Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Aragorn(Elesar)

Грижа за очите - как да предпазим зрението си

Препоръчан отговор


Няколко полезни упражнения за уморени, зачервени и сълзящи очи

big_eyes.jpg

Кожата около очите е нежна, чувствителна и с дебелина не повече от 0,33-0,36мм. Затова изисква особени грижи. Средствата за това са най-разнообразни - кремове, гелове, маски, серуми. Но всички те задължително съдържат овлажняващи микрочастици, биологически подхранващи екстракти, растителни извлеци. Тяхната киселинност трябва да е близка до нормалната за кожата или неутрална - 5,5-7,5. Затова трябва първо да се погрижите за вътрешния си баланс.

Следните правила ще помогнат за това:

1. Хранете се разумно и разнообразно. Храната трябва да е богата на витамини A, C, B2 и D.

22774605.jpg

2. Изпивайте по 1-2 литра вода на ден. Това ще помогне за извеждането на шлаките от организма.

3. Почивайте.

4. Всеки ден излизайте на чист въздух и се разхождайте повече.

5. Не пушете и не прекалявайте с алкохола.

Съществува и прекрасен комплекс от упражнения, които могат да помогнат на очите ви да изглеждат по-добре, а кожата около тях да изглежда като на бебе. Тази гимнастика трябва да се прави по няколко пъти на ден. Идеята за тези упражнения идва от йога.

Няколко упражнения за прекрасен поглед и кожа:

1. Погледнете нагоре, надолу, наляво, надясно. Повторете тези движения пет пъти.

2. Въртете очите по посока на часовниковата стрелка.

3. Затворете очи и погледнете колкото се може по-нагоре. Отпуснете се. Упражнението е усобено полезно за хората, чиито горни клепачи са се поотпуснали.

4. Започнете бързо да сменяте фокуса на погледа си.Отначало съсредоточете очите на най-близкия обект до вас, след това след това отправете поглед възможно най-далеч.

5. Отворете очите си по-широко от нормалното и гледайте в една точка 5 секунди. Отпуснете очните мускули и повторете упражнението.

6. Затворете очи, притиснете ги с длани. Фиксирайте в това положение за няколко минути.

Упражненията не са сложни и могат да се правят дори на работното място. Вашите очи са огледало на душата ви, затова заслужават да им обръщате внимание. Направете го и ще бъдете винаги в добро настроение.

Как да опазим зрението си при работа с компютър?

manatcomputer.jpg

В къщи или на работа хората на различна възраст по няколко часа на ден обикновено седят пред екрана на монитора. Известно е мнението, че работата с компютър разваля зрението. В действителност всичко не е чак до там плачевно, колкото се опитват да го изкарат някои. Трябва да признаем, че не компютърът е виновен за влошаването на зрението ни, а нашето незачитане на елементарните норми за хигиена при работа с него.

Преди всичко обърнете внимание, че екрана на дисплея трябва да бъде разположен малко над нивото на очите ви. По точи начин ще се разтоварват тези групи очни мускули, които са най-напрегнати при обичайната насоченост на погледа - надолу и напред.

Очите се уморяват и от резките контрасти на светлината. Често в офиса човек работи с компютъра, а на бюрото стоят две силни лампи, които са насочени право в лицето му. Остра болка в очите, засилено сълзотечене, главоболие - всичко това в точи случай е резултат от неправилната организация на работното място. Преди да седнем на компютъра трябва да проверим осветлението на работното място. Лампата която стои на бюрото може да се закрие с син филтър, за да се доближи максимално нейната яркост до яркостта на екрана на монитора. Добре е стените около дисплея също да бъдат в син цвят. Напрегнатостта в зрението възниква и поради продължителна работа без прекъсване. На всеки 40-45 минути трябва да се правят упражнения, насочени към разтоварване на очните мускули.

Компютърът, излежаването на слънце, ученето за изпити - всички тези така полезни занимания могат да причинят леки възпаления на очите, които най-често се изразяват в сериозно зачервяване, парене и сълзене. Заедно с това кожата около очите ви потъмнява, а ръбът на клепачите става така червени, сякаш сте изплакали всички сълзи на света. Още по-неприятно става, ако след час имате среща или пък ви остава т още няколко часа работа, а очите ви просто отказват да работят добре. Вижте следните няколко начина, с които ще можете да успокоите очите и да върнете нормалния им цвят.

Студена вода

face%20at%20the%20sink.jpg

Това е най-лесният начин - затворете очи и наплискайте лицето си със студена вода. Тя ще свие капилярите, ще охлади кожата и ще ви освежи кото цяло в горещините.

Капки за очи

kulak1.jpg

В азтеките се продават специални капки за очи, които свиват капилярите и овлажняват очите. Силно препоръчителни са за хора, които работят на компютър дълго време и очите им буквално "изсъхват" заради минималния брой мигания. Няколко капки в двете очи, няколко минути почивка със затворени очи и ще се почувствате като нови.

Студена краставица

estetik1.jpg

Кръгчетата краставица на очите не само ще накарат тъмните кръгове да изчезнат, но и ще помогнат на капилярите в очите да се свият и зачервяването ще изчезне. Можете да използвате и кръгчета студен картоф.

Студено прясно мляко

Действа също като краставицата, успокоява очите и подхранва кожата. Натопете два памучни тампона в мляко и фи поставете на очите. Използвайте десетте минути, в които тампончетата трябва да стоят на очите ви за цялостна релаксация.

Очанка

221-1.jpg

Това е билка, която, както си личи от имато й, помага за успокояване на зачервени очи. Латинското й име е Euphrasia и може да се намери в добрите билкови аптеки. От две супени лъжици и две чаши вода се прави чай. Изчакайте да изстине и направете компрес на очите с помощта на памучни тампончета. Компресът трябва да остане десетина минути.

в-к Форум

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз всеки ден работя по 12-15 часа на :)

И често си плискам очите със студена вода,иначе не става

Исках да си купя защитни очила,но са много скъпи а и не знам дали има полза от тях

Някой знае ли :rolleyes:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

1.Има, има полза от антирефлексните очила....Аз имам такива (е с малък диоптър и не им правя реклама ама)...

Какво представлява специалната защита на Полските Диоптрични Стъкла ИЗО или още за очилата за компютър.

Явленията свързани с отблясъците и поглъщането на светлината създават раздел на оптиката, наречена антирефлексна оптика. Основната задача на тази оптика е минимизиране на отблясъците и същевременно увеличаване на количеството светлина, достигаща до окото. Точно поради това на диоптричните стъкла се нанасят антирефлексни покрития (AR).

АНТИРЕФЛЕКСНИ ПОКРИТИЯ

Предимства на антирефлексните покрития на полските стъкла ИЗО:

* Елиминират нежеланите отблясъци, което води до увеличаването на т.нар. прозрачност на стъклото и увеличаването на потока светлина към окото до почти 100%;

* Притежават приятен цветен оттенък, който се получава от остатъчното отражение на светлината и подобрява естетиката на очилата;

* Минимизират оптичните нежелани явления (изпарения, мъгли), поради което очите и мозъка се натоварват по-малко.

* Осигуряват по-голяма прозрачност на стъклата.

* При работа с компютър свеждат до минимум вредните за окото трептения на екрана, което позволява по-малкото натоварване на окото при по-дълъг престой пред компютъра.

* Хидрофобното покритие, което е едно от елементите на антирефлексните покрития, подобрява устойчивостта на запарване и овлажняване от вода;

* Всички антирефлексни покрития са устойчиви на надраскване и дават възможност за лесно поддържане на чистотата на самите стъкла.

Антирефлексните покрития могат да бъдат еднослойни или многослойни. Естествено многослойните са значително по-добри, но и с малко по-висока цена. Имайки предвид, че купуваме нещо за защита на най-важното ни сетиво - очите, не би трябвало да се замисляме, знаейки че:

70% от информацията, която получаваме за света, е чрез зрителния анализатор - очите!

В оптическите магазини ще получите професионално обслужване, най-изгодни цени и най-бърза доставка! Ще имате на разположение и информационни брошури с подробна информация за всички видове полски стъкла за работа с компютър.

Избирайки си очила за компютър, с или без корекционни стъкла, не забравяйте, че е добре за Вашите очи да се преглеждате при очен лекар ежегодно. Този преглед може да стане почти във всяка оптика.

Избирайки си стъкла за очила помнете, че всички полски стъкла ИЗО имат 100% UV защита.

Истинските Полски Диоптрични Стъкла ИЗО се предлагат от специалист оптик само в оптически магазин.

Всички цени са показани в специализиран каталог на Квят ООД.

При получаване на готовите очила винаги изисквайте оригиналните пликчета на полските диоптрични стъкла!

Квят гарантира за произхода и качеството на Полските Диоптрични Стъкла ИЗО

Източник: kwiat-bg.com

2.Лутеинът също е много полезен...

Пресните плодове и зеленчуци съдържат много хранителни вещества, които са характерни само за растенията. Тези полезни съставки играят много важна роля за предотвратяване на множество заболявания. Такива са злокачествените тумори, сърдечно-съдовите и очните заболявания.

Нашите очи са в голяма степен изложени на вредните въздействия на околната среда: изкуственото осветление, ултравиолетовото излъчване от слънцето, излъчванията от телевизионните и компютърни екрани и други. Поради тези фактори и образуването на свободни радикали, като резултат от метаболитните процеси в клетката, очите могат да се увредят в значителна степен. От това можем да се защитим с продукти, които имат антиоксидантно действие.

Каротиноидите са ефикасни антиоксиданти, които укрепват липидната мембрана на клетките и така предпазват от токсични пероксидазни реакции. Те имат растителен произход и се намират в големи количества в зеленчуците и плодовете. Каротиноидите имат различно оцветяване, зависещо от броя на спрегнати двойни връзки. Заедно с хлорофила, участват в изграждането на хлоропластите - органели, в които се извършва фотосинтезата.

В голямото семейство на каротиноидите са и общопознатите бета-каротини (най-важният провитамин А), ликопин (придава цвета на доматите, чушките и други), алфа-каротин, зеаксантин (определя цвета на царевицата).

В групата на каротиноидите важно място заема и лутеинът. Той е ксантофил, който произлиза от алфа-каротина и определя оцветяването на листата и цветовете. Растенията, богати на бета-каротин са: спанак, тикви за печене, като те съдържат и лутетин, и то два до четири пъти по-голямо количество от бета-каротина. Лутеинът участва във фотосинтезата заедно с хлорофила. Отсъствието на лутеин прави невъзможна фотосинтезата. Този каротиноид е много важен антиоксидант с детоксикираща роля.

Много автори са проучвали връзката между концентрацията на каротиноиди и състоянието на ретината. В Института за изследването на рака в Хаваите е доказано, че лутеинът най-ефикасно предотвратява пероксидазните реакции на мазнините, които са в значителна концентрация както в серума, така и в очите. Лутеинът като ефективен неутрализатор на свободните радикали играе важна роля като антиоксидант. Доминантни каротиноиди за ретината са заексантин и лутеин. Заексантинът е необходим за очната макула (жълто петно), а лутеинът е разпределен по цялата ретина.

При изследването на лутеина е установено, че той се натрупва в очите по определен начин. След внасянето и абсорбцията в организма той се натрупва на две места в очите: в макулата и в лещата на окото. Като последица от реакциите на свободните радикали настъпват такива промени в кръвоносните съдове на жълтото петно, които довеждат до дегенерацията му. Резултатите от изследванията при по-възрастните хора несъмнено потвърждават факта, че лутеинът играе роля при защитата на макулата. Изследванията в Харвардския университет доказват, че с доза 6 mg лутеин дневно възможността от увреждане на макулата намалява с 43%.

Лещата е най-често уврежданата част от окото. 98% от сухото вещество на лещата се падат на протеините. Свободните радикали увреждат тези протеини, предизвиквайки тяхната дегенерация. Това е основата на заболяването, известно като ”перде”, което е често срещано сред по-възрастните хора.

За развитието на ”перде” са отговорни много фактори. Важна роля за появата му играе силната слънчева светлина, ултравиолетовото излъчване, дори тютюнопушенето. Някаи хронични болести, като например диабет, също така увеличават риска от появата на ”перде”. За щастие, има начин да се предотврати тази болест. Това се постига главно с действието на антиоксиданти. С комбинирана антиоксидантна защита опасността от поява на ”перде” се намалява с 1/3.

Най-новите проучвания посочват важното действие на лутеина в тази насока. В едно осемгодишно изследване са проследени 50 000 жени и се установило, че редовното приемане на спанак е много по-ефикасно от други зеленчукови източници на каротиноиди. Освен спанака, в експеримента са използвани моркови, картофи и зимно-пресовани плодове, чието съдържание на лутеин е малко.

Лутеинът е съвременна хранителна добавка, с чието редовно използване можем да допринесем за здравето на нашите очи и на други органи. С добър резултат може да го използва всеки, който е наясно с другите благоприятни ефекти на антиоксидантите (например за профилактика на туморните и сърдечно-съдовите заболявания).

Източник: zdrave.hit.bg

3.Добре е от време на време на време да се правят почивки...Май на всеки 1 час трябваше 15 мин. почивка да се прави...Да се гледа на близко и далечно разстояние...да се прави масаж на слепоочията...Добре е около монитора да се постави кактус който извлича вредните излъчвания от монитори и телевизори...

Вижте и тези статии:

Очни проблеми при работа с компютър ((Computer Vision Sydrome))

http://www.lolov.com/frames/container/info/faq/eye/CVS.html

Как да запазим здравето си пред компютъра

http://www.pcworld.bg/?call=USE~home;&...paper&n=805

Здравни норми при работа с Персонален компютър

http://www.m-racer.hit.bg/znaete_li/computers/zdrave_PC.htm

Редактирано от B-boy[StyLe] (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
cool.gif Аз също нося очила пред компютъра и честна дума, не съжалявам. В къщи гледам ТВ с тях. Всичко започна, когато гледайки филми със субтитри, страшно много ме болеше главата. От както използвам очилата с антирефлексно покритие, глава не ме е боля, а работя по 8 плътни часа на ден пред компютъра, в къщи пак, телевизора....и :) Имам очилата от 2 години и дори сега съм намислила да отида пак на лекар и да си ги подменя, колкото и да са скъпи - и очичките са ми най скъпото :P Редактирано от shefkata (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

haidukpikaso, вземи си такива очила, ако имаш възможност...

Без тях и аз не сядам пред компютъра, макар да не мога да им свикна, но не ми се уморяват очите когато ги ползвам. Без защита е немислимо... по цял ден, че и нощ, седим в нета...


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Някои да знае наименованието на тези очила(по скоро покритието) на англиски щото тука(в САЩ) се опитвам да си намеря некви подобни ама тия не са чували а прекарвам към 10 часа на ден пред компа ....

Редактирано от nameZx (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Аз всеки ден работя по 12-15 часа на :singer:

И често си плискам очите със студена вода,иначе не става

Исках да си купя защитни очила,но са много скъпи а и не знам дали има полза от тях

Някой знае ли :rolleyes:

Купи си! Има и от 40 лева (като мойте), ама ти препоръчвам щом толкова време работиш пред компа има едни за към 100-120лв. Скъпо е, обаче съм бил сисадмин за 1 седмица и носех такива очила, и за това време изобщо не са ме болели очите за това време. Има също и упражнения за "раздвижване". Първо се концентрирай в точка, близо до теб, а след това в някоя далечна точка. Сложи длани на слепоочията и със безименните пръсти разтрии под очите си.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Много полезна за очите е кърмата-ако имате откъде да си вземете,замразете си във фризера(трайността й е най-малко 24 месеца).Но възпалени очи е противопоказно да се плискат с вода.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Очилата около 100 лева са с антирефлексно покритие.

За изморени от компютъра очи се препоръчват капки

"Изкуствена сълза".

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...