Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Всичко за MacOS Tiger - въпроси, мнения, дискусии


Гости uberalles

Препоръчан отговор


Отварям тази тема за да може хора, неразбиращи от Mac Os/като мен/ да задават въпросите си тук.

Надявам се отговори да има на всички въпроси.

Ето и моите:

1 Какви са системните изисквания на Mac Tiger?

2 Вярно ли е твърдението че някои програми, които вървят под Windows вървят и под Mac 10.4.3?

Благодаря предварително ;)

Редактирано от uberalles (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Системни изисквания за Епъл машина или ПиСи?

Твъдението не е вярно, да вземем за пример Скайп, той си има версия за Уиндоус и за Мак ОС Хикс. Вече идва и разликата във файловата структора.

При ПиСи са .exe (executable) а при Мак са .dmg(disk image).

Има емулатори за Мак на които може да се подкарат някой от програмите за Уин, това за:

Darwine, CrossOver.

Има и варянти за емулиране на виртуална машина под Мак, така може да си инсталираш Уин и да работят двете едновременно:

Parallels, VMWare Fusion.

И последният варянт е ако имаш Мак, но не искаш да инсталираш виртуална машина е да си сложиш BootCamp и да превключваш към ОС.

Това са начините да ползваш Уин приложения на Мак.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ето още информация:

indexfeature20050412.jpg

Запознайте се отново с най-добрата операционна система на света. Получете информацията само с едно щракване с мишката. Mac OS X Tiger сигурява най-лесния достъп до вашия компютър, и дори го прави по-забавен. Повишете качеството на вашия Mac само за 239 лв.

Революция на работната площ

Mac OS X Tiger ще промени начина, по който използвате вашия комютър. Съвременна технология за търсене, зашеметяващи графики и медия, нямаща равна на себе си свързаност, интуитивен потребителски интерфейс с добре конструирана виртуална лента с интрументи - всичко това върху неразбиваема UNIX основа - ви дава най-новаторската, стабилна и съвместима операционна система на планетата.

indexspotlightmenu20050412.gif

Намерете каквото и да е, но бързо

Tiger представя Spotlight, светкавично бърза технология за търсене, която кара всяка частица от Mac да проработи, визуализира резултатите толкова бързо, колкото вие самите пожелаете. Търсете абсолютно всичко на вашия компюър: файлове, писма, контакти, снимки, филми, календари и приложения, кооито се появяват за секунди. По същия начин можете да намерите песни в iTunes по име, изпълнител или албум, резултатите от Spothlight включват цялата информация в самия файл за това "какво, къде и кой", включвайки дори вида на съдържанието, автора, формата, размера и още много детайли.

Уредете ежедневието си за секунди

Тъй като Spotlight е внедрена в Mac OS X, тя автоматично обновява резултатите когато и да бъдат променени файловете и ви дава безбройно много начини да организирате вашия Mac. Запазете потърсените резултати като специална "умна" папка, която самостоятелно възобновява файловете си. Организирайте леснодостъпни пощенски кутии, съгласно извадките за търсене. Създайте книга с адреси използвайки намерените от Spotlight резултати от търеснето. Всичко на вашия Мак получава шанса да заблести!

Бърз достъп до online данни

Новият Dashboard позволява достъпа до мини приложения, съдържащи информация, която съответства на тази в момента до която и да е точка по света, ползвайки информация от интернет. Проверявайте цените на акциите си, проверете прогнозата за времето, полетите, конвертирайте валута и мерки за тегло, дори когато гледате жълтите бизнес страници. Невероятно е цялата тази информация получавате с натискане на един бутон от клавиатурата. Любимите ви изнтументи излизат толкова бързо, колкото и се прибират - с натискане на който и да е бутон, връщайки се към текущата си работа.

indexdashboard20050412.jpg

Свържете се

Tiger превръща вашия Mac в център по комуникациите. Safari RSS за Tiger включва интегриран четец за RSS новини. Майл и книгата с адреси включва технологията Spothlight, за да ви помогне да организирате ваите контакти и кореспонденция. iChat AV ви дава възможност за видео конференция, аудио чат, или да обменяте бързи съобщения с приятели и колеги. Добавете акаунта в .Mac и използвайте виртуалния iDisk, mac.com мейл адрес, ваша собствена web страница.

Работете съвместно с останалите

Mac OS X Tiger може да се похвали с по-добра съвместимост от която и да е друга операционна система. Работете върху общи файлове с Windows потребители, свържете се с коя да е мрежа и комуникирайте автоматично с други Mac потребители, използвайки технологията Bonjour. Mac OS X Tiger осигурява напълно независима работа на различни потребители върху един компютър. VoiceOver и Universal Access подпомагат хората със специфични възможности при използването на компютри, а вграденият родителски контрол дава възможност да контролирате работата на децата си. И благодарение на стабилната UNIX основа, Tiger ви осигурява мощна защита, запазваща информацията ви непокътната.

indexquicktimeicon20050412.gif

Видима разлика

От базираната на PDF Quartz прозоречна система до QuichTime 7 с първокачествен H.264 видео кодек и ColorSync, Core Audio и Core Image технологии, Mac OS X Tiger налага нова мода при операционните системи. Независимо дали творите, разработвате или просто се наслаждавате на музиката или видеото, Tiger създава идеалното виртуално студио за вас.

indexautomatoricon20050412.gif

Може всичко

Започнете да използвате Mac OS X Tiger и вижте как той се променя начина, по който работите, играете, търсите и взаимодействате с останалите. Не можете да откриете каквото ви трябва? Spothlight изпраща безплодните търсения в миналото. Мислите, че не можете да пишете програми? Опитайте с Automator и си помислете пак. Искате да покажете снимки и филми пред приятели и роднини? Вградените технологии в Tiger правят това лесно и просто. Всъщност, Tiger ви предлага допълнителна функционалност за всеки начин, по който използвате компютъра си и още много.

Website:www.apple.bg/bul/macosx/

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
  • 2 седмици по-късно...

Благодаря за всички отзиви :super: Сега искам да насоча темата в малко по-друга насока: оправдано ли е преминаването от бозата към MacOs? Това което randb е написал го прочетох подробно. Сега ако може плюсовете и минусите на "прехода"?Смятам че темата ще се разрасне въпреки че малко хора ползват макинтош. Чакам коментари и предварително благодаря.

П.П. Искам изискванията за обикновено пс, не за apple машина/за нея ги знам горе-долу/.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ако е за обикновенно PC не си струва много-много. Просто мак-ът е правен за строго определени компоненти и опитите да се "подкара на други" е ходене по мъките, ако въобще тръгнат. Като минимум ще ти трябва преправяната версия на MacOS и за предпочитане компютър, който дублира компонентите на истински Mac (хакинтош). Желателно е процесора да поддържа SSE3.

Виж в този форум за повече инфо: http://www.apple-bg.com/forums/viewforum.p...4c3cc1332d1b70a

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
И аз имам въпрос-какви са изискваниета за компютри.които не са MacOs ?

Вече се опитах да отговоря долу-горе. Памет - 512 МБ са достатъчни. Процесора да поддържа SSE3. За съвместими и несъвместими части вижте форума, който съм дал по-горе. Не ми е известно да има Лайв Диск. Общо взето те се правят с рекламна цел. А по всяка вероятност ще имат сериозни проблеми с динамичното зареждане на драйвъри за произволна конфигуранция. Много ще им дойде на хакерите :rolleyes: .

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Тук може да видите съвместимия хардуеър за пред-последната версия Mac OS X 10.4.9

Иначе както каза пича, 512 РАМ не е зле, някой по нов процесор със SSE3 подръжка, по-новичка видео карта, мин 8ГБ свободен хард-диск и доста нерви за да намериш читава версия за твоя хардуеър и да я инсталираш.

успех! :offtopic_s:

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Как да инсталирам MAC OS X Tiger 10.4.6 x86?

Как да рабера дали ще ми тръгни?

Какви са Минималните Системни изисквания?

От каде да намеря Скайп за нея?

Игри от каде да намеря?

Ще ми трябват ли дривери за Видеото,Аудиото и Дъното?

Ето го и моя компютър:

CPU-P4 631 3 GHZ 2 MB KE6

VGA-GF 7300 GS 256 MB DDR2

MOTHERBOARD-775Xfire-VSTA

AUDIO-C-media audio

MEMORY-1 gb RAM PQI 800 mhz

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Как да инсталирам MAC OS X Tiger 10.4.6 x86?

Как да рабера дали ще ми тръгни?

Какви са Минималните Системни изисквания?

От каде да намеря Скайп за нея?

Игри от каде да намеря?

Ще ми трябват ли дривери за Видеото,Аудиото и Дъното?

Ето го и моя компютър:

CPU-P4 631 3 GHZ 2 MB KE6

VGA-GF 7300 GS 256 MB DDR2

MOTHERBOARD-775Xfire-VSTA

AUDIO-C-media audio

MEMORY-1 gb RAM PQI 800 mhz

Ти не знаеш какво е МАС, а искаш да го инсталирваш..... :whist:

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
MAC OS X тръгва и на обикновен компютър, но само с процесор Intel и то не всичките му версии :speak:

Ти не знаеш какво е МАС, а искаш да го инсталирваш..... - недей зна много ти ок? cool.gif ,щото и майкати така викаше ама е на ти се роди,щом теб сам инсталирал Mac OS X e слаба ракия ;)

От каде да рабера дали ще ми тръгне?????

И след като незнаеш,по доре недей писа съобщения бе мозък......

Mac OS X освен ОС, е и "уникална" среда за разрабтка,поддържаща множество технологии за разработване, включително UNIX, Java, Cocoa и Carbon runtime environments, както и поддържа хост за open source, web, scripting, database, and development technologies. Вградените Xcode Tools, комбинирани с изпробрана във времето стабилност и действие , стандартно-базираните технологии правят Mac OS X удивителна платформа.

За INTEL и AMD базирани компютри.

Редактирано от aplex (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Ти не знаеш какво е МАС, а искаш да го инсталирваш..... - недей зна много ти ок? cool.gif ,щото и майкати така викаше ама е на ти се роди,щом теб сам инсталирал Mac OS X e слаба ракия :)

От каде да рабера дали ще ми тръгне?????

И след като незнаеш,по доре недей писа съобщения бе мозък......

Mac OS X освен ОС, е и "уникална" среда за разрабтка,поддържаща множество технологии за разработване, включително UNIX, Java, Cocoa и Carbon runtime environments, както и поддържа хост за open source, web, scripting, database, and development technologies. Вградените Xcode Tools, комбинирани с изпробрана във времето стабилност и действие , стандартно-базираните технологии правят Mac OS X удивителна платформа.

За INTEL и AMD базирани компютри.

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=60829

Тигърът е предвиден основно за мак-компютри, демек за строго определени цели. Ако успееш да го подкараш/не знам дали проц-а ти поддържа sse3/, търсене на драйвери, маунтване на джам-приложения си е чисто ходене по мъките.

И аз исках преди време, но се отказах. По-добре си вземи някоя мак-машина. cool.gif

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Предполагам, че на твоя компютър ще тръгне, но трябва да си изтеглиш задължително версията за интелската архитектура. В Уикипедия, намерих следния текст за изискванията на powerPC версията:

Mac OS X v10.4 is available in both a PowerPC and Intel edition; there is no universal version of the operating system. While Apple ships the PowerPC edition bundled with PowerPC-based Macs and also sells it as a separate retail box, the only way to get the Intel version is bundled with an Intel-based Mac.

The system requirements of the PowerPC edition are:[3]

PowerPC G3, G4, or G5 processor

Built-in FireWire

At least 256 MB of RAM (512 MB or 1 GB recommended)

At least 3 GB of available hard disk space; 4 GB of disk space including the Xcode 2 Tools

DVD drive (CD media exchange was available; offer ended March 19, 2007)

Успех и приятна работа с най-иновативната ОС laugh.gif

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Ти не знаеш какво е МАС, а искаш да го инсталирваш..... - недей зна много ти ок? cool.gif ,щото и майкати така викаше ама е на ти се роди,щом теб сам инсталирал Mac OS X e слаба ракия ;)

От каде да рабера дали ще ми тръгне?????

И след като незнаеш,по доре недей писа съобщения бе мозък......

Mac OS X освен ОС, е и "уникална" среда за разрабтка,поддържаща множество технологии за разработване, включително UNIX, Java, Cocoa и Carbon runtime environments, както и поддържа хост за open source, web, scripting, database, and development technologies. Вградените Xcode Tools, комбинирани с изпробрана във времето стабилност и действие , стандартно-базираните технологии правят Mac OS X удивителна платформа.

За INTEL и AMD базирани компютри.

Ще подкараш MAC на AMD на куково лято :)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

2.1 Писането на български език с кирилица е задължително. Теми и съобщения написани на латиница или само с главни букви се изтриват без предупреждение.

Последно предупреждение!

Редактирано от dragozow (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Ще подкараш MAC на AMD на куково лято ;)

Ако не си пробвал, недей да пишеш глупости :)

Аз лично си инсталирах MAC OS X на AMD и си върви много прилично.

Ако искате можете да погледнете ТУК, обяснено на български ;)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Намерих вериса с интелска архитектура и предполагам ще тругне на моя комп. тъй като поддържа SSE2,SSE3. :speak:

Проблема вече не е там проблема е от каде да намеря драйвери за ГФ 7300 GS и Зжуковата карта C-MEDIA 8738? sad.gif

Ако някой ми помогне много ще сам му благодарен :wors:

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Намерих вериса с интелска архитектура и предполагам ще тругне на моя комп. тъй като поддържа SSE2,SSE3. :speak:

Проблема вече не е там проблема е от каде да намеря драйвери за ГФ 7300 GS и Зжуковата карта C-MEDIA 8738? sad.gif

Ако някой ми помогне много ще сам му благодарен :wors:

Кажи коя версия си изтеглил?

Ако е на Uphuck 10.4.9 бъди сигурен, че видеото ще тръгне :sobbing:

За аудиото не съм сигурен. Трябва да видиш в опциите за инсталация на пакети, вднага след избора на partition-a.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Много ви моля кажета читава версия с интелска архитектура.Изтеглих една JaS верися ама нещо май не га бива,забива още в началото пише нещо Kernel.... та както и да е само дато чаках толкова време.......

Сега тегля 10.4.6 x86 да се надявам че ще тръгне.Ако това не е версия с интелска архитектура кажете.

Иначе драйвери сичко си намерих ама ще чакам другата верися да се изтегли.

Много искам MAC OS X sad.gif дано скоро време да сам с нея.

Редактирано от aplex (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
  • 2 седмици по-късно...

Искам да попитам ще ми тръгне ли Mac OS X на моя компютър (който не е MAC), a ето и характеристиката на компа ми:

AMD Sempron 2800+ (socket 754) - процесор

nVidia GeForce 7300GS (128mb) - видео карта

512MB RAM

Realtek AC97 - звукова карта

Gigabyte K8Triton (GA-K8NE-RH) - дънна платка

ако трябва още някаква информация за компа кажете каква :)

Второто което ме интересува (ако изобщо може да се подкара Мак ос на моя комп) е при исталацията на опеарционната система ще трябва ли да форматирам целия хард диск, който е разделен на 2 партишъна (на единия който е 29GB. има Win. а на другия който е 124GB има музика, видео, програми и снимки) итересува ме, защото на втория партишън имам богата колекцйика от музика и ще ми се откъсне от сърцето ако я изтрия ;)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Искам да попитам ще ми тръгне ли Mac OS X на моя компютър (който не е MAC), a ето и характеристиката на компа ми:

AMD Sempron 2800+ (socket 754) - процесор

nVidia GeForce 7300GS (128mb) - видео карта

512MB RAM

Realtek AC97 - звукова карта

Gigabyte K8Triton (GA-K8NE-RH) - дънна платка

ако трябва още някаква информация за компа кажете каква ;)

Второто което ме интересува (ако изобщо може да се подкара Мак ос на моя комп) е при исталацията на опеарционната система ще трябва ли да форматирам целия хард диск, който е разделен на 2 партишъна (на единия който е 29GB. има Win. а на другия който е 124GB има музика, видео, програми и снимки) итересува ме, защото на втория партишън имам богата колекцйика от музика и ще ми се откъсне от сърцето ако я изтрия :clap:

Виж по-нагоре има мой пост, там съм сложил линк към сайт и можеш да си провериш хардуера дали е Мак съвместим.

Трябва да си намериш и читава версия за АМД.

Така, за инсталация на Мак ти трябват мин 8ГБ, но ще е хубаво да имаш и малко в резерв, за това са ти необходими към 10 ГБ.

Ако искаш да махнеш временно Уин-а, може на неговият дял да инсталираш Мак-а, но след това ако искаш същият дял да го ползваш за Уин, пак трябва с някакъв помощен софтуер да форматираш дяла в ФАТ или НТФС.

Ако решиш да запазиш Уин-а, трябва ти програма която да откъсне място от 2-я ти дял и да направи трети безопасно.Такава е Нортън Партишън Меджик.Не забравяй че дяла на който ще слагаш Мак трябва да е праймъри!

След това сваляш от нета Мак ОС Хикс, записваш, ботваш, инсталираш на новият дял който си създал, има много лесен начин Мак-а да си го направиш бут мениджър и от там при стартиране да избираш коя ОС искаш.

Ако имаш въпроси:

http://apple-bg.com/forums

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване