Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор


Така аз уча в училище в гр. Пазарджик ( чието име няма да спомена ). Наскоро настоятелството ( ако не се лажа мисля че е родителското ) е решило, че трябва да се закупи електронен дневник на стойност 3000лв. За целта бе започната кампания за "ДОБРОВОЛНО" събиране по 3лв на човек от гимназията. Тъй като нашият клас реши, че парите са твърде много ( общата сума от 3000лв за подобно нещо ), а и предпочетохме да дадем пари за нещо далеч по-смислено от електронен дневник ( тъй-като училището ни прилича на развалина ), не дадохме пари ( тоест дадоха 2-ма от 28 човека ).

И така вчера идва директора при нас и започва да ни заплашва с дисциплинарно наказание. Вече неставало въпрос за парите а затова че сме "пренебрегнали" 2 негови заповеди - едната с недаването на пари и втората с това, че родителите ни бяха решили да не ходят на измислената родителска среща. Сега до 2-3 дни искат да свикват съвет за да гласуват намаляването на поведението на "така известните БУНТАРИ".

според вас имат ли прави да направят подобно нещо ? Аз смятам че това си е чисто изнудване! Все пак никой няма право да ни иска пари насила?!?! Ако този пат ни накажат за това, че не даваме пари за този дневник то другият пат ще могат да ни накажат че не сме дали по 300лв да си купи директора климатик или нещо от този сорт! не сам ли прав? плс дайте някакав съвет или ми даите накякъв закон, където мога да видя на какви основи е възможно да се налага дисциплинарно наказание. Благодаря ви предварително.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не съм юрист и не мога да ти дам правен съвет, в който да съм сигурен. Във всеки случай не ми се вижда редно това - ако училището иска да въвежда нови неща, нека го направи, но с пари от общинския или републиканския бюджет. Иначе директорът ви наистина може утре да реши, че трябва да се изнасят уроци на открито и да поиска пари за .... космическа совалка.

Най-малкото, което можете да направите е да подшушнете на някой вестник за това ... Пък тогава ще видим как ще стане тая работа с наказанията ...

Успех!

Редактирано от Daemon (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Така или иначе, малко или много зависите от тях и като се заядете, може само по-зле да стане. Хората са склонни към зацикляне и ако нещата стигат до положение на заяждане става наистина грозно. Очевидно се демонстрира власт, която вие сте "дръзнали да оспорите".

Не мисля че някои може да ви вземе парите на сила, но със сигурност ще се опитат да ви убедят да си ги дадете. Вариантът, който Daemon предложи с медиите е добър, защото общественото мнение ще ви защити.

Бих ви посъветвала да си направите едно бързо проучване на предлаганите на пазара електронни дневници, видове и цени. Ако има добри предложения, просто ги дайте на училищното ръководство и опитайте да решите ситуацията разумно. Подкрепете се с информация и седнете да говорите!

Успех!

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

За съжаление това изнудване - а то наистина си е изнудване - е масова практика в образованието ни. Практически във всяко училище изнудват учениците/родителите по един или друг начин - къде с по-малки суми, къде с по-големи. Че нямат право да ви наказват - нямат - бихте могли да отнесете въпроса директно до министерство на образованието.

Иначе сега ще кандидатсвам в ТУ - за да кандидатствам трябва да попълня молба, но молбата няма от къде да си я взема, освен от справочника за кандидат-студенти, който струва 10 лв. По този начин ме принуждават да си купя справочника :speak:

Тези неща не бива да бъдат оставяни така! Не бива да навеждате глава и да се съгласявате с исканията на директора / ректора - не бива да позволявате да ви тъпчат в калта :wors: Имате си права и никой директор на никое училище не може да ви подчини

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Малко суха информация - Образованието в България до 13-ти клас включително (средното) е безплатно.

Това значи че не могат да се събират пари за дипломи, стикери, счупени прозорци, компютри и така да се каже нищо ама НИЩО, камо ли електронен дневник.

За съжаление незнам какво точно можеш да направиш и какво би станало ако тръгнеш по разни големи сгради, които дори не са ти в града (МО и тн).


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Еми оказва се че съм съученик на автора на поста така че искам и аз да кажа няколко думи. На мен, а може би и на всички ученици не им е за 3лв, обаче 3 по 1000 е 3000. Отгоре на всичкото когато попитах 5 пъти за цената и името на избрания от училищното ръководство продукт съвсем нагло ми бе обърнато гръб се едно им нямам доверие. Еми как да им имам като учим в кочина и същевременно в на директора стаята има лаптоп и компютър с TFT дисплей за който немога и да си мечтая.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Отгоре на всичкото когато попитах 5 пъти за цената и името на избрания от училищното ръководство продукт съвсем нагло ми бе обърнато гръб се едно им нямам доверие. Еми как да им имам като учим в кочина и същевременно в на директора стаята има лаптоп и компютър с TFT дисплей за който немога и да си мечтая.

<{POST_SNAPBACK}>

Това, че директорът има в кабинета си лаптоп и каквато и да е друга техника, само по себе си не е лошо - хубаво е училищата да влезнат малко повече в крак с новите технологии, и ако ще се започва от директорите им (както в този случай) - така да е.

А за това, че все едно им нямаш доверие, ха, че защо трябва да им имаш доверие? Да не сте роднини?! Когато става дума за пари няма такива положения - за изразходваните средства трябва да се дава пълен отчет на инвеститорите, в случаят това сте вие - учениците и вашите родители.

Отделен е въпросът, че дори и да е платено образованието, то отново не е допустимо да се търсят пари по този начин, да се отправят заплахи, че да се налагат и наказания. Това си е чиста проба рекет.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Събрете се и подайте жалба в МОН,също и в полицията.Обадете се и на някоя телевизия и им гледайте сеира после.Не могат да ви задължат по никакъв начин да събирате пари за нещо което не е ваша работа.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

можели да задам един въпрос

това въпросното решение на училищното настоятелство имали го черно на бяло

на въпросния лист хартия трябва да има ясно написано за какво ще се харчат парите и какво точно щесе купува

преди това решение трябва да има протокол от заседанието с дневен ред и с колко гласа е взето решнието за тази покупка, след това директора ви трябва да знае че трябва да е намерил най малко две оферти освен печелившата

но на което трябва да държите е да ви се издаде някакъв официален разходно оправдателен документ - свидетелство за дарение / ако някой от вас е попълвал данъчна декларация по чл. 41 от Закона за облагане доходите на физическите лица, ще му стане ясно за какво е това/

но май става въпрос - дайте парите и непитайте за тях

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

При нас (в моето училище) също правиха опит зарекет, но искаха по 10 лева от ученик за закупуването на 20 бели дъски(по които се пише с маркер)-пак с решение на настоятелството Беше организирана родителска среща, но много от родителите отказаха да дадът поари на нас беше казано че е задължително и класните ни изнудваха. Бяха събрани около 2000 от очаквани 10 000 лева

Учениците не искаха да дават пари за тези дъски за които не се знаеше нищо

Нашето решение на проблема не беше просто : В Училище има сформиран така нареченият " Училищен Ученически Съвет" който представлява орган за самоуправление Той е регламентиран в закон, който в момента не мога да си спомня точно

Та този съвет (и аз съм член) има правомощията да изисква информация от ръководството. Така получихме офертата за белите дъски и след проверка установихме че цената 2 пъти по малка.

Въз основа на това взехме решение според което даването на пари е по желание

Почти веднага класните ръководители спряха да "изнудват" ученицте!

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Доста често срещана практика в българските училища и най-лошото е,че заради такива простотии го "ядем" само ние-учениците!!! ;)

В нашия клас,заради умната ни класна никой не научи езика както трябва,защото цяла година беше заета да ни обяснява нещата от живота,как на 14 години нищо не можем да направим сами,едва ли не не можем да мислим и т.н., и т.н.!!!

Дано ви се размине тази простотия със съвета,защото е адски глупаво!!! В началото на учебната година ни събираха пари за касетофон,който дори не видяхме,защото класната каза,че не заслужаваме!!! cool.gif Нищо,че ние сме дали парите и не разбрахме дори къде са отишли,защото "тези пари не сме ги дали ние,а родителите ни"-разликата е от небето до земята(предполагам)!!!

Глупости в българското образование-колкото искаш и заради учители,директори,министри ние не можем да направим нищо!!! Тъжно,но факт!!!Интересно защо ли толкова много е паднал интереса на учащите към самия учебен процес и защо образованието ни е на такова ниво(никакво)? :ph34r: Гнусно е,дори много гнусно!!!

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Мисля, че в конкретния случай компетентния орган, който трябва да бъде сезиран е Регионалния инспекторат по образованието. Пишете до него и настоявайте за проверка по случая. Родителите, ако искат могат и прокуратурата да сезират, както и Териториалната данъчна дирекция. Това е абсолютен произвол! :ph34r: Успех!

Редактирано от phantom (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Какъв е тоя електронен дневник. За пръв път чувам за такова нещо. Чак толкова ли е скъпо това? Един прекрасен лап-топ Fujitsu P4 3.06/512RAM/ATI Radeon 9700/ струва мaлко по малко от три бона. Това си е чиста проба изнудване. Не разбирам как така могат да ви заплашват затова че искате обяснение и разумен отчет. Трябва да излъчите 2-3 говорители на класа и те да отидат при директорското тяло и да обяснят съвсем спокойно за какво става въпрос и какви са ви исканията.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Тва е нечувано. Дигайте се всички ученици, може да вземете и някой точен учител (ако има такива) и направете невероятен протест! Настоятелства, медии, дори форуми, както правиш в момента- не си единствен и не си сам. Ще имаш огромна подкрепа от ученици от цялата страна! Ако се вдигне шум ще хвърчат глави, но уверете се, че имате доказателства, за да натопите някой наистина яко. Организирайте срещи, направете план и ги смачкайте тези тъпаците от училището ви. Аз ако в моето училище стане нещо такова не знам какво ще стане, но ядосани родители пишещи на инспектората със сигурност ще има. Консултирайте се с учител на ваша страна- било той дори от друго училище. Ще ви трябва съвет преди действия, а учителите най-много ги разбират тези неща. В такива случаи аз се консултирам с майка ми, която е точно такава, и въпреки че често е на страната на учителите поне знае какво им е забранено!

Редактирано от SheLly (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Сега до 2-3 дни искат да свикват съвет за да гласуват намаляването на поведението на "така известните БУНТАРИ".

Иване, не прекаляваш ли малко с емоциите - тва за поведението още по мое време го махнаха - хич не ме убеждавай, че при днешната "буйна" младеж учителите могат да озаптят когото и да е с подобни методи...

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Neuton Gimic наказанието беше поставено цитирам

" намаляване на поведението с последно предупреждение за изключване " .

И т.к. последно предупреждение за изключване се равнява на 10 неизвинени отсъствия следва че се отнемат и стипендиите на учениците.

Но както и да е. Въпроса вече е решен. Парите се сабраха и се внесоха този следобед. Наказание за нас няма да има. Утре ще ни бъде представен специално избрания продукт заедно с фактурата и т.н. Мисля че поне разбраха че завбъдеще няма да могат да си позволят същата гавра.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Електронен дневник..и моето училище (вече бившо :) ) има ел. дневник, който представлява най-просто казано база данни, в която са събрани и се обновяват периодично оценките и отсъствията на всички ученици, за да могат родителите да се осведомяват. Вярно, че за да се изработи той не е лека работа, но съвсем на струва 3000 лв...мой съученик и едно момче от по-долните класове го направиха.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Neuton Gimic наказанието беше поставено цитирам

И т.к. последно предупреждение за изключване се равнява на 10 неизвинени отсъствия следва че се отнемат и стипендиите на учениците.

Бах мама му....докъде стигна тва училище - казваш им, че нямаш три лева да дадеш и те ти вземат стипендията...ей тва вече ептен ме застреля. Вашата директорка що направо не спре стипендиите на всички за един месец и не си купи Голф тройка ?

Редактирано от Neuton Gimic (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Neuton Gimicв момента можеш да очакваш всичко,може да ти намалят поведението дори за това,че не си носиш учебника по еди-си-кой-си предмет системно(повече от 3-4 пъти единслед друг),но ако учителя реши!!!В моето уличище лятната ни унифорна се състой от две части(една с къс и една с дълъг ръкав) и си задължен всеки ден да носиш и двете и ако ти е топло може да си само с тази,чиито ръкав е къс!!!В противен случай учителите са задължени да ти пиша отсъствие(ако не носиш двете униформи) и така пет пъти= на 5 отсъствия=на наказание І-ва степен!!!И от тази или миналата година(не съм сигурна) при 5 отсъствия-І-во наказание,при 10-ІІ-ро наказание,а при 15-изключване и преместване в друго училище,докато преди това възможностите за неизвинени бяха повече като брой!!!Сега от всякъде те следят и за най-малкото провинение може да си излезеш от гимназията,поне при нас е така!!!Ние не сме ученици от национална гимназия,а някакви престъпници за "шефовете" biggrin.gif !!!

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Проблемът е много много по-сериозен. Поне си имам подръка учител - милата ми съпруга I am Noname и някак си живея малко или много с проблемите на образованието. Няма единна политика за развитие на образованието. Това си пролича и от правителствента програма за компютъризация. Похарчиха се милиони за техника. Стовари се техниката и толкова. Отделно, че не се дават пари или ако има са недостатъчни за да се поддържа материалната база и да се обновява.

Това е едното. Друго, което много ме безпокои е, че българина не пази. Виждал съм училище, което успяхме да отремонтираме и оборудваме със средства по проекти на какво прилича след два-три месеца. Чиновете надраскани. Тоалетните надраскани. Измазаните и боядисани фасади нарисувани със спрей. Искат да е модерно, да е чисто, да е красиво, но не пазят. А след това надават вой. Учиниците трябва да са тези, които да са най-заинтерисовани за опазването на чистотата, защото те са по 7-8 часа в класните стаи. Не знам ама като вляза след часове в някоя стая - ами то на кочина прилича.

Отделно, че няма ред и дисциплина. На 80% реда и дисциплината зависи от родителския контрол и възпитанието у дома.

Така, че и при едната и при другата страна има какво да се желае.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

nickfox,направи ми впечатление мнението ти и не съм съгласна с някой неща в него-дали защото съм от другата страна на нещата или просто не съм се сблъскала с някой от споменати те неща от теб-не знам!!!

В моето училище в момента правят ремонт,като изцяло променят сервизните помещения,всичко се боядисва,ще се надстроява сградата и базата ни ще стане страхотна!!!Външния облик преподавателите по рисуване,който са изключителни,както всички други учители,нарисуваха стените и в момента изглежна много добре,да не говорим че лятото ще стана още по-добре!!! :wors: Нас лично ни карат да чистим чиновете ако има нещо надраскано,дори и да не е от нас!!!

За реда и дисциплината-В нашия клас тези неща липсват,което е много жалко,но не можеш да ме убедиш,че всички 27 човека в него,включително и аз,не сме възпитани както трябва!!!Най-интересното е,че те липсват по един определен предмет,който тази година имаме по 5-6 часа на ден,а по другите се държил нормално!!!Защо ли е така?!?-Може би защото домашното ни възпитание липсва или има кой да предизвиква това ни държание?Вярно е,че кажа,че така е в 80% от случаите,но...не вярвам да е така или по-точно не искам да вярвам,че е така!!! cool.gif

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
За реда и дисциплината-В нашия клас тези неща липсват,което е много жалко,но не можеш да ме убедиш,че всички 27 човека в него,включително и аз,не сме възпитани както трябва!!!Най-интересното е,че те липсват по един определен предмет,който тази година имаме по 5-6 часа на ден,а по другите се държил нормално!!!Защо ли е така?!?-Може би защото домашното ни възпитание липсва или има кой да предизвиква това ни държание?Вярно е,че кажа,че така е в 80% от случаите,но...не вярвам да е така или по-точно не искам да вярвам,че е така!!!  cool.gif

<{POST_SNAPBACK}>

И аз се чудя след като аз когато бях в гимназията, всички, които бяха на изпит по отсъствия и им е преподавал един определен учител по география (няма да споменавам имена), бяха на изпит по география или по география и още нещо, как директора веднъж не се замисли защо учениците масово не ходят на география biggrin.gif

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
които бяха на изпит по отсъствия и им е преподавал един определен учител по география

ъъъ,явно нещо тука се обърка :wors:

Allyah, предполагам че това със степените е система, която се прилага за вашето училище, а не е национална практика. Иначе ако имате униформи, верно, трябва да се ходи с тях - но може би точно това е част от имиджа на училището ви?

Права си, че все пак не сте престъпници, а ученици...но може би точно заради това родителите натискат децата си да ходят именно в такива училища, където има дисциплина. Ето защо считам, че твойто училище е точно един ярък пример как да се упражнява контрол върху учениците с цел да се възпитават на дисциплина (щото в някои училища учениците са взели демокрацията прекалено присърце и нямат елементарни задръжки).

Иначе за гадните даскали...това е една друга тема.... cool.gif

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
И аз се чудя след като аз когато бях в гимназията, всички, които бяха на изпит по отсъствия и им е преподавал един определен учител по география (няма да споменавам имена), бяха на изпит по география или по география и още нещо, как директора веднъж не се замисли защо учениците масово не ходят на география  biggrin.gif

<{POST_SNAPBACK}>

Това ми напомня за учителката ми по химия,макар,че при нея никой не смееше да диша,камоли да бяга от часовете й,но масово най-малко 13 човека от клас бяха на поправки и то само момичета!!!Тази жена мразеже всяко живо същество момиче,а имаше 3 дъщери!!! biggrin.gif По-висока оценка от 4 за срок/година е нямало нито едно момиче за 30 години,нищо,че може да си знаеш всичко!!! :wors:

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване