Премини към съдържанието
Последвайте Kaldata.com в Google Новини за да научавате първи най-интересните новини! ×
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Здравеопазването в България.


Доволни ли сте от контактите си с лекари и от здравеопазването в България  

151 гласували потребители

  1. 1. Доволни ли сте от контактите си с лекари и от здравеопазването в България

    • Да
      42
    • Не
      93
    • Все ми е тая-аз по доктори не ходя
      13
  2. 2. Икали ли са ви пари в болница ?

    • да, законно чрез "избор на екип", платих на касата
      9
    • да, незаконно
      10
    • не, не са ми искали
      20
    • имаше намеци
      3
  3. 3. Ако сте платили - какво беше отношението към вас и резултата от лечението ?

    • супер беше
      6
    • същото като при другите
      15
    • към мен беше добро, но към другите, които не сплащаха - лошо
      3
    • не съм плащал
      18


Препоръчан отговор

Здравейте ! Това е Тема , в която може да опишете фрапиращи случки , корупция и всичко друго в лекарските среди .

==================================================================

Здравеопазването и „докторите"

Здравейте ! Казвам се Димитър Стефанов от град Козлодуй . Искам да Ви разкажа какво се случи вчера – 11 август 2007 година .

Малко преди обяд тръгнах за село Бърдарски геран , което е на 6 километра северно от град Бяла Слатина . Жена ми и дъщеря ми , която е на 15 години бяха на гости в същото село . По пътя жена ми ми звънна и ме помоли да купя някакви прахчета против повръщане от гр. Бяла Слатина , защото дъщеря ми цяла нощ повръщала . Минах по край една от Аптеките и закупих предложеното ми лекарство .

Отидох на селото на жена и дъщеря ми изпи лекарството . Не се чувстваше добре и не след дълго пак започна да повръща . Решихме с жена ми да отидем в „Спешна медицинска помощ" в град Бяла Слатина .

Стигнахме до болницата . Беше около 12:40 часа . Влязохме вътре и насреща в средата на коридора се зададе някакъв човек /няма да спомена думата „доктор"/ , който държеше в ръцете си комат /откъснато парче/ хляб и нещо подобно на месо . Попита ни какво искаме , а ние на бързо му обяснихме проблема и от къде сме . „Премери" от главата до петите и ни попита : „Имате ли здравно-осигурителна книжка ?" . Отговора беше положителен , но му обяснихме , че в момента не я носим и сме на гости в с.Бърдарски геран , а детето видимо не е добре . Аз излязох от кабинета и изчаках отвън . „Тогава ще си заплатите пълна кръвна картина и урина и ще видим какво ще излезе!" - били думите на господина . Жена ми го попитала , дали няма някаква възможност да „бие" една инжекция или да и сложи „система" , за да се оправи веднага , така е била чувала от нейни колежки . Господина отвори кабинета и го чух ясно да вика /цитирам дословно/ : „Вървете на майната си , след като толкова много разбирате!" . Ние останахме стъписани . Помолих господина да повтори думите си , а той още по-силно и още по-ясно каза : „Вървете на майната си , кретени!" . Аз останах слисан и попитах господина по изключително възпитан начин : „Извинявайте , Господине , с какво Ви обидихме ? И двамата си плащаме здравно-осигурителните вноски , детето ни е двойно осигурено към Здравната каса , а Вие ни пращате на майната си ?!" . Тогава господина отговори : „Като не искате да ходите на майната си , вървете по Дяволите!" . Опитах се да обясня на господина , че неговата заплата е благодарение на моите вноски и данъци в тази държава , а той съвсем побесня . Не приличаше на човек , положил клетвата на Хипократ , в която се споменава да помага на болните . Излезе и друг Доктор , който се опита за „озапти" господина , но той вече беше с притъпено мислене и действия . „Махайте се от тази болница , вървете да се лекувате във Вашата скапана Козлодуйска болница !" и започна да размахва ръце .

Като културни и възпитани граждани , които си плащат редовно данъците , таксите и вноските си тръгнахме доста замислени . Обърнах се и попитах : „Извинявайте , не разбрах Вашата фамилия?" . Той ми отговори : „Стоянов и какво от това ? Ко ша ми направиш , а ? Може би ще викаш телевизията ?" . Отвърнах : „Не ! Просто много лошо говори това Ваше държане за всички лекари в България ! „ . На дъщеря ни не и стана приятно и успя да промълви , че е добре и че може да си тръгваме .

Чудя се дали все пак това е в Европейска държава , която твърди , че е наравно с другите държави в света . Че се спазват законите в тази държава . Така наречени „Доктори" дали заслужават дори и 200 лева ? Дали този господин да не се подложи лично на лечение , но не в „неговата" болница , а в Психиатрична клиника ? Ако всички доктори са такива – къде отива родното здравеопазване ?! Дали си заслужава държавата да ни „дере" с тези здравно-осигурителни вноски или да си търсим доктори , когато се разболеем в съседни държави ? Това ли е доктора-мечта в България , за който плащаме ? Излиза и другия въпрос : „Дали софиянец , разболял се от гнойна ангина в град Плевен – няма право на преглед в болницата ?" или „ Русенец , почиващ на нашето Черноморие няма право да се оперира от апандесит в Бургаската болница ? „ . Все въпроси , на които надали някой ще даде отговор .

„Да ни е Честито новото Европейско здравеопазване!"

P.S. Същото писмо е препратено до Министерството на здравеопазването / до Министъра и Зам.-Министъра /, Български Лекарски съюз , вестник "24 часа" , вестник "Стандарт"и "Нова телевизия" .

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 742
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Потресен съм, но някак си как да кажа... не съм изненадан. Надявам се дъщеря ти да се е оправила и без помощта на "любезния" лекар.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

"БЕла Слатина" :) какво друго може да се очаква от там?До е снимал цялата случка с мобилен телефон и да го изпрати на bTV или "Господари на ефира".

P.S.Не ми харесва обаче заглавието на темата-не може да се съди по постъпките на един простак в бяла престилка за цяла България,както и че първия пост е изцяло написан в "болд"!

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

P.S.Не ми харесва обаче заглавието на темата-не може да се съди по постъпките на един простак в бяла престилка за цяла България,както и че първия пост е изцяло написан в "болд"!

Абсолютно съгласен!

Във всяко стадо си има мърша-тоест във всеки бранш има брак.

Ако седна да ви разказвам за случки с доктори в Гърция,Унгария,Германия ще се хванете за главата...и не само с доктори де...

Навсякъде по света си има читави и посредствени хора.Тук не говоря за професии,а за хора.Темата на RA4NA е в същия аспект.

Да не говорим,че и на мен са се опитвали през годините да ми повишават тон и да се държат с мен като този лумпен,но не съм го позволявал.

Отстоявайте си правата и си ги търсете!

Не може цял живот само да се оплаквате и да констатирате простоията във всичките и форми.Направете поне нещо против цялата тази селяндурщина и дори и да не се промени нищо,поне ще сте от тези,които са опитали.

Даже ако трябва набийте един такъв кретен.Ще се учудите какъв възпитателен ефект има боя в случая.(разбира се не го правете като ви гледат всички)

Иначе лялянето по форумите няма никакъв ефект.Освен,че сте се оплакали...

Не е виновен тоя кретен.Виновни са тези,които са го оставили да си мисли,че е недосегаем.Пациентите също носят огромната вина...

Туй е според мен.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

... Детето се оправи , благодарение на Д-р Цветкова от Козлодуйската болница . Същата "сложи" инжекция и дъщеря ми вече е много добре . ... Можеше същото да трябваше направи , така наречения "доктор" Стоянов от Бяла Слатина , но мозъка му беше зает с това , как да "изработи" някой лев или "защо да работя , като ми плащат и без да полагам труд" ?! ... Знам ли ?! ... Или самият господин нещо не е в ред ?! ... Горкият ! ...

"Там , където се е намесила природата и медицината е безсилна , Стоянов ! "

Срамувам се , че съм българин !

Редактирано от maicky (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

"БЕла Слатина" :) какво друго може да се очаква от там?До е снимал цялата случка с мобилен телефон и да го изпрати на bTV или "Господари на ефира".

P.S.Не ми харесва обаче заглавието на темата-не може да се съди по постъпките на един простак в бяла престилка за цяла България,както и че първия пост е изцяло написан в "болд"!

И на мен не ми харесва това твое "БЕла Слатина какво друго може да се очаква от там?"Там живеят нормални хора

Няма друго професионално съсловие в България съставено изключително и само от компетентни специалисти- така поне твърдят министрите на здравеопазването,шефовете на разнете лекарски организации самите лекари Е с такова мислене какво здравеопазване, какви 5 лева?

Аз имам проблем с щитовидната жлеза Джипито ми дава направление за специалист Посещавам лекар специалист в тази областТой ми казва хубаво е да се види на видеозон отиди при еди кой си лекар той е мн добър но работи само на частно Отивам /за зравето какво ли не правим/ Там ценоразпис-25 лв преглед 15 лв видеозон...Записвам се за видиозон Влизам поздравявам Няма отговор Лекаря с жест ми посочва кушетката Казва "легнете" и започва прегледа Свършва прегледа Питам има ли проблем с жлезата лекаря мълчи написа нещто на снимката от видеозона и пак мълчи

Поема ме леко през кръста с едната ръка и ме отвежда до вратата отваря и полуизбутвайки ме казва "Следващия"Мъча се да прочета какво е написал-естественно нищо не се разбира Значи пак трябва да се ходи при специалист за да ми го разчете Дали не трябваше да се запиша за прегледНо прегледа включва ли видиозон и ако не включва а е само едно опипване с пръсти на жлезата и дали тогава говори прочутия специалист доц д-р Атанасов С високомерие Хипократова клетва не се спазва

Иначе слава богу проблема с щитовидната жлеза го реших Третия специалист при когото отидох беше наистина специалист проф Коева от Варна Това е вече една истинска лекарка и слава богу че се срещат и такива Въпроса е как да познаеш кой е специалист и кой не е?Затова предлагам да пишем и за такива специалисти

Редактирано от mafron (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

P.S.Не ми харесва обаче заглавието на темата-не може да се съди по постъпките на един простак в бяла престилка за цяла България,както и че първия пост е изцяло написан в "болд"!

Разбира се че е така,но задължително трябва такива случки,като на тая отрепка-пародия на лекар,да стават публично достояние,че тогава някой може да направи нещо по въпроса,та било то и лична саморазправа.

Като го отнесат няколко като тоя и това се разбере,тогава другите може и да се замислят поне малко преди да се държат така.

Човек отива да търси помощ от лекар,която никой друг неможе да му окаже,и насреща му застава някакъв тъпак,който се държи арогантно...

Аако аз бях на мястото на maicky,въпросния "лекар" щеше да му набутам в устата тоя комат хляб или каквото там е ял,че да не може да вика и да говори простотии,а след това ще му осигуря дълъга болнична отпуска.

...както и че първия пост е изцяло написан в "болд"!

Това не е свързано с темата за лекарите,просто на maicky всички постове са така .

