Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Новини свързани с Българската армия

Featured Replies

Вие,хора сте за съжаление.Нямате и капка достойнство и самоуважение.Говорите наизуст и без много да му мислите.Нямате си и най-малка представа какви ги пишете тук.Аз лично съм виждал много от армейските наличности и те не са за подценяване.И моля,нека хора които още не са ползвали презерватив по предназначение да не пишат подобни глупости.

Тва че ти си видял два танка на кръст не означава, че си големия разбирач тук. Аз като наборник съм бил на държавна служба като офицер и съм вършил неща, за каквито поемат отговорност старши офицери и се плащат големи заплати. А на нас ни плащаха по 17,62лв. месечна заплата. Аз съм от първите български офицери занимавали се с разполагане и логистика на чуждестранни военни части в България, организиране на учения, справяне с бедствени положения, подръжка и пр. и пр.

Знам, коя армия, колко струва, знам и каква е нуждата от съответната армия и пиша тук, защото е крайно глупаво и ненужно прахостничество да подържаме силна армия.

Правителството ни за пореден път се изгарви с нас като в деня в който около София се взривиха близо 1,5 Мегатона бойни взривни вещества Станишев и Калфин подписаха договор за закупуване на никому ненужни кУрвети. Една крайно безотговорна постъпка, за която се надявам ако има ад, БСП и НДСВ партийците да горят в него во веки веков.

Бюджета на армията ни в момента трябва да се използва единствено за ликвидиране на щетите, а не за забатачването ни в някакви измислени военни играчки, които ни обричат на още и още разходи в перспектива.

Закупуването на нови оръжия от страна на на България е равносилно на това бедно семейство да си купи танк, при положение, че дори няма какво да яде.

Липсата на стратегическа и политическа визия на сегашните ни политици е ужасяваща и само глупавия български избирател не проумява, какво еничарско поробване ни предстои и в бъдеще с подобни политици.

Бог да пази България бих казал, но явно няма Бог и се налага сами да се стегнем и да изчистим лицето на държавата ни от унищожителните политически триглави лами, пардон коалиции!

Ставайте на революция хора, превръщат ни в безмозъчни еничари!!

• 1 месец по-късно...
  • Отговори 217
  • Прегледи 59,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Мдам, и от тия 31 000 които ще останат, над 20 000 ще са канцеларски мижитурки... и едва ли ще има дори 10 000 щика реално ......в това число моряците от ВМС и надувките от ВВС .... Жалка картинка е

• Борисов е пожарникар, завършва започнатото от БСП+ДПС - тотално ликвидиране на всичко

• Армията се отказва от самолети и хеликоптери 06 април 2010 / News.dir.bg Предлагат се варианти за промяна на параметрите на някои модернизационни договори за армията, съобщи министърът на

Тва че ти си видял два танка на кръст не означава, че си големия разбирач тук. Аз като наборник съм бил на държавна служба като офицер и съм вършил неща, за каквито поемат отговорност старши офицери и се плащат големи заплати. А на нас ни плащаха по 17,62лв. месечна заплата. Аз съм от първите български офицери занимавали се с разполагане и логистика на чуждестранни военни части в България, организиране на учения, справяне с бедствени положения, подръжка и пр. и пр.

Знам, коя армия, колко струва, знам и каква е нуждата от съответната армия и пиша тук, защото е крайно глупаво и ненужно прахостничество да подържаме силна армия.

Правителството ни за пореден път се изгарви с нас като в деня в който около София се взривиха близо 1,5 Мегатона бойни взривни вещества Станишев и Калфин подписаха договор за закупуване на никому ненужни кУрвети. Една крайно безотговорна постъпка, за която се надявам ако има ад, БСП и НДСВ партийците да горят в него во веки веков.

Бюджета на армията ни в момента трябва да се използва единствено за ликвидиране на щетите, а не за забатачването ни в някакви измислени военни играчки, които ни обричат на още и още разходи в перспектива.

Закупуването на нови оръжия от страна на на България е равносилно на това бедно семейство да си купи танк, при положение, че дори няма какво да яде.

Липсата на стратегическа и политическа визия на сегашните ни политици е ужасяваща и само глупавия български избирател не проумява, какво еничарско поробване ни предстои и в бъдеще с подобни политици.

Бог да пази България бих казал, но явно няма Бог и се налага сами да се стегнем и да изчистим лицето на държавата ни от унищожителните политически триглави лами, пардон коалиции!

Да ама за твое голямо съжаление екипажа който ще получи втората фрегата е вече в кралство Белгия тъй че каквото и да кажеш кораби ще има.
  • Автор

София остана без танкове

Започват яростни битки за земята на поделението в Горна баня

Публикувано изображение

Последният танк ще си тръгне от столичния квартал "Горна баня" тази седмица. До петък поделението ще напуснат 49 танка Т-72. В началото на август 70 руски машини от същата модификация бяха извозени на ешелон до гара Сливен. От началото на годината пък 13 танка са били бракувани.

