Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Българите в Норвегия

Featured Replies

ми за съжаление спирам и аз, не мисля да търпя капризите на разни душички от администрацията.

Здравей, нямаше ме и не можех да пиша. Много жалко ще бъде АКО го направиш, но ТИ СИ ЗНАЕШ НАЙ-ДОБРЕ. Като чета постовете във ФОРУМИТЕ БЪЛГАРСКИ - много хора можещи и знаещи са се отказали да пишат -ПО КАКВИ ЛИ ПРИЧИНИ......?????!!!!!!!

Може би е крайно време да се радваме на тези, които знаят и могат, а не да им завиждаме и спъваме. То вярно е че никой и не ВИ задължава да пишете и помагате - ТА ЗАТОВА СИ МИСЛЯ ЧЕ ТРЯБВА ДА СМЕ БЛАГОДАРНИ, А НЕ ДА ВИ СПЪВАМЕ И ПРАВИМ ПРОБЛЕМИ. ТОВА АДМИНИСТРАЦИЯТА НА ФОРУМА МИСЛЯ, ЧЕ ГО ЗНАЕ НАЙ-ДОБРЕ.

На теб лично едно голямо благодаря! Наистина много си дал и жалко ако "изчезнеш". :lol6:

• Отговори 525
  • Прегледи 363,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Не, не сме, то и няма нужда, защото така човек се интегрира по-бързо. Аз също имам много малко познати и приятели българи.  Не мога да общувам с някой българин само, защото сме родени в една и съща дъ

• чалгафен
    чалгафен

Аз съм в Норвегия сега,ще събирам пари за жилище в Пловдив и се прибирам завинаги.Толкова я мразя,че думи нямам.Може и да е красиво и да има хубави пари,но няма нищо толкова красиво на света колкото Б

• Амиии, лятото не е толкова студено, просто е последния петък на юли

дълго време се чудех дали да пиша.ако можете ми помогнете искам да замина за норвегия харесвами страната и историята искам да се реализирам там искам да знам как става заминаването трудно ли ще си намеря работа ако нямам предварително намерена и колко пари ми трябват да имам с мен за да преживея докато си намеря работа

KSK81 - здравей! Аз се "ровичкам" ит доста време в сайтове и форуми и разбрах ЕДНО: без езика Норвежки и повечко мангизи - ЗАБРАВИ. Работа от Бг-то да намериш - изключено; квартирите са доста скъпи, има някакви общежития, но ми казаха че приемат НЕ-студенти само летния период. Това, което аз сметах е некъде около 5000 евро при най-големи икономии за около месец и половина. Все пак кажи какво търсиш, какво можеш и какво знаеш. То иначе на нашето балканско - ВСИЧКО МОГА, ВСИЧКО ЗНАМ, АБЕ КАКВАТА И ДА Е РАБОТА - тия там хич вече се не ловят. Имат си достатъчно араби и азиатци. Виж сега, това е мойто мнение - не искам да си помислиш че съм капацитет. Аз в началото взех и изчетох де що можах от този форум за Швеция, Дания, Финландия, Норвегия. Четох и / www.zaedno.eu / /forum.bg-mamma.com/. Това, последното на мамите има много бла-бла, но на всека тема за Норвегия на ПЪРВА страница има ЕДИИИН ГОООЛЕМ ПОМЕНИК със страшно много сайтове и информация. Копираш и почваш да четеш с най-големо удоволствие. Прегледай и климат, история, навици и характер на страната. Требва да ти кажа че всека една от тях си има своето предимство и недостатък. За Швеция, Финландия а сега от 01-05 и за Дания въобще НЕ ТИ Е НУЖНО дори и разрешение за работа и престой. Все пак Норгето НЕ Е В ЕС. Аз ако не се бех хванал с Норвежкия може би в тази ситуация да бех си променил решението за Дания. И университетите там са безплатни. Пък ти не пишеш дори и на колко си години. Дай малко повече инфо за тер :angry22: А, да добавя и още нещо: НА БЪЛГАРСКИ ФИРМИ НЕ СЕ ХВАЩАЙ!!!!!! Четат обявите в сайтовете и след това разтегат локуми.

на 28 съм работил съм предимно в строителството тук и в италия сега правя al и pvc доргама.Не съм вишист и не уча в момента.До колкото знам дания също е за предпочитане, незнам, коя от двете страни предлагате кажете.трудно ли се намира работа

Здравей отново, от това което съм чел из форумите и разговарял неколкократно с посолството в София / Норвежкото/ - съвета на всички е един - БЕЗ ЕЗИК не тръгвай и то за съответната страна. Сега друго нещо си е късмета!!!!! Но аз си го нямам по рождение и за това не смея. Ти все пак имаш малък опит с емиграцията. Но некъде бех прочел, че за обща работа / извинявай ма така излиза от обясненията ти/ - е въпрос на шанс и късмет. Аз ти желая успех. Пък пиши ако стигнеш до некъде..... - ти си избираш, но за Дания от 01/05 не искат разрешителни за работа.

• 1 месец по-късно...

Здравейте.От седмица живеем в Осло и си търсиме нови запознанства с нашенци.ПРеди това бяхме две години в Трондхайм, но сега се преместихме тук.Който иска нека ни остави съобщение тук.

Здравеите и аз се регистрирах само заради този форум, а същто така научих много неща които ме вълнуваха. Аз също съм един от хората които твардо са решили да си тарсят късмета в Норвегия и ме касаят обичаините неща. Имам приятели норвежци и се надявам в голяма степен на тях да ми намерят работа там от тях знам че с перфектен английски спокоино може да се започне работа като за начало. Сега сам в процес на търсене, но има неща които повече ме безпокоят- трябват ли ми някакви документи от България някакжо разрешение за заминаване или направо когато си намеря работата да си вземам самолета, другият ми вапрос е вазможно ли е като начало да живея при тях при тяхно съгласие или има закони срещу това. Искам да попитам същто когато си пращам автобиография и мотив за работа какво е важно да изтъкна,какжо ценят дали опит дали препораки дали завършени курсове и т.н. Благодаря Ви предварително!!! Изключително съм благодарен на Ставангер за коментарите които е написал и се надявам отново да пише в форума изключително полезни са съветите които дава :rolleyes: И още нещо извинете ме за правописа

• 2 седмици по-късно...

Здравейте. Доста изчетох преди да се реша да се регистрирам тук. От доста хора чух много добри отзиви за този форум и определено с основание. От няколко месеца съм на етап търсене на работа в Норвегия и вече разбрах, че е почти невъзможно да имам положителен резултат само с английски без норвежки. Търся си работа в tech support/customer support/helpdesk сферата, но и там искат норвежки. А никак не мисля да се предавам :) Можете ли да ме ориентирате дали изобщо е възможно да намеря работа без да съм в страната и само с английски? И ако да, 3000 лв ще ми стигнат ли за първоначално животоподдържане? :) Много благодаря и обещавам по бира (2,3...) на всеки, който помогне с информация и съвет!

• 2 седмици по-късно...

Здравейте. Доста изчетох преди да се реша да се регистрирам тук. От доста хора чух много добри отзиви за този форум и определено с основание.

От няколко месеца съм на етап търсене на работа в Норвегия и вече разбрах, че е почти невъзможно да имам положителен резултат само с английски без норвежки. Търся си работа в tech support/customer support/helpdesk сферата, но и там искат норвежки. А никак не мисля да се предавам :beat:

Можете ли да ме ориентирате дали изобщо е възможно да намеря работа без да съм в страната и само с английски? И ако да, 3000 лв ще ми стигнат ли за първоначално животоподдържане? :huh:

Много благодаря и обещавам по бира (2,3...) на всеки, който помогне с информация и съвет!

Аз живея в Берген, Норвегия от началото на 2008 и мога да ви кажа, че единствения начин да започнете (легална) работа тук, е да дойдете и лично да си търсите. Никоя фирма от България не може да ви подсигури работа тук. Работа в Норвегия се почва при наличието на ВСИЧКИ тези условия (придобиват се точно в този ред):

- Договор за постоянен НОРВЕЖКИ адрес

- Договор за работа

- Разрешително от полицията

- Данъчна карта

- Сметка в норвежка банка

Освен това е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО владеенето на норвежки език. Единственото изключение е за компютърни и други инженери. Може да ви се струва шега, но даже и за чистачка искат писмен и говорим норвежки. Да не говорим за продавач, шофьор и т.н. Там шанса даже не е и нулев, а отрицателен! За справка: www.finn.no Заплатите се въртят около 140 крони на час (около 30 лв.) преди данъци, т.е. около 90 крони на час (20 лв.) чисто!

Ако имате въпроси, с удоволствие ще ви отговоря! Не се вързвайте на мошеници! Само музиканти идват в Норвегия с българска фирма!

Редактирано от jackjones (преглед на промените)

Търся си квартира в Норвегия.В Осло или друг град.Начален период около 15 октомври. Някой може ли да помогне? [email protected] Благодаря.

Здравейте, Пиша за първи път. Изчетох всичко написано във форума. Уча архитектура във УАСГ. И в момента се интерисувам какви специализации има в чужбина. Мн се интерисувам от Норвегия. Имам още година и половина до дипломирането си тук в България и мога да започна да уча езика. Бях в Осло и Берген тази година. Просто така на екскурзия. Видях колко са скъпи цените за нас българите, но много ми хареса атмосферата там. И сега започнах да се ровя за да разбера как стоят нещата за архитектурата там. Незнам дали бих могла да си намеря няква работа свързана със специалността ми. Видях че не се строи там много модерни сгради. Но все пак сигорно има архитектурни фирми които имат доста работа. Незнам това се чудя. Имали смисал да уча езика и точно там да дойда и да тарся развитие. И как стоят нещтат със строителството. И дали фирмите наемат чертожници , помощник проектанти. Дали имам шанс. Би ми се искало да живея в тази страна. Но и да работя по професита си.:) Ще се радвам да ми отговорите.:)

Здравей.Писах ти за Осло както на мейла така и в скайпа-провери си пощата.Ще се радвам да се запознаем като дойдеш в Норвегия.Ти си сега май в Испания или..?

Здравейте, аз живея в Норвегия от няколко години. Не знам какви са тези слухове, които витаят за Норвегия, но средната заплата не е 320 000 крони годишно, освен ако не си продавач в магазин цял живот. Повечето от хората покрай мен получават поне 600 000 крони годишна заплата (1 крона е около 25 стотинки) и работят като инженери, икономисти, лекари, адвокати и други професии, за които се изисква университетско образование. С такава заплата не е трудно да си позволиш бира на посочените цени. Разбира се, това не е стартова заплата, но след няколко години работа заплатата се повишава значително. Забелязвам, че zigzag изобщо няма представа от скандинавската история, защото изобщо не е чувал/а за викингите например. Смело мога да заявя, че в Норвегия хора с такова мислене като zigzag просто остават на дъното на социалната стълбица. Норвегия няма развито земеделие и животновъдство НАЙ-ВЕЧЕ заради неподходящия си климат за това. Но пък имат нефт, гори и риба, което им позволява да са държавата с най-висок стандарт в света няколко години подред. България изобщо не присъства в тази класация и независимо от плодородните почви, когато няма кой да обработва земите (земеделието и животновъдството в България едва кретат) - все тая. В Норвегия всеки квадратен сантиметър обработваема площ се обработва и в това отношение те са много по-напред от нас като мислене. Тук се работи много, плащат се високи данъци, но всеки може да си позволи собствено жилище, луксозни автомобили, почивки зад граница по всяко време. Климатът не е като българския, но не е Северния полюс все пак - опреснете си знанията по география от училище тези, които не знаят къде е Норвегия. В Осло средната годишна температура е същата като в София. Университетското образование е на много високо ниво, студентския живот е богат и разнообразен и всеки, който завърши, може да започне работа по специалността си, особено инженерите - Норвегия предлага най-доброто европейско образование за инженери във всякакви области. Сега като сме част от ЕС е малко по-лесно, но Норвегия не е член на ЕС (да не се бъркате). Ако ви интересува нещо за Норвегия, питайте. На злобни коментарчета от комплексирани потребители няма да отговарям :P

Как най-сигурно да си намеря квалифицирана работа в корабния бранш ? Имам добра квалификация достатъчно дипломи английски език и т.н Кога можеш да вземеш семейството
  • 3 седмици по-късно...

Охх тука има да четеш, четеш. Интересува ме къде мога да се срещна с българи в Норвегия. Мен лично не ми харесва собенно мястото дето живея, но Осло там е друга работа, там има какво да се види и може да се води нормален живот.Някой беше писал, че ако съм от хората дет обичат чалгаджииници и разни други барове и кръчми няма да ми хареса.. е не си падам особенно по тях, но тука наистина е скука. Бил съм само тук и малко в Холандия за 2 месеца, там е друго нещо, а се намират адски близко държавите една до друга. Ако си пенсионер или страдаш от сърдечна болест Норвегия е идеална за теб, няма да чуеш викане, крещене, пилещи гуми коли. В България ги мразех тея изпълнения и все още ги мразя, но тука е прекалено. Ако си направим една равносметка какво толко имат тези хора дето ние го нямаме е единствено пари като че ли. Ще кажете в България има много простаци и т.н. прави сте, но ако имахме малко повече пари там, простаците ще са горе долу по равно и тук ги има с лопата да ги ринеш. В началото когато четох за държавата пишеше, че много малък процент имат висше и маи наистина е така. Живея в момента в Тонсберг на около стотина километра от Осло, аз млад човек не съм видял още а е 80 000 град. За какво доидох ли исках да видя малко свят да поработя и обратно в България да започна собствен бизнес. Казвате некви фантастични суми тука дето немога да ги проумея аз вземам 100крони на час. Другото което е, в България живеех в Пловдив, ако има някои от там да каже кога е виждал да се продава дрога свободно по центъра на Пловдив, аз лично никога, вярно ако се развориш ще ти продадът, но в Осло само как не ми даде две дози на цената на една и полицията си прави пас. Да каже пак човек от Пловдив, колко къщи са изрисувани с графити по центъра, е в Осло почти всички. В България ми е нужно да вадя около 1500лв при сегашната икономика и ще се чуствам добре и няма да стъпя повече в чужда държава. Дърво без корен не съществува, а никой българин няма корени тука, колко и да е хубаво то е хубаво за тях, за нас винаги ще е необходимо да се присобяваме и да се надяваме на някаква симбиоза. Името ми е Венцислав Кирилов в момента живея в Тонсберг skype: vencislav6879 [email protected] ще се радвам на контакти с българи.

Здравейте! Казвам се Румен и живея с половинката ми Елица и сина ни Даниел в Берген от април, 2008 год. Има ли тук Бергенчани? Ние сме контактни млади хора и ще се радваме, ако някой прояви желание за запознанство. Телефона ми е 95094612. Приятен ден

Аз живея в Берген, Норвегия от началото на 2008 и мога да ви кажа, че единствения начин да започнете (легална) работа тук, е да дойдете и лично да си търсите. Никоя фирма от България не може да ви подсигури работа тук. Работа в Норвегия се почва при наличието на ВСИЧКИ тези условия (придобиват се точно в този ред):

- Договор за постоянен НОРВЕЖКИ адрес

- Договор за работа

- Разрешително от полицията

- Данъчна карта

- Сметка в норвежка банка

Освен това е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО владеенето на норвежки език. Единственото изключение е за компютърни и други инженери. Може да ви се струва шега, но даже и за чистачка искат писмен и говорим норвежки. Да не говорим за продавач, шофьор и т.н. Там шанса даже не е и нулев, а отрицателен! За справка: www.finn.no Заплатите се въртят около 140 крони на час (около 30 лв.) преди данъци, т.е. около 90 крони на час (20 лв.) чисто!