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

И защо да не е цялата ни система такава? Отиваш в болницата, здравно осигурен и какво? Донеси си чаршафи, купи тези и тези лекарства, купи си бинтове и гипс, купи си спринцовки, купи си всичко; а сега ни дай 2 лв (или колкото беше, че не помня) на ден за леглото... И защо да не се очаква друго в Бела Слатина? Нали и там са хора, какво като са от "Резервата". И там са здравно осигурени. А и нали спешната помощ е безплатна. Или бъркам? Защо да си плащат, след като са отишли по спешност? И за какво му е здравна книжка, нали има интернет; лесно може да се провери дали са осигурени. И аз ще разкажа нещо. Не е кой знае какво, но ме впечатли незаинтересоваността. Миналата година се разболях от шарка (варицела или нещо такова). Осигурен съм, но никога не съм си избирал личен лекар, тъй като не понасям тази институция (здравната) и не я посещавам. Та бях сигурен че съм болен от шарка, защото преди това с един приятел, който се беше разболял от нея, пиехме ракийка докато беше в карантина. Просто си мислех че съм я карал като малък и му правех компания. Та една събота, гледам пъпки, вдигам температура; знам че е шарка. Да но не знам дали се пият някакви лекарства. Решавам да не ходя до спешния център, защото все пак е шарка, не пневмония, пък и да не разнасям заразата. Обаждам се там (в спешния център) по телефона и почвам да им обяснявам че съм болен от шарка, а те ме прекъснаха и ми казаха че спешния център няма отношение към шарката и прас - затвориха. Обаждам се пак. Казвам че не искам да идват при мен, все пак е шарка, не пневмония (както вече казах). Отговарят ми да се обърна към личния лекар и прекъсват. Пак се обаждам, казвам че нямам личен лекар и просто искам да знам дали трябва да пия лекарства, защото е събота вечерта и бачка само спешния център и според мен е по-добре да не хващам такси и да заразя още някой. И че в понеделник ще отида до болницата и ще си платя за шибания преглед, въпреки че съм осигурен (мой личен избор е да не избирам лекар). Отговор: "Спешния център няма отношение към шарката". Мнението ми за тази институция, която се изхранва от осигуряващите се е, че е една лайняна институция, от която всеки лапа както докачи. Жалко за малкото свестни доктори, които знаят какво е хипократова клетва и които са разбрали, че са там за да помагат на обществото да опази здравето си, а не да смучат от него. До колкото знам в конституцията пише, че всеки има право на безплатно лечение. Как се лекуват неосигурените? Прави им се безплатна аутопсия? Здравна система хахаха. Това е пародия на здравна система. Да не дава Господ да се разболееш. Не щото е гадно. По-гадно е да си клиент на българската здравна система.

Редактирано от nighty (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте , отново ! Господина се казва Пламен Стоянов и от днес е излязъл в неплатен отпуск . Дано никога да не се върне на същото работно място ! Редактирано от maicky (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

И моят случай си го бива само, че няма да го разправям сега е след време като се оправя ще споделя ;) Има какво да се чуе :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да го махнат най-накрая! :)

Между другото,в статията от линка на algor е сгрешено името на шефката на ЦСМП-Враца -написано е д-р Карина Солова,а тя е "Сълова".

За мен тя ми е като учителка :yanim:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Trichocephalus, ти от Резервата ли си? :-)

Не Публикувано изображение но професионалният му път се движеше така: Враца- 6 месеца,Мездра- 2 месеца,Роман-3 години,Червен бряг-3 години, и сега съм в Плевен. Публикувано изображение

Преди работех и като представител на фармацевтични фирми (на втори трудов договор)-7 години регионът ми беше от Русе до Видин.Като се качах на колата-не слизах по цяла седмица.В Резервата съм бил на такива места,където и в най-ужасните си кошмари не съм предполагал,че може да бъда Публикувано изображение

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Гонят от Спешна помощ грубияна от Бяла Слатина

Д-р Стоянов ругаел по-люто от Камата

Другият му номер е да дъвче банички, докато преглежда

Д-р Пламен Стоянов от спешния център в Бяла Слатина ще трябва да си търси по-спокойна работа. Това е мнението на началника му д-р Милчо Манчев след грозната случка, за която "Стандарт" разказа вчера. В събота по обяд д-р Стоянов прогонил с ругатни 15-годишната Анна Димитрова от Козлодуй и родителите й. Момичето се гърчело от болки в корема и повръщало, но медикът се ядосал, че не носи здравноосигурителна книжка. Закрещял на всички да вървят на майната си, нарекъл ги кретени, после ги пратил по дяволите и накрая - в скапаната според него болница в Козлодуй.

В журнала на спешния център посещението на пациентката Анна въобще не е отразено. Написано е името на петгодишното момиченце Полина от село Бърдарски геран, което семейството докарало за преглед. Диагнозата му обаче никой в спешния център не успя да прочете. Самият д-р Стоянов се оказа неоткриваем. Наел сутринта линейка да закара майка си на скенер във Враца. До обяд автомобилът се върнал, но без лекаря, който нямал мобилен телефон и усилията за среща с него се провалили.

"Пламен си е цапнат в устата от малък. Ругае по-люто и от Стоичков, макар невинаги да го прави от злоба и гняв", обясняват негови колеги.

Д-р Манчев признава, че сред подчинените му има и по-калпави доктори от скандалджията д-р Стоянов. Бедата е, че добрите специалисти бягат от Спешна помощ заради ниските заплати, коментира шефът на центъра. Доктор без специалност взема само 370 лева, а с една - 450 лева. Звучи обидно, но докторите трябва да се радват, че нощният труд вместо по 7, вече се заплаща по 25 стотинки на час.

Д-р Пламен Стоянов е сред тези, които, ако рекат, могат да обработят добре пациент. Но с това свършват положителните му качества. Идва сърдит на работа, кара се с колегите и създава напрегната обстановка, шушукат в центъра. "Наистина е конфликтна личност, често си изпуска нервите и нагрубява болните", потвърди шефът на центъра д-р Милчо Манчев. Той има много устни оплаквания от пациенти, които не си е записвал, но винаги е правил забележки на д-р Стоянов. Мъмрел го е също, че няма никакви обноски - дъвче банички и сандвичи и с пълна уста разговаря с болните. Непрекъснато е напрегнат и му е черен светът. "Излага ни, хората питат дали е на смяна и не идват, ако е той", разкрива още д-р Манчев.

Д-р Карина Сълова, която е шеф на всички спешни центрове в областта, е в отпуск до четвъртък. Тя е поискала писмени обяснения от д-р Стоянов, които трябва да бъдат на бюрото й, когато се върне на работа. Д-р Сълова е попитала д-р Манчев дали екипът на филиала в Бяла Слатина ще се справи без д-р Стоянов, ако той бъде уволнен.

"Моето мнение е, че той ще продължи така да работи и да излага центъра. Наистина работата ни е много нервна, но е недопустимо да избухваме", категоричен е д-р Манчев. Пред него д-р Стоянов е признал, че е сгафил, като е поискал здравноосигурителна книжка. Отрекъл е обаче, че е настоял пациентите да си платят изследванията на кръв и урина. "Това едва ли ще се докаже по безспорен начин, но трябва да се знае, че при нас не бива да се задават въпроси за осигуровки и да се вземат пари за каквото и да било", обясни д-р Милчо Манчев. "Ние дори нямаме банкова сметка и не можем да бъдем спонсорирани", разкри той. Д-р Стоянов не е отрекъл пред началника си, че е пратил пациентите си от събота на майната им. "Не усетих да съжалява за това", сподели шефът му.

Според него уволнението на д-р Стоянов обаче ще усложни допълнително работата в центъра. И сега един щат за лекар е незает, един от фелдшерите е пенсионер на 68 години, като има и едно вакантно място. "Въпреки това предпочитам пациентите да останат доволни, като ние се нагърбим с цялата работа, отколкото такъв лекар отново да ни посрамва." Това е позицията на д-р Милчо Манчев, която той ще защитава пред д-р Карина Сълова. Шефката на спешните центрове в региона също често бере ядове с д-р Стоянов. Десетки пъти го е наказвала, спомня си, че неотдавна му е наложила "мъмрене".

в. "Стандарт"

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

както и казах по-горе-отдавна е трябвало да го уволнят.

Големият проблем е,че на негово място няма кой да работи.и така не е само в Бяла Слатина,ами на всякъде в "Бърза помощ". Публикувано изображение

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

В Резервата съм бил на такива места,където и в най-ужасните си кошмари не съм предполагал,че може да бъда Публикувано изображение

Недей така докторе :-) Какво ще си помислят хората за нас резерватчиите? :-)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Недей така докторе :-) Какво ще си помислят хората за нас резерватчиите? :-)

Че цепите мрака,какво друго Публикувано изображение

Ей,кво глеаш кат онава де оди по керемидите и вика жунгръц,а? Публикувано изображение

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

;) Докторе, немаа съ бъзикаш, що ща влача кат свиня баберка у железно корито, дорде ти орона зъбите :-) Редактирано от nighty (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

И защо да не е цялата ни система такава? Отиваш в болницата, здравно осигурен и какво? Донеси си чаршафи, купи тези и тези лекарства, купи си бинтове и гипс, купи си спринцовки, купи си всичко; а сега ни дай 2 лв (или колкото беше, че не помня) на ден за леглото.

бинтове и гипс???

човече, в кой свят е тая болница???

отивам в пирогоф /не за друго щото личния ми лекар е в варна, а аз в софия/... без направление... от година и половина съм аут от НЗоК... провериха ме хората, платих си прегледа и снимката на ръката и ми търиха 4асти4ен гипс, за който не плащах нищо. след седмица пак там на контролен преглед - не ми искаха нищо...

но имаше намек - "е,колкото оставите"...

отидох да ми довършат гипса... и там не плащах...

но пак имаше намек за "рушвет"...

е, платих го...

ако бях нагла можеше да се направя че не съм чула и щеше да ми излезе без пари.

баща ми е лекар, пенсионер, но... чувала съм да казва че са му предлагали да си платят, но е отказвал, докато колегите му си прибирали предложените парички...

е,татко какво да се прави

не всички са честни като теб;)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз за това казах, че цялата ни система е такава, а не всички доктори. Предполагам че има и доктори с морал. А тая болница е в Резервата. Предполагам, че всички болници тук са такива :-) За сега нямам намерение да ги посещавам :-)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Д-р Пламен Стоянов:

Гол съм като тояга, а ми викат боклук

Докторът от Спешна помощ в Бяла Слатина Пламен Стоянов шокира всички, след като кръчмарски наруга свои пациенти. "Вървете на майната си, кретени" - с тези думи лекарят посрещнал баща, който водел дъщеря си за преглед заради остри болки в корема. Вчера д-р Стоянов се обади в редакцията на "Стандарт", за да разкаже своятa версия за случая. "Нямам джиесем, но си купих специално, за да ви се обадя. Взех си един за 30 лв. и дори поисках от колежка 15 лв. назаем, за да го платя", разказа д-р Стоянов.

- Д-р Стоянов, какво се случи на 11 август в Спешния център в Бяла Слатина? Защо посрещнахте пациентите си с псувни?

- Нека първо да ви опиша моето състояние - родителите ми са на легло. Майка ми е с инсулт, а баща ми - с тумор в мозъка. Трябва да ги гледам, имам много проблеми. Работя вече 16 г. в Спешна помощ, а пари никога не съм имал.

- Разкажете ми конкретно за дежурството си в онази събота.

- Не е имало псувни, дори в лека форма, камо ли "Вървете на майната си" или нещо такова. Вярно е, че имахме пререкания с бащата на децата. Около обяд, в 12,40 ч, в Спешна помощ-Бяла Слатина бях обядвал, дояждах една ябълка и дъвчех, но я изхвърлих, като започнах да преглеждам малкото дете. Чух в коридора, че водят две деца - на 5 и 18 години с повръщане от предния ден. Двамата родители и бабата си говореха, че децата нямат болки. Излязох при тях и им казах, че това не е спешно състояние и да се обърнат към личния си лекар, защото състоянието не е фатално.

- Изискахте ли им здравна книжка?

- Опитах се да обясня на родителите, че ако имаха синя книжка, можеше да ги прегледа всяко джипи, което е дежурно в поликлиниката. Обаче те не ме слушаха, бащата се афектира и каза да прегледам само малкото дете. Просто се опитах да обясня естеството на Спешна помощ, в никакъв случай не е имало скандал. Казах им още, че при 5-годишното дете повръщането може да е по-опасно и ще го прегледам. Но другото дете трябваше да си мине по етапен ред. Майката и бащата излязоха с голямото дете, а бабата остана в кабинета с малкото. Доядох си ябълката и си хвърлих остатъка. После си прегледах детето, прослушах го, в момента на прегледа то беше клинично здраво. Във връзка с това, че е повръщало, му назначих изследвания на урина и кръв, но най-елементарните с цел икономии. Подавайки бележките на бабата, тя отиде да се съвещава с родителите.

- Вярно ли е, че сте искали да си платят изследванията?

- Не. Няма механизъм да ги накарам да платят, това е лъжа. За дете не се плаща, трябва чавка да ми е изпила акъла, за да им искам пари. Освен това лабораторията е отделно от Спешна помощ, а и в събота касата не работи. Като видях, че не водят детето на изследвания, излязох да ги попитам защо. Те ме питаха защо трябват изследвания, аз им обясних, че може да има ацетон в кръвта. Бащата обаче започна да се държи арогантно, нагло: "Кой сте вие?", "Как се казвате?" Държеше ми тон като на малко дете. Казах му, че изследванията са ми нужни, за да поставя диагноза, и му казах още, че начинът, по който ми говори, не ми харесва. Разменихме още една-две реплики, но псувни е нямало. След като бащата каза, че няма да даде детето за изследвания, аз му отвърнах, че нищо не мога да направя. Таткото каза, че ще ме уволни, а аз му казах да вървят по дяволите.

- Псували ли сте ги?

- Д-р Манчев, моят началник, ме попита пред свидетели дали съм псувал, аз му казах, че не съм. Не съм им казвал "Вървете на п..ка си майчина."

- А как разбрахте какво е състоянието на голямото дете и че няма болка, щом дори не сте го прегледали?

- При влизането родителите казаха, че децата повръщат. Не съм луд да откажа преглед на момиче с болки, защото може да се окаже апандисит и да ме осъдят след това. Чух ги, докато си говореха - нямаше болки. Щеше да бъде адски тъпо, колкото и да съм бил афектиран и депресиран, какъвто всъщност бях, но преглед не съм отказвал.

- Заплашват ли ви с наказание или уволнение?

- Да. Завеждащият Спешна помощ на областта д-р Сълова ми поиска обяснения. Написах ги, оттогава не съм я виждал. Казват, че няма място в системата за мен.

- Някакви други оплаквания имало ли е срещу вас досега - от пациенти или колеги?

- Имал съм две пререкания за 16 г. Веднъж с колега хирург, но е дълго за разказване. Имаше и едно оплакване от пациенти, но не бях виновен. Нямаше вода в нашата болница и насочиха пациентите в лечебницата в Кнежа и те си го изкараха на мен. Разни специалисти казват, че в Спешна помощ са останали боклуци. Аз може и да съм боклук, но има още 30 специалисти в Бяла Слатина, а работата ни е тежка. А колко пъти ни псуват, налитат ни на бой, работим на повикване, за това никой не говори. Благодарение на тази Спешна помощ на 48 г. аз нямам нищо, дори мобилен телефон. Сега трудно бих се приспособил да работя друго нещо, дори и като джипи.

- Има ли ваши колеги, които се държат некоректно с пациенти?

- Системата е тотално порочна, никой не си гледа работата, всички са печалбари. Работата не върви. Има такива, които са много мили, но не си вършат работата. Писал съм жалби до касата за откровени безхаберия. Чувал съм, че колеги взимат пари от хората, но не мога да го докажа.

- Какво ще правите, ако ви уволнят?

- Ще обжалвам. Най-вече защото се чувствам прав. Остана ми едната честност. Не се карам с хората, просто съм прям.

- Защо според вас тези хора са подали жалба срещу вас и на какво основание, щом твърдите, че не сте ги псували?

- Хората имат пари, самочувствие, но нямат никаква представа как стоят нещата в здравната система. Когато срещнаха отпор, решиха да ме накажат. От спортна злоба.

в. "Стандарт"

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Мда.

очаквах подобен отговор от колегата.За всичко е прав,само за едно не е.И заради това-трябва да си отнесе наказанието. :)

не е трябвало да допуска и най-малки словесни пререкания.Сам си е виновен. ;)

хората са казали-"какво сам си направиш,и най-голения враг не може да ти стори".

Това,че системата на здравеопазването е лоша,че никой не носи отговорност за нищо,че с разделянето на "спешна" и "неотложна" помощ,като последната я връчиха на ОПЛ-а те не могат,и не искат да я вършат,сме говорили и друг път.

Той екземпляр на белослатинската фауна обаче,си е виновен и ще трябва да си ходи по спешност! ;)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Брей, брей, брей, нямало псувни... тия все едно са в друг Резерват. Нещо май съм се объркъл... И друга Бела Слатина ли има в България?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...