Премини към съдържанието
christy

Железният закон на капитализма

Препоръчан отговор


ЖЕЛЯЗНОТО ПРАВИЛО НА КАПИТАЛИЗМА

Когато стане дума за американския бизнес модел неминуемо се стига до „правилото 80/20”. Какво ще рече това?...

Установено е, че в Америка 20 % от населението създава 80 % от благата и материалните ценности. Тези 20 % прибират, разбира се, 80 % от печалбите. Казано другояче, 80 % от населението нямат ума, трудолюбието и куража да започнат самостоятелна стопанска дейност. Те са и ще си останат изпълнители, които работят за останалите 20 %.

В този смисъл капитализмът е една много, много справедлива система. Тук ще отворя скоба. Положението на човечеството никак не е розово. Броят на населението на Земята расте ли, расте (планетата вече се населява от близо 6, 5 милиарда души!) Успоредно с това баницата (природни ресурси, полезни изкопаеми и пр.) става от ден на ден все по- малка. Всеки нов гражданин на нашата планета иска, разбира се, да яде. Но!...

Малцина са тези, които имат енергията, куража, ума и трудолюбието за самостоятелен, независим бизнес! 80 % от хората на земята са малко или повече обслужващ персонал и трябва да се задоволяват с трохи. Така е и така ще бъде! Защото, както вече загатнах, на тях им липсват някои много важни неща: образование, интелект, находчивост, трудолюбие, кураж…

Едно трябва да е напълно ясно. Основната причина за това, че 20 % от хората потребяват 80 % от ресурсите, е, че те произвеждат 80 % от тези ресурси. Останалите 80 % от населението потребява 20 % от ресурсите, защото произвежда само 20 %.

Това състояние на нещата на бива да се схваща като проблем! Това е висшата справедливост на капитализма. Глупавите, необразованите, ленивите, разпасаните, слабите и страхливите не заслужават по- добра участ.

Много хора са ме питали и продължават да ме питат: „Кога ще се оправи България?” Те, сиромашките, не разбират, че България никога, ама никога не е била по- добре. Това, че питащите принадлежат към гореспоменатите 80 % и НИКОГА няма да се оправят, е един съвсем друг въпрос. Точно този въпрос се стремя да изясня с тази си публикация.

Ще завърша със следното: напоследък се наблюдава една съвсем реална тенденция. Тези 80/20 бавно, но сигурно се превръщат в 90/10. Разбирате ли?…

Предприемчивите, изобретателните, находчивите, трудолюбиви и смели хора стават от ден на ден все по- малко. Та тези 10 % от населението ще теглят общата колесница напред и ще осигуряват ЦЕЛИЯ прогрес на човечеството. И ще прибират съответно 90 % от парите. Но!... Те, разбира се, заслужават всяка стотинка, която са спечелили!

Животът е много справедлив- на този свят всеки получава точно това, което заслужава! Повечето българи все още не могат да проумеят и да се примирят с простичкия факт- те са бедни и завинаги ще си останат бедни, защото НЯМАТ ПОТЕНЦИАЛА ДА БЪДАТ БОГАТИ!

Изкривената от комунизма българска психика не МОЖЕ ДА СЕ ПРИМИРИ С НЕРАВЕНСТВОТО. Е, ще се наложи да се примири! Защото друг път няма…

Послепис: Румен Овчаров е единственият политик, който има куража и доблестта да каже на българите право в очите следното: „Крайно време е да разберете, че едни от вас винаги ще бъдат бедни (упоменатите по- горе 90 %), а други ще бъдат богати.”

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Българите не се ядосват, защото парите са в по-"заслужилите", а защото са у хора от рода на Киро Ряпата и Гошо Прилепа. Хора със средно или даже основно образование в последни модели лимузини с немска регистрация. Има и хора направили състояние по честен път, но те са 0,5 % от населението.

Имам въпрос. Какъв е смисълът на тази тема? Учите ни нас 80 %, че не трябва да се бунтуваме срещу съдбата си или искате да ни просветлите в някаква велика тайна? А може би си правите реклама?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Автора да взме един пистолет, с един патрон и да го насочи дирекно към челото си!

Даже и да приемем, че това 80/20 е реалност, то е така не защото 80% от населението нямат желание, кураж и ум да почнат собствен бизнес!!! А е така защото НЯМАТ ВЪЗМОЖНОСТ и переспектива за развитие. Защо? Ами защото капитализма е развиваща се система - запомнете го, това е най важното! Развиваща се система означава, че може да говорим за капитализъм през 1800 година, 1900 година, 1950, 1980, 2000 и сега....Разликите са огромни.

Просто се замислете. Примерно през 1800 година или 1880 - след гражданската война в САЩ, какво е било тогава? Малки магазинчета, работилнички, тук таме по някоя фабрика - семейна, някой заводец. Ако по това време примерно аз реша да се занимавам с частен бизнес няма да имам никакви проблеми. Да приемем, че съм много добър шивач. Отварям си малко ателие и почвам шия си панталони, ризки. Основен конкурент ще ми е Джон (примерно) от две пресечки по- надолу и Малкълм (пак примерно) дето живее някъде си... И така аз си шия ако съм кадърен ще имам повече клиенти, ще отворя второ ателие - магазинче, трето. След 40 години може да имам малка фабрика със 100-200 човека персонал. И така нататък.

.

.

.

.

Нека се пренесем в наши дни в САЩ. Нека аз съм пак същия супер кадърен шивач, супер умен, трудолюбив и т.н. И какво мога да направя сега? през 2007г.? Даже и съвсем образно да приемем, че отнякъде ми паднат колкото и тъпо да звучи примерно 500 000$. Е и? Кво ще направя? Даже и да пусна някакво производство, малко производство, мен ме чакат само два пътя в сегашния свят:

1. Големите риби - наистина големите риби, ще ме принудят да фалирам.

2. Големите риби - наистина големите риби, ще ме купят.

Това е драги ми авторе - добре дошъл в 21 век, века на корпорациите. Всичко останало е булшид!

ДА ЖИВЕЕ СОЦИАЛИЗМА!!! :speak:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не страдам от носталгия по социализма.Но на някой прави ли му впечатление,че сега тези 80% са не само бедни,а по-скоро доведени до състояние да се борят за живота си?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Цялата теза на Апостол апостолов-набеден фокусник и астролог,е изградена върху едно правило,което е взаимствал от "Капитала" на Маркс,и е перефразирал. :angry: като след това е напълнил цяла страница с бля-бля.

Праивлото е следното: 80% от населението за заети в производството на материални блага,а консуматорите на тези блага (тези които прибират печалбата) са останалите 20 %.

Така не е само в Америка (дрън-дрън),а е още от 19 век навсякъде по света.Въз основа на това "правило" Маркс написва "Капиталът" и говори за преразпределение на благата от тези 20 % търтеи към 80 % труженици,които всъщност създават тези блага :angry:

Останалият пълнеж на темата е бля-бля глупости,написани все едно от буржоазен натур-философ.


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гости uberalles
Цялата теза на Апостол апостолов-набеден фокусник и астролог,е изградена върху едно правило,което е взаимствал от "Капитала" на Маркс,и е перефразирал. :) като след това е напълнил цяла страница с бля-бля.

Праивлото е следното: 80% от населението за заети в производството на материални блага,а консуматорите на тези блага (тези които прибират печалбата) са останалите 20 %.

Така не е само в Америка (дрън-дрън),а е още от 19 век навсякъде по света.Въз основа на това "правило" Маркс написва "Капиталът" и говори за преразпределение на благата от тези 20 % търтеи към 80 % труженици,които всъщност създават тези блага :angry:

Останалият пълнеж на темата е бля-бля глупости,написани все едно от буржоазен натур-философ.

Напълно съм съгласен! Психиката на българина не е изкривена от комунизма- тя просто е такава. Това че животът е справедлив-пълни небивалици.

Манталитетът на нашата народност не позволява да имаме реални условия за една нормална политическа система-било то комунизъм, капитализъм или каквото и да е друго. Това че едни "могат а други никога няма да имат потенциала" са пълни измишльотини. Много хитър ход на Апостолов да изкриви философията за капиталистическият ред. :sobbing: Само че тези да ги разправя на някого друг.

Нашето общество на практика има една интелигенция която не е изкласила средно образование- и не е случайно че науката няма развитие тук. На 20-те процента им трябват глупави хора който да управляват, защото образованите хора ще търсят правата си. ;)

Маркс много точно е писал по отношение на капитализма и социализма- ако това което Р. Овч. казва, че едни винаги ще бъдат бедни, то тогава това не е капитализмът който го има в другите страни. Адам Смит и Давид Рикардо са писали теория на капитализма, в която е посочено, че капитализма трябва да дава равен старт за всички. Но управляващите обществото не са кадърни. Дори прогнозираните 150 години няма да ни стигнат да догоним нормалния европейски стандарт на живот.