Машините напуснаха състава на 9-и бригаден щаб, който е приемник на разформированата на 1 юни 9-а бронетанкова бригада. Те ще влязат в парка за бойна техника на Центъра за подготовка на танкови подразделения в гарнизон Сливен.

В софийското поделение ще остане само с няколко МТБЛ, както и влекачи, които да помагат на столичани през зимата.

Опразването на поделението обаче засилва още повече апетитите към земята му. Точно до оградата на горнобанската бригада ще мине мине магистрала "Люлин", която се очаква да бъде завършена през следващата година. Бившата бригада има над 50 дка земя в един много атрактивен район на София. Частници от няколко години пък претендират за собственост върху стрелковия полигон "Кърлежа", който се намира в южна посока от поделението. Голям процент от земята на военния имот най-вероятно ще бъде извадена и преобразувана от държавна в частна публична собственост и ще бъде обявена или за продажба с търг, или на нея частници ще строят жилища, като част от тях ще бъдат дадени на военните, предполагат от МО.

Българската армия ще запази численост от 160 танка, според актуализирания план за модернизацията на войската ни. Според него Сухопътни войски ще запазят и броя на бойните бронирани машини - 378 и артилерийските системи над 100 мм - 192 броя.

Публикувано изображение

Да ама за твое голямо съжаление екипажа който ще получи втората фрегата е вече в кралство Белгия тъй че каквото и да кажеш кораби ще има.

Така си е, за мое съжаление и за твоя радост, белким спиш спокоен довечера и сънуваш сладки сънища, колко добре си пазен от великата българска военна бъдеща армада. Публикувано изображение

Какво да се прави, малоумието си е човещинка.

Така си е, за мое съжаление и за твоя радост, белким спиш спокоен довечера и сънуваш сладки сънища, колко добре си пазен от великата българска военна бъдеща армада. Публикувано изображение

Какво да се прави, малоумието си е човещинка.

Внимавай какво говориш.Незнам кой е малоумен ама аз поне знам за какво са ни тези кораби и тук нито един от вас даже и малко не се е доближил до истината.И да аз спа спокоен ,а ти като не спиш спокойно какво правиш в тази държава.Човещинка е или по точно българищинка ,някой некомпетентен по даден въпрос да се изказва по същия без дори най малко да е запознат за какво става въпрос.

Внимавай какво говориш.Незнам кой е малоумен ама аз поне знам за какво са ни тези кораби и тук нито един от вас даже и малко не се е доближил до истината.И да аз спа спокоен ,а ти като не спиш спокойно какво правиш в тази държава.Човещинка е или по точно българищинка ,някой некомпетентен по даден въпрос да се изказва по същия без дори най малко да е запознат за какво става въпрос.

Младежо, тоя пръст дето ми размахваш си го размахвай в огледалато. Защото е добре и ти да внимаваш, какво и на кого говориш. Не за друго, просто за да не ставаш смешен. Но избора си е твой.

Той видите ли, знаел, за какво са ни тия кораби. Ми сподели ни бре. Щото аз от трима министри лично съм слушал обяснения за какво са ни тия кораби и пак не ми стана ясно. По-тъжното е, че на въпросните министри не им станаха ясни моите аргументи против тези ненужни кораби. Но в България редовно е ставало така че политиците не се интересуват от логика, а тичат подир мечтите си и заблудите си. Би било правдиво да напишем като приветствие на входа на всеки наш граничен пропускателен пункт приветствие от рода: "Всяка логика тука забравете!" За да знаят чужденците, а и българите които дълго са отсъствали от родината си, че престъпват пределите на Абсурдистан.

Кажи ми, не е ли тъжна ирония на съдбата факта, че правителството ни подписа договора за корветите в деня, в който край София се взривиха близо 1,5 МегаТона бойни взривни материали? Май съдбата се опита да ни покаже, че вместо да купуваме ненужни кораби, по-добре е да се замислим как да компенсираме некадърността на нашата армия и държавна администрация.

Уви политиците и военните ни останаха слепи и глухи за този урок на съдбата. Тъжно. Много тъжно.

Извинявай "тъжни" ама бъркаш мерките! дали числото е 1.5 или повече, или по-малко, но кило(хиляди), а не мега(милиона)тона се взривиха! Ако мега беше вярното, то 1/3 от София нямаше да съществува!

Младежо, тоя пръст дето ми размахваш си го размахвай в огледалато. Защото е добре и ти да внимаваш, какво и на кого говориш. Не за друго, просто за да не ставаш смешен. Но избора си е твой.

Той видите ли, знаел, за какво са ни тия кораби. Ми сподели ни бре. Щото аз от трима министри лично съм слушал обяснения за какво са ни тия кораби и пак не ми стана ясно. По-тъжното е, че на въпросните министри не им станаха ясни моите аргументи против тези ненужни кораби. Но в България редовно е ставало така че политиците не се интересуват от логика, а тичат подир мечтите си и заблудите си. Би било правдиво да напишем като приветствие на входа на всеки наш граничен пропускателен пункт приветствие от рода: "Всяка логика тука забравете!" За да знаят чужденците, а и българите които дълго са отсъствали от родината си, че престъпват пределите на Абсурдистан.

Кажи ми, не е ли тъжна ирония на съдбата факта, че правителството ни подписа договора за корветите в деня, в който край София се взривиха близо 1,5 МегаТона бойни взривни материали? Май съдбата се опита да ни покаже, че вместо да купуваме ненужни кораби, по-добре е да се замислим как да компенсираме некадърността на нашата армия и държавна администрация.

Уви политиците и военните ни останаха слепи и глухи за този урок на съдбата. Тъжно. Много тъжно.

Това че договора за корветите е подписан не означава че утре или вдругиден ще имаме корвети.Първият от тези кораби няма да е готов поне до 2012 година .А плащанията по договора ще започнат дори по късно така че това че е подписан договора в деня когато гръмна склада в Челопечене няма никакво значение .Аз доколкото разбрах вчера от новините на всички са платени обезщетения.Слава богу че нямаше загинали.

Извинявай "тъжни" ама бъркаш мерките! дали числото е 1.5 или повече, или по-малко, но кило(хиляди), а не мега(милиона)тона се взривиха! Ако мега беше вярното, то 1/3 от София нямаше да съществува!

Да извинявай, прав си, объркал съм дименсията. И все пак не са малко, нито пък бяха малко щетите. Да не говорим, че щетите не ги покри военното министерство, което всъщност трябва да понесе вината, а общините.

Да извинявай, прав си, объркал съм дименсията. И все пак не са малко, нито пък бяха малко щетите. Да не говорим, че щетите не ги покри военното министерство, което всъщност трябва да понесе вината, а общините.

Ами по новините май казаха че са покрити от военното министерство обаче не искам да споря за работи по който не съм компетентен.Гледай този клип за Дръзки и виж на какво е способен един кораб от този клас фрегати.Изгледай клипа до край.За пояснение ракетните и торпедната стрелба са от периода когато кораба е бил белгийски което не означава че сега не може да стреля ракети или торпеда.

DRAZKI

Редактирано от iani1981 (преглед на промените)

Това че договора за корветите е подписан не означава че утре или вдругиден ще имаме корвети.Първият от тези кораби няма да е готов поне до 2012 година .А плащанията по договора ще започнат дори по късно така че това че е подписан договора в деня когато гръмна склада в Челопечене няма никакво значение .Аз доколкото разбрах вчера от новините на всички са платени обезщетения.Слава богу че нямаше загинали.

Да точно така - "Слава Богу!" Радвам се, че го каза пръв. Наистина "Слава Богу", че съдбата или дядо Божи бяха милостиви тоя път и ни съхраниха от безотговорността на нашите военни. Дай Боже и за напред да ни съхранят и пазят от глупостта на българските политици и военни, защото явно най-големия враг и вредител на народа на България са собствените му управляващи.

Аз лично не приемам в държава с демократична избирателна система да се успокояваме и надяваме само на слачайността и на дядо Божи, смисъла на демокрацията е да се самоуправляваме по-ефективно. Защото е казано, че Господ дава, но в кошара не вкарва. А ние българите май искаме цялата работа да ни я свърши дядо Божи, а ние на края да кажем, че сме живели. Що за живот е извинявай това?! Все едно сме гъски за гушене. Публикувано изображение

Освен това не отговори на въпроса ми, за какъв чеп са ни корветите. Да видим дали имаш да ни кажеш нещо по-различно от българските министри. :baby: Направо тръпна в очакване да чуя великата конспирация която ще ни споделиш, дето да осребри прахосването на толкова пари, па макар и в перспектива.

Аз не съм писал никъде, че парите са вече платени, чети ме по-внимателно, преди да тълкуваш на криво!!

Ами по новините май казаха че са покрити от военното министерство обаче не искам да споря за работи по който не съм компетентен.Гледай този клип за Дръзки и виж на какво е способен един кораб от този клас фрегати.Изгледай клипа до край.За пояснение ракетните и торпедната стрелба са от периода когато кораба е бил белгийски което не означава че сега не може да стреля ракети или торпеда.

DRAZKI

Ами добре е да се подготвиш по-сериозно преди да ръсиш лъжи, а когато кажеш нещо неточно е добре да можеш да се коригираш, както демонстрирах аз по-горе!

1. Щетите основно ще се компенсират от общинските бюджети, а не от този на военното министерство.

2. Пет пари не давам, какво можел кораба "Дръзки", уверен съм, че може и още, а и съм уверен, можем да си купим и още по-можещи и готини корабчета, яхти и подводници, но за разлика от теб на мен не ми се надървя пишката като гледам "величествени" оръжия, а се страхувам за гладните и лишени от здравеопазване хора, които държавата лишава още и още, като прахосва парите ни за НЕНУЖНИ военни играчки.

Акцентирам върху думата НЕНУЖНИ и е добре да я забележиш, защото да всякакви "стелт" корвети, фрегати и прочие са ни крайно ненужни. Те са вандалско прахосване на пари от бюджета ни и няма никакво осребряване, нито днес, нито в перспектива.

