Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Какво е мнението ви за използването на готови скриптове


Препоръчан отговор


Аз съм твърдо против използването на готови скриптове, особено от млади програмисти, защото те ни дават само временен резултат. (все едно да имате дупка в една тръба и да я залепите с тиксо вместо да си купите нова). Иначе съм съгласен, че никой няма да седна да пише форум, защото си е доста "игра". Ама да ми ползваш готов код примерно за старнициране ... това си е гавра с програмирането :)

П.П.: Говоря само за РНР, защото там имам най-големи наблюдения. Ако нещата стоят по друг начин в другите езици - моля споделете :P

Редактирано от stanley56 (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз не виждам проблем всеки да ползва каквото намери за добре. Ако говориш за copy&paste(кражба)на готови скриптове в PHP, това е доста не възможно, ако бъркам поправиме. Действително има доста места в нета, предлагащи уроци и тарикатлъци, но кое върши работа и кое не е доста спорно. Има хора които се занимават сериозно с подобен род програмиране, спазват стандартите, пишат си кода и взимат заплата, има и други които искат да се научат или просто да си раздвижат сайта...ми нека си ползват готови скриптове...

И какво значи млад програмист. Да речем, че съм малко над 30, това стар програмист ли ме прави? sad.gif

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Както казах в друг пост ползването на код е полезно по 3 причини:

- такъв код е тестван и работи по-добре

- има по-добри защити

- спестява време

, но от друга страна ти не може да ползваш целия код на готово, а само част от него и то да го моделираш изключително много, което много често се оказва по-трудно дори от написването на нов. Редактирането на такъв код означава човек да вникне в него и така като млад програмист сам се учи и това е полезно. Проблем е когато наистина се прави пълно copy/paste на кода или се ползват CMS, които нямат връзка с програмирането тъй като се управляват изцяло през уеб.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Подкрепям m_sharky изцяло и отново добавям (като в другата тема), че съм за използването на готов код ако е писан от хора, които занят какво правят (напр. sourceforge.net) или от самия теб.

Редактирано от blackbebo (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз по-скоро имах впредвид използването на готови СМS платформи, но не можете да отречете, че е най-добре ако сам си пишеш нещата, за да вървиш напред в програмирането. Вярно е, че нещата, които аз си пиша може да са по-зелени и несигурни, но нали това ни води към стремежа да се доосъвършенстваме (ех, че мъдро го казах ... :) )


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Аз по-скоро имах впредвид използването на готови СМS платформи, но не можете да отречете, че е най-добре ако сам си пишеш нещата, за да вървиш напред в програмирането. Вярно е, че нещата, които аз си пиша може да са по-зелени и несигурни, но нали това ни води към стремежа да се доосъвършенстваме (ех, че мъдро го казах ... :) )

Прав си, по-добре ти да си ги пишеш, ама дали би ми изготвил една добра система т.е. сигурна...Защото аз като клиент бих искал точно това. А това на къде вървиш с програмирането си е твой проблем, клиента търси продукт, ако можеш да му го дадеш не го интересува как и какво. Ако имаш нужния набор от умения да пишеш сигурен код то няма да питаш дали да се ползва CMS, а ще си отвориш готовите решения, ще зашаматиш клиента с програмните глупости, плаща и ти реализираш поредния проект, който си писал преди време под давление на муза някаква.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Готов код честно казано ме дразни. Бях изпробвал преди това чудо: http://www.asual.com/swfaddress/ и докато не си го направих сам нищо не стана.

Не виждам защо, обаче, един програмист не си прави нещата сам. Така ще натрупа опит, сам ще си оправя бъговете, вече ще знае и методическите грешки.

да го моделираш изключително много

Аз чужд код се затруднявам да прочета, камо ли да го оправям.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
сам ще си оправя бъговете, вече ще знае и методическите грешки.

Да де аз за туй говоря, всеки не опитен кодер допуска много фатални грешки, грешки най-вече от гледна точка на сигурността. Как се вика за един бит двама недоклатени дават.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Предполагам, че нещо си объркал когато си ползвал въпросното чудо (от друга стран може и да не е писано като хората), но ако си решил да се развиваш в тази област може да си сигурен, че рано или късно ще ти се наложи да четеш чужд код (сайт писан от друг, който ти трябва да поддържаш например).

За трупането на опит - то си върви с времето - никога не се ползват изцяло готови неща и при всеки проект има достатъчно възможности за правене и оправяне на бъгове :). Всеки е минал от там. Въпроса е, че когато имаш голям проект и кратък срок е по-лесно (а и по-сигурно) да използваш готови неща (дали класове или единични функции). Да, винаги е кофти, когато разучаваш нов клас писан от друг, но в последствие оценяваш свършената от другия работа и колко време и нерви ти е спестил.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ами, че готовите кодове за какво са? Да не ги ползваме ли? Да дам един пример. Идва при вас собственика на магазина за болтчета и крепежни елементи на ъгъла и ви казва "Искам да ми направиш сайт, да има това, това това и това." Казваш му, че с това, това и това ще му струва 1500 лв. Онзи пък ти казва "О-о-о-о! Много бе не може ли за 200-300лв.?"

И ти какво правиш? Оставяш клиента ти да отиде при друг или му казваш "Абе има тук една възможност със готова система...." и му правиш HTML шаблонче и го портваш за някой CMS. Та после не да те вика през 2-3 седмици да му променяш по 20 HTML файла за някъф ъпдейт, а си му даваш паролата и да си ъпдейтва сам.

Е да, ако работиш във фирма и ти плащат по 20 лв. на час за програмирането тогава откъде на къде ще ползваш готов код.

Абе хора, ами Stockphoto и Clipart не е ли пак като готовия код? Сигурно е грехота да ползваш снимка на портокал щом ти трябва? Или не, трябва да я снимаш с GSM-а или с любителския фотоапарат? Е тогава какво ще стане? Ами грозна работа. Stockphoto-то си е правено от професионалисти и всичко е както трябва. (Е разбира се, че ако имам някой огледално рефлексен фотоапарат ще си правя снимките сам, но уви нямам)

Пък хайде да кажем нямам книга откъде да прочета или кого да питам и виждам готин сайт. Грешно ли е да копираш кода на това, което ти трявба от там и да го преработиш малко, че да ти пасне на твоя сайт? Пък после ще се научиш как става.

И в крайна сметка никой нищо не е направил сам. Няма такова чудо! Всичко, което е напраено е благодарение на другите преди него, които са го създали, проучили и написали HOWTO за да го разберат другите.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

xsakex е до някъде прав. Аз не се занимавам с уеб програмиране, а с С/С++, но там дори програмистите, които взимат 20лв на час пак работят с готов код, защото почти на всички им е това работата - да сработят няколко скрипта и да ги накарат да работят заедно. В последно време много малко се пише собствен код, пък и са доста малко хората, които могат да измислят нещо ново и уникално. Япония например открадна всичко добре измислено нещо и сега е номер 1 в икономическо и техническо отношение. Да не забравяме, че един от най-големите крадци на софтуер е и най-богатия човек на света (Бил Гейтс), което не е случайно.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Как можеш да питаш "за или против" за подобно нещо...? На който му трябва ги ползва, който го влече да си пише кода или не намира нищо качествено от готовите, което му е нужно си го пише сам. Важното е като имаш поставена цел да съумееш да я постигнеш.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Аз по-скоро имах впредвид използването на готови СМS платформи, но не можете да отречете, че е най-добре ако сам си пишеш нещата, за да вървиш напред в програмирането. Вярно е, че нещата, които аз си пиша може да са по-зелени и несигурни, но нали това ни води към стремежа да се доосъвършенстваме (ех, че мъдро го казах ... :speak: )

който не разбира от програмиране просто си ги ползва, но не схващам идеята защо един програмис да не ползва готов CMS? пример: с помощ за отстраняване на бъгове, дописване на core код, писане на модули за еди-кой си CMS ... в крайна сметка това е в помощ на тези които нямат възможност да пишат собствен код. просто неможеш да ме убедиш, че с ползването на един CMS ще се спре развитието ти като програмис :wors:

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не смятам че е нужно да откриваш топлата вода всеки път: първо отнема време и ресурси и второ не е гаранция че ще го направиш като хората. Малко са нещата на които не са измислени още решения. Когато едно решение е достъпно за всички, защо да не го използваш. Един уважаващ себе си програмист винаги иска да знае какво става в кода му така че ако има копи пейст със сигурност ще хвърли едно две очи на кода и ще каже 'аха то така ставало, супер'....и толкова; в най-добрия случай ще го подобри и ще го пусне на свой ред за свободно разпространение...от това всички са на далавера.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Огледайте се :whist:

Kaldata е един голям проект работещ с готов софтуер - форума, сайта ;-)

Това директно трябва да ви светне: и с готов софтуер стават нещата.

Винаги е по-добре да се работи със софтуер изработен за конкретния случай, но само когато имаме налице програмист, който може да си свърши добре работата и съответно да има кой да му плаща :)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Огледайте се :whist:

Kaldata е един голям проект работещ с готов софтуер - форума, сайта ;-)

Това директно трябва да ви светне: и с готов софтуер стават нещата.

Винаги е по-добре да се работи със софтуер изработен за конкретния случай, но само когато имаме налице програмист, който може да си свърши добре работата и съответно да има кой да му плаща :)

и достатъчно време ;)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Така до тук резултата е За : Против - 9:2 :whist: За използване на готов код за сега доста убедително печели ЗА използването му :);):wors:

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ами хайсде да турнем една анкета, че да е доказана загубата на "против". Да да ви кажа ли още един факт в подкрепа на използването на код? Един велик художник - Пикасо. Перфектен рисувач. Ходел на изложба и след 3 дни изкара същата картина, която е видял. Или пък ако някой го викнел в ателието си да му покаже нещо Пикасо гледал от тук от там и после айде в някоя негова картина. А ходи после доказвай, че го е видял от теб :whist:

Та така е и с кода. Животът е пазар. Ако не успееш да си конурентен умираш. Да речем на мен професията не ми е Web дизайнер и за това не си давам зор да уча програмни езици. Все пак тази глава си им лимит - не мога всичко да знам. А приоритетите ми за другаде и там трябва да съм перфектен. И ставам ли престъпник ако ползвам CMS? Е, че те са си за това тези системи. Да речем Wordpress ми дава така свобода да правя каквото искам, че не виждам смисъл да си играя да пиша. Още повече, че хората изкарват поправки и нови версии през 3-4 месеца. Представете си ако трявба да отимизирате кода на 10 сайта какво става?

