Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Българите в Норвегия

Featured Replies

Казвате, че било невъзможно (макар, че за мене тая дума не съществува) за чужденец да учи в Норвегия, но да ви питам - ако имаш датска диплома, тъй като все пак са Нордрик държави, какви са възможностите за обучение в Норвегия? И имате ли представа за какви пари става на въпрос.

П.П: Те, че не много се обичат датчани и норвежци, де, но да си питам...

A, доколкото знам не само че не е невъзможно, ами се прави всичко възможно да се привлекат чуждестранни студенти, тъй като това обогатявало целия процес, не би трябвало да имаш проблем с признаване на дипломата, а самото образование е почти без пари около 100 евро е семестъра в Осло университи, НО трябва да покажеш извлечение от банкова сметка че имаш достатъчно да се издържаш по време на следването, не знам каква е сумата но не е малка предвид цените тука, и нямаш много свобода да бачкаш ако си студент, освен ако не е на черно.

За диплома и признаване виж nokut.no, за програми и такси uio.no.

А относно обичта, те от години се бутат да се докажат коя е по-великата държава на скандинавието, но норвежците сега са си вирнали носовете заради парите от петрола който копат от норвежко море, въпреки че краля им е датчанин по произход :indian:

Редактирано от nordreamer (преглед на промените)

• Отговори 525
  • Прегледи 363,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Не, не сме, то и няма нужда, защото така човек се интегрира по-бързо. Аз също имам много малко познати и приятели българи.  Не мога да общувам с някой българин само, защото сме родени в една и съща дъ

• чалгафен
    чалгафен

Аз съм в Норвегия сега,ще събирам пари за жилище в Пловдив и се прибирам завинаги.Толкова я мразя,че думи нямам.Може и да е красиво и да има хубави пари,но няма нищо толкова красиво на света колкото Б

• Амиии, лятото не е толкова студено, просто е последния петък на юли

Здравейте. Асид, нищо не ти пречи да продължиш образованието си в Норвегия. Датските дипломи абсолютно се признават, имал съм колеги датчани. Ти за магистратура ли говориш? Избери си университет и специалност и давай! Ето на този сайт можеш да прочетеш малко повече. http://info.samordnaopptak.no/ Кандидатства се онлайн :) Срокът за кандидатстване за следващата учебна година е 1 март. Но "сезона се открива" през януари :ass: Датчаните не обичат ли норвежците? Аз от норвежец лоша дума за Дания не съм чул досега :P Няма да имаш проблем, не се притеснявай. Нордик държавите са си Нордик държави :)

нордриймър, ако се чувстваш нещастен и неудовлетворен от заплатата си, може би е време да си потърсиш друга работа. Ако ти стигат, не виждам причина да се оплакваш или да иронизираш. Хората оценяват труда си различно. А и Норвегия не е за гастербайтери. Не бих казал, че продавачите в магазини са "прости", това е достоен труд, който е необходим. Не може всички да са счетоводители и сътрудници в счетоводни кантори, нали? Но със заплата на продавач в магазин едва ли ще се намери банка, която да отпусне заем за жилище. По въпросите за студентстването си много далеч от реалността. Сумата за деклариране е около 86 000 норвежки крони, тя е за една година и е напълно достатъчна за плащане на общежитие, храна, транспорт и дори развлечения. Екстри като алкохолни партита всеки ден и цигари излизат малко скъпичко. Тук работа "на черно" няма, това не е България. Много студенти работят deltid, легално и си плащат данъци. Но не защото 86 хиляди крони са недостатъчни, а защото богатия студентски живот, който включва алкохол и цигари, е скъп тук. Не всички студенти трябва да декларират тези пари, само определени групи, така че Асид може и да се измъкне по някой параграф. Информация тук - http://udi.no/ Не знам защо ми мирише на лека форма на злоба и неудовлетвореност като те чета. Дано да се бъркам.

Извинявам се на тези, които са ме затрупали с бележки, но от командировки не остава време за форуми.

Редактирано от Stavanger (преглед на промените)

нордриймър, ако се чувстваш нещастен и неудовлетворен от заплатата си, може би е време да си потърсиш друга работа. Ако ти стигат, не виждам причина да се оплакваш или да иронизираш. Хората оценяват труда си различно. А и Норвегия не е за гастербайтери. Не бих казал, че продавачите в магазини са "прости", това е достоен труд, който е необходим. Не може всички да са счетоводители и сътрудници в счетоводни кантори, нали? Но със заплата на продавач в магазин едва ли ще се намери банка, която да отпусне заем за жилище. По въпросите за студентстването си много далеч от реалността. Сумата за деклариране е около 86 000 норвежки крони, тя е за една година и е напълно достатъчна за плащане на общежитие, храна, транспорт и дори развлечения. Екстри като алкохолни партита всеки ден и цигари излизат малко скъпичко. Тук работа "на черно" няма, това не е България. Много студенти работят deltid, легално и си плащат данъци. Но не защото 86 хиляди крони са недостатъчни, а защото богатия студентски живот, който включва алкохол и цигари, е скъп тук. Не всички студенти трябва да декларират тези пари, само определени групи, така че Асид може и да се измъкне по някой параграф. Информация тук - http://udi.no/ Не знам защо ми мирише на лека форма на злоба и неудовлетвореност като те чета. Дано да се бъркам.

Извинявам се на тези, които са ме затрупали с бележки, но от командировки не остава време за форуми.

Глей ся Ставангер,

коментара ми дойде от изказването ти че не си знаел кви са тия слухове дето средната заплата била еди каква си,а всъщност хората около теб взимали еди-колко си, което ми се стори доста ограничено изказване предвид че действителността тука не се свежда до това което те заобикаля. Ако това е някъв личен твой форум, където ще се споделят нещата около теб, моля да бъда извинен, че не съм го разбрал и съм се намесил.

Иначе идеята ми е че има хора и хора, които бачкат цял живот без да са завършили университет и си живеят добре, нежели в собствено жилище, трудно или не, те си знаят. А относно това че нямало гастарбайтери, да, не е Испания, ама май не си пътувал много много из страната, чудя се как ли определяш хилядите поляци дето берат ягоди лятоска, тия де ги гърчат в риболова, работниците в нефтените платформи, за Осло има ли смисъл да споменавам за всичките африканци и араби, верно не са точно гастербайтери понеже искат да останат тук, а не само да вземат парата и да бягат обратно, но труда си им е баш такъв.

Относно заплатата си и професията - удовлетворен съм на макс, смятам че е повече от достатъчно за годините ми и тъй като предвид професията ми имам доста по-широк, съответно по-обективен поглед върху получаваните възнаграждения, си мисля че може да е полезно за хората които четат форума, тъй като от твоя пост може да сметнат че тука има работа и работят само инжинери и професори, моите уважения към тях и теб в частност.

Относно университетския живот , хубаво сумата била 86 000 крони, ама те не ти ги дават тия пари бе човек, ти трябва да гарантираш, че ги имаш, а си представи колко са 20 000 лв на година за хората четяшти това, предимно от бг? Дали стигат или не, строго индивидуално, но ако решиш да бачкаш разрешено ти е само парт тайм, не повече от 20 ч седмично, та затова относно липсата на черен труд, хм, да не е бг, но познавам толкова студенти дето работят без договор, или просто изкарват пари тук и там без да декларират нищо, просто ти затова няма как да разбереш, нали затова е на черно, не се коментира много, щото последиците ако те хванат ги знаеш, предполагам.

Та това е, нищо лично, няма злоба и завист, блика щастие и веселба от мен, че света е шарен, това е гледната ми точка, а дали ти се е сторила иронична, отново имаш свобода на интерепретация, но сръдните са за ограничените хора, ikke sant?

Глей ся Ставангер,

коментара ми дойде от изказването ти че не си знаел кви са тия слухове дето средната заплата била еди каква си,а всъщност хората около теб взимали еди-колко си, което ми се стори доста ограничено изказване предвид че действителността тука не се свежда до това което те заобикаля. Ако това е някъв личен твой форум, където ще се споделят нещата около теб, моля да бъда извинен, че не съм го разбрал и съм се намесил.

Иначе идеята ми е че има хора и хора, които бачкат цял живот без да са завършили университет и си живеят добре, нежели в собствено жилище, трудно или не, те си знаят. А относно това че нямало гастарбайтери, да, не е Испания, ама май не си пътувал много много из страната, чудя се как ли определяш хилядите поляци дето берат ягоди лятоска, тия де ги гърчат в риболова, работниците в нефтените платформи, за Осло има ли смисъл да споменавам за всичките африканци и араби, верно не са точно гастербайтери понеже искат да останат тук, а не само да вземат парата и да бягат обратно, но труда си им е баш такъв.

Относно заплатата си и професията - удовлетворен съм на макс, смятам че е повече от достатъчно за годините ми и тъй като предвид професията ми имам доста по-широк, съответно по-обективен поглед върху получаваните възнаграждения, си мисля че може да е полезно за хората които четат форума, тъй като от твоя пост може да сметнат че тука има работа и работят само инжинери и професори, моите уважения към тях и теб в частност.

Относно университетския живот , хубаво сумата била 86 000 крони, ама те не ти ги дават тия пари бе човек, ти трябва да гарантираш, че ги имаш, а си представи колко са 20 000 лв на година за хората четяшти това, предимно от бг? Дали стигат или не, строго индивидуално, но ако решиш да бачкаш разрешено ти е само парт тайм, не повече от 20 ч седмично, та затова относно липсата на черен труд, хм, да не е бг, но познавам толкова студенти дето работят без договор, или просто изкарват пари тук и там без да декларират нищо, просто ти затова няма как да разбереш, нали затова е на черно, не се коментира много, щото последиците ако те хванат ги знаеш, предполагам.

Та това е, нищо лично, няма злоба и завист, блика щастие и веселба от мен, че света е шарен, това е гледната ми точка, а дали ти се е сторила иронична, отново имаш свобода на интерепретация, но сръдните са за ограничените хора, ikke sant?

Необяснима ми е тази агресия, която извира от поста на нов потребител. Освен ако не съм пропуснал нещо. Ама доста емоционално го даваш :) Сега ако ми кажеш, кога съм написал, че тук няма гастербайтери ... цитатче може ли? Ако не си сигурен какво точно съм казал, върни се и прочети, иначе си играем на развален телефон и се оказва, че съм казал неща, които не съм казал. Кога съм казал, че "те" ти дават 86 хиляди крони? И кои са "те", че не разбрах? Имам едно основно изискване към събеседниците си - да четат внимателно написаното преди да коментират и да не си измислят "факти" и неща, които ги няма. Иначе става една българска работа, която изобщо не ми е по вкуса. Ако ме разбираш.

Необяснима ми е тази агресия, която извира от поста на нов потребител. Освен ако не съм пропуснал нещо. Ама доста емоционално го даваш :rolleyes: Сега ако ми кажеш, кога съм написал, че тук няма гастербайтери ... цитатче може ли? Ако не си сигурен какво точно съм казал, върни се и прочети, иначе си играем на развален телефон и се оказва, че съм казал неща, които не съм казал. Кога съм казал, че "те" ти дават 86 хиляди крони? И кои са "те", че не разбрах? Имам едно основно изискване към събеседниците си - да четат внимателно написаното преди да коментират и да не си измислят "факти" и неща, които ги няма. Иначе става една българска работа, която изобщо не ми е по вкуса. Ако ме разбираш.

Ми общо взето трудното само ми е да разбера защо си решил да се изявяваш като дипломиран ph.d. по темата, който типично за българската работа не търпи друго мнение? Доколкото знам целта на един форум е хората да постват гледни точки, а темата на този форум е Българите в Норвегия, нямам нищо против да се отвори и подтема българина ставангер в норвегия и да си пишем и там. Сега като гледам назад верно може да ми е бил малко по емоционален поста към теб, ма такъв съм си аз, ако си се подразнил, може би да е от многото командировки Публикувано изображение

Иначе относно коментара ти "По въпросите за студентстването си много далеч от реалността", мисля че имам доста по скорошни впечатления, а твоята реалност по въпроса е била така, по назад във времето, нали? Пък и не забелязвам какво доста по различно си постнал, освен конкретната сума която ми се губи ? За гастарбайтерите си написал "А и Норвегия не е за гастербайтери", верно не казва няма никакви, ама то няма и как да каже, те са си тука, наплива им постоянно е факт, а пък дали си мислят за тях ли е или не, едва ли си ходил да ги питаш, според мен споделяш виждането си че ти не би го направил по тоя начин,ммм?

Ми общо взето трудното само ми е да разбера защо си решил да се изявяваш като дипломиран ph.d. по темата, който типично за българската работа не търпи друго мнение? Доколкото знам целта на един форум е хората да постват гледни точки, а темата на този форум е Българите в Норвегия, нямам нищо против да се отвори и подтема българина ставангер в норвегия и да си пишем и там. Сега като гледам назад верно може да ми е бил малко по емоционален поста към теб, ма такъв съм си аз, ако си се подразнил, може би да е от многото командировки Публикувано изображение

Иначе относно коментара ти "По въпросите за студентстването си много далеч от реалността", мисля че имам доста по скорошни впечатления, а твоята реалност по въпроса е била така, по назад във времето, нали? Пък и не забелязвам какво доста по различно си постнал, освен конкретната сума която ми се губи ? За гастарбайтерите си написал "А и Норвегия не е за гастербайтери", верно не казва няма никакви, ама то няма и как да каже, те са си тука, наплива им постоянно е факт, а пък дали си мислят за тях ли е или не, едва ли си ходил да ги питаш, според мен споделяш виждането си че ти не би го направил по тоя начин,ммм?

Знаеш ли, не си допринесъл с нищо към темата от постовете ти в нея до момента. Доста съществена разлика между нас двамата. Нямам повече време за губене. Интерпретирай ме, както ти изнася. С хора, които използват "ма такъв съм си аз" за аргумент и оправдание на поведението си, не ми се общува. Всичко хубаво.

Знаеш ли, не си допринесъл с нищо към темата от постовете ти в нея до момента. Доста съществена разлика между нас двамата. Нямам повече време за губене. Интерпретирай ме, както ти изнася. С хора, които използват "ма такъв съм си аз" за аргумент и оправдание на поведението си, не ми се общува. Всичко хубаво.

За да не изглежда последната страница като тъпа конфронтация, бих си позволил да обобщя есенцията от комуникацията ни:

Професиите, които Ставангер е изброил и над които има поглед получават около 500 000/700000 годишно, модел или формула за размера няма, както той казва, гастарбайтери в тези сфери на занимание също няма, има имигранти, които са високо образовани и допринасят наравно с останалите.Това е неговия резен от портокала.

Има и друг - не всички хора тук имат университетско образование и шанс за кариера, на някои може да им се случи да бъдат продавач в магазин цял живот или подобно, в такива случаи заплатата е от 250 000 като начало докъм 350/400 000 и с подобни пари можеш да имаш достоен живот при все цените тука, верно трудно да караш и луксозен автомобил или да ходиш на почивка всяка година в Испания, но то това не са го обещавали на никого като са списвали конституцията.

Относно това дали е държава за гастарбайтери или не, като всяка развита икономика и тук има нужда от черноработници, и тук идват хора да изкарат пари и си тръгват или пък остават в зависимост от как са им се стекли обстоятелствата, работа на черно също има, но предимно в големите градове, където е труден контрола от държавата, която не толерира подобно явление по начина по който други си затварят очите. Трудното е само да се установиш и започнеш!!

Факт са ежедневните опашки пред центъра за чуждестранни работници, според официална информация от сайта им за една година, откакто е отворил са се регистрирали 50 000 човека или около 1000 всяка седмица.

Като друго впечатление, тъй като пазарувам ежедневно в магазин посещаван предимно от наематели на общински жилища (разбирай хора с афро и азиатски произход с екстремно ниски доходи) трудно бих заклЮчил за тях, че живота им е труден предвид размаха и емоцията, с които пазаруват.

Но "Хората оценяват труда си различно", а удовлетвореността не винаги идва от размера на сумата в льоншлип-а.

Някой друг с мнение по темата?

Здравейте ,norddrimer.

Мисля че беше необходимо това уточнение защото вече започваше да прилича на типично българска разправия.

Бих желал да ви попитам толкова много неща за обикновенният живот и работа в Норвегия но ще се опитам да ги формулирам в лично писмо до Вас по -късно,тъй като преди малко се прибрах от нощната разходка на пласьора на хляб във фирма Нилана за 380 лв.месечно в продължение на 3 години. Благодаря.

Казвате, че било невъзможно (макар, че за мене тая дума не съществува) за чужденец да учи в Норвегия, но да ви питам - ако имаш датска диплома, тъй като все пак са Нордрик държави, какви са възможностите за обучение в Норвегия?

Би, може, признават ти дипломата, обаче нито твоята, нито моята специалност може да се надгради до бакалавър. Намерих медии на английски само на едно място и то е магистратура.

Ей тук е инфото за всички учебни заведения и специалности. То като им гледам университетите, само този в Осло ми изглежда представителен, ама там няма една бакалавърска програма на английски, само отделни курсове. Ще си стоим в Дания май...

Мери, то е ясно, че бакалавърите няма как да ги караме в Норвегия. Аз в понеделник ще говоря с Хелина (student consular) да я питам за договорите на AABC с Австралия. Имат две опции, които препокриват ученото досега - media studies, journalism. Лично аз бих избрала media studies, защото е по всеобхватно и има и политически аспект. Кактои да е - трябва да я питам дали още важат тези договори между учебните заведения и да ми изясни за 3 семестъра какви административни такси се плащат, да знам какво да правя. За Норвегия информативно - може магистратура там да запиша, макар да има доста време до тогава :-) Ти защо не провериш (макар, че съм сигурна, че си го направила) в ТЕКО дали нямат някакви credit agreements с разни учебни заведения извън Дания? Все си мисля, че и те май трябва да имат какво да ви предложат след 2-рата година. П.П: При нас приеха някаква нова оферта, одобрена от правителството. След 2010 мога да остана и бакалавър да взема, но за две години каквото съм искала да науча от тази специалност, ще съм го научила и ми се искаше да продължа нататък с нещо по профилирано (защото мултимедиен дизайн и комуникации се оказа, че обхваща още повече неща от колкото аз си мислех). П.П.2: Утре ще ти пиша да се разберем кога да се видим :-) До господата - много благодаря за информацията :headphones:

Редактирано от AciDBurn (преглед на промените)

Аз ви се чудА защо бре от Дания в Норвегия ;) Дания е прекрасна страна и много по-приятна. Осло пък направо си е гадно, пълно е с чужденци и е мръсно. Затова и дреамер е с такава заплата, конкуренцията е огромна. Виж в провинцията е по-добре, но вече навсякъде бъка от руснаци и поляци, за азиатците и африканците да не говорим... ivansvetoslav, ако си сериозен, знаеш много добре английски и имаш няколко хиляди лева, за 3-4 месеца ще успееш да научиш езика в Норвегия. Търсят се проф. шофьори навсякъде. Късмет ;)

Аз ви се чудА защо бре от Дания в Норвегия :whist: Дания е прекрасна страна и много по-приятна. Осло пък направо си е гадно, пълно е с чужденци и е мръсно. Затова и дреамер е с такава заплата, конкуренцията е огромна. Виж в провинцията е по-добре, но вече навсякъде бъка от руснаци и поляци, за азиатците и африканците да не говорим...

ivansvetoslav, ако си сериозен, знаеш много добре английски и имаш няколко хиляди лева, за 3-4 месеца ще успееш да научиш езика в Норвегия. Търсят се проф. шофьори навсякъде. Късмет ;)

Разнообразие.

Млади сме още и любопитни. Като започна да мисля за семейство и деца, тогава ще се озъртам къде да се застоявам за дълъг период от време :ph34r:

• 2 седмици по-късно...

Искам да попитам какви са възможностите за работа в Норвегия в областта на графичния дизайн и предпечата(владея Photoshop,CorelDraw,Illustrato,Indesign) и достатъчно ли е доброто владеене на английски език за целта.Също така може ли да ми дадете сайтове като it.jobs.bg,в които мога да прегледам оферти на работодатели и да осъществя контакт.

Искам да попитам какви са възможностите за работа в Норвегия в областта на графичния дизайн и предпечата(владея Photoshop,CorelDraw,Illustrato,Indesign) и достатъчно ли е доброто владеене на английски език за целта.Също така може ли да ми дадете сайтове като it.jobs.bg,в които мога да прегледам оферти на работодатели и да осъществя контакт.

Ми Што не пробваШ в Адеко да кандидатсваШ, гледам са отворили офис и в България и са много силни - adecco.com. Предполагам Ште ти дадат насока, а обявите които среШтам тука са само на норвежки.

според мен нямаш никакъв шанс, ако не говориш и пишеш норвежки и нямаш връзки (при преположението че си мн. добър в което не се съмнявам). А това се постига поне след няколко години там...

Английския - и не питай за него той се подразбира и си е задължителен, ама много.

Един мой познат от UK беше с подобни амбиции, беше с диплома нещо инженерен дизайн. Учи езика 5-6 месеца докато работеше като "гост" т.е. почти без пари. После бил започнал работа в някаква фурна и повече не чухме за него. За хубавите професии е трудно, не забравяйте че там живеят и норвежци ;)

Здравейте всички. Радвам се че намерих форум за Норвегия и то жив, със скорошни мнения. Направо не мога да повярвам.

Благодаря на Stavenger за полезната информация и искам да попитам кой месец е най-подходящ за пристигане в Норвегия с цел работа!

В момента уча норвежки. Имам желание да отида в Осло и там да изкарам базов езиков курс.За това задавам още един въпрос - С колко пари е нужно да пристигне човек там за 3 месеца престой?

Благодаря!

Хех аз като един бъдещ счетоводител веднага ме засърбяха ръцете да смятам :)))) Значи да видим, първо определящия момент е къде ще живееш. Самостоятелна гарсониера в Осло от 2000 лв нагоре с 3 месечен депозит = поне 8000 лв. Да речем че си намериш само стая с други хора = 5000-6000 лв. Мисля входната такса е включена, понякога и тока, и водата. Трябва да имаш голям късмет обаче да намериш нещо свободно бързо, норвежците не обичат чужденци за наематели особено. После ти трябва транспорт, да речем че си вземеш месечна карта = 140 лв. Глобата за гратис е около 250лв. После ако целта е курса - най евтиния вариант е този който общината предлага - 2600 лв е първо ниво минава се за 2 месеца, но аз чаках 3 месеца и това беше късмет и постоянен тормоз от моя страна да почна. Учебни помагала фрее срещу депозит от 130 лв. После имаш фолкеуниверситет, където е 8 модула по 1000 лв. Частни уроци от 200 лв на час нагоре. После трябва да ядеш май, да речем че караш на основни неща хляб = 4-5 лв, сирене = 40 лв/кг, салам или шунка 50-60 лв/кг,мляко на 5 лв/литър, Сандвич или парче пица от лавка = 8-10 лв,пластмасова чаша кафе 5-8 лв, халба бира полвинка 20 лв, и в тоя дух все почти. Аз не се уливам, но на седмица оставям в магазина по 250 лв. Тъй после ти трябва предплатена карта за разговори, което не знам колко се плаща , роуминга ми беше 60 ст на минута входящи. За всички плащания като курс и наем и бла бла ти трябва банкова сметка, а такава не можеш да имаш ако нямаш Д номер, който пък получаваш ако работиш или учиш, малко омагъосан кръг, да речем че ползваш нечия друга. Не те съветвам хич да пробваш да излизаш насам натам - една скромна вечеря ще е около 100-на лв на човек, вход за клуб 25-30 лв. Самолетни билети - 550/600 лв с austrian, check airlains, 450 през лятото с Norwegian. Автобуса от летището е 40 лв, не ползвай такси моля!!! Значи най-най евтин вариант е към 16/17 000 лв, а иначе.... разтегливо :P)) Успех! Норвежкия не е толкова труден.

Самостоятелна гарсониера в Осло от 2 000 лв нагоре с 3 месечен депозит = поне 8000 лв.

Малко студентско счетоводство 2 000 лв са 1 000 евро, грубо 7 500 крони...при начална заплата от 20 000 = малък голям ужас. Аз в момента проучвам за Копенхаген, но там се намират за по 3-4 000 и то в центъра.

ontinyent... не вярвай съвсем на всичко. Търси в интернет норв. източници. Според мен Норддреамер много силно преувеличава, но това си е лично мое мнение.

Тук http://www.haraldsheim.no/ можеш да спиш срещу само 235 кр/ден което е = 50лева дори по-евтино и от български хотел. За дългосрочно пребиваващи правеха отстъпка, а и без нея за месец сметката е 1500лева със вкл. закуска и всичко - ток вода и пр. безплатно.

И "2 000 лв са 1 000 евро, грубо 7 500 крони" е много грешно "студентско счетоводство". Много отдавна мина времето когато 1 евро беше 7.50кр. Сега кроната е много, ама много! слаба и 1 евро е 9.15 крони днес.

fri_flyt, смятам датски крони ;) ...то и за датски сега е 7.6 не 7.3 както преди няколко месеца, но казах, че е закръглено. :rolleyes:

Благодаря за отговорите и ordreamer но смятам 4е са малко надути сметките. Със по 5000 евро на 4овек 2 можем да отидем мисля.

fri_flyt, смятам датски крони ;) ...то и за датски сега е 7.6 не 7.3 както преди няколко месеца, но казах, че е закръглено. :P

;) датски ли Публикувано изображение е я ме светни коя е тая професия в Норвегия с начална заплата 20000 датски крони че не се сещам... Публикувано изображение

Благодаря за отговорите и ordreamer но смятам 4е са малко надути сметките. Със по 5000 евро на 4овек 2 можем да отидем мисля.

Мен ако питаш може да отидеш и с 500 евро. Едва ли нашите тъмни сънародници дето заработват по ъглите ги командироват с повече. Въпроса беше да ти дам представа за цените и разходите, които може да очакваш, бъдейки нормален бял човек. А че българина държи и на фотосинтеза го знам и от личен опит. Както казах много е важно къде ще живееш. Слава богу не ми се е налагало да търся хостели, хосписи или общежития, тъй че от тая гледна точка не мога да бъда обективен, наистина, но имам информация от първа ръка какво е да си търсиш квартира в Осло към дата декември 2008.

Относно началната заплата в Норвегия - на огромен афиш на норвежки, английски и полски в центъра за чуждестранни работници пише че не може да получаваш по-малко от 130 крони на час ако работиш на строеж като неквалифициран работник и то без опит, с малко сметки ги докарваме до 21500 NOK на месец, което е 18000 DKK.

Мой приятел започна като продавач в магазин март месец за 25000 NOK на месец стартово.

Fry flit къде и какво точно бачкаш?Изобщо в Норвегия ли си???Реших да последвам съвета ти и пробвах да букна въпросния хостел за май месец 2009 и какво мислиш излезе - The hostel 'Oslo Haraldsheim' cannot be booked for more than 8 nights. Кво правим после, опъваме палатка отпред? Цената която ти сочиш е за едно легло в стая за четирима без баня, за двама това прави 470 крони, което е 120 лв на вечер или 3600 на месец. И смяташ ли за добра покупка обща баня, обща спалня, общ хладилник, сигурно и секс няма да се прави 2/3 месеца, или в тоалетната???опс ама и тя е обща. Да не говорим за учене и писане на упражнения. А фактурите за курса предполагам ще трябва да ги пратят на адреса на хостела???

Казваш да търсят норвежки източници, моля заповядайте няколко сайта:

www.finn.no

www.bolignorge.no

www.hybel.no

Не виждам защо трябва да преувеличавам, но почвам да разбирам защо някои хора спряха да пишат във форума. На мен събирането на инфо и пресмятането за тези два поста ми отне поне час и ще ми струва поне едноседмично цупене вкъщи, а резултата е .....

Успех на всички.

Nord, душо, сори че ти се цупят Публикувано изображение ама за 21500 на месец данъка колко е - 36% или повече? И колко ти остават, вече е късно и съвсем не ми се смята. Харалд си е напълно приличен за хора които не могат да имат твойте пари, и както сам казваш никой няма да се засили да им дава квартира и то в Осло е така от раз... Стаите са общи и баните също, това доколкото си спомням (беше отдавна...) е цена без спално бельо, трябва да си носиш или да доплатиш допълнително. Чисто е и е евтино. И дългосрочните престои се договарят на място. Явно не ти се е налагало да спиш по хотели, но регистрацията там е задължителна и напълно законна като адрес. Съответно спокойно може да си получаваш там фактурите и пощата също.

Що се отнася до градския транспорт... много е скъпо. Ако сте 2-ма или повече задължително трябва да сте с кола, иначе е трагедия... Ако сте 2-ма обаче с междуградския транспорт има някакви отстъпки 25% или нещо подобно. Ама пак е скъпо ;)

Nord, душо, сори че ти се цупят Публикувано изображение ама за 21500 на месец данъка колко е - 36% или повече? И колко ти остават, вече е късно и съвсем не ми се смята. Харалд си е напълно приличен за хора които не могат да имат твойте пари, и както сам казваш никой няма да се засили да им дава квартира и то в Осло е така от раз... Стаите са общи и баните също, това доколкото си спомням (беше отдавна...) е цена без спално бельо, трябва да си носиш или да доплатиш допълнително. Чисто е и е евтино. И дългосрочните престои се договарят на място. Явно не ти се е налагало да спиш по хотели, но регистрацията там е задължителна и напълно законна като адрес. Съответно спокойно може да си получаваш там фактурите и пощата също.

Що се отнася до градския транспорт... много е скъпо. Ако сте 2-ма или повече задължително трябва да сте с кола, иначе е трагедия... Ако сте 2-ма обаче с междуградския транспорт има някакви отстъпки 25% или нещо подобно. Ама пак е скъпо :)

Оф да ама забравяме 4е тука никой не ти обявява нето заплата, та затова говорим ама не се разбираме. Естествено като махнем данъка остават 65 процента беее :beer: хахахаха лесно е. А пък за транспорта гледах минава 17 трамвай оттам и спокойно могат да карат само на него, той слиза до центъра.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.