Премини към съдържанието
kokomil

Tilera анонсира 64-ядрен процесор,10 пъти по-бърз от Xeon

  Препоръчан отговор


  Калифорнийската компания Tilera днес анонсира 64-ядреният процесор TILE64, който ще намери приложение при телекомуникационни оборудвания и видеоконференции.

  Идеята за създаване на двумерен масив от неголеми ядра, съединени със скоростен интерфейс, не е нова, но именно тя е легнала в основата на концепцията на процесора TILE64. Всяко от 64-те ядра притежава известна самостоятелност - то може да зареди операционна система Linux. Всяко ядро в процесора има 8 Кб кеш от първо ниво за данни, 8 Кб кеш от първо ниво за команди и 64 Кб кеш от второ ниво. Характерното е , че всичката тази кеш памет може "виртуално" да се превърне в 5 Мб кеш от трето ниво. Ядрата работят на честота 600 МХц, 750 МХц или 900 МХц. Неработещите ядра могат да преминават в енергоспестяващ режим. Пропускателната способност на интерфейса, съединяващ ядрата е 500 Гб/с. Всичко това позволява за процесора Tilera да се твърди, че един 64 ядрен процесор TILE64 е 10 пъти по-бърз от двуядрен Xeon и 30 пъти по-добър пак от Xeon по отношение на критерия "производителност/ енергопотребление".

  tilera_01.jpg

  Като цяло процесора потребява не повече от 19.2 Вт мощност. Изчислителният му ресурс стига , за да може едновременно да обработва 8 видеопотока със стандартни разширения със скорост 2 Мбит/с, или 2 потока 720p със скорост 7 Мбит/с, или един поток 1080p със скорост 20 Мбит/с.

  tilera_02.jpg

  Процесорът TILE64 е снабден с два или четири контролера за памет тип DDR-2, контролер PCI Express x4 с поддръжка на две устройства, два мрежови контролера Гигабит или два 10 Гигабитни контролера XAUI. Различните модели на процесора имат различно съчетание от контролери.

  tilera_03.jpg

  Tilera предлага процесора TILE64 на цени от $435 в партиди от 10 000 бр. Предлагат се и специализирани платки за обработване на поточно видео или анализ на мрежовия трафик. Компанията се готви да представи и 36 и 120ядрени процесори с аналогична архитектура.

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове

  Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

  Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

  Регистрирайте се

  Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

  Нова регистрация

  Вход

  Имате регистрация? Влезте от тук.

  Вход


  ×

  Информация

  Този сайт използва бисквитки (cookies), за най-доброто потребителско изживяване. С използването му, вие приемате нашите Условия за ползване.