Въоръжаването днес обрича на нищета българския народ.

За пояснение освен заплатите на военните моряци държавата трябва да се грижи и за здравеопазването и благоденствието на останалите си граждани, което задължение е вписано в конституцията и се нарушава поголовно, заради недалновидното и кривогледо военно стратегическо развитие на България.

Да точно така - "Слава Богу!" Радвам се, че го каза пръв. Наистина "Слава Богу", че съдбата или дядо Божи бяха милостиви тоя път и ни съхраниха от безотговорността на нашите военни. Дай Боже и за напред да ни съхранят и пазят от глупостта на българските политици и военни, защото явно най-големия враг и вредител на народа на България са собствените му управляващи.

Аз лично не приемам в държава с демократична избирателна система да се успокояваме и надяваме само на слачайността и на дядо Божи, смисъла на демокрацията е да се самоуправляваме по-ефективно. Защото е казано, че Господ дава, но в кошара не вкарва. А ние българите май искаме цялата работа да ни я свърши дядо Божи, а ние на края да кажем, че сме живели. Що за живот е извинявай това?! Все едно сме гъски за гушене. Публикувано изображение

Освен това не отговори на въпроса ми, за какъв чеп са ни корветите. Да видим дали имаш да ни кажеш нещо по-различно от българските министри. ;) Направо тръпна в очакване да чуя великата конспирация която ще ни споделиш, дето да осребри прахосването на толкова пари, па макар и в перспектива.

Аз не съм писал никъде, че парите са вече платени, чети ме по-внимателно, преди да тълкуваш на криво!!

Тези корвети който ще бъдат готови незнайно кога ще заменят много от корабите във флота който вече са с изтичащ ресурс ,а и най важното не са съвместими с корабите на НАТО , не са годни за далечни и продължителни плавания заради което не могат да допринесат с кой знае какво за колективната сигурност и за изпълнението на нашите задължения към нашите партньори от алианса.Ще ти кажа само че участието на ДРЪЗКИ в операцията на ООН в Ливан допринесе за влизането на България в Европейския Съюз по линия на Германия.

Уебсайт на ДРЪЗКИ

Тези корвети който ще бъдат готови незнайно кога ще заменят много от корабите във флота който вече са с изтичащ ресурс ,а и най важното не са съвместими с корабите на НАТО , не са годни за далечни и продължителни плавания заради което не могат да допринесат с кой знае какво за колективната сигурност и за изпълнението на нашите задължения към нашите партньори от алианса.Ще ти кажа само че участието на ДРЪЗКИ в операцията на ООН в Ливан допринесе за влизането на България в Европейския Съюз по линия на Германия.

Уебсайт на ДРЪЗКИ

Моряче мило, нека сега те светна и аз на някои неща, за които не си се замислял дори. Вярно е, че благодарение на прахосването на нашите средства за военни глупости и еничарство, некадърните български правителства успяха криво ляво да добутат с клизми държавата ни до ЕС. Това обаче все още нищо не променя в изказването ми и във факта, че военните играчки са ни ненужни и че ти си некомпетентен.

Обяснявам защо:

България като най-корумпирана страна, с най-слаба правораздавателна система е силно компрометирана в лицето на всички ЕС-държави. Безспорно при тази конюнктура, единственият шанс на некадърното ни правителство бе, чрез военни клизми да покажем, че с нещо и ние помагаме и допринасяме, та белким видят в НАТО и в ЕС полза от нас.

Има обаче една друга истина, която ти не си явно забелязал до днес.

Нито членството ни в НАТО, нито задграничните ни мисии, с които платихме и още плащаме влизането си в ЕС щяха да са така жизненоважни, ако нашите правителства през последните 20 години бяха направили от България по-ефективна икономика и днес спокойно и без да сме членка на НАТО, държавата ни да е част от ЕС. Не знам дали ти е известно, но никъде няма написано или дори неписано правило, че за да влезеш в ЕС, трябва неминуемо да си член на НАТО. За сметка на това за членство в ЕС е важно и нужно да имаш добре развита икономика и ефективно правосъдие.

Вината за това днес да ни е трудно по нормален начин да влезем в ЕС, а чрез жертви във война, а и вината за загиналите български войници в задгранични мисии я носят всички управлявали до сега правителства, които от некадърност не успяха да осигурят друг път за държавата ни. И преди нас други държави влязоха в ЕС и без да са членки на НАТО, като Австрия например, но силата на икономиката на Австрия няма дори нужда да сравняваме с тази на нашата държава.

Има един анекдот, че пътищата към успех в кариерата на една жена били 4 на брой, 1 чрез много работа и още 2 отпред и един отзад. Не че изповядвам тази "мъдрост", но тя пасва добре за милата ни родина. Уви нашите политици поради некадърността си, винаги ни обричат на другите три пътя.

Ето това е моята болка. Дано да съм успял да ти обясня този път по-ясно това.

Моряче мило, нека сега те светна и аз на някои неща, за които не си се замислял дори. Вярно е, че благодарение на прахосването на нашите средства за военни глупости и еничарство, некадърните български правителства успяха криво ляво да добутат с клизми държавата ни до ЕС. Това обаче все още нищо не променя в изказването ми и във факта, че военните играчки са ни ненужни и че ти си некомпетентен.

Обяснявам защо:

България като най-корумпирана страна, с най-слаба правораздавателна система е силно компрометирана в лицето на всички ЕС-държави. Безспорно при тази конюнктура, единственият шанс на некадърното ни правителство бе, чрез военни клизми да покажем, че с нещо и ние помагаме и допринасяме, та белким видят в НАТО и в ЕС полза от нас.

Има обаче една друга истина, която ти не си явно забелязал до днес.

Нито членството ни в НАТО, нито задграничните ни мисии, с които платихме и още плащаме влизането си в ЕС щяха да са така жизненоважни, ако нашите правителства през последните 20 години бяха направили от България по-ефективна икономика и днес спокойно и без да сме членка на НАТО, държавата ни да е част от ЕС. Не знам дали ти е известно, но никъде няма написано или дори неписано правило, че за да влезеш в ЕС, трябва неминуемо да си член на НАТО. За сметка на това за членство в ЕС е важно и нужно да имаш добре развита икономика и ефективно правосъдие.

Вината за това днес да ни е трудно по нормален начин да влезем в ЕС, а чрез жертви във война, а и вината за загиналите български войници в задгранични мисии я носят всички управлявали до сега правителства, които от некадърност не успяха да осигурят друг път за държавата ни. И преди нас други държави влязоха в ЕС и без да са членки на НАТО, като Австрия например, но силата на икономиката на Австрия няма дори нужда да сравняваме с тази на нашата държава.

Има един анекдот, че пътищата към успех в кариерата на една жена били 4 на брой, 1 чрез много работа и още 2 отпред и един отзад. Не че изповядвам тази "мъдрост", но тя пасва добре за милата ни родина. Уви нашите политици поради некадърността си, винаги ни обричат на другите три пътя.

Ето това е моята болка. Дано да съм успял да ти обясня този път по-ясно това.

Някъде от това което съм написал да си видял да съм казал че политиците ни са кадърни.Напротив точно обратното бих казал и аз .По тази точка съм напълно съгласен с теб .И по много други също .Когато замина на своето първо плаване екипажа на кораба даже не знаеше че ще ходи на мисия .Мисия за която не е подготвен.Научиха че остават още 2 месеца в Ливан 10 дена преди да се приберат в България. Не съм съгласен само че при положение че всички държави около нас се въоражават и превъоражават ние трябва да се разоръжим и да се надяваме ако стане нещо някой да ни пази.

Уебсайт на ДРЪЗКИ

Знам, че надали ще те успокои, но си пишеш с български офицер от запаса (ЗРК ми е специалността), който много добре знае, какво може не само "Дръзки", но и купища други български оръжия, така че няма нужда да ме просвещаваш. ;)

Някъде от това което съм написал да си видял да съм казал че политиците ни са кадърни.Напротив точно обратното бих казал и аз .По тази точка съм напълно съгласен с теб .И по много други също .Когато замина на своето първо плаване екипажа на кораба даже не знаеше че ще ходи на мисия .Мисия за която не е подготвен.Научиха че остават още 2 месеца в Ливан 10 дена преди да се приберат в България. Не съм съгласен само че при положение че всички държави около нас се въоражават и превъоражават ние трябва да се разоръжим и да се надяваме ако стане нещо някой да ни пази.

Ами ще ти се наложи да се съгласиш, защото никоя от държавите, които са около нас, няма намерение да ни напада нито днес, нито утре. Омръзна ми от параноици вече. Ако толкова мислиш за бъдещето на държавата и наистина се притесняваш от военни нападения, трябва да си наясно и със стратегическото планиране както на едно нападение, така и на отбрана. На първо място оръжия се поръчват и купуват, когато са нужни. Така пестиш пари. Ако купиш пушкалата прекалено рано, прахосваш тонове средства години наред за ненужно въоръжаване. Аз мога да ти гарантирам, ченито Турция, нито Гърция, нито която и да е друга наша съседка няма планове да ни напада и превзема в обозримо бъдеще.

Превземането на една държава е сложно нещо, а и като превземеш работата ти всъщност тепърва започва. Ама в главите на военните задачата се изчерпва и те не се замислят, какво идва след това.

Никоя държава от съседите ни няма нито дори да ни нанася някакви превантивни удари. Така че като цяло в момента държавата ни трябва да се фокусира върху икономическото си израстване, защото само който има добра икономика може един ден да разчита, че ще има и адекватна военна защита.

Знам че сигурно ще те шокирам тотално, но ако аз управлявам една армия бих предпочел 1000 селскостопански самолета да купя, пред 2-3 супермодерни изтребители и повярвай ми, ще те направя смешен с твоите супер модерни една шепа изтребители, а ето че сега леко по леко ни подготвят за следващата глупост по закупуването на американски изтребители. Нито "стелт" корвети, нито супер модерни изтребители са оправдани за нас. За да имаш стелт кораби и за да ги използваш трябва първо да имаш къде да ги скриеш. Чисто тактически погледнато България наистина няма, как да реализира "невидимостта" на тези кораби, защото те може да са в някаква степен "невидими" за радари, но все пак си остават доста видими, че дори и ще бъдат непрекъснато контролирани от нашите "врагове". Пълна глупост и ненужна играчка са. Жалко по поредните потурчени пари. Публикувано изображение

Ще добавя и факта, че липсата на противопожарна техника в лицето на слециални самолети ни нанася много по-големи щети, от колкото несъществуващи войни. Ежегодно търпим стотици милиони левове загуби и се налага всеки път да молим за помощ гърци, украинци и руснаци да ни гасят пожарите.

Няма и нито една болница в България с медицински хеликоптер. Не ми се мисли, колко човешки живота са погубени и заради това.

Ето там трябва да инвестираме, ако изобщо ще купуваме някакви самолети и хеликоптери.

Редактирано от weselqk (преглед на промените)

Знам, че надали ще те успокои, но си пишеш с български офицер от запаса (ЗРК ми е специалността), който много добре знае, какво може не само "Дръзки", но и купища други български оръжия, така че няма нужда да ме просвещаваш. ;)

Ами ще ти се наложи да се съгласиш, защото никоя от държавите, които са около нас, няма намерение да ни напада нито днес, нито утре. Омръзна ми от параноици вече. Ако толкова мислиш за бъдещето на държавата и наистина се притесняваш от военни нападения, трябва да си наясно и със стратегическото планиране както на едно нападение, така и на отбрана. На първо място оръжия се поръчват и купуват, когато са нужни. Така пестиш пари. Ако купиш пушкалата прекалено рано, прахосваш тонове средства години наред за ненужно въоръжаване. Аз мога да ти гарантирам, ченито Турция, нито Гърция, нито която и да е друга наша съседка няма планове да ни напада и превзема в обозримо бъдеще.

Превземането на една държава е сложно нещо, а и като превземеш работата ти всъщност тепърва започва. Ама в главите на военните задачата се изчерпва и те не се замислят, какво идва след това.

Никоя държава от съседите ни няма нито дори да ни нанася някакви превантивни удари. Така че като цяло в момента държавата ни трябва да се фокусира върху икономическото си израстване, защото само който има добра икономика може един ден да разчита, че ще има и адекватна военна защита.

Не съм параноик , и знам че никой няма да ни нападне ,особено Турция или Гърция , но все пак една държава като нашата ,която няма много възможности трябва поне донякъде да е готова.Предполагам знаеш че повечето оръжия които се купуват са втора ръка и взети на някакви политически цени.Ами да се надяваме че докато онези корвети станат готови България вече ще има по силна икономика за да не са неоправдани тези средства които ще отидат за тях.Защото ако една фрегата втора ръка от Белгия струва 25 мил. то една такава корвета струва 250млн , и за да се поддържа както трябва ще заминават още много пари.Защо армията да няма по модерно въоражение .Само заради армията ли няма пари за здравеопазване .75 млн за четири кораба изчерпаха ресурса на държавата ли .А къде са останалите милиарди .Както ти каза политиците ни са некадърни.И от там идват всичките проблеми на държавата ни.

p.s. Повечето от нещата които казваш наистина са верни но нямаше ли досега да имаме всичко това ако България не беше огрбвана с години от политиците ни?

Редактирано от iani1981 (преглед на промените)

Някъде от това което съм написал да си видял да съм казал че политиците ни са кадърни.Напротив точно обратното бих казал и аз .По тази точка съм напълно съгласен с теб .

Не си го казал, но от изказванията ти следва за съжаление без да го усетиш, че техните действия са били правилни. Което не е вярно. Замисляй се винаги, какви са всички изводи от думите ти. Така няма да влизаш в ненужна конфронтация с човек, с който може би дори имате сходни мнения и цели.

Не съм параноик , и знам че никой няма да ни нападне ,особено Турция или Гърция , но все пак една държава като нашата ,която няма много възможности трябва поне донякъде да е готова.Предполагам знаеш че повечето оръжия които се купуват са втора ръка и взети на някакви политически цени.Ами да се надяваме че докато онези корвети станат готови България вече ще има по силна икономика за да не са неоправдани тези средства които ще отидат за тях.Защото ако една фрегата втора ръка от Белгия струва 25 мил. то една такава корвета струва 250млн , и за да се поддържа както трябва ще заминават още много пари.Защо армията да няма по модерно въоражение .Само заради армията ли няма пари за здравеопазване .75 млн за четири кораба изчерпаха ресурса на държавата ли .А къде са останалите милиарди .Както ти каза политиците ни са некадърни.И от там идват всичките проблеми на държавата ни.

То не е само да купиш един кораб или самолет. Подръжката на едно модерно оръжие струва ужасно много пари и колкото е по-модерно като правило, толкова е по-скъпа и подръжката.

Защо да нямаме тези играчки ли? Ами на първо място защото наистина са ни прекалено скъпи.

Защото едно от изискванията на ЕС е например поне 3% от БВП на една страна да отива за субсидии в науката. А ние близо 3% от БВП отделяме за военни разходи. Разходи, които са крайно ненужни днес. А науката е нужна и много по-полезна от купуването на чужди оръжия, най-малкото един ден с научни наши разработки можем да имаме наши собствени оръжия на ниво. За това замислял ли си се?

Имаме се за големи техничари, но една Чехия за разлика от нас сама си прави дори ядрени реактори, а ние само купуваме ли купуваме. Закупуването на чужди стоки изчерпва финансите, това са инвестиции в чужди икономики, независимо дали говорим за обувки или за подводници. Само който има добра икономика днес, може някой ден да се надява на надеждна военна защита. Ако изобщо му се наложи. Публикувано изображение

Не си го казал, но от изказванията ти следва за съжаление без да го усетиш, че техните действия са били правилни. Което не е вярно. Замисляй се винаги, какви са всички изводи от думите ти. Така няма да влизаш в ненужна конфронтация с човек, с който може би дори имате сходни мнения и цели.

То не е само да купиш един кораб или самолет. Подръжката на едно модерно оръжие струва ужасно много пари и колкото е по-модерно като правило, толкова е по-скъпа и подръжката.

Защо да нямаме тези играчки ли? Ами на първо място защото наистина са ни прекалено скъпи.

Защото едно от изискванията на ЕС е например поне 3% от БВП на една страна да отива за субсидии в науката. А ние близо 3% от БВП отделяме за военни разходи. Разходи, които са крайно ненужни днес. А науката е нужна и много по-полезна от купуването на чужди оръжия, най-малкото един ден с научни наши разработки можем да имаме наши собствени оръжия на ниво. За това замислял ли си се?

Имаме се за големи техничари, но една Чехия за разлика от нас сама си прави дори ядрени реактори, а ние само купуваме ли купуваме. Закупуването на чужди стоки изчерпва финансите, това са инвестиции в чужди икономики, независимо дали говорим за обувки или за подводници. Само който има добра икономика днес, може някой ден да се надява на надеждна военна защита. Ако изобщо му се наложи. Публикувано изображение

Сигурно знаеш че много голяма част от тези пари отиват за заплати и разходи свързани с личния състав , а заплатите даже не могат да се нарекат средни за страната.

Сигурно знаеш че много голяма част от тези пари отиват за заплати и разходи свързани с личния състав , а заплатите даже не могат да се нарекат средни за страната.

Това със заплатите някакъв аргумент ли е, който трябва да ми каже нещо?

С какво се променя факта, че трябва да си съкратим войската и да не купуваме повече излишни военни играчки? Концентрирай се моля те малко повече! :)

Вдигнаха заплатите в армията 21 август 2008 / News.dir.bg До 33% скачат заплатите в Българската армия от 1 юли, съобщиха от военното министерство. Министърът на отбраната Николай Цонев разпореди да бъдат допълнително увеличени заплатите на кадровите военнослужещи, освен одобреното от правителството увеличение от 1 юли т.г., предаде Министерството на отбраната. Най-висок процент увеличение ще получат войниците, като основната им месечна начална заплата става 520 лв., което е с 33% повече от досега действащото щатно разписание. Ефрейторите ще вземат с 31,5% повече. В зависимост от съответното звание и степен сержантите получават увеличение от 13,26% до 22,36%, а офицерите от 10,05% до 15,44%. Това е най-голямото процентно повишение на заплати на българските военнослужещи за последните години. То цели да се осигури заплащане, адекватно на отговорностите и създаване на условие за мотивация за постъпване и задържане на кадрова военна служба, казаха от МО. Приетото увеличение е в съответствие с Плана за организационно изграждане и модернизация на въоръжените сили до 2015г. и е насочено към привличане на млади хора на кадрова военна служба. Увеличението е в резултат и на намаляване на числеността на кадровите военнослужещи.

На мнение съм,че заслужават даже и по-големи заплати ! Задължително обаче състава ще трябва да се редуцира.

Доста презастарели полковници само разнасят фуражката. Там е в сила- "Много вожд,малко индианец"

Не по различно е и в МВР,където цари пълен хаос и смут,след издънките на предишното ръководство,и потайното ново такова !

Честито на печелившите!

weselqk,ти си изпаднал в заблуждение!

...и ние де факто не ги държахме в бойно дежурство в името на приятелските ни отношения с Гърция, която се притесняваше, че някаква грешка при ползването им може да причини сваляне на гръцки самолет дълбого в територията на Гърция, ("КРУГ" имаха обсег от близо 300км)
- счита се за предтеча на с-300 и има обсег 50км (С-300 също не стреля на 300км).

Имам приятели служили в същото поделение, и са ми разказвали за съседните поделения, за дискотеките в този квартал на Ст Загора, за дежурствата, за гърча и т.н. Навремето сме имали силна армия , сега имаме силна полиция.

[около София се взривиха близо 1,5 Мегатона бойни взривни вещества] - обичаш да преувеличаваш....самосезирай се XD

Редактирано от nikolaijelev (преглед на промените)

Честито на печелившите!

weselqk,ти си изпаднал в заблуждение!

...и ние де факто не ги държахме в бойно дежурство в името на приятелските ни отношения с Гърция, която се притесняваше, че някаква грешка при ползването им може да причини сваляне на гръцки самолет дълбого в територията на Гърция, ("КРУГ" имаха обсег от близо 300км)
- счита се за предтеча на с-300 и има обсег 50км (С-300 също не стреля на 300км).

Имам приятели служили в същото поделение, и са ми разказвали за съседните поделения, за дискотеките в този квартал на Ст Загора, за дежурствата, за гърча и т.н. Навремето сме имали силна армия , сега имаме силна полиция.

[около София се взривиха близо 1,5 Мегатона бойни взривни вещества] - обичаш да преувеличаваш....самосезирай се XD

Колко и какъв точно е характера на обсега на един зенитно-ракетен комплекс зависи както от качеството на радарната станция, която управлява ракетите, така и от качеството на ракетите. Има ракети които могат да поражават на 10-20км само, а има и такива, които поражават цели на 100-200км, а има такива които поразяват и на 400км. Какви точно са били нашите ракети не знам, а и да знаех, нямаше да имам право да ти кажа, защото би било държавна тайна. Все пак те са свалени от въоръжение вече и са само минало. Но да спорим, кой бил прав е смешно. Това че "КРУГ" никога не са носили бойно дежурство за разлика от други наши ракетни установки е факт и няма защо да ми разправяш за дискотеките в Ст. Загора за да се аргументираш с нещо неясно.

Това с мега и кило тоновете си признах, че съм объркал, да беше прочел и следващия ми постинг щеше да видиш, че за разлика от някои хора, аз мога да си признавам грешките и да се коригирам. Оставих нарочно непоправен поста си, за да се вижда, че съм човек, който макар и грешен понякога си признава грешките. В бързината не съм догледал, извинявам се за което, но в крайна сметка това е само форум в свободното време. :)

Хубаво е и ти да си изясниш някои понятия, има определено разлика между това да подържаш някаква установка в бойна готовност и да носи бойно дежурство. Ама само от приказки с приятели по дискотеките тая разлика не става ясна. ;)

На мнение съм,че заслужават даже и по-големи заплати ! Задължително обаче състава ще трябва да се редуцира.

Доста презастарели полковници само разнасят фуражката. Там е в сила- "Много вожд,малко индианец"

Не по различно е и в МВР,където цари пълен хаос и смут,след издънките на предишното ръководство,и потайното ново такова !

Макар да имаме и по-старички полковници и генерали сред тях има много доблестни мъже, които могат само да те изумят с преданността и професионализма си. Така че аз не бих се изказвал с такова пренебрежение към по-старите висши офицери. Но войската ни наистина трябва да се редуцира силно, защото тя е ненужна дори в тази си численост.

Още повече, че по задължение към НАТО ние трябва да пращаме непрекъснато поне 8% от войските си в задгранични мисии, което дори сега не спазваме и на половина. Така че едно редуциране на войските ни на половина ще ни позволи най-сетне да не се срамуваме пред партньорите ни от НАТО, че се спотайваме. Трябва да приведем числеността на армията си в адекватна за икономическата способност на държавта ни.

Полицията е нещо друго, там е нормално и дори задължително да имаме по-голяма полиция от колкото армия и не виждам нищо смешно в това. Ето защо е и много важно в полицията да има строг контрол и да се изкоренява корупцията. Хаос за съжаление си прав, че цари на всякъде в държавата ни бих добавил. А промяната на хаоса, започва с политическа отговорност и планиране на ясна визия за целите и начините пред съответните български институции.

weselqk казвам "доста позастаряли" и в никакъв случай не мисля за всички. Естествено,че трябва да предадат своят опит на младите,а изобщо няма спор,че сред тях има кадърни и доблестни хора,като самият факт,че служат на Родината със цялата си всеотдайност,за смешни месечни заплати,е повече от показателен !

weselqk казвам "доста позастаряли" и в никакъв случай не мисля за всички. Естествено,че трябва да предадат своят опит на младите,а изобщо няма спор,че сред тях има кадърни и доблестни хора,като самият факт,че служат на Родината със цялата си всеотдайност,за смешни месечни заплати,е повече от показателен !

Така си е, а имаше такива дето поради бойни дежурства и учения в чужбина така и не станаха полковници дори, но дори като подполковници бяха страхотни хора, които за съжаление реформата в армията около 2000г изхвърли. Много жалко ми беше, че нещата не се контролираха и направляваха разумно от политиците ни.

Уви и преди и сега имаме некадърни правителства, погледниги и сегашните мръсници, половината от младите ни политически звезди са избягали от военна служба. Аз пък навремето доброволно си напуснах готината работа в чужбина, за да се върна в България и да си изкарам по закон службата.

Но къде ти такива хора в България днес. Публикувано изображение

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.