Премини към съдържанието
altoas

Вирутално CD или няколко думи за Alcohol 120%

Препоръчан отговор


Какво е Alcohol 120%?!

Купувате си игра :speak:, инсталирате я, но тя изисква всеки път да поставяте диска в CD-то да за я играете.. досадно.. сваляте image на програма от интернет.. iso, cue, nrg.. трябва да го отворите, но с какво?? Е, решението на проблема е програмата Alcohol 120%, звучи примамливо, нали?! Програмата е доста малка, на софтуерният пазар е от повече от 6 год. и се е наложила като една от най - добрата (най -добрата по мое мнение) за емулация на оптични устройства и запис на image's. Благодарение на нея, лично на мен не ми се налага да записвам дискове с програми, а ги инсталирам директно от хард диска. С това пестя време и пари. А и няма риск за загуба на информация поради надраскване на дисковете при многократна употреба. Можете да правите доста виртуални устройства (лимитирани сте от броя на буквите в латинската азбука, поради факта че всяко устройство трябва да има буква). Тук ще Ви покажа, как се инсталира, как се работи с нея и основните и функции.

От къде да я свалите: Alcohol 120%, тук ще намерите TRIAL на последната версия. Има и с BG интерфейс

Инсталация:

Инсталацията протича на два момента, в първият ще се инстлира SCSI драйвер, който изисква рестартиране, така че се подгответе и запазете всички о отворени документи и т.н. можете да планирате по - късен рестарт, но колкото по-рано толкова по - добре.

Да започваме. Смятам да не коментирам screen shot товете на инсталацията, поради факта, че по тях няма нищо особенно или за определен избор. Инсталацията е проста като цяло и бърза. Можете да изберете компонентите които да се инсталират, но дори махането на излишните ще ви спести с до 10МБ, така че препоръчвам всичко да протече стандартно..

1-2.jpg

2-1.jpg

Момента на рестарта..

3-1.jpg

След рестартирване процеса продължава автоматично, ако не тръгне, можете да го подкарате отново ръчно, няма да иска втори рестарт..

4-1.jpg

5-1.jpg

6-1.jpg

7.jpg

8.jpg

След стартирване на програмата за първи път, ще инсталира сама 1 виртуално устройство. ако желате повече по - късно ще покажа как.

За улеснение съм инсталирал версия с езиков интерфейс на БГ, лично предпочитам ENG. Процеса по инсталация отнема не повече от минута и при най - бавните машини. така че малко търпение...

9-1.jpg

Когато всичко е готово програмата изглежда така:

10-1.jpg

Сега малко пояснение кое за какво е:

С червено е маркирано бързото меню или лентата с инструменти, в оранжево е списък със всички възможни Image файлове съхранени на твърдият диск, в момента е празен, но може да се добавят. В зелено е маркиран списъка с устройствата, виртуалните и физическите (при мен са все вирутални но това е друга тема).

10a.jpg

Сега започвам демонстрацията на функциите...

1. Създаване на Image от физически диск, т.е. сваляне на изображение на диска на харда..

три са стъпките.

А) Натискате бутон (1) Асистен за създаване на имидж файл, отваря ви се прозореца, където основният избор е в оранжево: при съществуване на повече от 1 физическо устройство. Можете да поставите отметки, които оказват как да се процедира информацията на диска, те са главно когато искате да сваляте диск със защитена информация. От ТИП ДАННИ избирате каква е защитата на диска.

11.jpg

Б) Тук оказвате къде да се запази диска (1), с какво име (2) и типа на файла (3). Защитените данни позволяват само 1 файлов формат.

12-1.jpg

В) Тук се показва прогреса... ако възникнат грешки, можете да откажете създаването на образа..

13-1.jpg

След създаването на образа, той ще се появи във списъка с образите.., можете да го заредите във виртуалното устройство по два начина, с двоен клик или чрез влачене и поставяне.. може и с контексно меню

2. Записване на Image на диск

А) Избирате бутона от лентата със задачи: Асистент за записване на Имидж файл, отваря се диалоговият прозорец, където основният избор е кой е файла за запис, ако сте маркирали файл от списъка той е избран по подразбиране, ако не ще си избере по собствен избор последният създаден образ или последният записан. Най - долу можете да поставите отметка дали файла да бъде изтрит след записа.

15.jpg

Б) При наличие на DVD RW ще ви направи забележка че е намерило такова устройство и ви пита на какъв носител да бъде записа: ДА е за DVD, НЕ е за CD

16-1.jpg

В) Тук основният избор е скоростта за запис, можете да изберете и да се симулира запис, както и броя на копията които да се направят. Има отметка за предпазване от препразване на буфера.

17.jpg

и самият запис:

18.jpg

3. Копиране на дискове:

Можете да правите директно копие на диск. Процедурата се повтаря като стъпки с горните. Начините са два, директен запис или с буфер. При първият се копира диска и се записва едновременно, но изисква наличието на две физически устройства. При вторият първо се прави образ, след това се записва.

4. Търсене на имидж:

При наличие на съществуваш образ от предишни сесии и др. можете да сканирате диска за такива и да ги добавите:

Можете да посочите къде да се търси и за какъв тип файлове да се търси

20.jpg

5. Общи Настройки:

Тук конфигурирате програмата, какво е основното тук -

Основното което е препоръчително да настроите е дали да се прави автоматично обновяване и по колко alcohol може да се стартират. при повече от едно може да се получи конфликт в зависимост от това какви процеси извършвате.

22.jpg

Другият важен момент е броят на виртуалните устойства. От тук можете да зададете бройката, както и да промените марката и модела, но нямате право да задавате реални марки модели, поради предпазване от хардуерни проблеми!

23.jpg

Следващата опция е за емулация. Доста е богата като избор. Тук не мога да ви дам обективен съвет кое да избете. Аз ги маркирам почти всичките, има подробни обяснения под тях кое за какво служи..

24.jpg

25.jpg

Накрая малко да обясня какви са опциите на виртуалното устройство.. те са съвсем мъничко, можете да симулирате вадене на диск, отваряне и т.н.

26.jpg

Насладете се на програмата, тези от вас които не са се сблъсвали с нея и тези които са я оценили достойно..

29.jpg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Навремето ми беше любима програма ама вече разчитам повече за виртуалните CD-та на PowerISO понеже монтва и *.daa формат а за запис на защитени CD и DVD носители на BlindWrite а и не всички игри става да се излъжат да тръгнат от виртуално устройство, така че поне за мене на този етап ми е излишна.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Freedom of choise

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Браво за труда...

Аз си карам на Daemon Tools (макар често пъти подобен софтуер да се "кара" с други приложения като Nero - то например) и чат пат използвам PowerIso.

От друго нямам нужда за момента.Но повечето програмки засега не поддържат защитата TAGES (за момента само VirtualCD се справя с нея).А и концепцията за виртуално SCSI устройство е морално остаряла...на фона на виртуалното IDE устройство във версия Pro на DAEMON TOOLS и така се избягват защитите на много игри които са отнесли виртуалните SCSI към черния списък.

Емулаторът на Alcohol 120% е НАПЪЛНО взаимстван от този на Daemon Tools и не предлага нищо ново!Но пък има други ценни страни - дублиране на обикновенните дискове във всички формати (стига да не са защитени тук вече идва Blindwrite), четене на данни в суров вид (RAW mode), както и DPM - (анализ на позициониране на данните) и пресъздаване на структурата на оригиналния диск а когато има нужда в ход влиза игнориране на типа носител (което принуждава системата да приеме CD-R/RW за CD-ROM), емулация на RMPS (цифров подпис на CD) и т.н.

Някои от данните (2-ри пасаж) са взети от брой 2.2007 година от списание PC WORLD!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Демонът има един основен недостатък, не записва дискове..

Не знам дали още прикачват When you Save .. май така се казваше досадният вирус.. главно това ме спря преди време да премина към него..


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Демонът има един основен недостатък, не записва дискове..

Не знам дали още прикачват When you Save .. май така се казваше досадният вирус.. главно това ме спря преди време да премина към него..

Така не записва дискове...но за maount-ване според мен е по-добрият избор.

Не сега има TOOLBAR който може да не инсталираш (дори e желателно)

daemondr9.jpg

Редактирано от B-boy[StyLe] (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.