Премини към съдържанието
Muad'Dib

Ashampoo Photo Commander 5.30 - ревю

Препоръчан отговор


i2.jpg

Представяне:

Който е използвал продуктите на Ashampoo няма начин да не е останал доволен от тях. Напредъка в работата на всеки от тях е значителен. Интересна насоката е, че освен за използване за специфични нужди PHOTO COMMANDER става все по-мултифункционален. Отличитена черта на новата му версия е това, че освен да работи с всякакъв вид изображения, на него може да се пускат филми и музика. Също така без проблем могат да се правят записи върху CD/DVD. Тези му възможности превръщат PHOTO COMMANDER 5 в цялостен медиен пакет. Той е с интуитивен интерфейс и включва в себе си множество инструменти от които начинаещите дизайнери биха имали нужда. С него фотографите аматьори могат безпороблемно да организират и подобряват снимките си. Помислено е да се вградят и дост екстри които автоматизират изработването на картички, калентари, покани, визитки и др. Това със сигурност привлича вниманието и интереса на всички които го използват. PHOTO COMMANDER е невероятен малък редактор и заслужава да бъде предпочетен. По-нататък в статията ще ви представя част от възможностите му.

Системни изисквания:

• Операционна система: Windows 2000, Windows XP или Windows Vista

• CPU: Intel Pentium 200MHz или негов еквивалент

• System Memory: 64MB RAM

• Hard Disk: 30MB свободно пространство

• Видео карта: Поддържаща резолюция 800x600 и 16 битов цвят

Инсталация:

След като изтеглите програмата и стартирате инсталатора, ще се появи следният прозорец:

01.png

За да продължите натиснете ”Next” (Напред). На следващия прозорец ще ви покаже лицензното споразумение. Изберете бутона ”Accept” (Приемам). След това трябва да потвърдите или промените мястото (директорията) където ще бъде инсталирана програмата. По подразбиране е C:\Program Files\Ashampoo\Ashampoo Photo Commander 5.

04.png

Ако системата ви отговаря на посочените изисквания, може спокойно да продължите:

05.png

Тук посочвате:

- да създаде ли пряк път към изпълнимия файл на работния ви екран

- да създаде ли пряк път към изпълнимия файл долу до старт бутона

- да ви даде ли ключ за активиране на пробния период

- да стартира ли програмата веднага след инсталирането и

Когато приключите успешно би трябвало да получите следния екран. Натиснете ”Finish” и сте готови!

08.png

Първоначални настройки:

Когато пускате програмата за първи път се стартира магьосника.

09.png

Чрез първия си екран той спомага за асоцииране на файловите разширения с които искате да работите. Опциите са:

- ALL т.е. всички поддържани от софтуера Ashampoo Photo Commander 5 (включително аудио и видео)

- IMAGE т.е. само тези които са познати като изображения (*.bmp; *.gif; *.jpg; *.png; *.tif и т.н.)

- NONE т.е. да не асоциира никакви файлови разширения разширения (те ще продължат по подразбиране да се отварят с досегашните програми)

10.png

11.png

Чрез втория екран на магьосника се избира езика на който предпочитате да работите. Въпреки поддържаното разнообразие от 24 езика, все още НЯМА БЪЛГАРСКИ в списъка. Похвален е факта, че от Ashampoo са публикувалу on-line редактора AshLang Editor. Чрез него много скоро очаквам да бъде направен и превод на програмата на нашия роден език.

12.png

Това беше всичко! Помощния екран на APC 5 ви приветства с направения избор. Ако не искате да го виждате всеки път при стартиране, махнете отметката.

Работа с менюта:

PHOTO COMMANDER 5 има стандартен външен вид, който много наподобява на ACDSee и XnView. Това първоначално впечатление обаче бързо се променя в полза на Фото Командира.

13.png

С двойно кликане върху изображението влизате в режим на редакция full-screen mode за максимален детайл. Тя може да бъде направена още и в малкия preview екран.

