Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор


iveta7, Нео и аз ви благодаря за съветите, тъй като въпросната змиорка беше приготвена за мен.

Останах приятно изненадана. В случай, че се интересувате - месцето е доста сухо /точно каквото обичам/, наподобява това на щуката. И все пак имаше някакъв специфичен вкус, и най-вероятно змиорката няма да се понрави на всички любители на морските деликатеси. Публикувано изображение

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Съгласна съм за вкуса,един такъв странен.На мен и миризмата не ми допадна - може би трябва да се маринова преди това знам ли?

Вие как я направихте?Тоест ти? Публикувано изображение

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Вие как я направихте?Тоест ти? Публикувано изображение

Аз как я направих! Публикувано изображение

Мариновах я в лимон, черен пипер, малко соев сос и зехтин. След като престоя в хладилника 5-6 часа я сложих в тава и я изпекох на фурна. През това време изтудих бяло винце и ...................Публикувано изображениеПубликувано изображение

Редактирано от backata (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

хм, чудя се ако се панира дали няма да стане по-добре...... И това със соевия сос сякаш не ми върви много на риба. Бих сложила малко розмарин в маринатата обаче.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

хм, чудя се ако се панира дали няма да стане по-добре...... И това със соевия сос сякаш не ми върви много на риба. Бих сложила малко розмарин в маринатата обаче.

Ето едно интересно предложение

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

хм, чудя се ако се панира дали няма да стане по-добре...... И това със соевия сос сякаш не ми върви много на риба. Бих сложила малко розмарин в маринатата обаче.

Добре е панирана ама не знам какво се слага... Но повече ми допадат пушени, поне така както съм ги хапвал в Германия и Холандия Публикувано изображение

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

хм, чудя се ако се панира дали няма да стане по-добре...... И това със соевия сос сякаш не ми върви много на риба. Бих сложила малко розмарин в маринатата обаче.

Сложив 2-3 капки соев сос заради специфичния вкус на рибата.

Панира се само с белтъка на яйцето Публикувано изображение

Редактирано от backata (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Преди време бях помолила за рецепта за мекици(благодаря отново на chain_reaction),няколко пъти пробвах да направя и все ми се получават по-скоро като пържени питки,нищо общо с мекици Публикувано изображение

Може ли някой да ми каже кое правя неправилно,тестото ли е прекалено твърдо например или нещо друго?

Редактирано от Club Plazma (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Преди време бях помолила за рецепта за мекици(благодаря отново на chain_reaction),няколко пъти пробвах да направя и все ми се получават по-скоро като пържени питки,нищо общо с мекици Публикувано изображение

Може ли някой да ми каже кое правя неправилно,тестото ли е прекалено твърдо например или нещо друго?

ако си използвала тази рецепта :

Продукти:

4ч.ч брашно

1ч.л. сол

2 с.л. захар

1с.л. суха мая

2 и 1/2 ч.ч топла вода

Тестото се забърква от вечерта. Сухите продукти се изсипват в голяма купа, прибавя се водата и се бърка докато се получи много гъста каша – тесто. Купата се покрива с намаслено фолио и се оставя в хладилника до сутринта.На сутринта се изважда от хладилника, тестото трябва да е увеличило обема си 3-4 пъти. Цялото е в шупли. Tестото е едно такаво лигаво и лепкаво, това да не ви притеснява, това е тайната.Мекиците се пържат в силно загрята мазнина - дълбок тиган или фритюрник. Загрява се мазнината. В купичка се сипва олио и преди всяко взимане на тeсто за мекица се намасляват ръцете, защото тестото е доста лепкаво. Взима се малко тесто, раздърпва се до много тънко и се слага в сгорещената мазнина.

Пържи се до златисто. Мекиците се изваждат от мазнината и се поставят върху хартия, за да попие част от мазнината.

Това е рецепта за хлебно тесто.Така, че все едно пържиш хляб. Аз по принцип не ползвам суха мая. Предпочитам прясната. С нея тестото втасва по-добре.

Хубави мекици стават и от маяно и от содено тесто. Само дето играчката с маяното тесто е повечко - чакаш да втаса. Всяко едно тесто за питка, например, може да ти свърши работа.

Аз, понеже нямам много време, правя мекици по една рецепта от баба ми. Можеш да направиш мекички или пък бухтички. Зависи дали ще ги разтягаш с ръце или ще разточиш тестото и нарежеш на ромбчета, да речем. Ако ще са бухти тестото трябва да е около сънтиметър дебело за да се надуят хубаво.

За целта са ти нужни:

1 кофичка кисело мляко

1 равна чаена лъжичка сода бикарбонат

1 равна лъжичка сол

брашно колкото поеме за нормално тесто - нито твърдо нито пък да ти залепва по пръстите

Остави тестото да си почине половин час - тъкмо докато почистиш плота и да измиеш купата в която си го месила. И пържиш.

Друго хубаво тесто за мекици и милинки е :

1 кофичка кисело мляко

2 яйца

1 равна чаена лъжичка сода бикарбонат

половин кубче мая от прясната дето се продава /големина колкото орех/

брашно

1 равна лъжичка сол

Содата се гаси в киселото мляко. Първо изсипваш киселото мляко в купата където ще бъркаш тестото и слагаш содата и солта. Разбъркваш и оставяш за няколко минути да шупне. /същото го правиш и с предното тесто/ Добавяш двете яйца без черупките :lol6: и разбиваш.

Междувременно си забъркала от маята с малко брашно и 1 лъжичка чаена захар и вода гъста кашичка и си я оставила да втаса. Водата да е топла но не гореща че ще свариш маяните животинки. Слагаш втасалата мая в купата и разбъркваш с другата смес.

Добавяш брашно. Същата работа - целта е стегнато тесто. Да не ти лепне по пръстите и да не е на камък.

Намазваш си го грижовно с малко олио /за да не се напука като увеличава обема си/ и го слагаш в една купа на топло място да втаса. Завиваш го с една кърпа. Като си увеличи два пъти обема е готово.

Ти си решаваш дали да го пържеш на мекички или да правиш питка или пък милинки. А може и хиперкубчета някой да направи Публикувано изображение

Забележка: Силно препоръчително е всички продукти да са със стайна температура. Особено за маяните теста.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Много благодаря за изчерпателния отговор и за рецептите,emmi!Ще направя пореден,успешен надявам се,опит :P

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Много благодаря за изчерпателния отговор и за рецептите,emmi!Ще направя пореден,успешен надявам се,опит :baby:

и после да кажеш как е станало :P

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Преди време бях помолила за рецепта за мекици(благодаря отново на chain_reaction),няколко пъти пробвах да направя и все ми се получават по-скоро като пържени питки,нищо общо с мекици Публикувано изображение

Може ли някой да ми каже кое правя неправилно,тестото ли е прекалено твърдо например или нещо друго?

Club Plazma, радвам се, че пишеш пак :clap: За тестото - наистина съжалявам за резултата ти, но не се притеснявай, според мен (както и ти споменваш), вероятно е в тестото. Не трябва да е твърдо! Трябва да се "лигави" по ръцете.

Относно мекиците: има хора, които предпочитат содени, има и такива, които предпочитат с мая. Причината според мен е тази, че двете рецепти имат коренно различен вкус и аромат. Аз мисля, че тези със сода са по-хлебни, докато тези, от рецептата, кято съм ти предложила, са типичните "улични мекици", които продават по закусвалните.

(.....)

Това е рецепта за хлебно тесто.Така, че все едно пържиш хляб. Аз по принцип не ползвам суха мая. Предпочитам прясната. С нея тестото втасва по-добре.

;) Това е рецепта за универсално тесто - и за пици, и за мекици, може и превъзходен хляб да се получи. Благодаря, че сподели и твоите рецепти Публикувано изображение

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

chain_reaction,тестото го замесвам точно така,да "лепне" по ръцете,оставям го да втасва цяла нощ,и на сутринта пържа мекиците.Точно като тези,които продават по закусвалните искам да направя и аз,но за съжаление не се получават..... Публикувано изображение

А как е по-добре да ги оформям,да разтегля на ръка много тънко тестото,или да разточа първо кора и да изрежа формички?

Извинявам се ако ставам нахална,но тъй като е сезонът на тиквениците....може ли някой да ми услужи с рецепта за тесто за кори?Предпочитам домашните пред купешките,както едно време правеше баба ми тиквеника искам да си направя.Благодаря предварително :rolleyes:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

chain_reaction,тестото го замесвам точно така,да "лепне" по ръцете,оставям го да втасва цяла нощ,и на сутринта пържа мекиците.Точно като тези,които продават по закусвалните искам да направя и аз,но за съжаление не се получават..... Публикувано изображение

А как е по-добре да ги оформям,да разтегля на ръка много тънко тестото,или да разточа първо кора и да изрежа формички?

Извинявам се ако ставам нахална,но тъй като е сезонът на тиквениците....може ли някой да ми услужи с рецепта за тесто за кори?Предпочитам домашните пред купешките,както едно време правеше баба ми тиквеника искам да си направя.Благодаря предварително :)

По първият въпрос - по лично мнение и опит, мекиците от содено тесто могат и да се дърпат на ръка, и да се разточва кора и да се режат форми, а при тестото с мая - именно заради консистенцията на тестото, която трябва да се достигне ("лигавещо се", съжалявам за израза, но е най-удачен в случая) - мекичките се правят на ръка, другият начин на практика е невъзможен.

По втория въпрос - виж ТУК.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

за листи за баница имам записана ей тази рецепта /от кухненския тефтер на баба ми, после на майка ми и сега мой/

Две чаши и половина брашно /чаени/

Едно яйце

Половин чаша олио

Една чаена лъжичка оцет

Една чаена чаша вода

Тестото трябва да е стегнато. И се започва едно велико точене....... За което аз нямам търпение :help wanted3:

По първият въпрос - по лично мнение и опит, мекиците от содено тесто могат и да се дърпат на ръка, и да се разточва кора и да се режат форми, а при тестото с мая - именно заради консистенцията на тестото, която трябва да се достигне ("лигавещо се", съжалявам за израза, но е най-удачен в случая) - мекичките се правят на ръка, другият начин на практика е невъзможен.

По втория въпрос - виж ТУК.

Така е - от соденото тесто можеш да режеш формички /ако ти се играе/, можеш и соленки да изпечеш с малко едра сол отгоре, или да направиш мекички като го дърпаш на ръка. Само ако решиш да го разточваш дебелината на листа трябва да е около половин сантиметър - да не е много тънък. ако е тънък няма да се надуят бухтичките.

От маяното тесто, което аз правя също не е проблем да се разточи ако искаш. Но аз него го ползвам за милинки основно. Е, може и рогчета да изпечеш....

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Благодаря отново на chain_reaction и emmi :angry:

През уикенда ще се отдам на кулинарни опити :)

Не съм се занимавала с точене на кори от доста години,но вече се снабдих с точилка и ще споделя резултата.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Нека и аз споделя за:

Тестото с мая

Мая - 1 кубче или 1 пак. суха

Хладка вода - 0,250 л. + 0,200л.

Растително олио - 0,200л.

Сол - 1ч.л. + 1с.л.(по желание)

Захар - 1ч.л.

Яйца - 2бр.

Брашно - 1,5 кг. - до 2 кг.

Маята (прясна, замразена, или суха) се поставя в дълбок съд и се поръсва с 1ч.л. захар и 1ч.л. сол, маята моментално започва да се размива, прибавяме около 0,200л хладка до гореща* вода и брашно докато сместа стане с консистенцията на гъста боза. Оставяме на топло докато увеличи близо два пъти обема си.

Следващата стъпка е да пресеем брашното в дълбок съд, ная-удобно е в кален гювеч.

В средата на пресятото брашно правим кладенче и изсипваме вече втасалата мая, две яйца, 0,200л олио, 0,200 хладка до гореща* вода, и в зависимост от това за какво ще използваме тестото 1с.л. сол.

Започва голямото месене, подхвърляне, премесване ... През време на този процес добавяме , ако е необходимо брашно докато тестото започне само да се отделя от ръцете и съда.

Тестото е универсално:

-Хляб

-Мекици

-Пици

-Хлебни питки

-Питки със сиренце, кашкавал, колбас

-Руло с конфитюр, мармалад, шоколад

-Тутманик

-Баница със сирене

-Милинки

и каквото още се сетите тестено. Публикувано изображение

Никак не е сложно приготвянето, малко преди да се захванете с някаква домакинска работа, слагате маята да втаса и след половин час замесвате тестото.

Оставяте го настрани и на топло да втаса за около час, след което оформяте там каквото сте решили да правите и печете във добре загрята фурна, или пържите мекиците в фритюрник или дълбок тиган със силно нагорещена мазнина.

Ако решите може и да замразите тестото във фризер поставено в силно намаслен съд или плик.

Също може да се използва и на другия ден, но тогава след замесването , трябва веднага да го приберете в хладилник при температура 0 до 8 градуса най-много, също св силно намаслен съд.

* много е важно водата да не е прекалено гореща, това води до пресичане на маята

post-110339-1229631721_thumb.jpg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Изпробвах рецептата на emmi,със сода,и се получиха доста добре мекиците.Замразих си и няколко пликчета тесто във фризера,защото направих двойна доза :laughing5:

Вили*,тестото с мая,което си споделила,може да се използва и за баница със сирене казваш,тоест могат да се точат кори за баници от него ли?Защото с мая ми е малко странно....Мерси предварително!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здравейте ... Препоръчаха ми за болки в коляното да използвам типово брашно и вкисната боза. Закупих боза от магазина, но не мога да я вкисна. 3 дена я държах в топла вода, за да се получи ефекта, но уви. Ако някой знае начин да се вкисне купешка боза или рецепта за домашна, моля пишете.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

няма начин да я вкиснеш... бозата сега не е боза... истинската се прави от овесено или ечемичено брашно и се вари със захар. сега я правят от пшенично и е с подсладители (захарта ферментира ама подсладителите не...) http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.3689.html - рецепта за боза...

п.с. за да се надуе тестото трябва сода бикарбонат... по действие на температурата содата се разлага и се отделя СО2 за това и дървените мебели се третират с разтвор на сода бикарбонат преди да се лакират - против пожари...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Някой правил ли е зеленчукова торта? ... поводът е рожден ден. Някакви идеи?? :speak: бтв пропуднах да отбележа - ВЕГИТАРИАНСКА зеленчукова!!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Някой правил ли е зеленчукова торта? ... поводът е рожден ден. Някакви идеи?? :speak:

бтв пропуднах да отбележа - ВЕГИТАРИАНСКА зеленчукова!!

Такова нещо не съм правила.Тук намерих една рецепта,обаче е със свинско месо.Може да не го слагаш и готово...

Друго което ще ти предложа това е солена торта с палачинки.На мен много ми харесва.Тук може да прочетеш повече

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Такова нещо не съм правила.Тук намерих една рецепта,обаче е със свинско месо.Може да не го слагаш и готово...

Друго което ще ти предложа това е солена торта с палачинки.На мен много ми харесва.Тук може да прочетеш повече

Благодаря ти Ивета - първата рецепта освен че има свински хапки , има и ориз ..., който рожденникът ми не обича. Лошото е, че и палачинки не обича. А бе доста ни е сложна работата!!

Сега открих една долу-горе подходяща рецепта - тази тук, само че в нея има желатин, който не е вегитарианска храна. Някакви идеи с какво мога да го заместя, че да се стегне тортата?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Нямам идея с какво може да се замести...

Това няма ли да ти свърши работа: Лятна зеленчукова тарта?

Това е много добро с пармезанче- супер! Ще го пробвам определено! Мерси пак :rolleyes: Редактирано от windmill (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...