивате на преградка Overview (Преглед). Там ще видите хронология на разговорите, хронология на кратките съобщения и хронология на прехвърлените разговори.

В преградка Purchases (Покупки) се пази хронология на покупките: Скайп кредит, ваучери, абонамент за Skype Pro, закупени сигнали и аватари и др. покупки.

Хронологията на чата не се пази. Тя е при вас локално и така трябва да бъде. Намира се в профилната папка:

C:\Document and Setting\<профилна_папка>\Application Data\Skype – Windows XP

C:\Users\<профилна_папка>\Application Data\Roaming\Skype – Vista™

Ако не разполагате със Скайп кредит там няма да има записи за вашето Скайп име.

Ще се радвам да отговоря и на други въпроси, ако имате.

...обаче Supernode се става с решение на (или друг таен алгоритъм на) Skype...
топер, най-учтиво те призовавам да спреш да разпространяваш лъжи. (Това и другото дето си писал за тайни ключове и т.н.) Благодаря още веднъж на Conroe.

Пак ли излъгах? Как все така става, даже и думите на Conroe станаха лъжа...

Тогава ще помоля най-учитво многуважаемият ни най-запознат потребител ЗмейПЦ да ни осведоми: Има ли нодове в Р2Р на скайп, какви биват те и как се избират компютри като такива.

Да видим истината тогава в очите :P

ПП.Къде видя тайните ключове ?

Пак ли започнахте тези безсмислени спорове :help wanted3: Всеки използва това, което му харесва- дали щото е семпло, дали заради външния му вид и т.н. Хора, перфектен софтуер няма и няма да има! Аз лично използвам скайп много рядко и не ми харесва, но това си е мое мнение ( на което даже мястото не му е тук, тъй като тази тема не е предназначена за подобни спорове).

По темата: тъй като доста взе да се говори за тази прочута Supernode архитектура и реших да добавя начин как да се деактивира. Ето и повече информация :help:

http://www.skype.com/intl/en/security/universities/

How can we prevent our network from hosting supernodes?

There are several ways to prevent Skype from becoming a supernode:

* Beginning with Skype 3.0, an explicit switch is provided in the registry settings to allow the disabling of supernode functionality.

* Any computer hosted on a network that is behind a network address translation (NAT) device or restrictive firewall will disable supernode functionality.

* Skype clients behind an HTTP or SOCKS5 proxy will not serve as supernodes.

Редактирано от Conroe (преглед на промените)

... Всеки използва това, което му харесва – дали щото е семпло, дали заради външния му вид и т.н. Хора, перфектен софтуер няма и няма да има! ...
Абсолютно същото мисля и аз. Conroe, колкото до безсмислените спорове ясно е кой ги подхваща и подстрекава. Благодаря ти отново за документацията. Тази документация съм я чел и дори в другата тема писах коментар с точно позоваване. Не беше достатъчно. Основни аргументи на гизмо, топер и Филипов, когато е ставало въпрос да се изтъкнат обвинения с/у Skype винаги са били:

„Програмата превръща вашия компютър в супер възел, или препредава информация без ваше знание“. „Превръщането на компютъра в супер възел не може да се предотврати, защото така е иска злобната компания“.

Ако аз бях написал това, което ти Conroe приведе и цитира, щеше да излезе, че не е вярно, щото „получавам пари“ и „имам интерес“ (топер), и т.н. Ето и на тази страница топер си позволява да твърди недоказани неща и да вменява мисли на другите участници, каквито те нямат: Supernode се става с решение на (или друг таен алгоритъм на) Skype – първа лъжа; вие ставате node или relaynode, в зависимост от престоя ви онлайн и качеството на връзката ви. – втора лъжа; Пак ли излъгах? Как все така става, даже и думите на Conroe станаха лъжа... – поредна лъжа и подклажане. И т.н., и т.н.

Отново ти благодаря, че ги посочваш на читателите на темата, за да е ясно, че се предвиждат начини и средства ресурсите им да не се ползват за супервъзли против волята на потребителите. Впрочем тук е мястото да посоча другата му голяма лъжа (не знам, може и да е от незнание): фалшивото твърдение и уверение, че Skype не можела да бъде блокирана от защитна стена. Можела, ама само от много скъпа такава*. Да не говорим, че отдавна компанията Skype Technologies S.A. оборудва собствени сървъри, които изпълняват ролята на супер възли и опорни точки за мрежата на Skype (от 3 години, ако не греша). Но това те (гизмо, топер и Филипов) не го знаят, а и няма как да го знаят.

Аз безсмислени спорове не подхващам и не водя. Прави го топер. Ако се върнеш и погледнеш винаги как се появява потребител с въпрос и прочетеш коментарите на топер ще установиш как винаги е готов да подхване такъв.

Дори от тази страница е видно (gaspa4o1982). А когато най-учтиво призовавам „да спре да разпространяваш лъжи“ и ти благодаря за публикувания регистърен ключ, ето какво пише топер: „Пак ли излъгах? Как все така става, даже и думите на Conroe станаха лъжа...“. Всичките му коментари от този тип са подклаждане.

Надявам се темата да е в помощ на всички, използващи Skype. Тук съм съгласен с теб. Споделям правото на всеки да не харесва, или да не ползва Skype, когато това е в противоречие с неговите разбирания. Моето положение, и това на Калински е малко по-особено. Аз съм един от българските преводачи, а заедно с Калин сме част от групата на българските бетатестери. Всичко е на доброволна основа и в интерес на развитието на българския език в ИТ и ползването на локализирани програми от младите хора.

И завършвам с това, което и ти си казал: Skype не е перфектен софтуер, не е и никога няма да бъде. Но докато се ползва от българите масово и има проблеми тази тема в калдата ще им помага да намерят решение.

* Малко факти: Когато BG's в другата тема доказа, че Skype не само може да бъде блокирана от ЗС, ами дори може да се спре ролята на Skype като сървърно приложение (според терминологията на ЗС ZoneAlarm Pro), и когато стана ясно, че топер умишлено е манипулирал екран, „за да докаже“, че дадена ЗС не може да блокира копие на Skype.exe, което е било вече блокирано от ЗС, тогава чисто и просто другата тема беше затворена, а топер отново почна да пуска в тази тема подмятания, упреци и да подклажда воденето на безсмислени спорове. При това той не ги води само с мен, а и с всеки, който заеме неутрална, или, недай Боже, обратна на неговата позиция (capnemo, Калински, BG's и др.). Поне на 2 пъти коментари м/у топер и други участници са били разчиствани от модератори, без аз да съм имал време да взема участие. Отделно поне 4 пъти е водил безсмислени дебати с мое участие в тази тема и в резултат написаното е било изтривано.

Бла-бла-бла...ЗмейПЦ накрая.

Първо, доста отдавна това със супер нода съм го казал в любимата ти друга тема. И не съм го разбрал от теб, представи си - изживяваш се вече и като единствен първоизточник, бравос :shake_puter:

Второ, умишлено ли заблуждаваш тук потребителите, че има само супернодове? Пак в онази тема съм обяснил колко са и какви са. Супернод има само един в България, така че "опцията" да предпазим компютръра си да посредничи на 1500 конекции е малко...нищо в тъмното. Виж, тук изказалия се Sturm! изведнъж разбра, че се е превълнал в relaynode (и то с частно IP, за NAT, с VPN връзка - така че не може да бъде supernode, но пък сам се е уверил, че може да е друго). Супернодовете вече се изграждат и одобряват само от компанията, защото всеки супернод знае другите, което ще е пагубно за "технологичната им инфраструктура". За справка - вече и файла %appdata%\Skype\shared.xml е криптиран, а дори и да се декриптира, вътре има не повече от 20 супернода от общо близо 300 :mark:

Трето, аз все още чакам да ми кажеш какво е фалшивото в екрана:

767984_orig.jpg

И накрая, смешко - отговорих на gaspa4o1982, че не може да си види оналйн историята на разговорите ??! А ти побърза да направиш една безпалтна реклама (някои услуги ги пропусна, поправи се) и накрая след бла-бла-бла какво каза - че не може да си види историята. Браво, супер си :baby: Ти си моят идол, рицарю.

ПП.Пука ми кой какво ползва, а и никога не съм казал "не ползвайте". Винаги идеята е била една - знайте какво ползвате и то как ви ползва. За не се изненадате като Sturm! или като потребиетели, на които им блокирал чак рутъра Linksys от 1500 конекции. Все пак мрежата, изградена като Р2Р от безплатните инсталации се ползва от компанията да осигури платените си услуги, от които май печелеше милиони. На гърба, пардон - на компютрите и връзките на потребителите :hush:

Имам проблем с skype когато се впиша пи излиза че има защитна стена.Как може да се махне някои знае ли??? :ph34r:

Редактирано от kriv44o (преглед на промените)

Имам проблем с skype когато се впиша пи излиза че има защитна стена.Как може да се махне някои знае ли?...
Може ли да дадете екран с точното съобщение? Погледнете настройките на вашата ЗС. Погледнете и в сайта на Skype за поддържаните ЗС и настройките за тях.

Здравейте,

реших, че вместо да се занимавам с топер и подобните му, е най-добре да преведа материала, който модераторът Conroe вече посочи на вашето внимание. Надявам се това да изясни веднъж завинаги въпроса за супер възлите, въпроса за злобния характер на Skype и въпроса за ползването на ресурси без знанието и одобрението на потребителя. Надявам се тези спекулации да престанат. Следва точен превод на английския текст, публикуван в сайта на Skype.* Добре е всеки да се запознае с препоръките на документа и да повиши сигурността на своя компютър и мрежа.

Използване в университетите

Постъпвайки в университет много студенти, за пръв път в живота си, се оказват далеч от дома. Дали са в друг град, или на другия край на света, ключовата роля на Skype за студентите и за факултета в запазване на връзките с техните семейства, приятели и колеги, е все по-голяма.

Университетските администратори често ни питат как софтуерът на Skype ще се отрази на техните мрежи и какво да направят, за да подобрят ползваемостта на Skype от техните потребители, без това да наруши дизайна на обслужваните от тях мрежи. Тук събрахме някои от зададените въпроси с цел да споделим нашите идеи за все по-широкото навлизане на Skype в студентските градчета.

Можем ли да ползваме функциите на Skype за корпоративно управление?

Една от основните цели на Skype е да се предотврати несанкционираното подслушване на нашите потребители. В съответствие със същите принципи, ние искаме да предотвратим и способите за представяне с чужда самоличност, който измамниците често ползват при е-поща, за да измамят потребителите да им предоставят ценни лични данни.

За постигането на тези цели, Skype издава на всеки потребител на Skype „електронно удостоверение“, което всеки потребител на Skype може да представи при нужда от установяване самоличността на лице, провеждащо или получаващо разговор или съобщение по Skype. Тези електронни удостоверения образуват сърцевината на електронната директория на Skype, позволяваща на потребителите да се търсят един-друг по интернет, без нужда от централизиран списък, указващ кой е на линия.

Какво е електронно удостоверение?

Електронно удостоверение е електронно уверение, което може да се използва за установяване на самоличността на даден потребител на Skype, където и да се намира този потребител. По същия начин, както един документ за самоличност, по същия начин както един документ за правоуправление на МПС, така и електронното удостоверение трябва да притежава определени характеристики, правещи възможно използването му като средство за разпознаване. В частност то задължително трябва:

1. Да носи име на съответния профил, подлежащ на разпознаване;
  2. Да е издадено от доставчик, който по всяко време да е в състояние да провери удостоверението;
  3. Да е трудно за подправяне; и
  4. Да съдържа заверяващ подпис на доставчика издател, което, в нашия случай, е Skype.

Удостоверяване

Тъй като всички потребители на Skype притежават електронни правомощия, на практика става възможно за всеки потребител на Skype да провери самоличността на кой да е друг потребител на Skype. Процесът се нарича удостоверяване: една на друга страните доказват истинността на своята самоличност.

Удостоверяването е критично важна стъпка за осигуряването на сигурност в комуникациите. Да си представим дискусия по чата с някой, който твърди, че е ваш бизнеспартньор, но който всъщност е подставено лице. Дискусията може да ползва възможно най-високия метод на шифроване, но няма пречки информацията да бъде публично огласена.

Шифроване

Комуникационните мрежи, като интернет, могат да бъдат следени от престъпници и хакери** в множество входно-изходни точки. Това е една от причините, поради които е-поща и много приложения за обмен на чат по интернет се смятат за незащитени от гледна точка на сигурността. С други думи, именно защото съществуват толкова много начини непознати лица да следят комуникациите на потребителите, потребителите са длъжни да предприемат категорични стъпки, за да предпазят себе си от този вид вмешателство.

Шифроването е процес на кодиране на съобщение с използване на математически принципи по такъв начин, че то да може да бъде прочетено само от получателя, за когото е било предназначено. През вековете са разработени множество техники на шифроване, но всички те могат да бъдат сведени до представата за сейф и ключ: веднъж щом тайното съобщение се постави в сейфа и бъде подсигурено със съответния ключ, то може да бъде прочетено отново само от някой, който разполага със същия ключ.

Skype използва широко разпространени стандартизирани алгоритми за шифроване, за да предотврати обмена на потребителите на Skype да попадне в ръцете на хакери и престъпници. Правейки това, Skype спомага за гарантиране на неприкосновеността на потребителя, а така също и за целостта на данните изпращани от един потребител до друг, и обратно.

Независима оценка на сигурността***

Докладът за шифроването на Skype (можете да изтеглите и файл с подпис в PGP за доклада) предлага подробен преглед на структурата на сигурността, внедрена в продуктите на Skype. Skype предоставя на своите потребители защита срещу широк набор от възможни атаки, като представяне с чужда самоличност, подслушване, атаки от типа „човек по средата“ и изменение на данните при предаването им.

Докладът описва общите защитни механизми на въоръжение в цялата инфраструктура на Skype, както и общата политика на сигурност, стояща в основите на всички разработки в рамките на действащата структура на Skype.

Как да предотвратим администрираната от нас мрежа да приютява супер възли?

Skype използва пиърингов комуникационен обмен с цел да позволи на потребителите да се намират един-друг. В следствие на това може да се случи така, че малък процент от нашите потребители да съхраняват запис, отразяващ електронното присъствие на други потребители Когато даден потребител съхранява запис, отразяващ електронното присъствие на други потребители, същият се нарича „супер възел“, или още възел от директорията.

Въпреки че трафикът, изпращан към супер възлите е пренебрежимо малък, съществуват институции, които са заинтересовани да предотвратят потребителите на тяхната мрежа да се превръщат в супер възли и по този начин да отговарят на запитвания в директорията за други потребители.

Съществуват няколко начина да се предотврати превръщането на Skype в супер възел:

• От Skype 3.0 насам се предоставя нарочен регистърен ключ с настройка, позволяваща забраната на функционалността супер възел.
  • За всеки компютър в състава на мрежа, която е зад устройство за транслиране на мрежови адреси (NAT) или зад рестриктивна защитна стена функционалността супер възел е забранена.
  • Клиентите Skype зад HTTP или SOCKS5 посредници не действат като супер възли.

Обикновено предприятията избират да използват регистърната настройка за изключване на функционалността супер възел просто защото е много директен начин за разгръщане на обект за групова политика под Windows, съдържащ съответния регистърен ключ с настройката. Докато университетите често намират този подход за проблемен, тъй като компютрите може да не са тяхна собственост, или да се стопанисват от хостингова организация, което прави трудно, да не кажем невъзможно, правилното прилагане на регистърния ключ с настройката.

В тези случаи е много по-подходящо да се конфигурира SOCKS5 посредник. Skype може да се настрои да използва SOCKS5 посредник независимо къде в мрежата е клиентът с публичен ИП адрес или в мрежа с частен ИП адрес.

И докато използването на SOCKS5 посредник все още изисква ръчна намеса от потребителя, то използването на обикновен посредник позволява да се спести „образуването“ на трафик към Skype. В цялост мярката има допълнителен положителен страничен ефект от намаляване на супер възлите в мрежата, от намаляване на фалшивите грешни предупреждения от системите за предотвратяване на прониквания и позволява точно замерване на натоварването от Skype в опосредстваната мрежа.

Други полезни ресурси за сигурността

Сигурността на вашия компютър

Отзиви за сигурността

ДОПЪЛНЕНИЕ

Оправих някои правописни грешки. И ми се струва оправдано отново да ви дам препратка към:

Ръководство на Skype за системни администратори. Ето и препратка към NoSuperNode.reg, който да изтеглите и да приложите при вас. Имайте предвид, че ще влезе в сила при повторно пускане на Skype.

Добавих и огледално копие на този коментар в българската секция във форума на Skype.

Бележки

* Кодът може да намерите на предишната страница и на ръка да го пресъздадете във вашия регистър. Или да можете да създадете празен файл (името и къде го създавате е без значение; важно е да има разширение reg; да речем, че се казва NoSuperNode.reg), който да редактирате в Notepad, като въведете:

Записвате файла и затваряте Notepad. Уверете се, че разширението е .reg. Ако е различно, сменете го на ръка. Щракнете двукратно по файла и отговорете с ДА на следващия диалог. Готово.

** И не само. Много правителства пей дават да подслушват за щяло и нещяло всички потребители вкупом, вменявайки им виновност по презумпция, а не обратното, както повелява правото – до доказване на противното. По рано писах подробно в темата. Ще е интересно да се проследи как ще се развият нещата, защото фирмата твърдяща, че ще е в състояние да следи обмена на информация по Skype (в офертата ѝ се описва троянски кон, който се инсталира през е-поща на всяка от подслушваните системи и прихваща клавиатурата, видеото и друг трафик, в т.ч. този на Skype, като за да се дешифрират данните се краде и паролата за Skype, не друго!) е поискала от правителството на Бавария за всеки компютър, който ще бъде следен инсталационна такса от 1500 ? без да се включват таксите за поддръжка и др. разходи. На практика е съвсем в реда на нещата антишпионските софтуери да почнат да го прихващат. Създаването и ползването на троянски коне е наказуемо във всички страни от ЕС. Много интересно как ще се оправдават.

*** Изследването е на Том Берсън от Anagram Laboratories, който има 35-годишен стаж като специалист криптограф. Направено е през 2005 г.

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.