14.png

Необходимите действия се задават елементарно – всичко става само чрез едно кликване.

menu1.png

Това е менюто което излиза при кликване с десен бутон върху изображението намиращо се в preview екрана. Както виждате всички инструменти са добре подредени и демонстрирани с подходяща иконка. Ефектите са добре познати и лесно отличими. Освен, че може да зададете изображението като тапет на работния екран, може още тук да зададете настройките т.е. не е необходимо, както в повечето случаи, да отивате да го правите ръчно. Малко по-различно е менюто което излиза при кликване с десен бутон върху изображението намиращо се в browser скрана.

15.PNG

Тук вече се виждат ясно екстрите, някои от които ще ви покажа.

menu2.png

Може да създавате фото албуми, календари, колажи, анимации, презентации и т.н.

calendar.png

Без проблем може да зададете на някоя от датите за излиза избрано от вас текстово съобщение с ”Edit Personal Days”. Примерно да си напомните за предстоящи събития като ”рожден ден на татко” или ”годишнина от сватбата” или ”имен ден на тъщата”. Така направените календари са готови в размер 1753x1240 пиксела и могат, освен да се сложат на десктопа, директно да се принтират, подвържат и подарят. Ето как изглежда резултата от ”Create a Calendar” за месец Април с една от 12-те снимки които имах на разположение и зададох да се използват:

Calendar%202007%2004.png

Работа с инструменти:

menu3.png

Различните ротации, контраст, яркост и оразмеряване са стандартни, както и премахването на ефакта ”чeрвени очи”. Интересно е какво може да направите с ”Frame Style Center”. Ако искате семеен портрет, само трябва да посочите вида на художествената рамка:

Picture%20Frames%20-%20familyLion.png

Да се съдаде покана за тържество, коледна картичка или нещо друго вече е истинско удоволствие с Photo Commander 5.

avatar.jpg

Чрез ”Create a callout” може да вмъквате мисли и думи. Да си оригинален не е толкова трудно с Photo Commander 5:

valentine.png

Тази версия на Photo Commander предлага лесно коригиране на цветовите параметри. Нека да ви демонстрирам и какво се крие зад кодовото име ”View all color channels” (Red Green Blue):

color.png

”View file information” дава пълна информация относно вида на файла който ви интересува. Полезно средство е за разпознаване на видео и аудио файлове. Какви кодеци са използвани, какво е качеството на звука, размера на файла, датата на създаване и т.н.

info.png

Над 60 вида графики, видео и аудио формати са поддържани от Photo Commander 5, като филмите могат да се гледат на цял екран. Единствен недостатък е, че все още няма как да се зареждат субтитри. Това все пак не е плеър, ако сте забравили. Уверен съм обаче, че и това ще бъде включено в някоя от следващите версии.

Детайлни настройки:

Те са много, но зададените по подразбиране са идеални за мен. Затова няма да ги обяснявам по отделно, повечето само ще ги визуализирам. Целта на статията ми не е да превеждам всеки ред, а да ви демонстрирам предимствата на Photo Commander 5.

set-1.png

General:

- да показва ли програмата най-отгоре на екрана

- да минимизира ли програмата в Systray

- да филтрира боравенето със различни файлове (видео, аудио, скрити)

- да използва ли функцията за местене чрез влачене

set-2.png

set-3.png

set-4.png

Toolbar:

- да показва ли указателни надписи при позициониране на мишката върху тях

- къде да сложи етикетите на бутоните с инструменти

- кои точно да са включени и активни в бара

set-5.png

Начина на боравене с медийни файлове се задава тук:

- да стартира ли автоматично видео/аудио файла

- след това да пуска ли следващия или да върти настоящия

set-6.png

set-7.png

Асоциирането на файловите формати е разделено в няколко групи:

- за изображения

- за видео

- за аудио

- за SlideShow и PlayList

set-8.png

Photo Commander 5 поддържа наколко "кожи" които можете да зареждате и дори може да преправяте неговият потребителски интерфейс собственоръчно.

set-9.png

set-10.png

set-11.png

set-12.png

Photo Commander 5 също поддържа плъг-ини за боравене с допълнителни файлови формати. Доста плъг-ини вече са налични като Canon RAW Decoder, Kodak Flashpix и Joint BiLevel. Те могат да се изтеглят и от официалната страница на Ashampoo.

Други плюсове:

* няма ограничение на действията Undo/Redo

* възможност за експорт в PDF

* удобна категоризация на съдържанието

* модул за пакетно конвертиране на графични файлове

* подобрено принтиране чрез корекция на DPI за по-чист и детайлен изход

dpi.png

В заключение:

Да се избере графичен редактор сред предлаганото разнообразие е трудно. Photo Commander 5 отстъпва от професионалните си колеги Corel Draw и PhotoShop в действията си ретуширане, заличаване на дефекти и др., но предлага в замяна завидна бързина и лекота. Ако искате да се забавлявате с направените от вас изображения – той е подходящия за вас софтуер. Вмъкването на бълбукащи мехурчета, прибавянето на текст, създаването на слайд-шоута няма да ви затрудни с Photo Commander 5. Да спомена и медийните възможности като това да запазва музикалните плейлисти, да ги складира в собственият формат на програмата или в универсалния M3U. Наречен от създателите си "The Jack Of All Trades for Photos & Images" Photo Commander наистина е продукт от тип All-in-One. Той се предлага свободно за 40 дневен пробен период, а пълният пакет в момента е на цена 50$.

Пълен списък на поддържаните файлове:

farmat.png

Редактирано от Muad'Dib (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Поздравления за труда!

При толкова добри и безплатни програми като irfanView, XnView, FastStone Image Viewer, Google Picasa или платената ACD SEE, наистина е труден избора на подобна програма!

+ на програмата:

*позволява работа и с мултимедийни файлове не само с графични

*сравнително добра скорост при работа

*удобни филтри за категоризация на съдържанието

*създаване на слайдшоу

*модул за пакетно конвертиране на графични файлове

*създаване на фотоалбум за запис на CD

*създаване на презентации

*възможност за експорт в PDF

*добавен plug-ins - Canon RAW Decoder

- на програмата:

*липсват сериозни инструменти за обработка поне за по-ранните версии.(тази предлага => оразмеряване, коригиране на цветовите параметри, яркостта и контраста, добавяте на ефекти и т.н.)

*висока цена - платения наследник на SlowView

*голям инсталационен файл, може би заради "по-мазния" интерфейс

Редактирано от B-boy[StyLe] (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

B-boy[styLe] благодаря ти за коментара. Много добро обобщение си направил и ако не възразяваш искам да включа плюсовете в статията. Дори бях забравил един от тях, "възможност за експорт в PDF", защото работя с Adobe Acrobat.

Относно минусите:

* както си написал - тази версия предлага коригиране на цветовите параметри, яркостта, контраста и т.н.

* цената за сега не ме спира да го ползвам също както ACDSee т.е. още не го коментирам като недостатък

* "по-мазния" интерфейс е страхотно предимство, а и инсталационния файл е съразмерим с този на ACDSee

да не говорим, че 30MB са нищо в днешно време - всички използваме над 40GB дискове

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Да можеш да използваш плюсовете...затова съм ги писал :P

А за минусите все трябваше да кажа някой...така е не са много 30-40 мб. наистина, за възможностите които предлага...иначе които не му изнася - Picasa е за него 6-7 мб.

За това че няма много модули за обработка също не е голяма болка ако човек разполага с Gimp или Photoshop...а и съм ползвал малко по-стара версия, в която наистина нямаше много такива "екстри"...

За цената просто отбелязвам че преди беше безплатна дори и с по "архаичен" външен вид ;)

Редактирано от B-boy[StyLe] (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Точно, на едно мнение сме ;)

Лъскавото си е друга работа, привлича погледа cool.gif Аз зарязвам всичко което е с "архаичен" вид. :P


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.