Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Българите в Норвегия

Featured Replies

Благодаря на всичко, които ми отговориха и коментираха!

От години живея в Кипър и не ми е бил нужен червен паспорт.Тук си имаме жълти листи, а и до България си пътувам само с лична карта.<%

Тук ти трябва паспорт, защото когато дойде ред да си откриеш банкова сметка го изискват. А без банкова сметка - няма заплата, а без заплата ... :-(

• Отговори 525
  • Прегледи 363,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Не, не сме, то и няма нужда, защото така човек се интегрира по-бързо. Аз също имам много малко познати и приятели българи.  Не мога да общувам с някой българин само, защото сме родени в една и съща дъ

• чалгафен
    чалгафен

Аз съм в Норвегия сега,ще събирам пари за жилище в Пловдив и се прибирам завинаги.Толкова я мразя,че думи нямам.Може и да е красиво и да има хубави пари,но няма нищо толкова красиво на света колкото Б

• Амиии, лятото не е толкова студено, просто е последния петък на юли

Здравейте, ето няколко тъжни констатации: Еврокомисията: България остава най-бедната държава в ЕС http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2013/03/26/2029737_evrokomisiiata_bulgariia_ostava_nai-bednata_durjava_v/ България – най- бедна в ЕС, но с най- много молове

или

България продължава да е на опашката по доходи в ЕС http://www.dnevnik.bg/evropa/razshiriavane/2010/04/28/893880_bulgariia_produljava_da_e_na_opashkata_po_dohodi_v_es/

Това е лесно видно от столицата до малките села.

А кои са първите -

Норвегия е най-производителната страна в света с БВП от $382 трлн.

Класация по БВП(брутен вътрешен продукт) на Световна банка за 2011 година

http://es.classora.com/reports/s30614/ranking-de-los-paises-con-mayor-renta-per-capita-segun-el-banco-mundial

Най-доброто място за отглеждане на деца е Норвегия

http://svejo.net/1514776-nay-dobroto-myasto-za-otglezhdane-na-detsa-e-norvegiya-sayt-za-detsa-i-roditeli-tinki-uinki

Информация /и на български/ за емиграция в Норвегия -

http://www.udi.no/Norwegian-Directorate-of-Immigration/Information-in-other-languages/Information-in-Bulgarian/

От последни можем да станем от най-първите, стартово около 2000 - 2500 евро /а може и повече/, нормален живот...

Остава да се потрудим да научим езика, и да имаме кураж желание и дух за промяна. Ако знаем езика работа ще си намерим ли лесно? Да с голяма сигурност Ниска безработица - http://novini.dir.bg/news.php?id=13798186

или http://www.kp.ru/online/news/1185106

Остава да се замислим и за разликите в заплащането с България може би около 10 пъти. Ако работим 1 година в Норвегия, на колко години работа в България се равнява това.

Нищо не ни спира законово имаме право.Не е лесно, но  имаме шансове, а в нашата родина също е трудно.

Успех на който се е решил!

• 2 седмици по-късно...

Здравейте на всичи, аз също искам да замина в Норвегия, тук в БГ имам мебелен бизнес но в момента е почти в мъртво състояние, смея да твърдя че разбирам от доста неща в бранша, също така и от строителство сухо и мокро, ВиК. Правя и арт сувенири като кутии за бижута, чай,вино, пури и много др. неща. Та мисълта ми е мога ли да си намеря работа в Норвегия и ако има някой българин там и чете този пост, може ли да ми помогне.Благодаря предварително.Поздрави на всички.

Здравейте, ето няколко тъжни констатации: Еврокомисията: България остава най-бедната държава в ЕС http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2013/03/26/2029737_evrokomisiiata_bulgariia_ostava_nai-bednata_durjava_v/ България – най- бедна в ЕС, но с най- много молове

или

България продължава да е на опашката по доходи в ЕС http://www.dnevnik.bg/evropa/razshiriavane/2010/04/28/893880_bulgariia_produljava_da_e_na_opashkata_po_dohodi_v_es/

Това е лесно видно от столицата до малките села.

А кои са първите -

Норвегия е най-производителната страна в света с БВП от $382 трлн.

Класация по БВП(брутен вътрешен продукт) на Световна банка за 2011 година

http://es.classora.com/reports/s30614/ranking-de-los-paises-con-mayor-renta-per-capita-segun-el-banco-mundial

Най-доброто място за отглеждане на деца е Норвегия

http://svejo.net/1514776-nay-dobroto-myasto-za-otglezhdane-na-detsa-e-norvegiya-sayt-za-detsa-i-roditeli-tinki-uinki

Информация /и на български/ за емиграция в Норвегия -

http://www.udi.no/Norwegian-Directorate-of-Immigration/Information-in-other-languages/Information-in-Bulgarian/

От последни можем да станем от най-първите, стартово около 2000 - 2500 евро /а може и повече/, нормален живот...

Остава да се потрудим да научим езика, и да имаме кураж желание и дух за промяна. Ако знаем езика работа ще си намерим ли лесно? Да с голяма сигурност Ниска безработица - http://novini.dir.bg/news.php?id=13798186

или http://www.kp.ru/online/news/1185106

Остава да се замислим и за разликите в заплащането с България може би около 10 пъти. Ако работим 1 година в Норвегия, на колко години работа в България се равнява това.

Нищо не ни спира законово имаме право.Не е лесно, но  имаме шансове, а в нашата родина също е трудно.

Успех на който се е решил!

Обаче,нали се сещаш че цените не са като в БГ :).Едно пиле печено струва 25 лв,толкова е и кутия цигари.За Наем под 1000лв е невъзможно да плащаш.......да ти изброявам ли още :).Остави голямата кошница за парите в БГ,като тръгваш насам.

Здравейте на всичи, аз също искам да замина в Норвегия, тук в БГ имам мебелен бизнес но в момента е почти в мъртво състояние, смея да твърдя че разбирам от доста неща в бранша, също така и от строителство сухо и мокро, ВиК. Правя и арт сувенири като кутии за бижута, чай,вино, пури и много др. неща. Та мисълта ми е мога ли да си намеря работа в Норвегия и ако има някой българин там и чете този пост, може ли да ми помогне.Благодаря предварително.Поздрави на всички.

Ако не знаеш език-забрави!

Обаче,нали се сещаш че цените не са като в БГ :).Едно пиле печено струва 25 лв,толкова е и кутия цигари.За Наем под 1000лв е невъзможно да плащаш.......да ти изброявам ли още :).Остави голямата кошница за парите в БГ,като тръгваш насам.

mmmdd - много негативно разсъждаваш + информацията ти не е вярна. Аз лично съм си в Норвегия, доволен съм много и искам да насърча хората за да получат своя шанс. Сега конкретно - да 1 кутия цигари струва 100 крони това е около 25 лева. Но печеното пиле струва 34 крони /8,80/ лева. Наема наистина е скъп, но все пак може и ефтин да се намери - например за 3000 крони /600/ лева.Под " Ефтин" разбирам тукашния норвежки стандарт.

- Според SSB статистиката норвежците използват 12 процента от доходите си за храна и напитки. А колко е в България?

- С 1 ден работа средно могат да се купят 30 печени пилета или 67 литра бензин или 600 яйца и т.н.

- С 1 ден работа в България - може би 4 печени пилета или около 10 литра бензин... може всеки да си сметне. Но съгласен съм че за да тръгне човек е нужен на 1- во място език /при това не английски/ Без език и без пари следва неуспех. Но за повечето хора навярно си заслужава една перспектива за достоен живот - човек дава, но човек и получава.

а с английски става ли, средно ниво?

Извинявам се, дали сте чели това за Норвегия и дали наистина там е добро място за отглеждане на деца и за семейство?

Забравих.. Приятно четене.. Може да са много добре материално, но такова морално разложение може да потресе всеки нормален човек...

Редактирано от schana (преглед на промените)

mmmdd - много негативно разсъждаваш + информацията ти не е вярна. Аз лично съм си в Норвегия, доволен съм много и искам да насърча хората за да получат своя шанс. Сега конкретно - да 1 кутия цигари струва 100 крони това е около 25 лева. Но печеното пиле струва 34 крони /8,80/ лева. Наема наистина е скъп, но все пак може и ефтин да се намери - например за 3000 крони /600/ лева.Под " Ефтин" разбирам тукашния норвежки стандарт.

- Според SSB статистиката норвежците използват 12 процента от доходите си за храна и напитки. А колко е в България?

- С 1 ден работа средно могат да се купят 30 печени пилета или 67 литра бензин или 600 яйца и т.н.

- С 1 ден работа в България - може би 4 печени пилета или около 10 литра бензин... може всеки да си сметне. Но съгласен съм че за да тръгне човек е нужен на 1- во място език /при това не английски/ Без език и без пари следва неуспех. Но за повечето хора навярно си заслужава една перспектива за достоен живот - човек дава, но човек и получава.

Я ми кажи къде е този наем 3000 крони,да взема да се преместя.Да,има но в раьони където няма работа.В Хаугезунд вземаш апартамент 50 кв за 5000 крони,а в Ставангер или Осло толкова ти е стаята 8 кв+ток .Разходи за път,храна,телефон....къде отиваш?Не мисля негативно,а реално.Мн. хора заблуждават останалите и после човек остава с големите надежди.Освен това,я ми кажи каква надница се взима?Недей очаква някой с идването и да започне от 180 крони на час.Познавам хора,работещи на 120 крони,не само че ще стоиш гладен ами и билет за връщане няма да можеш да си купиш.Квартира се намира ужасно трудно,аз също съм  в Норвегия и знам че отстрани парите изглеждат много,но като удариш чертата картинката е друга.

Редактирано от mmmdd (преглед на промените)

Извинявам се, дали сте чели това за Норвегия и дали наистина там е добро място за отглеждане на деца и за семейство?

Забравих.. Приятно четене.. Може да са много добре материално, но такова морално разложение може да потресе всеки нормален човек...

Schana,  преди да публикуваш категорично мнение- запознай се лично със страната и хората в нея. За мен тези писания са пълна и тенденциозна дезинформация.

Schana,  преди да публикуваш категорично мнение- запознай се лично със страната и хората в нея. За мен тези писания са пълна и тенденциозна дезинформация.

Да, благодаря, когато имам възможност ще го направя. А на вас ще препоръчам да погледнете малко по-надълбоко, а не само на повърхността и в ограничения (предполагам) кръг в който се движите или по-скоро може би платинено-златната клетка в която се намирате, но запитвали ли сте се на каква цена? Е, вие си знаете най-вероятно. Погледнете и малко встрани.

Swiss documentary “Originators of Early Sexualization” :

Публикувано изображение

Незнам какво ще е гледането за вас, но за мен беше потресаващо.

Редактирано от schana (преглед на промените)

Не знам кое е  по-дълбоко, лични впечатления от конкретното място или гледане на филми по нета...

Здравейте! В Осло съм за кратко (три месеца почти), нещо като на гости ...., но ми се ще да си оползотворя времето. Дали бихте могли да ми препоръчате интензивен курс по норвежки, по възможност по-евтин? И дали ще се справя с курса с лош английски :)?

Здравейте, четем с интерес форума досега не сме писали но дейно се интересуваме от Норвегия.

Искаме с моя съпруг да дойдем и ако имаме реален шанс да се преместим с децата за постояно там.

Моят съпруг е автомонтьор имаме малко сервизче в София освен това е професионален шофьор с всички категории.

Аз имам сертификат за готвач. Висшето ми образование е свързано с музей, архиви, галерии.

Имаме ли шанс за реализация при условие, че знаем малко англииски език и сега учим норвежки но е доста труден и много бавно успяваме.

Здравейте, четем с интерес форума досега не сме писали но дейно се интересуваме от Норвегия.

Искаме с моя съпруг да дойдем и ако имаме реален шанс да се преместим с децата за постояно там.

Моят съпруг е автомонтьор имаме малко сервизче в София освен това е професионален шофьор с всички категории.

Аз имам сертификат за готвач. Висшето ми образование е свързано с музей, архиви, галерии.

Имаме ли шанс за реализация при условие, че знаем малко англииски език и сега учим норвежки но е доста труден и много бавно успяваме.Nn

Не тръгвайте заедно,за  тези професий работа има.Шофьори се търсят доста,но нека дойде мъжът ти и да опипа почвата.Ако тръгнете заедно и няма при кого да отидете,по-добре си стойте в къщи.Успех.

@ xybavelka

както каза и колегата не тръгвайте заедно,професиите се котират добре просто защото норвежците не изгарят от желание да работят като готвачи или шофьори.Това от опит го казвам,аз работя готвач вече втора година в Норге и никога не ми е било проблем да си намеря работа.

Здравейте, имате ли представа какви документи от БГ ми трябват за да си търся работа на място в Норвегия. Благодаря ви предварително

• 2 седмици по-късно...

Здравейте,

Изчетох почти цялата тема (вкл. и разгледах сайта за имиграция http://www.udi.no), но малко се пооплетох и едно нещо не ми стана ясно. Като европейски граждани, разбрах, че имаме право на 3 месеца легално пребиваване в Норвегия, а след това е необходима регистрация за да се удължи престоя като "търсещ работа". После прочетох това: http://www.udi.no/Norwegian-Directorate-of-Immigration/Central-topics/Work-and-residence/Apply-for-a-residence-permit/Skilled-jobseekers/

Споре това, което разбрах, опцията за регистриране като търсещ работа и удължаване на престоя до 6 месеца вече не е валидна опция. Чудя се правилно ли съм разбрала? И ако да - какви са другите опции? Ако може някой нов емигрант да сподели, или някой, който е запознат отблизо ще съм благодарна.

• 3 седмици по-късно...

Здравейте! Търся инфо по темата за Норвегия и попаднах на този сайт. От три години съм в Испания, но тук нещата не са много добри. Като условия за живот е добре, ако човек има работа разбира се. НО, работа  :no-no:, не се намира за съжаление. Особено за емигранти. Та това ме кара да се ориентирам към други места  :eek:. За България няма да говоря, предполагам, че всички, които са зад граница разбират, защо...  :hush:  . Шофьор с всички категории съм с доста стаж на автобуси. Също така и авто-механик, отново със стаж на големи автомобили . В Испания не успях да се добера до подобна работа. До колкото разбирам в Норвегия шанса е маааалко повече. :D Зная как е, ако не знаеш езика, затова сега се опитвам да понауча нещичко и когато видя, че долу-горе се справям, тогава мога да предприема преместване  :hiker: . Моля, ако някой чете писаното от мен и като се има в предвид, че без да понауча езика няма да тръгна,  имам ли шансове да започна живот в тази страна? И още нещо! Как мога да си намеря някаква стая за първо време, имам в предвид има ли българи, които да дават такива под наем? Благодаря на всички, за вниманието! Поздрави!

• 1 месец по-късно...

Здравейте и от мен :)! Току що се регистрирах  - досега следях темата и четях, така да се каже отстрани. Ние с моя съпруг също искаме да заминем за Норвегия. Аз имам стаж като готвач, но нямам сертификат за готвач. Инженери сме и двамата, но и двамата не работим по специалността си. Идеята ни е първо да замина аз, а след това да дойде и той с детето. Моля някой, ако има информация, за това какви документи се изискват за работа като готвач, сладкар или пекар да ми пише. Бих се радвала,  и ако тези които работят като готвачи, споделят как са си намерили работа, знаели ли са норвежки език, изобщо всякаква информация би ми била от полза да се ориентирам.

Здравейте в момента работя в Норвегия бих се радвал да имам контакти с някой сънародници  :)  може да ме добавите в Facebook  казвам се Radoslav Vladov  работя като готвач в Санденфйорд ,също така бих бил щастлив да ми дадете малко информация за заплатите по това което чета в форума моята заплата е направо адски мизерна :)

За всякакви въпроси свързани с Норвегия относно документи и всичко останало с радост бих обяснил на всеки :)

Здравейте в момента работя в Норвегия бих се радвал да имам контакти с някой сънародници  :)  може да ме добавите в Facebook  казвам се Radoslav Vladov  работя като готвач в Санденфйорд ,също така бих бил щастлив да ми дадете малко информация за заплатите по това което чета в форума моята заплата е направо адски мизерна :)

За всякакви въпроси свързани с Норвегия относно документи и всичко останало с радост бих обяснил на всеки :)

Здрасти! ;) Искам само да те попитам, предстои ми след месец да пристигна в Норвегия. Как стоят нещата с наемането на стая. :ohmy: Мислиш ли, че ще ми бъде проблем да си намеря бързо, къде да вляза? Бих ти бил благодарен, ако споделиш някой по важни подробности за човек, който сега пристига! Благодаря предварително!  :wink12:

Здрасти! ;) Искам само да те попитам, предстои ми след месец да пристигна в Норвегия. Как стоят нещата с наемането на стая. :ohmy: Мислиш ли, че ще ми бъде проблем да си намеря бързо, къде да вляза? Бих ти бил благодарен, ако споделиш някой по важни подробности за човек, който сега пристига! Благодаря предварително!  :wink12:

finn.no  саита в който може да погледнеш за всичко но много не обичат да дават квартири на българи и ромънци за съжаление ...

;)  Ако някой дава стая или познава българи, които отдават в Осло, Берген или околния район, аз съм кандидат.   :hiker:  Пристигам около 01.10.2013. Мисля да отседна в този район. Ще бъда благодарен, всеки, който ме упъти с контакти или съвети! :top secret: Благодаря!  :cheers:

Редактирано от k.konstant (преглед на промените)

Привет на всички! Четох досега и реших да се регистрирам, за да задам въпроси. Работя в сферата на стоителството - електромонтажи (работил съм и като монтажник, и като технически ръководител, и като ПТО специалист - според зависи ;) ). Не зная норвежки, с английскиям се оправям до средно ниво. Търся си работа или в сферата на електромонтажа (разбира се като монтажник) или в някоя рибна фабрика. Имам прияте в Салмар, на о-в Фроя, но там по това време не набират работници, а и квартирите са кът. Дали ще се намери някой да удари едно рамо? Ако нещата се случат, бих могъл да се отблагодаря финансово ;) . Правя си сметка да пътувам със собствената си кола. Информацията, която имам за Салмар е, че в района без кола няма как да се придвижваш до работното място. От друга страна ще съм малко по-независим от тази гледна точка. Смятам при пристигането си да разполагам с около 12 000 крони и се надявам това да е достатъчно, ако започна работа, да изкарам до първа заплата. Ще съм благодарен на всякаква помощ. :wors:

Привет на всички! Четох досега и реших да се регистрирам, за да задам въпроси. Работя в сферата на стоителството - електромонтажи (работил съм и като монтажник, и като технически ръководител, и като ПТО специалист - според зависи ;) ). Не зная норвежки, с английскиям се оправям до средно ниво. Търся си работа или в сферата на електромонтажа (разбира се като монтажник) или в някоя рибна фабрика. Имам прияте в Салмар, на о-в Фроя, но там по това време не набират работници, а и квартирите са кът. Дали ще се намери някой да удари едно рамо? Ако нещата се случат, бих могъл да се отблагодаря финансово ;) . Правя си сметка да пътувам със собствената си кола. Информацията, която имам за Салмар е, че в района без кола няма как да се придвижваш до работното място. От друга страна ще съм малко по-независим от тази гледна точка. Смятам при пристигането си да разполагам с около 12 000 крони и се надявам това да е достатъчно, ако започна работа, да изкарам до първа заплата. Ще съм благодарен на всякаква помощ. :wors:

Най-добре поддържай връзка с приятеля си, който е в Салмар. Според мен, ако той има възможност да ти помогне най-добре. Няма защо да се надяваш, някой случаен българин да го стори  :no-no:  И аз съм долу-горе на твоето положение, но се настройвам сам да се оправям. Зная колко може да се разчита на сънародник в чужбина  :nono: . Желая ти успех!  :bye1: 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.