Ако имате въпроси, с удоволствие ще ви отговоря! Не се вързвайте на мошеници! Само музиканти идват в Норвегия с българска фирма!

Здравей, много добре и точно си го написал. Имам питане обаче:

Не ти ли искат договор за работа преди да ти направят договор за жилище. Няма ли некакви проблеми с това. Или като плащаш никой не те пита дали имаш работа......!?

Здравейте.Пише ви една притеснена майка. Имам дъщеря на 17г.11 клас която само чака да завърши училище и иска да емигрира в друга държава да учи и работи т е за постоянно..Никак не съм очарована от идеята ноо явно ще трябва да се примиря..Дъщеря ми дълго време не можеше да реши къде точно иска да иде но вече е убедена че иска в Норвегия.С което доста ме изненада признавам.Харесвам скандинавските страни но конкретно за Норвегия нямам никакво инфо за висшето образование и възможностите за живот там.Изчетох темата ви и малко се поуспокоих изглежда хубаво място за живот признавам но все пак притесненията ми общо взето остават.Ще се радвам да получа информация как стои въпроса със висшето образование там и също възможностите за работа на една студентка .За езика нямам притеснения - тя е ок общо взето с английския, а и се кани да се записва на някакъв курс по норвежки от Нова година така ,че това не е проблем.

ЗДРАСТИ :P Хора,някой можели дами разясни как стоят нещата в Норвегия.Искам да замина на вън и смятам Норвегия за една стабилна държава,но нямам никаква представа и информация как стоят нещата с легалното пребиваване,работа и учене. ПРЕДВАРИТЕЛНО БЛАГОДАРЯ ;):):wors:

• 1 месец по-късно...

Здравейте, И аз като един новобранец изчетах информацията от...до и признавам си благодарна съм, че случайно попаднах тук...има доста полезни съвети. Вече имам самолетен билет за Норвегия и в началото на следващата година отлитам на север :eek:при мои много близки приятели, които живеят в Осло от години. Норвежки не говоря, работа ще търся на място, първоначално ще разчитам на английския и приятелите, които подадоха ръка и ще ми помогнат и на едната седмица, която прекарах в Осло преди две години. Помогнаха ми и всички съвети тук, било то преувеличени или от трета ръка. Може би ако бях попаднала тук преди да взема окончателно решение да пътувам, можеше и да размисля :), но връщане назад няма или поне аз не съм такъв човек...крачка напред, две назад. Сега се заравям във всички сайтове и полезни линкове, които открих тук. И така....стискайте ми палци. Весели празници :)....по Коледа се случват чудеса :)

• 3 месеца по-късно...

Здравейте, изчетох голяма част от написаното по форумите - имаше неща, които ми бяха много полезни. Моят случай е следния: на 29 години съм и Септември тази година ще заминавам за Осло да уча. Интересувам се най-вече ако някой знае и има желание да сподели някой съществени неща за българите студенти в Норвегия. Като примери мога да посоча: деклариране на средствата, че можеш да се издържаш как го искат за нас българите (не ми е ясно хем сме към ЕС/ЕИП, но пък има изключения за нас)- тоест в Норвежка банка ли трябва да са или това важи само за страните извън ЕС. Като цяло на този етап (2010 година) аз като български студент мога ли да си купя просто билет и да кацна в Осло (и там да си действам за пермит) или трябва през посолството тук да се подемат нещата. Ще се радвам ако има запознати хора (студенти от Бг, аи не само), които могат да споделят с мен знанието си по темата. Благодаря, KW

Аз също бях ходил в Норвегия на гости при баща ми там ( нашите са разведени ). Музикант е по професия и живее там от 1990 г. беше женен първо за норвежка после за българка се ожени. Първия път бях там 1995 г. Втория път ходих 2001 г. Стоях 3 месеца, както и първия път. Както и да е - красива държава е, имат много чиста природа наистина, много подредена и спокойна обстновка. В южната част до колкото помня отглеждаха овце, и там вълнените зимни фланели са на мода. Някой я наричат държавата на спокойствието и скуката. Вярно е че много тъгуват по слънцето там. Но не ми хареса скъпотията там, и монотонния живот, и може би заради това не останах и се върнах. Направи ми впечатление че никъде не излизат тези хора - работа, в къщи и така. Не е като тук заведенията да са пълни. Но до колкото разбрах тока им е страшно евтин, а водата почти без пари. А тук е точно обратното. И там има много черни, но на мен не ми пречат хора от друга от раса и етнос. Даже с тях се разбирах по добре от норвежците, понеже като видят други чужденци и помагат с каквото могат. Норвежците са малко студени хора, но и те са разбрани и много гостоприемни. Там където живее баща ми, не се заключват хората нито в апартаментите нито в къщите. Спят отключени както и колите им са отключени. Просто няма кой да краде. Аларми на коли, аларми на жилища, охранителни камери, железни блиндирани врати, решетки на прозорците - нещо непотребно и излишно за там. Дори на някъде в центъра на града като си паркират колите не си ги заключват, не само пред домовете им, понеже просто е излишно. Като си ходят на гости по домовете, направо влизат без да звънят, и се обаждат в коридора че са влезли със обичайния поздрав. Във Осло не е така разбира се. Но видях какво е спокоен живот без престъпност и страх. После се върнах в България, понеже бях подал документи към армията и станах военен, но миналата година закриха поделението и ни съкратиха, но сега пък се захванах с WEB-дизайн. Но не съм решил твърдо още дали да тръгна и да остана там. Баща ми каза че му било писнало и искал да се връща в България. Само че като се върне тук за лятото и като се събираме с него, казва че всичко е по старо му, и нищо не се е променило за 20 г. и това го спира да се завърне за постоянно, а идва само за лятото. Но желанието му да се върне е огромно, но като види начина на живот тука, и отвратителната политическа система.......................... се отказва.

Редактирано от USAF (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Здравейте, някой може ли да ми каже как стои въпроса с професионалните шофьорски книжки в Норвегия. Признават ли ги или се държи някакъв допълнителен изпит. Благодаря предварително.

Здравейте, някой може ли да ми каже как стои въпроса с професионалните шофьорски книжки в Норвегия.

Признават се, и може да караш съответните машини. Ако ще работиш като шофьор или оператор, е като в Бг - трябва и свидетелство за професионална квалификация за професия "шофьор на камион".

Предлагам споделяне на пътуване до Норвегия и търсене на работа, тръгване в средата на май.

Мога да помогна в търсенето на работа.

Признават се, и може да караш съответните машини. Ако ще работиш като шофьор или оператор, е като в Бг - трябва и свидетелство за професионална квалификация за професия "шофьор на камион".

Предлагам споделяне на пътуване до Норвегия и търсене на работа, тръгване в средата на май.

Мога да помогна в търсенето на работа.

Kvam,vyv Varna si , nali?

Здравейте,искам да попитам понеже и аз се каня да "отлетя" за Норвегия,отдавна съм я набелязъл като предпочитана дестинация,та искам да попитам дали дипломите на медиците се признават там,и дали не искат някакви допълнителни приравнителни изпити?За норвежкия разбрах волю неволю ще трябва да се учи.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.