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
  • 3 седмици по-късно...
Аз съм твърдо против използването на готови скриптове, особено от млади програмисти, защото те ни дават само временен резултат. (все едно да имате дупка в една тръба и да я залепите с тиксо вместо да си купите нова). Иначе съм съгласен, че никой няма да седна да пише форум, защото си е доста "игра". Ама да ми ползваш готов код примерно за старнициране ... това си е гавра с програмирането :hush:

П.П.: Говоря само за РНР, защото там имам най-големи наблюдения. Ако нещата стоят по друг начин в другите езици - моля споделете :speak:

Като си против ползването на готови скриптове, защо ползваш готов дизайн бе?! angry.gif - http://www.predpriemach.com/index.php?sid=...e8b859ff80be1c2

И на всичкото отгоре твърди, че не е краден, аз че аз съм крал повече от него ;)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Абе хора, ами Stockphoto и Clipart не е ли пак като готовия код? Сигурно е грехота да ползваш снимка на портокал щом ти трябва? Или не, трябва да я снимаш с GSM-а или с любителския фотоапарат? Е тогава какво ще стане? Ами грозна работа. Stockphoto-то си е правено от професионалисти и всичко е както трябва. (Е разбира се, че ако имам някой огледално рефлексен фотоапарат ще си правя снимките сам, но уви нямам)

Мисля, че заблуждаваш само себе си. Къде е програмирането, къде е е снимането на портокал? Ако ще ги сравняваш поне изравни везните - все едно да имам подходящия фотоапарат, подходяща среда, ама да ползвам наготово снимки, защото съм некадърник. Айде извинявай. Ако си програмист какво ти трябва? Компилатор. Ако си web програмист - notepad. Много е трудно да се сдобиеш с посочените пособия, а?

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

аз лично ползвам готов срипт за торент тракер но нещата вътре също са готови но някой си ги променям по мой вкус просто за момента се уча може след време и сам да си напиша скрипт на тракер което е доста трудно.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

По принцип няма нищо лошо в ползването на готов скрипт. Инклудваш си го, той си бачка и ти се радваш. Но идва един прекрасен момент в който идва шефът/клиентът/приятелят и ти казва: "Искам това тука да е тъмно зелено и изместено точно под онова там и да пише същото като ето това.". И ти съответно отваряш готовия си скрипт и почваш да се луташ в, да речем, 1000-дата или 2000-дите линии код който е там. Съответно кода се оказва че е написан невероятно бонашки, без коментари, и по такъв начин че е невъзможно да бъде разбран как работи.(Недай си Боже да няма предложено dev копие на проекта, и всичко да е оптимизирано, съкратено на една линиика(ако е script за web) или невероятно неясно написан и оптимизиран(всякакъв друг вид код)). И тогава ти прекарваш няколко дена, мъчейки се да разбереш как това нещо работи.

По принцип големите script-ове имат някаква фунцкия за init или файл от където четат, но това изобщо НЕ означава че тяхното настройване е лесно.

Лично аз съм ЗА използването на готови скриптове, стига обаче да не се прекалява.

Защото всеки автор на такъв "готов" скрипт си мисли, че неговия скрипт ще бъде единствен и блъска в несвяст глобални променливи и функции без да мисли, че това може да доведе до грешка или конфликт, или пък слага, в собствения си "готов" скрипт, други такива "готови" скриптове и става такова мазало, че не е истина.

ЗА готовите скриптове, но само когато найстина се налага.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А бе по принцип, аз съм против аматьорските сайтове с една инсталирана готова система и хайде кеф имаме си сайт.Друго си е да си направиш сам, просто знаеш че си се потрудил за сайта, водиш си го добре, бачкаш със кода, правиш си различни подобрения.

Калдатата е едно голямо изключение и при това при нея си личи че не е просто една инсталирана система, собственика е използвал (както вие казвате), за да спести време и прочее, но проекта е сериозен и си личи че той не е ей така.

Е хубаво е да си ползваш готови системи и кодове, докато се учиш, но да почнеш да правиш сайтове само с готови скриптове, без да поемаш нищо от тях, според мен не е хубаво.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
  • 2 седмици по-късно...

http://mattbrett.com/ - Ето този използва за всичките си сайтове wordpress и да ви кажа хич не ми мяса на некадърник поне съдейки по сайтовете му.

Още повече, че дизайна на собствената му страница е отчасти hemingway. Ама какво от това?!

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване