Премини към съдържанието
shanna

Симптомите - малките знаци за тревога от нашето тяло

  Препоръчан отговор


  Кога е време да посетим чичо доктор?

  Вглеждането в огледалото не действа добре на самочувствието, но пък понякога може да спаси здравето ви.

  Така поне смятат американски лекари, които са изготвили списък с някои от сигналите, които ни дава лицето и които трябва да се научим да разчитаме, за да отидем навреме на лекар.

  В никакъв случай не предприемайте самолечение.

  Очите

  Бели кръгове

  Възможна причина: Висок холестерол

  „Ако цветната част на окото ви – ириса, е обградена от бял пръстен, това може да е знак за повишено количество мазнини в тялото заради висок холестерол”, смята д-р Кевин Люис от Английската асоциация на офталмолозите.

  „При висок холестерол е възможно да имате и малки бели точици по кожата около очите”, продължава лекарят.

  Разбира се, трябва да добавим ние, ако сте под тридесет години, белите точици са по-скоро козметичен, отколкото здравен проблем, но е добре да се замислите за хранителния си режим.

  В случай, че забележите белите кръгове около ирисите си, трябва да изследвате нивото на холестерола в кръвта. Изследването не е болезнено и според резултатите лекарят може да ви предпише подходяща диета.

  А за да не виждате никога въпросните кръгове, трябва да изключите от менюто си наситените мазнини, пърженото и мазното.

  Зачервени очи

  Възможни причини: Бактериална инфекция; възпаление на очите; артрит

  Както виждате, зачервените очи могат да показват страшно много неща. Най-често срещаната причина за червените очи е алергия или възпаление заради стари гримове.

  Нали помните, че всички козметични продукти трябва да се използват максимум по шест месеца след отварянето.

  Зачервените очи могат да са сигнал и за вътрешна инфекция, каквато е артритът. Той, най-общо казано, е възпаление на ставите, което трябва да се лекува.

  Симптомите на артрита обаче далеч не са само зачервени очи, така че ако нямате проблеми със ставите и спортувате спокойно, най-вероятно се касае за обикновено възпаление на очите.

  Бледи клепачи

  Възможна причина: Анемия

  „Цветът на вътрешната страна на долния клепач (това, което се вижда, когато дръпнете долния клепач на долу), трябва да е розово-червен, за да сте сигурни, че сте здрави. Ако там обаче е бледо и някак обезкървено, вероятно страдате от липса на желязо”, обяснява д-р Харпър, специалист по вътрешни болести в САЩ.

  Желязото, какво вие чудесно знаете, е изключително важно за правилното функциониране на организма. Знаете също и в кои хранителни продукти го има. Остава ни само да припомним, че на мъжете са им необходими средно по 8 милиграма на ден, а на жените в менструация – по 14 милиграма.

  Другите признаци на анемия, която се получава в резултат от липсата на желязо, са чупещи се нокти, главоболие, обща отпадналост, проблеми с дишането.

  „Играещи” очи

  Възможна причина: Липса на магнезий, мултипленна склероза

  Познавате онова чувство на треперене на клепачите, което усещате само вие, а всъщност не се вижда нищо. Лекарите наричат това явление миокимия и го обясняват с хаотичното свиване на малките мускулчета на очите, което може да бъде причинено от липсата на магнезий.

  Треперенето на очите може да е и един от симптомите на мултипленната склероза. Други симптоми са обща отпадналост в продължение на месеци, изтръпване на крайниците, проблеми с координацията.

  Ако имате един или повече от тези симптоми, препоръчваме ви да отидете на лекар.

  Отпуснати клепачи

  Възможна причина: Стрес, сърдечен удар

  Мускулите на очите се напрягат много при липсата на достатъчно светлина, изморяват се и когато целият ви организъм е изморен.

  За това в края на работния ден е нормално вие и колегите ви да изглеждате със „свлечени” лица.

  Проблемът може да се реши с упражнения за очите, които можете да правите всеки ден, без значение къде и с какво се занимавате.

  Отпуснатите клепачи може да са знак и за мозъчен инсулт при по-възрастните хора. Тъй като пораженията върху мозъка могат да са съвсем леки и човекът дори да не разбере, можете да направите теста Лице-Ръце-Говор, съветват от Американската асоциация на мозъчните хирурзи.

  Проверете дали човекът може да се усмихне, дали устата или очите му са в нормалното си положение, може ли да вдига ръцете си и дали може да говори ясно.

  Ако с някой от тези показатели има проблеми, трябва да се обърнете веднага към лекар.

  Кожата

  Сърбеж

  Възможни причини: Екзема, проблеми с черния дроб

  Зачервеното местенце, което ви сърби от няколко седмици може да не е причинено от комар. Ако имате такива симптоми, особено по вътрешната част на ръцете, задната част на коленете или пък на лицето, трябва да отидете на кожен лекар, защото вероятно имате екзема.

  Екземите като цяло не са опасни, но са силно неприятни, а когато са на видими места по тялото – неестетични.

  Лекуват се с подходящи кремчета, така че – няма страшно. Кожни раздразнения можете да получите и от силно хлорираната вода в басейните или при гъбична инфекция.

  Другата причина, поради която може да ви сърби кожата, особено по краката и ръцете, е проблем с черния дроб.

  Обикновено нарушената функция на черния дроб има и други симптоми, така че няма как да пропуснете да се прегледате.

  Странен цвят на кожата

  Възможни причини: Хипервитаминоза с витамин А, проблеми с черния дроб

  Под „странен” трябва да разбира всичко, което е различно от обичайните синини от невнимателно заобикаляне на бюрото и леко бледия цвят на кожата след тежка нощ.

  Ако някоя сутрин се събудите прекалено оранжеви, най-вероятно сте попрекалили с морковите или друг зеленчук с оранжев цвят. Както знаете, те съдържат много витамин А, който при натрупване в организма дава оранжев цвят на кожата и може да причини сериозни проблеми на вътрешните органи.

  Внимавайте с предозирането на витамина и се обърнете веднага към лекар, ако ви се случи.

  Другата причина, поради която може кожата ви да придобие странен цвят, най-често жълт, е проблем с черния дроб и по-точно - хепатит.

  Добрата новина е, че срещу хепатит има ваксина и можете да си я направите във всеки лекарски кабинет по всяко време на годината.

  Косата

  Преждевременно посивяване

  Възможна причина: В12-дефицитна анемия

  Лисата на витамин В 12 наистина може да доведе до преждевременно посивяване на косата, защото той се грижи за растежа и цвета й.

  Когато В12 го няма в тялото, говорим за т.нар пернициозна анемия. Страшно звучи, но лесно се лекува, стига да се открие на време.

  В повечето случаи инжекции с витамина ще ви помогнат да се възстановите, а за да не стигате изобщо до лекар и сиви коси, погрижете се в хранителния ви режим да има достатъчно добри източници на витамина.

  Тънка, безжизнена коса

  Възможна причина: Липса на желязо, проблем с щитовидната жлеза

  Казвали сме много пъти, че здравата коса е резултат не само от добра козметика, но и от правилно хранене.

  Когато нещо липсва, на косата започва много бързо да й личи. Така става и в този случай – липсата на желязо в организма прави косата да изглежда тънка и безжизнена.

  Случи ли се и при вас, първо на лекар, а после в магазина за козметика. Външното третиране няма да помогне много, ако желязото отвътре не достига.

  Липсата на желязо се компенсира с правилно хранене и пиене на добавки по лекарско предписание за известно време.

  Както и в предишния случай – за предпочитане е изобщо да не страдате от липса на желязо.

  Слабата коса на главата и веждите може да е също така знак за ниска активност на щитовидната жлеза.

  „Проблемът може да бъде установен с обикновен кръвен тест и да се лекува с изкуствено синтезирани хормони. Другите симптоми са суха кожа, умора, загуба на тегло”, обяснява лекар от асоциацията на ендокринолозите в САЩ.

  Устата

  Кървящи венци

  Възможни причини: Гингивит, бременност, левкимия

  „Натрупването на зъбна плака като резултат от лоша хигиена на устата може да причини кървене на венците, познато като гингивит или възпаление на челюстта”, обяснява д-р Фил Щемер от лондонска клиника.

  „Други възможни причини за кървенето на венците са неправилен хранителен режим, прекалено много алкохол или пикантни храни. Миенето на зъбите два пъти дневно с подходяща паста би трябвало да реши проблема, но консултация със стоматолог не е излишна”, допълва той.

  Кървенето може да е сигнал и за бременност, макар че със сигурност това ще е един от последните симптоми, по които ще разберете, че чакате бебе. Причината за влошеното здраве на венците през деветте месеца са хормоналните промени, които правят венците по-нежни и по-предразположени към кървене.

  В много редки случаи кървенето на венците може да е признак за левкимия. Други симптоми на това заболяване са необоснована умора и отпадналост, инфекции, рязка загуба на тегло, болки в косите и чести синини по тялото.

  Разбира се, тези симптоми могат да са сигнал и за нещо много по-тривиално, така че не изпадайте в паника, не си поставяйте диагноза сами, а просто отидете на лекар.

  Ранички в устата

  Възможни причини: Стрес, недохранване, висока температура, рак

  Раничките в устата най-често се получават от прекалено агресивно миене на зъбите с неподходяща четка.

  Получават се също и при силен стрес или като резултат от много висока температура.

  Липсата на витамин В12, желязо и фолиева киселина могат да доведат до образуване на ранички в устата.

  Обикновено минават за около седмица, ако се жабуркате с подходяща вода за уста. Ако не се излекуват след втората седмица, посъветвайте се със специалист. Може раничките да са сигнал за по-сериозно заболяване на устата.

  Ранички в краищата на устните

  Възможни причини: Анемия, диабет

  Цепнатинките в краищата на устните се появяват най-често след няколко дни неправилно хранене и липса на желязо.

  Ако се случват прекалено често обаче, може да става дума и за постоянно високо ниво на глюкозата в кръвта.

  А това означава вероятен диабет.

  Другите симптоми на захарната болест са загуба на тегло, жажда и честа нужда от уриниране.

  Бледи устни

  Възможна причина: липса на желязо, проблеми с щитовидна жлеза, сърдечно заболяване

  Липсата на достатъчно кръв в устните е още един от симптомите на липса на желязо и слаба секреция на щитовидната жлеза. Тази жлеза отговаря за производството на червени кръвни телца.

  Бледите устни може да също сигнал и за проблеми със сърцето или белите дробове, от които зависи насищането с кислород на органите и тъканите.

  Петънца по езика

  Възможни причини: гъбична инфекция (млечница), рак

  Млечнобелите петна по езика и венците са най-често „приоритет” на бебетата. Заболяването се нарича млечница и се предизвиква от бактерия.

  Не е опасно за децата, изисква се лечение от педиатър. Причината е все още слабата имунна система на малките, която не може да се пребори с гъбичките и вирусите, които хвърчат около тях.

  От млечница могат да страдат и възрастни хора с отслабена имунна система, както и хора, които са били дълго време на антибиотици.

  Ако петънцата не болят, не могат да бъдат премахнати с пръст, не изчезват от само себе си и променят вида си, може да става дума за едни от първите признаци на рак на устната кухина.

  Такива петънца трябва да бъдат изследвани от лекар и да се вземат необходимите мерки.

  Отново ви подсещаме, че ако и вие имате някой от тези признаци, не трябва да изпадате в паника като си поставяте сами най-тежката диагноза, а да се посъветвате със специалист възможно най-бързо.

  Само той ще определи адекватното за вас лечение и скоро ще сте оставили неприятните моменти зад гърба си.

  Източник: tialoto.bg

  Редактирано от shanna (преглед на промените)

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове

  Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

  Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

  Регистрирайте се

  Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

  Нова регистрация

  Вход

  Имате регистрация? Влезте от тук.

  Вход


  ×

  Информация

  Този сайт използва бисквитки (cookies), за най-доброто потребителско изживяване. С използването му, вие приемате нашите Условия за ползване.