Съжалявам, че задълбочих толкова. Не съм учил философия, малко разбирам и нямам за цел да подвеждам когото и да било. Просто сметнах за необходимо да подчертая че всеки човек може да се реализира, няма хора с потенциал да бъдат богати и такива без. От цялото твърдение на Апостолов само това е вярно, че 80 процента създават благата, но 20-те процента е редно да разпределят благата по равно на всички.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Да приемем, че съм много добър шивач.

Нека се пренесем в наши дни в САЩ. Нека аз съм...

човек с идея в IT областа. В гаража на баща си експериментирам и осъществявам идеята. Тя намира малък пазар, ако е удачна, разширявам бизнеса си, излизам от гаража и след няколко години съм направил първия си милиард. Така са започнали Хюлет, Пакард, Стив Джобс, Стив Возняк...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
човек с идея в IT областа. В гаража на баща си експериментирам и осъществявам идеята. Тя намира малък пазар, ако е удачна, разширявам бизнеса си, излизам от гаража и след няколко години съм направил първия си милиард. Така са започнали Хюлет, Пакард, Стив Джобс, Стив Возняк...

цитираш ме да казвам: "нека се пренесем в САЩ в наши дни"

когато са почвали хората, които си ми дал за пример не е било в наши дни, а е било началото на миналия век или средата (не ми се рови сега). Ако беше прочел предното ми мнение по внимателно, щеше да видиш, че съм писал за капитализма като за РАЗВИВАЩА се система, и че капитализма е бил един тогава, сега и ще бъде друг утре!

Капитализма СЕГА е всичко друго, НО не и равен старт за всички! Самия термин равен старт подразбира старт на всички учасници в състезанието (конкуренцията) от едно ниво.

Или пример за деца: ако ти и аз пътуваме от София за Варна в отделни коли и идеята е кой ще стигне пръв. Ако тръгнем заедно имаме равен шанс, ако аз стартирам от В. Търново, а ти от София тогава нямаме такъв и тогава има само да си мечтаеш да стигнеш преди мен!

Пак казвам след появата на първите корпорации, света на капитализма се промени коренно. Какво значи: "човек с идея в IT областа"??? Ако наистина има такъв човек с НЕКВА идея то той просто ще работи за някой от големите играчи на пазара, ако щеш за Microsoft..... Ама същия тоя човек с "голямата идея" може просто да забрави да основе собствена компания и след 10 години да купи Microsoft.....просто може да забрави....

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

m75,

и Апостолчо, и ти друже "Вятър ви вее на бял кон". И нямате капка представа от това, как върви бизнеса днес. Колкото и да не ти харесва времето на великите географски и тем подобни открития е митология вече. cool.gif Днес ша има да си лъскаш ту ябълките ту бастуна, но няма да има файда. Условията на пазара не позволяват не само в гаража си да стартираш и да развиеш идея, ами и с 1 милион евро да стартираш пак няма да прокопсаш, ако се намесиш в пазарна среда с много интереси, а комай вече във всяка сфера стана гъчкано. Фармацевтичните корпорации (за тях говоря, щото ми е работа) отделят милиарди всяка година за изследвания, дори Куньо Маринкин да открие лек срещу СПИН в един момент вижда, че единствения му шанс за да преживее в тази среда е да си направи патент, да го продаде на някоя корпорация, да си взема някоя друга хилядарка от правата върху патента и толкоз. Но колко такива открития може да направи наш Куньо? А и колко могат да са като Куньо? Така че празните приказки, как хората били мързеливи и затова не можели да оцеляват в капитализма ги остави на страна. Вярно и мързеливи са, но мързела им идва като предпазен бушон срещу изперкване, когато виждат, че ситуацията е безизходна. Ама предполагам днес ти отворих очите за една до сега за теб неизвестна страна на мързела, така че анализирай добре, преди да напишеш някоя смешка пак. :)

Послепис: Румен Овчаров е единственият политик, който има куража и доблестта да каже на българите право в очите следното: „Крайно време е да разберете, че едни от вас винаги ще бъдат бедни (упоменатите по- горе 90 %), а други ще бъдат богати.”

Румен Овчаров е един мръсник и тарикат, който си е чист феодал, а не социалист. Ако наистина е изрекъл тези думи, той е първи който трябва да обесим на площада пред Н.С. :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Апостоле,ако Дякона чуеше твойте думи щеше да поиска отново да бъде обесен!Това което развиваш е теория от края на 19 век!Сега сме в началото на 21 в. и нещата доста са се променили и при капитализма!Гледай си псевдомагиите и си трай ,защото и с астрологията си си достатъчно смешен!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.