dessie

Как се вари дюлева ракия?

9 мнения в тази тема

публикувано (редактирано)

Някой знае ли как се приготвя дюлева ракия? По-специално как се подготвят дюлите преди да се залеят със захарта и водата? Моля, ако някой е варил такава ракия да даде акъл

Редактирано от stanley56
Неясно заглавие (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А смяташ ли да и плащаш данък че да не ни направиш съучастници в прескачането на закона след съвета за дюлите

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

публикувано (редактирано)

Човекът иска да подготви материала и после да го вари. За целта си има лицензирани казани, където и данък плащаш. Това, че в резервоара си някои има дизел, не означава, че го е взел на черно за 1.30. По тая логика, трябва всички дизелови автомобили да се конфискуват, защото може би карат с крадена нафта! Добре, че ме подсети за мойте дюли. Само да поспре малко дъжда и да ходя да ги обирам. Мисля да ги омеся с джибрите, пък каквото стане.

ПП: никога не съм варил такава, но има колеги, дето са го правили. трябва да ги попитам :wors:

Редактирано от Кико (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Изабел не се заяждай, темата е много важна :) Аз съм правил като Кико, добавям ги към джибрите и се получава страхотен аромат biggrin.gif Само от дюли не зная точната технология. Питах гугъла и намерих страхотна тема в един сериозен форум, dessie, прочети няколко страници там, заслужава си - цък.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Човекът иска да подготви материала и после да го вари. За целта си има лицензирани казани, където и данък плащаш. Това, че в резервоара си някои има дизел, не означава, че го е взел на черно за 1.30. По тая логика, трябва всички дизелови автомобили да се конфискуват, защото може би карат с крадена нафта! Добре, че ме подсети за мойте дюли. Само да поспре малко дъжда и да ходя да ги обирам. Мисля да ги омеся с джибрите, пък каквото стане.

ПП: никога не съм варил такава, но има колеги, дето са го правили. трябва да ги попитам ;)

благодаря, можеш ли да питаш как се правят дюлите? Мачкат ли се мелят ли се или се режат? един познат ми каза, че ако се реже, дюлята има свойството да се запечатва и не пуска сока си. На мен малко не ми се вярва ама знае ли човек?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Изабел не се заяждай, темата е много важна ;) Аз съм правил като Кико, добавям ги към джибрите и се получава страхотен аромат biggrin.gif Само от дюли не зная точната технология. Питах гугъла и намерих страхотна тема в един сериозен форум, dessie, прочети няколко страници там, заслужава си - цък.

благодаря за информацията, ще поровя

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

От личното творчество.

Изрязвах внимателно червивите, стропясали и загнили места на плода - един по един.Леко е играчка, но в името на качеството. На чучура/канелката поставях бохча от марля с завити няколко зърна медицинска дъвка. Дестилатът минаваше през този своеобразен филтър. Моите производи бяха от круши, кайсии, череши, сливи, праскови, дюли и грозде. Разполагах с електрическа самоделка на дестилатор и на 40-я ден преварявах ракията отново, заради метиловия спирт. Не слагах дестилирана вода, а рискувах с минерална от Брацигово. Докато "улягаше" в бидони от турски маслини или дъбови бъчви (избата ми е огромна над 70кв.м и три метра под земята) слагах лъжичка пчелен восък и разрязана дюла за аромат в ракията. Коце Нинов и Жан Клод Ван Дам бяха основни клиенти на моята ракия. Вторият поне си плащаше, докато снимаше из България. Крушовата се котираше успешно, не случайно крушата е цар на плодовете. Спиртомерите по битаците от левче са неточни.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
благодаря, можеш ли да питаш как се правят дюлите? Мачкат ли се мелят ли се или се режат? един познат ми каза, че ако се реже, дюлята има свойството да се запечатва и не пуска сока си. На мен малко не ми се вярва ама знае ли човек?

Ами виж. Днес попитах. Определено дюлите е хубаво да се смелят в месомелачка примерно. Кофтито е, че имат много малко захар. Така, че ако ще правиш дюлева ракия, препоръчвам ти за по-сигурно да смелеш дюлите, колкото и време да загубиш. Останалото, предполагам го знаеш - захар и вода. Аз мисля да смеля дюлите и да ги прибавя към джибрите за аромат.

Успех при варенето на ракия и се похвали, ако стане :yanim:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

е тва се казва тема ... че и на мен помогна

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!


Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.


Вход