Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За или против матурите сте?

За или против матурите? 169 гласували потребители

1. 1. За или против матурите?

• Аз съм за
      21%
      36
    • За, но не и в тази форма
      16%
      28
    • Против
      55%
      92
    • Все ми е тая
      5%
      9

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Хайде да се преброим... Колко са ЗА и колко ПРОТИВ..... След това се обосновете защо....

Аз съм ПРОТИВ... защото това е поредната недомислица от страна на скапаната ни образователна система и министър... Типично българска работа! (Някой хора за пари и майка си ще продадат!) Много хора имат интерес от матурите, но в това число не влизат учениците.... ( горките ние! )

ПС.: Без оффтопици плс... Казвайте си мнението по темата :wors:

• Отговори 101
  • Прегледи 20,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Хайде да се преброим... Колко са ЗА и колко ПРОТИВ..... След това се обосновете защо....

Аз съм ПРОТИВ... защото това е поредната недомислица от страна на скапаната ни образователна система и министър... Типично българска работа! (Някой хора за пари и майка си ще продадат!) Много хора имат интерес от матурите, но в това число не влизат учениците.... ( горките ние! )

ПС.: Без оффтопици плс... Казвайте си мнението по темата ;)

Аз пък съм ЗА, въпреки че съм родител на ученичка, която най-вероятно след години ще ги държи. Матури има по цял свят. В България е имало и по царско време и след това. Аз също съм държала матура (по мое време беше задължителна матурата по литература). Друг е въпросът какво трябва да представляват тези матури - какъв материал да включват и каква да бъде формата. Ако, както сега при изпитите за кандидтстване има разминаване между материала, който се учи в училище и този, който ще се изисква за изпита, мерси!

Колкото до, цитирам "горките ние!", повярвайте изпитващите не ядат хора нито варени, нито печени. Така, че няма от какво да се оплаквате. Трябва просто да си седнете на четирите буквички и да учите, и то редовно през цялото време, докато сте на училище (все пак това е ваше задължение, нали?).

• Автор

@Sessily така обаче ще трябва да даваш повече пари за частни уроци ;) Едно за изпити и отделно матури...... :wors: ( ако примерно дъщеря ти иска да кандидатства с математика и рисуване ( архитектура ) .... трябва да се готви и по литература... пак опира до семейната касичка :wors: А за какво ще и е тогава тази матура... хубаво може да я изкара, но си е излишно напрежение.....

Никой не знае какво точно ще представляват там е проблема....

Бих давала пари за частни уроци само по рисуване и музика. По нищо друго! 15 години след като завърших средното си образование, кандидатствах за второ висше с математика и успях да вляза без частни уроци, със самоподготовка и то с оценка 5,75, не приемам никакви оправдания! Още повече, че имах вече и семейни ангажименти и работа и на практика времето за учене ми беше само вечер. Да не казвам, че след абитуриентския си бал, влязох пак с математика и пак без частни уроци!

Бедата е там, че не сте научени да учите. Чакате, ако може, знанията и уменията сами да паркират в главата ви (както в една приказка на Джани Родари, където науките се ядат и пият). Знам, че ще измислите хиляди оправдания и ще задълбаете в темата за нивото на образование, но според мен всеки си отговаря за себе си. Или, както обичам да казвам - който иска, търси начин, който не иска, си търси оправдания!!

Против.

Според мен от средното образование трябва да се излиза чрез задължителен тест състоящ се от 4 части.

1- ва - български език.

2- ра - литература.

3-та- българска история.

4-та- по профилиращия предмет.

Въпросите трябва да са отворени и затворени и да бъдат на ниво "обща култура". Не може да учиш 12 години и да не знаеш - Какво е това "акростих", да не знаеш кой е автора на "Азбучна молитва" или пък на чия страна е била България през Първата световна война.

Ей, такива неща се недопустими! Учениците трябва да си заслужат дипломите.

Редактирано от dindi (преглед на промените)

За!Не може хора които не могат да пишат и говорят да взимат диплома!Нормално е да има матури в края на средното образование!Такива матури имаше и през далечната 2000-2001 и след 2001,но в един момент те отпаднаха!Тогава задължителните матури бяха по Литература и по още един предмет,но имаше освобождаване!При успех 5 и над 5 през годините,зашо и сега да го няма това освобождаване и хората които са учили и имат добри оценки да бъдат освободени от матури,а останалите да си ги държат!

@Sessily така обаче ще трябва да даваш повече пари за частни уроци :P Едно за изпити и отделно матури...... ;) ( ако примерно дъщеря ти иска да кандидатства с математика и рисуване ( архитектура ) .... трябва да се готви и по литература... пак опира до семейната касичка :speak: А за какво ще и е тогава тази матура... хубаво може да я изкара, но си е излишно напрежение.....

Никой не знае какво точно ще представляват там е проблема....

Хайде сега никой не знаел какво ще представляват матурите,е как ще знае като явно не сте се заинтересували какво ще включва матурата и какво представлява!

http://mon.bg/opencms/opencms/documents/dzi

Ето тук,са примерни варианти на матурите и наредба 1 с програмите за матурите и наредба 3,за организация и провеждане на матурите!

Сега като си отвориш примерния вариант по съответните предмети,ще видиш какво представляват матурите!Матурите са под формата на тестове,по всеки предмет!Така че не се бойте не е страшно!Успех!

Не може да осукват толкова нещата с матурите.

Не помните ли как беше?

На единия ден ще има матура,на другия-няма

и така цяла година.

Аз съм ЗА матурите,но съм ПРОТИВ начина,по който ни ги "натресоха".

Аз съм 'за'. Но не и по този начин. За тези зрелостни изпити, които предстоят, се изисква това да е предвидено в учебния план. А не ту ще има, ту ще няма и така не знаеш за какво да се готвиш... Да не говорим, че догодина ще сме "опитните зайчета" и нямаме и понятие за какво иде реч...

Поддържам мнението на Динди за теста от 4-те части :)

Не знам как е сега, но преди 17 години, матура се държеше само от тия, дето нямат шестици ( май и петици ) по дадения предмет. Аз лично държах по "български и литература" и не се оплаквам. Държах и по някои специални предмети, но това за мен е задължително! Наистина е хубаво за момент, да се прекъснат оргиите и да се обърне внимание малко на бъдещето. Не е толкова страшно, да загубиш няколко седмици над книгите. Има достатъчно време след това за пиянски истории, оргии и каквото друго се сетите. В момента виждам, колко са зле новопостъпващите на работа колеги, които са прекъснали образованието си на "средно" ниво. Просто те, даже не могат да смятат. А математиката, с каквото и да се захванеш, е на първо място! На второ е езика и грамотността. На трето остава имагинерната "специалност", която си завършил. За жалост в средното образование, не се учат учниците да мислят логически. Това до някаква степен се покрива от математиката, но не е достатъчно. Ако зависеше от мен, бих въвел някаква матура за логическо мислене и справяне със ситуации от всякакво естество. Ето от това имаме нужда в момента - умни и логически мислещи личности, още след завършване на средното си образование! Все пак, не всеки може да си позволи висше, където волю, неволю, почваш да мислиш и логически. Дори това логическо мислене да е свързано с това, как да вкараш колежката в леглото :P

Ами...бих казала ПРОТИВ!. В учебния план на учениците, които би трябвало да завършат 2008ма година не влиза подготовка за зрелостен изпит. Аз няма да навлизам в подробности, тъй като виждам, че постовете на останалите са изчерпали темата достатъчно..., но както винаги все нещо е недоизпипано...и все ще има някой гаф от страна на Министерството...

Нямам нищо против темата, ама има ли смисъл от нея !? Глас в пустиня. Дори и да имахме право на глас никой нямаше да ни чуе..така че...Честито на печелившите!!

Гласувах със "За но не и в тази форма" . По-скоро За но не и сега. Идеята не е лоша, но най-напред трябва да се осигури качествено образование.

Едва тогава може да се говори за матури, а изпитите за университетите да отпаднат, като основна форма на прием. Както са тръгнали ще вгорчат живота на доста кандидатстуденти. Не може хем да ходиш на училище, хем на частни уроци, хем и матура да държиш! Това на нищо не прилича.

Училището отдавна се е превърнало в средство за тормоз. Не могат да привлекат вниманието на учениците, програмата им е архаична, реформите които се опитват да правят са хаотични. Дори и да се намери кой да ги слуша, само ще си загуби времето. Време е да се осъзнае че комунизма, черно-бялата телевизия и казармата си заминаха.

Университетчетата ни са свикнали да обират "каймака" и после студентите сами да се оправят. Изчезна военната служба - появиха се обяви по дърветата. На престижните учебни заведения им е престижно само изпитването. В другото ги няма. За какво му е на човек да се занимава с тях ?

• Автор
Нямам нищо против темата, ама има ли смисъл от нея !? Глас в пустиня. Дори и да имахме право на глас никой нямаше да ни чуе..така че...Честито на печелившите!!

Разбира се, че има смисъл..... Сега обмисляме протестни подписки относно въвеждането на държавни зрелостни изпити ( по начина по който ни ги натресоха.... Аз лично ИСкам да видя и вашето мнение какво е :shake_puter:

Добавям анкета ;)

Много благодаря за анкетата kiss.gif

@doctors а на теб с удоволствие ще ти цитирам част от един текст ето тук: http://www.maturi2008.hit.bg/o4eti%20o6te.htm

6. До този момент МОН не е излязло с официално становище и не дава убедителни аргументи относно смисъла и ползата от държавните зрелостни изпити, наложени в този вид, в този момент и по този начин. Тези държавни зрелостни изпити не са критерий за грамотност и зрялост. Те не могат да бъдат нито унифициран изход на средното образование, нито вход за ВУЗ.

Едно е било тогава преди повече от 6 години.... друго е СЕГА! Така, че съобрази се и с това.... Ето ще цитирам още:

3.2. Според Националната програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка (2006-2015 г.) „всички ученици завършват основно образование, получават свидетелство и преминават в следващия етап на образование в един и същи момент” и „в края на учебната 2013/2014 г. ще завърши и ще положи държавни зрелостни изпити първият випуск, обучаван изцяло в рамките на новата образователна структура.”

Каква е правотата в провеждането на държавни зрелостни изпити за нас, като преходен випуск, при положение, че учим по различни учебни програми? Уеднаквен ли е обемът на знания, който ние, учениците получаваме по отделните матуритетни предмети? И не сме ли поредния „опит, надявам се- сполучлив” както казва и г-жа Валентина Богданова (депутат от Коалиция за България) на заседанието на Комисията по образованието на 19 април 2006г. ?

4. 12 клас на випуск 2007/ 2008 г. са в по-неблагоприятно положение в сравнение с 12 клас на предходните випуски, които са нямали задължителни държавни зрелостни изпити, но през 2008 г. наравно с нас могат да кандидатстват за висши учебни заведения.

5. До провеждане на задължителни държавни зрелостни изпити за даден випуск(т.е. 2007/2008 г.) се провеждат пробни такива за предните випуски. Защо не са обобщени, разпространени и съпоставени резултатите от пробните изпити, за да бъде установено не само актуалното състояние на училищното образование, но и да се проследят тенденциите в неговото развитие за да бъдат държавните зрелостни изпити съобразени не само с интересите на МОН, но и с възможностите на нас- учениците?

7. В момента съществена част от учебния процес е изведена извън училището под формата на платени курсове и частни уроци. Приетите до момента нормативни документи не осигуряват предпоставки за връщане на обучението в класната стая. Те не само няма да ограничат практиката на допълнителна платена подготовка , а напротив - ще увеличат необходимостта от такава.

Та питам аз КАКВА Е ПОЛЗАТА от тях СЕГА? ЗА НАШИЯ ВИПУСК 2007/2008!? А не за някой си випуск преди години....

Ами...бих казала ПРОТИВ!. В учебния план на учениците, които би трябвало да завършат 2008ма година не влиза подготовка за зрелостен изпит. Аз няма да навлизам в подробности, тъй като виждам, че постовете на останалите са изчерпали темата достатъчно..., но както винаги все нещо е недоизпипано...и все ще има някой гаф от страна на Министерството...

С риск да се повторя,както по-горе съм казал,според мен матури не трябва да има за всички ученици които тази година са 7-12 клас,всички те ,трябва да завършат средното си образование без матури,тъй като в програмата им не са заложени матури,матури би трябвало да има за учениците които тази година са 5 и 6 клас,тъй като в тяхната програма са заложени матури!Но тези неща не ги решаваме нто аз, нито вие,други хора ги решават!

Гласувах със "За но не и в тази форма" . По-скоро За но не и сега. Идеята не е лоша, но най-напред трябва да се осигури качествено образование.

Едва тогава може да се говори за матури, а изпитите за университетите да отпаднат, като основна форма на прием. Както са тръгнали ще вгорчат живота на доста кандидатстуденти. Не може хем да ходиш на училище, хем на частни уроци, хем и матура да държиш! Това на нищо не прилича.

Училището отдавна се е превърнало в средство за тормоз. Не могат да привлекат вниманието на учениците, програмата им е архаична, реформите които се опитват да правят са хаотични. Дори и да се намери кой да ги слуша, само ще си загуби времето. Време е да се осъзнае че комунизма, черно-бялата телевизия и казармата си заминаха.

Университетчетата ни са свикнали да обират "каймака" и после студентите сами да се оправят. Изчезна военната служба - появиха се обяви по дърветата. На престижните учебни заведения им е престижно само изпитването. В другото ги няма. За какво му е на човек да се занимава с тях ?

а изпитите за университетите да отпаднат, като основна форма на прием!Това е от твоето мнение,аз ще ти дам един отговор:

Това няма как да стане!Може да прочетеш защо в мои предни постинги и в темата ясни са датите на задължителните матури!Матурата не е обективна за знанията на учениците,така че няма как те да заместят кандидатстудентските изпити,освен това университетите не биха се отказали от тяхните приемни изпити,но всичко това съм го обяснил където ти казах!Но пак ще кажа че матурите няма как да заменят кандидатстудентските изпити,и че това няма как да стане!

Разбира се, че има смисъл..... Сега обмисляме протестни подписки относно въвеждането на държавни зрелостни изпити ( по начина по който ни ги натресоха.... Аз лично ИСкам да видя и вашето мнение какво е ;)

Много благодаря за анкетата kiss.gif

@doctors а на теб с удоволствие ще ти цитирам част от един текст ето тук: http://www.maturi2008.hit.bg/o4eti%20o6te.htm

6. До този момент МОН не е излязло с официално становище и не дава убедителни аргументи относно смисъла и ползата от държавните зрелостни изпити, наложени в този вид, в този момент и по този начин. Тези държавни зрелостни изпити не са критерий за грамотност и зрялост. Те не могат да бъдат нито унифициран изход на средното образование, нито вход за ВУЗ.

Едно е било тогава преди повече от 6 години.... друго е СЕГА! Така, че съобрази се и с това.... Ето ще цитирам още:

3.2. Според Националната програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка (2006-2015 г.) „всички ученици завършват основно образование, получават свидетелство и преминават в следващия етап на образование в един и същи момент” и „в края на учебната 2013/2014 г. ще завърши и ще положи държавни зрелостни изпити първият випуск, обучаван изцяло в рамките на новата образователна структура.”

Каква е правотата в провеждането на държавни зрелостни изпити за нас, като преходен випуск, при положение, че учим по различни учебни програми? Уеднаквен ли е обемът на знания, който ние, учениците получаваме по отделните матуритетни предмети? И не сме ли поредния „опит, надявам се- сполучлив” както казва и г-жа Валентина Богданова (депутат от Коалиция за България) на заседанието на Комисията по образованието на 19 април 2006г. ?

4. 12 клас на випуск 2007/ 2008 г. са в по-неблагоприятно положение в сравнение с 12 клас на предходните випуски, които са нямали задължителни държавни зрелостни изпити, но през 2008 г. наравно с нас могат да кандидатстват за висши учебни заведения.

5. До провеждане на задължителни държавни зрелостни изпити за даден випуск(т.е. 2007/2008 г.) се провеждат пробни такива за предните випуски. Защо не са обобщени, разпространени и съпоставени резултатите от пробните изпити, за да бъде установено не само актуалното състояние на училищното образование, но и да се проследят тенденциите в неговото развитие за да бъдат държавните зрелостни изпити съобразени не само с интересите на МОН, но и с възможностите на нас- учениците?

7. В момента съществена част от учебния процес е изведена извън училището под формата на платени курсове и частни уроци. Приетите до момента нормативни документи не осигуряват предпоставки за връщане на обучението в класната стая. Те не само няма да ограничат практиката на допълнителна платена подготовка , а напротив - ще увеличат необходимостта от такава.

Та питам аз КАКВА Е ПОЛЗАТА от тях СЕГА? ЗА НАШИЯ ВИПУСК 2007/2008!? А не за някой си випуск преди години....

Ами вие хубаво си обмисляте протестни подписки против въвеждането на матурите,но ефекта ще е никакъв!Няма кой да ви чуе!Демек нищо не може да направите по въпроса!За матурите се говореше от 2003,рано или късно беше ясно че такива ще има,и не бива да се очудвате че е решено да ги има за вашия випуск,все пак нали някой трябва да е първия випуск който ще държи матури!

Да това е така!Аз същото съм ти написал малко по-горе или пак трябва да се повторя!

С риск да се повторя,както по-горе съм казал,според мен матури не трябва да има за всички ученици които тази година са 7-12 клас,всички те ,трябва да завършат средното си образование без матури,тъй като в програмата им не са заложени матури,матури би трябвало да има за учениците които тази година са 5 и 6 клас,тъй като в тяхната програма са заложени матури!Но тези неща не ги решаваме нто аз, нито вие,други хора ги решават!

Ами всички ученици които тази година са 7-12 клас са започнали обучението си по една програма,и ще завърват по нея,с изключение на това че ще държат Държавни зрелостни изпити в 12 клас за завършване на средното си образование!Просто няма как да се промени програмата при положение че си почнал по нея и учебните планове са еднакви!

Нова е програмата за всички ученици които са 5 и 6 клас,в тяхната програма е заложено матура,при тях учебните планове са уеднаквени!

b] 6. До този момент МОН не е излязло с официално становище и не дава убедителни аргументи относно смисъла и ползата от държавните зрелостни изпити, наложени в този вид, в този момент и по този начин. Тези държавни зрелостни изпити не са критерий за грамотност и зрялост. Те не могат да бъдат нито унифициран изход на средното образование, нито вход за ВУЗ.

Има становище на Мон има и становище на вузовете относно матурите!Както знаете вузовете няма да приемат матурата като вход за ВУЗ!Просто за да влезнеш в университета си има кандидатстудентски изпити!Кандидатстудентските изпити няма как да отпаднат и да бъдат заменени с матура!Кандидатстудентски изпити винаги е имало и пак ще ги има!

Матурата може да бъде приета като вход в унивеситети които нямат кандидати като примерно Шуменски,и други такива като него!Но в останалите университети тя няма да бъде призната като вход!А както е известно никой не може да се меси в автономията на университетите,нито министъра нито който и да било,всички университети решават тези въпроси самостоятелно!Всяка намеса би се разглеждала като намеса в тяхната автономия!Както съм казал и в предни постинги,на решение лятото на ректорите на университети и академичнитеи им ръководства,беше взето решение че приема в университети ще се осъществява с кандидатстудентски изпити провеждани в самите висши училища а не с матури!И с гръм и трясък беше отхвърлена идеята матури да заменят кандидатстудентските изпити,и приема да става с матура а не с кандидатстуденски изпит!Също беше решено че приема във университети ще се осъществява само с кандидатстудентски изпити!Беше решено също че кандидатстудентски изпити ще има не само през 2008 но и след 2008,през 2009,2010,2011 и т,н!Просто това са решения на университетите и никой не може да им се меси!Това е положението!Абсолютно правилни решения!Ако искате да влизате във Вуз с матура,отидете в университети в които няма кандидати и за да съберат нужните кандидати може да приемат матурата!Във всички останали университети за които си има кандидати,приема ви казах как ще се осъществява както тази година така и за напред с кандидатстудентски изпити!

По много от въпросите които си ми цитирал съм ти отговорил в друг форум!И разбрах че ти си човека които пуска едни и същи призиви и теми навсякъде,не съм длъжен на всеки въпрос и тук да ти отговарям,след като в друг форум съм ти отговорил!

Ами след като е решено да има матури през 2007/2008 учебна година значи ще има,все пак някой випуск трябва да е първи нали така?

Това е положението!Харесва ти или не ти харесва!Вместо да мислиш глупости седни и учи че времето лети!

Така и да ти кажа нещо тук!Това е от твоя отговор!

12 клас на випуск 2007/ 2008 г. са в по-неблагоприятно положение в сравнение с 12 клас на предходните випуски, които са нямали задължителни държавни зрелостни изпити, но през 2008 г. наравно с нас могат да кандидатстват за висши учебни заведения.

Всеки човек има право на достъп до образование по конституция и ти не може да нарушаваш това му право,да кандидатства,да избира къде да учи и т,н!!!Ами да,наравно ще кандидатстват с вас!Вас никой и нищо няма да ви ощети!Все пак е ясно че балообразуващи ще са оценките от дипломата,но в някой университети ти ще може да избираш да ползваш по-висока оценка,от матура или от дипломата си,е в други университети може да приемат оценките от матури!Незнам какво се оплакваш и ти,литературата по Бел е задължителна за Всички!!!Предмета на коя матура да се явиш си избираш ти!Общия успех от дипломата не влияе на кандидатставането,защото преди години беше премахнат защото поставя кандидатстудентите в неравностойно положение!Така че той няма отношение по въпроса с кандидатстването,гледат се само балообразуващите оценки по съответните предмети!

Редактирано от doctors (преглед на промените)

• Автор
Просто това са решения на университетите и никой не може да им се меси!Това е положението!Абсолютно правилни решения!Ако искате да влизате във Вуз с матура,отидете в университети в които няма кандидати и за да съберат нужните кандидати може да приемат матурата!Във всички останали университети за които си има кандидати,приема ви казах как ще се осъществява както тази година така и за напред с кандидатстудентски изпити!

По много от въпросите които си ми цитирал съм ти отговорил в друг форум!И разбрах че ти си човека които пуска едни и същи призиви и теми навсякъде,не съм длъжен на всеки въпрос и тук да ти отговарям,след като в друг форум съм ти отговорил!

Ама много са ми смешни хора които казват "това е положението" и се примиряват и край.... ЕТО ЗА ТОВА БЪЛГАРИЯ В ТАКОВА ПОЛОЖЕНИЕ!!!!! Защото няма будно общество.....

И първо аз съм МОМИЧЕ.... и второ не знам какво си разбрал и какво не си разбрал, но едни и същи неща не пускам никъде.. ( дори да го правех мисля, че това изобщо не е твоя работа ;) - сори "тва е положението" ха! )

А и като гледам отговаряш с едни и същи отговори... нищо което да ме впечатли и да ми грабне вниманието... и най-важното нищо с което да убеждаваш, че си прав....

Все повече и повече се съмнявам, че имаш нещо общо с МОН или пък имаш някаква изгода от въвеждането на държавните зрелостни изпити... 99%....

И ОЩЕ НЕЩО.... Къде изпусна хората, които искат да кандидатстват в ЧУЖБИНА????! Защото специално за АНглия и Германия хората, които искат да кандидатстват НЯМА ДА МОГАТ защото заради МАТУРИТЕ ИЗПУСКАТ СРОКА.... А и може би не само за Германия и АНглия... ТЕЗИ ХОРА НЕ СА ЛИ ПОСТАВЕНИ В НЕБЛАГОПРИЯТНО ПОЛОЖЕНИЕ или МОЖЕ БИ ТОВА Е ЕДИН ГЕНИАЛЕН ПЛАН НА МОН ДА СПРЕ "ИЗТИЧАНЕТО НА МОЗЪЦИ"? Всичко ми изглежда много нагласено...

И накрая скъпи 12 класници...... ТОВА ВИ ЗАСЯГА И ВАС! И АКО НЕ СТЕ СЪГЛАСНИ С ТОЗИ ЦИРК - АКТИВИЗИРАЙТЕ СЕ!!! www.maturi2008.hit.bg

@doctors а с тебе считам спора за приключен... ;) точка.

Редактирано от Elfata (преглед на промените)

Матурите под въпрос, ако протестите продължат

Провеждането на матурите, които от тази учебна година трябваше да са задължителни за завършване на средно образование, ще бъде под въпрос, ако учителската стачка продължи повече от месец. Това съобщи зам.-министърът на образованието Кирчо Атанасов след вчерашните преговори със синдикатите.

Материалът, които влиза в конспектите за зрелостния изпит по български език и литература, най-вероятно ще бъде съкратен, ако протестите на учителите продължават, обясни още Атанасов. Той допълни, че се надява да не се стигне и до премахване на планираните матури.

Както "Монитор" писа, по планове на просветното ведомство зрелостните изпити след 12 клас за първи път от тази година трябваше да бъдат задължителни за завършване на средно образование. Всички абитуриенти щяха да държат матура по български и литература на 1 юни. По планове те трябваше да решават тест от 40 въпроса, а максималният брой точки от него щеше да бъде 70. Другата задача за дванадесетокласниците трябваше да бъде създаване на аргументативен текст, свързан с художествена творба или с откъс от нея. Учениците сами щяха да избират предмета, по който да държат другия задължителен зрелостен изпит.

Условията за матурите най-вероятно няма да се променят, но е възможно първият задължителен зрелостен изпит да бъде проведен през следващата учебна година.

Източник: Монитор

Гласувах "За", защото считам, че е крайно време да се завършва средно образование, като се покажат знания, а не защото си ходил на училище. Синът ми е в 6-ти клас и учи по новата програма, т.е. ще се явява на изпит. Още от миналата година му обясняваме ситуацията и държим да се подготвя по всички предмети. Би следвало така да се отнасят всички родители. Не мисля, че настоящите дванадесетокласници ще са ощетени - те си учат по прграма, в която е заложена матура за завършване на средно образование. Това, че на тях не им харесва, е друг въпрос. Те са поредният випуск, който ще се възползва от ситуацията в страната и може би ще си извоюва привилегията да не се явява на матура.

Не мисля, че настоящите дванадесетокласници ще са ощетени - те си учат по прграма, в която е заложена матура за завършване на средно образование.

Това е много,много голяма лъжа.

При нас от 9 клас специално всеки ден имаше различно мнение

един ден беше "няма да има матура" на следващия "ще има матура"

и това всеки боже ден.

Кажи ми честно-ти няма ли да психясаш,ако те пържат така на бавен огън?

Буквално ние до последния ден не знаехме как ще завършим

и като гледам сега цирка се повтаря-"Няма да има матури"

Бас хващам,че на 01.05.2007 ще решат,че ще има матури,отново.

Аз не съм против матурите-нормално е като завършваш даден курс

на обучение да полагаш изпити,но това да не знаеш буквално

ще имаш или нямаш изпити си е меко казано тежко за психиката,

а тя е от решавващо значение за решаването на такива тестове,

друг е въпроса,че критериите за тези матури са завишени и

тестовете ще се гледат под лупа,това е още по стряскащо.

Редактирано от KoKKinoU_FaN (преглед на промените)

Аз съм за по-радикална реформа в образованието:

- Да има изпити след всеки завършен клас от 1 до 12;

- Да се преминава от една образователна степен в друга само след положен Държавен изпит за образователна степен

- Да няма освобождаване - с цел елиминиране на зубрачеството и ученето за оценки

- Всички изпити да са под формата на тестове - за избягване на ефекта от зубренето.

За учителите - всяка година да полагат изпити. Да се въведат степени при учителите и преминаването от една в друга степен да става само след определен стаж и полагане на изпити. Ако някой учител не покрие годишните изпити му се намалява степента на квалификация.

Аз съм за по-радикална реформа в образованието:

- Да има изпити след всеки завършен клас от 1 до 12;

- Да се преминава от една образователна степен в друга само след положен Държавен изпит за образователна степен

- Да няма освобождаване - с цел елиминиране на зубрачеството и ученето за оценки

- Всички изпити да са под формата на тестове - за избягване на ефекта от зубренето.

За учителите - всяка година да полагат изпити. Да се въведат степени при учителите и преминаването от една в друга степен да става само след определен стаж и полагане на изпити. Ако някой учител не покрие годишните изпити му се намалява степента на квалификация.

ЗА учителите - лошо няма, но я ми отговорете в коя друга професия в публичния сектор всяка година има изпити. Освен това не смятате ли, че щом има изпити на учителите трябва да им се полага и съответстващо обучение, както е например при фирмите, внедрили Система за управление на качеството ISO 9001:2000. Та в нея, в V раздел "Човешки ресурси и инфраструктура" много сериозно се засяга въпросът за обучението. НО първо за обучението! И всяко обучение завършва с изпит. И това се следи от външните одитори. Така, че като искате учителите да бъдат изпитване, трябва първо да им се предложат подходящи курсове за повишаване на квалификацията, и то на символични цени.

Колкото до изпитването на учениците, по принцип съм съгласна, че трябва да има по строг контрол. Ако позволите обаче, ще ви кажа начина на изпитване, който лично на мен най-много ми е харесал от изпитването, а той е - поставя се някаква сравнително творческа задача и на изпитвания му се дават всички бумаги (учебници, тетрадки, записки), които иска да ползва. По този начин са ме изпитвали в университета. Не знам доколко е приложим в средното образование (поне в горния курс), но ефекта е, че се обезсмисля както зубренето, така и пищовите.

Редактирано от Sessily (преглед на промените)

ПРОТИВ! Или поне на този етап. Матури трябва да има или за тези които сега стъпват 8 клас или тези които започнаха по новата учебна програма (преди 6-7 години) това значи сегашния 6 клас! Ние които вече сме започнали средното си образование по една система и сме оценявани по едни начини не може ей така да ни кажат днес "утре ще имате изпит" ммммне :offtopic_s: Айде примерно аз имам още 3 години (заедно с тая) докато завърша, ами тези които сега са 12 клас... или пък тези от 11... Не смятам, че това е начина да бъдат оценени :offtopic_s:

Всички ученици които тази година са в 7-12 клас трябва да завършат средното си образование без матури,тъй като всички те се обучават по една и съща програма в която не са заложени матури!Сегашните петокласници и шестокласници се обучават по новата програма в която е заложено завършване на средно образование с матури!Следователно първите матури трябва да са след около 6-7 години най-рано!

• Автор

http://img215.imageshack.us/my.php?image=24chasastr17du3.jpg

Ето това е статия от 24 часа относно матурите... Всеки който това го касае нека да я прочете!

А гледам по темата мнение дават хора които не ги касае матурата и не са свързани с нея... Аз само ще кажа, че само вчера в мойто училище съм събрала 190 подписа против матурите от 12 класове предимно и малко от 11 клас...

И още нещо: Във всички европейски страни има матури....ФАКТ! И България и тя следва този пример... ДА, но в НИТО ЕДНА европейска държава го няма това БЕЗУМИЕ матура+ кандидатстудентски изпити... Българските университети били автономни и не можело да им се месят.... А в Европа как тогава приемат матурите като вход за ВУЗ? Нашите университети са по-специални от тях ли?! Айде моля ви се.......

Нека направим една проста сметка.. в мойто училище учим по различна програма със специални предмети по които трябва да държим държавен изпит - общо 2. След това ако някой иска да кандидатства в Австрия да кажем трябва да вземе декрет, който се състои от 3 изпита ( 2 чужд език + 1 предмет по избор ) Такаааа после идва ред на кандидат студентските изпити.... нека ги сложим 2... И естествено матурите - 2 изпита - БЕЛ + предмет по избор.... И какво става сега... 2+3+2+2= 9 сериозни изпита.... Да не говорим, че много ученици се подготвят за SAT, TOFEL, FCE/CAE.... и т.н. най-общо казано сертификати удостоверяващи владеенето на даден език... Е къде я има тази образователна система??!

Та на всички, които отдавна са излезнали от образователната система (така да се каже) преди да дават "компетентно мнение" нека се замислят за това какво им е на учениците! А не " Аз завърших 19** година... държал/а съм матура... ( => и на вас сега трябва да ви е гадно)". А когато се оплакваме това въобще не значи, че сме мързеливи... За да подкрепя мнението си ще кажа, че БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИЦИ СА НА 2РО МЯСТО В СВЕТА ПО РЕЗУЛТАТИ ОТ SAT И ОЛИМПИАДИ ПО МАТЕМАТИКА!!!

Редактирано от Elfata (преглед на промените)

ЦИТАТ НА ELFATA!

И още нещо: Във всички европейски страни има матури....ФАКТ! И България и тя следва този пример... ДА, но в НИТО ЕДНА европейска държава го няма това БЕЗУМИЕ матура+ кандидатстудентски изпити... Българските университети били автономни и не можело да им се месят.... А в Европа как тогава приемат матурите като вход за ВУЗ? Нашите университети са по-специални от тях ли?! Айде моля ви се.......

Аз съм за, защото така все пак ще има контрол над образованието. Но според мен матурата трябва да е тест или нещо подобно, а не някаква тема по литература назубрена от хиляди деца.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.