Премини към съдържанието
PersonaNonGrata

Рециклиране на тонер касети

Препоръчан отговор


Процеса на рециклиране на тонер касети, известен още като рефил, пълнене, стрийминг и др. се състои в възстановяване на качеството и способността на празна тонер касета, да печата отново, близко до оригиналната.

Защо се налага това?

Съществуват четири основни технологии на печат, матричната, мастилено-струйната, лазерната, гел технологията. Всяка от тях има отличителните си белези, предимства и недостатъци спрямо останалите и има утвърдена пазарна ниша.

Матричните принтеси се ползват масово, където се налага обемен и евтин печат изцяло на текст, без изисквания на качеството, освен да се чете - масово се ползват при фискални устройства, в счетоводството, при издаване на фактури, банковата сфера. То не е подходящо за домашният потребител и за фирми, където документите трябва да имат естетичен вид.

Мастлиено-струйните принтери са евтини, ориентирани към домашният потребител, задоволително качество на печат, предлагат черно-бял и цветен печат, лесно се комбинират в мултифункционални устройства тип - скенер, факс, принтер в едно, като цената остава в разумната граница - 150лв.

Лазерните принтери се характеризират с бърз и безшумен печат с високо качество и ниска цена. подходящи са както за дома, така и за малък, среден и голям офис. предлагат монохромен (черно-бял) и цветен печат. Средна цена за принтера, средна цена за печата, висока рентабилност спрямо мастилено-струйните.

Гел принтерите са сравнително нова технология на печат, където също се съчетава ниска цена на печата и ниска цена на консуматива, но все още нямат голям пазарен дял, поне у нас.

Тази тема е насочена към лазерният печат и начините за намаляване на цената му. Но няма да акцентирам в самата технология, а в разработените методи за обработка на вече използваните консумативи при него.

За да печата лазерният принтер се нуждае основно от консуматив - тонер (касета, шпула). Самият тонер се прави от сажди и др. поли-съставки, които са изключително канцерогенни и вредни в прахообразно, ненанесено на листа и изпечено състояние. За това моят съвет е при работа с лазерен принтер, при разсипване на тонер от някоя част от принтера, не го вдишвайте и рапрашавайте в помещението.

За разлика от мастилено-струйните където може да се комбинира цветен и черен печат без увеличаване на цената на принтера, при лазерните има чувствителна разлика в стойността на монохромните и лазерните принтери. При комбиниране с други устройства (мултифункционалност) цената скача в хиляди левове. При принтерите от висок клас, поради ползването им главно за рекламна и др. цел има програми, където производителя предлага консуматива безплатно, а се заплащат броят изпечатани копия. Но при евтините, монохромни, лазерни принтери за дома и малкият офис, такава политика няма и понякога се стига до там, че нова касета (консуматив) достига до 75% от цената на принтера. Касетите (консуматива) с който идва новият принтер обикновенно е зареден за 1000 - 1500к при 15% запълване на листта. В сравнение с мастилено-струйните където консуматива е за 150-200к, рентабилността е до 700%, но на фона на 150лв за нов консуматив, цената все още е непосилна за нашият пазар.

Защо обаче се получават такива цени, когато самият принтер е с 40% по - скъп от консуматива му?

Поради наличието на доста големи фирми, които произвеждат принтери насочени към дома и офиса, целта е винаги една - по - ниска цена от конкурентите и доста от марките я постигат. А когато веднъж потребителя си купи принтер, е по - лесно да го накараш да си купи после скъп консуматив, отколкото скъп принтер с евтин консуматив, преди продажбата. Е у нас е открито заобикаляне на тази пазарна политика и се нарича:

Рециклиране на консуматив.

Самият процес включва почистване на празната тонер касета (коруба\Cartridge) от т.н. остатъчен тонер, наливане на нов тонер, смяна на барабан, въртящи се части, нож и др., смяна на чип.

На пазара има няколко фирми, които предлагат тонер бутили с готова тонер смес за доста богата гама от модели принтери, които струват от порядъка на до 20лв, барабани, ножове и т.н. са част от механизма на касетата за подаване на тонера и не винаги по правило се сменят, зависи изцяло от модела на касетата, цената им е до 30лв. Някои касети са направени така, че частите в нея да издържат до 7!!! рефила, други позволяват само до 1, след това е нерентабилно. Самите части са взети от използвани и запазени касети, които се изхвърлят от големи предприятия, които имат договор с производителя за хиляди принтери и получават отстъпка в цената за консуматива, или не е рентабилна процедурата за тях с оглед разхода на време и хора по организацията за рециклиране на касетите си.

Тук трябва да се отбележи, че фирмите които предлагат рециклирането, повечето си имат запазени марки и имена с цел да предложат фасон пред клиента, че печелят от 20% - 100% при рефила в зависимост от конкуренцията на пазара за рефил в съответното населено място. Но дори при това крайният клиент спестява сума от порядъка на 40% от нова касета. Сами сметнете по колко печели производителя!.

Самият производител не спи и не си затваря очите и внедрява определени защити спрямо рециклирането на консумативите му. Консумативите за по - скъпите модели имат към корубата си, чип. този чип освен че е програмиран за определен брой копия и дори да има тонер за още толкова при достигане на определеният брой копия спира да печата. Разбира се и за това е намерено решение, чрез препрограмиране, на пазара се продават и чипове, неоригинални рабира се, но вършат същата работа. Друг механизъм е самите касети да се правят да не издръжат на повече от определен брой копия. при преминаването им, барабана се износва или корубата се пука.

Фирмите които предлагат/ качество на услугата, цена, гаранция/

Няма да правя реклама на фирми които предлагат услугата, те са много, особенно когато пазара на комп. се насити, тази ниша тепърва търпи развитие. Това което ще посъветвам потребителите е за какво да внимават и как да изберат къде да си рециклират консуматива.

Гаражните фирми - те са това, което всички големи риби на пазара мразят. Защо? Защото предлагат услугата на цена близка до себестойнсотта на материалите които се ползват. Защо? Защото наемат евтин персонал, не влагат пари в техника и се борят за място. Големите фирми инвестират в персонала си, за защита от канцерогенните тонери, инвестират в качеството, като подлагат касетите на тест, инвестират в бърза доставка, опаковка, вид. Ако не държите на нищо от гореизброеното просто ги потърсете. Но при фал с касетата и принтера, бъдете готови да копувате нов принтер или консуматив, тъйкато Големите фирми са най - често официалните сервизи на производителя и няма да ви уважат гаранцията.

Средните и Големите фирми - предлагат по - висока цена, но гарантират с марката и името си, за качеството на услугата, че няма да увредят принтера ви. При проблем с печата отстраняват проблема безплатно, при проблем с консуматива Ви дават нов, като доплащате само разликата в цената. Напоследък предлагат и готови касети, така че директно оставяте празната, плащате за рефилната и я взимате.

Е избора е ваш..

За рентабилността - тя може да бъде усетена, дори от потребител с принтер за вкъщи, на който печата веднъж седмично. Пести по веднъж на година най - малко 40лв от консуматив. А и самите рефилнати касети съдържат тонер за доста повече копия от оригиналните. Друг тънък момент е, че прозводителя слага в новите принтери т.н. стартови касети, които са за по - малко копия от стандартните. На практика печелите до 400к в повече от оригиналната за един рефил.

Дори да сте собственик на принтер, консуматива му да е създаден да издържа дори на 1 рефил, пак сте на печалба от това.

За риска - за ралика от мастилено-струйният рефил, където съществува риска да потече мастило и да изгори електрониката или каретката на принтера, тук при некачествен рефил губите само от качеството на печата. Увреждане на принтера може да се получи в доста рядки случай, ако например обърнат или разменят част от касетата неправилно или ако сложат коренно различен тонер. Загубата е главно в влошено качество на печат: буквите са бледи, има следни от тонер в края на листа, прави фон и т.н.

За ползата на пазара и производителя - не може да се каже категорично, че производителя губи от рециклирането. Колкото и да ви рециклират касетата, накрая се стига до закупуването на оригинална, поради крайно неизгодна амортизация. Ако пък е толкова масов принтер, че дори консуматива да се намира рециклиран под път и над път, то този принтер ще се копува още и още и печалбата от него се запазва.

Други предимства - не е тайна, че има до 10 вида смеси за тонер, че Samsung и Xerox в ниският клас принтери са като капка вода, консумативите им са съвместими. HP и Canon, могат да си омешат касетите на няколко модела принтера и да не се разбере разликата и т.н.

Ако се замисляте какъв принтер да си закупите, замислете се не само за цената, но и за цената която ще заплатите след това..

Редактирано от PersonaNonGrata (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове


×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.