Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Вегетарианец или не?


Вегетарианец ли сте?  

330 гласували потребители

  1. 1. Вегетарианец ли сте?

    • Да
      46
    • Не
      271


Препоръчан отговор

на 29.07.2021 г. в 20:36, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

Добре ,убеди ме да спра и с кашкавала ,имам предвид ,че ще проверя за овче сирене по магазините . Все пак ти благодаря за статията,ще пробвам само с овче сирене или козе сирене .

Да, козето, овчето и биволското, са за предпочитане, когато са домашно произведени.

Иначе в магазинната мрежа, едва ли има чисто мляко и сирене, без добавки, сухо мляко и разни желиращи агенти.

 

https://zapernik.com/2016/02/17/992/отврат-евтиното-сирене-се-прави-от-вте/

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Aumii написа:

Да, козето, овчето и биволското, са за предпочитане, когато са домашно произведени.

Иначе в магазинната мрежа, едва ли има чисто мляко и сирене, без добавки, сухо мляко и разни желиращи агенти.

 

https://zapernik.com/2016/02/17/992/отврат-евтиното-сирене-се-прави-от-вте/

Около Дупница е пълно със села в ,които се произвежда козе и овче сирене и то на добри цени от 10 лева килото . Още вчера проучих два адреса ,за козе сирене ,но искам овче ,за да поддържам и вълнопроизводството.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Веганството ли е ключът към спасението на Земята?

Веганството ли е ключът към спасението на Земята?

 

Екологичната криза поставя под съмнение съдържанието на нашите чинии. Трябва ли да намалим употребата на месо, мляко или риба, за да спасим планетата, както е посочено в доклада на междуправителствената група експерти по климатични промени? Засилва ли се натискът върху животновъдството, заради неговото тежко въздействие върху екологията, като в същото време все повече се чува и възмущението от жестокото отношение към животните. Тези въпроси разисква журналистът от Le Temps Олга Юркина.

Няколко научни изследвания потвърждават ползата от вегетарианската или веганската (само растителна) храна за здравето на хората и околната среда. Анализ на Оксфордския университет и швейцарската агрокомпания Agroscope показва, че за производството на храна за животните са необходими 83% от пасищните земи и при това се генерират 58% от емисиите на парникови газове в селскостопанския сектор. Ограничаването на потреблението на месо и млечни продукти като цяло или пълният отказ от тях може да спести до 76% от земята и да съкрати двойно изхвърляните емисии парникови газове в селскостопанския сектор.

Според Патрис Дюма е "необходимо глобално преосмисляне на продоволствените системи, промяна на манталитета на потребителите и амбициозна политика. Режимът на хранене няма да реши проблемите на околната среда, ако продължаваме да се развиваме в логиката на интензивното производство."

 

https://www.expert.bg/world/agronomy /veganstvoto-li-e-kluchyt-kym-spasenieto-na-zemjata-808294.html

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Екологична криза? И вие си мислите, че човека може да има чак такова влияние? Сериозно? Значи вие просто сте с неработещ мозък. Глобалното затопляне е факт в цялата слънчева система, не само на Земята. Това е напълно естествено и нормално, докато нашата звезда (слънцето) продължава да "расте". Да го кажа разбираемо като за вегани. Когато започне обратния процес, ще започне и глобалното застудяване. След няколко милиарда години. Хората имат невероятно тъпата идея, да надценяват хилядократно значимостта си. Душички златни, дори да хвърлите цялата моментна ядрена мощ, ще унищожите единствено себе си. Планетата ще си остане. Вероятно необитаема за известно време, както вече се е случвало. Човекът не е толкова значим за процесите на планетата, колкото ви лъжат. Ето защо и той не може да влияе на тези процеси. Най- малко пък с менюто си.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 3.08.2021 г. в 8:08, Aumii написа:

Веганството ли е ключът към спасението на Земята?

Веганството ли е ключът към спасението на Земята?

 

Екологичната криза поставя под съмнение съдържанието на нашите чинии. Трябва ли да намалим употребата на месо, мляко или риба, за да спасим планетата, както е посочено в доклада на междуправителствената група експерти по климатични промени? Засилва ли се натискът върху животновъдството, заради неговото тежко въздействие върху екологията, като в същото време все повече се чува и възмущението от жестокото отношение към животните. Тези въпроси разисква журналистът от Le Temps Олга Юркина.

Няколко научни изследвания потвърждават ползата от вегетарианската или веганската (само растителна) храна за здравето на хората и околната среда. Анализ на Оксфордския университет и швейцарската агрокомпания Agroscope показва, че за производството на храна за животните са необходими 83% от пасищните земи и при това се генерират 58% от емисиите на парникови газове в селскостопанския сектор. Ограничаването на потреблението на месо и млечни продукти като цяло или пълният отказ от тях може да спести до 76% от земята и да съкрати двойно изхвърляните емисии парникови газове в селскостопанския сектор.

Според Патрис Дюма е "необходимо глобално преосмисляне на продоволствените системи, промяна на манталитета на потребителите и амбициозна политика. Режимът на хранене няма да реши проблемите на околната среда, ако продължаваме да се развиваме в логиката на интензивното производство."

Не режима и начина на хранене трябва да се променя, а да се намали разсипията!

Ако погледнете - колко храна се унищожава ...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 седмици по-късно...
  • 1 месец по-късно...
на 29.07.2021 г. в 20:09, _Aumi_ написа:

казеинът, който е лепило

Страшни бисери и тука... Гледам, че наистина правят лепило от него в дърводелстката индустрия, което ... нормален човек не виждам как го редуцира до горното изказване. Друг белтък - глутен, също има подобни интересни структурни свойства, поради което е възможен хляба.

Иначе тая мода да се набеждава някакъв продукт който сме консумирали... стотици хиляди години за "лош" не са от днес. То маслото беше "лошо", то яйцата, то олиото. Реалността е, че сме еволюирали да ядем всеки естествен продукт. Проблемът на млечните продукти в магазинната ни мрежа е... че не са правени от мляко...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 часа, interim написа:

 

Иначе тая мода да се набеждава някакъв продукт който сме консумирали... стотици хиляди години за "лош" не са от днес. То маслото беше "лошо", то яйцата, то олиото. Реалността е, че сме еволюирали да ядем всеки естествен продукт. Проблемът на млечните продукти в магазинната ни мрежа е... че не са правени от мляко...

Не е мода, но са много малко лекарите, които знаят от какво се получават язви, гастрити, колити, артрити и т.н. нелечими болести. А и нямат интерес да знаят, защото много от тях щяха да останат без работа.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

На мода. Хората който имат истински проблеми, след употреба на глутен са до 10% в световен мащаб.
Докато цените на "био" продуктите са завишени с цел печалба

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 часа, rudinoid написа:

На мода. Хората който имат истински проблеми, след употреба на глутен са до 10% в световен мащаб.
Докато цените на "био" продуктите са завишени с цел печалба

Десет процента не са малко. Значи на 1000 души - сто имат непоносимост към глутен. А може и поне още толкова да имат, но да не знаят.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ама в световен мащаб, ти го изкара малко едно към кесим.
Значи от 7 млрд. та  7млн. 
Но това е по скоро мода в момента, и храни с етикет "Био" имат по висока цена без покритие

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, rudinoid написа:

Ама в световен мащаб, ти го изкара малко едно към кесим.
Значи от 7 млрд. та  7млн. 
Но това е по скоро мода в момента, и храни с етикет "Био" имат по висока цена без покритие

Ти не уточни къде са тези десет процента.

"Био" храни, не означава непременно веган храни, или храни без глутен.

Има много видове месни храни и такива съдържащи глутен, които носят етикет "био".

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 9.10.2021 г. в 13:01, rudinoid написа:

...Хората който имат истински проблеми, след употреба на глутен са до 10% в световен мащаб...

По-скоро 1% +- 0.5%. В Европа са малко, в страни като САЩ, където се хранят с боклуци, са повече.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, bulljo написа:

Егати тоя веган как се е подул от люцерната, трябва да се ограничи пашата му.

Сбъркал си адреса,

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 седмици по-късно...

COVID-19: Вегетарианците и веганите боледуват по-малко

Проучване на 2000 работници на първа линия в шест страни разкри, че диетата може да бъде ключов фактор за определяне на тежестта на инфекцията с COVID-19. Резултатите показват, че хората, които се хранят с растителна диета, са по-малко склонни да се разболеят сериозно.

COVID-19: Vegetarians, vegans get less sick | DW | 03.07.2021

https://www.dw.com/en/covid-19-vegetarians-vegans-get-less-sick/av-58147508?fbclid=IwAR2f10vMEzyI6IU1ReSoUxtZjU_ttJfnEDsM-f5rgXEaFWqljCNA0BLQhZk

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Катерица яде мишка

Животните предпочитат да ядат месо дори и да са тревопасни. Просто е superior храна, но рядко имат достъп до нея.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 часа, badsector написа:

Катерица яде мишка

Животните предпочитат да ядат месо дори и да са тревопасни. Просто е superior храна, но рядко имат достъп до нея.

Отново за оправдание, се сравнявате с животните!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 5.11.2021 г. в 23:20, badsector написа:

Чисто физиологически не сме нито растения, нито роботи, а едни прости животни.

Всеки е такъв какъвто си мисли, че е!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване