Премини към съдържанието
 • Добре дошли!

  Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

  Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

   

Дефрагментиране на хард диска - въпроси и проблеми


Препоръчан отговор


Някой може ли да ми обясни какво точно означава дефрагментация на харда?

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • Отговори 63
 • Създадено
 • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Потребители с най-много отговори

Популярни публикации

Това е обратното действие на фрагментацията. Какво е фрагментация? Тя се наблюдава обикновено при дискове с малко празно място. Нещата, които виждаме като папки и файлове на дисковете устройства не с

За да си представиш, как така файловете стават на фрагменти - погледни графиката, която показва вградения в уин дефрагментатор. Белият цвят е празното място. Но той не е една бяла лента в края на ди

Мое лично мнение че това с дефрагментацията на диска са си прищевки и няма кои знае каква разлика. Аз лично никога не се занимавам с това. Чувал съм че NTFS работи почти без разлика и не му трябва деф

Публикувани изображения

Някой може ли да ми обясни какво точно означава дефрагментация на харда?

<{POST_SNAPBACK}>

Това е обратното действие на фрагментацията. Какво е фрагментация?

Тя се наблюдава обикновено при дискове с малко празно място. Нещата, които виждаме като папки и файлове на дисковете устройства не са точно такива, каквито изглеждат.

Ако имаме свободни 10 гигабайта, те няма да са едно слято "парче" от харда, а ще са тук 1 гигабайт, там 2, на друго място половин. И когато записваш голям файл, който примерно е 5 гигабайта, той не може да се побере на една поредица от сектори, а ще трябва да се раздели на фрагменти - един фрагмент в 2 - та гигабайта, друг фрагмент в 1-ния гигабай и т.н.

Случва се някои големи файлове да са разделени на десетки хиляди фрагменти, при положение, че 1 фрагмент е нормалното положение. Това води до забавяне на ОС-а.

Дефрагментацията оправя това и прави файловете по възможност както трябва - с по 1 фрагмент.

Нядавам се да си разбрал? :nono:

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

За да си представиш, как така файловете стават на фрагменти - погледни графиката, която показва вградения в уин дефрагментатор. Белият цвят е празното място. Но той не е една бяла лента в края на диска, а много много бели чертички по целия хард. Синьото е заетото, а червеното - пак заето, но на фрагменти - демек проблемното. Пропуснах също да кажа, че може в даден момент да имаш много малко място на диска и даден файл да няма начин да не е на фрагменти, но като освободиш място(изтриеш нещо), и 60 гигабайта да е, то фрагментчетата ще си останат непобутнати.


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 4 месеца по-късно...

аз използвам о&о дефраг и съм доволен добра е

Подкрепям напълно

О&О Defrag V8 Proffesional Edition е нещо страхотно!

Първоначално една Complete/Access, а след това само рутинна Space или Stealth и дава между 10 и 15 процента ускорение на системата. Това е най-добрата оптимизация! :)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 1 година по-късно...

Първо се извинявам,че се включвам в тема в която не е писано от 2г. ;) и,че ще задам няколко въпроса на ниво лаик с компютрите,но поне малко свахщам от тях.Също,че ще насоча темата леко в друга посока.Моля за прошка! Та да почвам по ред на номерата. Аз също ползвам О&О Defrag V8 Proffesional Edition препоръчан ми от приятел(разбиращ повече от мен) и я ползвам поне от 2г. без да задавам много въпроси.Винаги дефрагментирам на Complete/Access и понеже прочетох по-горният пост,да попитам дали е по-добре да разнообразя както пише там или не пречи да си карам така?Как е най-оптимално? Горе-долу знам какво е дефрагментация и защо е добре от време на време да се прави.Аз си обяснявам процеса простичко като един вид "пренареждане"на файловете за по-лесно четене на информацията и от там по-бърза работа.Поправете ме ако не се изразявам точно. При една от първите ми дефрагментации(които тогава правех с инструментите на Уиндос-а) ми изписа,че не може да извърши операцията понеже няма необходимите 15%свободно пространство на дяла.Тогава попитах какво да правя моя приятел и той ми даде О&О Defrag и дефрагментирах без проблеми.Бях ги забравил тези неща и наскоро се подсетих за това(след като прочтох темата за NTFS vs.FAT32) и реших да ви попитам : Защо е нужно на Уиндоуския инструмент free space(според мен логиката наистина изисква да има),а на О&О Defrag не е нужно.Има ли разлика в начина по който го правят или има друго обяснение. Понеже искам да се пообразовам малко,а няма тема разкриваща точно самият процес, за това отклонявам малко посоката на темата.Да се обясни по-добре самият процес и от там вече всеки лесно ще разбере нуждата от него.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ако съм разбрал се интересуваш какво е всъщност процеса дефрагментация.Ами обратното на фрагментация:help:)) Идва от фрагментиране (разделяне на няколко или много части на даден файл).Получава се често на дялове на които често се инсталират и деинсталират програми или се трият големи по обем файлове.Когато Уиндоус иска да запише някои файл на диска той се стреми да запълва свободното място по номер на сектора,но често на един сектор може да има повече от един файл а някои от файловете в последствие да бъде изтрит.Появилото се място може да бъде запълнено от друг файл или част от него като остатъка на файла се прехвърля на следващия свободен сектор (не е задължително да е следващия по номер).Така се получава разцепване на файла,като един файл може да бъде записан на повече от един сектор ако е твърде голям. Все едно в книга думата Дефрагментиране да е разположена на три произволни по място страници.Трудно ще ни бъде четенето така.Дефрагментацията има за цел да сглоби фрагментите на дадения файл и да го запише на един или повече последователни сектора.Много добра дефрагментация на диска става когато това се прави с отделни папки или файлове,примерно даден игра или програма да се презапише на по-бързите сектори от диска.WinContig 0.75 е безплатна и прави това много добре. И не забравяй че за пълна дефрагментация ти трябва поне 20% свободно място на диска.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Мерси за включването,но както казах въпреки,че не съм много добре с компютрите все пак разбирам "малко" от тях.

Това което каза го знам,а и беше казано от други преди това.Искам по-подробно изясняване,защото това е много общо казано и просто обяснение.Интересува ме в по-задълбочен план.Относно клъстърите и има ли пренареждане при тях i ако има как става това.Друго например ,какво се има в предвид при дефрагментиране-Clusters per block и т.н.

Ако може по в задълбочен план.

И не забравяй че за пълна дефрагментация ти трябва поне 20% свободно място на диска.

Това също ми беше един от въпросите.След като Уиндоус-а не искаше да дефрагментира понеже нямаше 15%free space,а О&О Defrag го направи това значи ли ,че не е дефрагментирано добре?До колкото си спомням случая след дефрагментирането пуснах пак анализ на партишъна и не ми показваше да има фрагментирани файлове.Ако съм запазил репортите ще погледна пак за да не би да бъркам.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Можеш да видиш и тази тема, както и линковете към различните полезни материали в тази насока...

http://www.kaldata.com/forums/index.php?s=...st&p=719573

Ако си добре с английския:

Публикувано изображение

http://en.wikipedia.org/wiki/Defragmentation

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Мое лично мнение че това с дефрагментацията на диска са си прищевки и няма кои знае каква разлика. Аз лично никога не се занимавам с това. Чувал съм че NTFS работи почти без разлика и не му трябва дефрагментация.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Мое лично мнение че това с дефрагментацията на диска са си прищевки и няма кои знае каква разлика. Аз лично никога не се занимавам с това.

Чувал съм че NTFS работи почти без разлика и не му трябва дефрагментация.

Оп, голяма грешка. Ако ползвате диск, форматиран с FAT файлова система(аз ползвам такава за съхранение на данни като филми и музика) то дефрагментацията е много важен процес - защото както е написано по-горе достъпът до файл, разположен на едно място на диска, заема по-малко време, ако файлът е разпилян из целия диск. И колкото повече са фрагментите, толкова по бавен е достъпът до тях. Лично аз дефрагментирам поне веднъж в седмицата. Особено важно е дефрагментацията след преинсталиране на Windows и наслагването на много програми в кратък период от време.

За дефрагментиране на NTFS файлова система съм съгласен донякъде. Все пак NTFS има по-голяма таблица (то всъщност май не е по-голяма, ами си прави копие на главната таблица, не съм запознат)

Преди се появявиха някакви коментари от рода на разделянето на HDD на дялове е голяма глупост, ползвайте само една файлова система.

За мен идеалния вариант е C:\ - NTFS Windows, D:\ FAT 32 Data.

Сега ще кажете ти тоя компютър само за дефрагментация и преинсталация ли го ползваш - ами стремя се да съм подготвен за всеки лош вариант :rolleyes:

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И понеже вече е изчерпана темата за това колко често да се прави подобна оптимизация оставете това в ръцета на TuneUp 1-Click maintenance (за хора които не са инсталирали допълнителна програма за дефраг е идеално...не че в новите версии на PerfectDisk и другите "титани" в бранша не препоръчват в кой момент е нужно да се извърши процедурата по подреждане на данните")

Публикувано изображение

И ще се самоцитирам:

Като цяло NTFS има едни куп предимства пред FAT32 които са дъвкани достатъчно и няма да се спирам пак на тях...FAT32 се препоръчва само ако ще ползваш по-стар Windows като 98 SE и ти трябва съвместивмост...а ако си с XP се препоръчва всички дялове да са на NTFS а дяла на който си качил игрите да се остави на FAT32 - така игрите ще са малко по-производителни...Иначе хабенето на място при управлението на дисково пространство от 32 KB на клъстер при FAT32 и 4 KB при NTFS са осезаеми особено за по-големи твърди дискове...

Само LINUX може да се похвали с файлова система, която НЕ се фрагментира...Не е нужно да се дефрагментира харда при ext3, reiserfs, hfs, jfs etc.За NTFS за да се достигне оптималния ефект от дефрагментацията е нужно да се пусне няколко последователни пъти (поне в вградения в Windows-инструмент)...тествано!Иначе форматирането на дисковите дялове под NTFS компенсира негативите вследствие на високата фрагментация на данните само донякъде. :rolleyes:

Редактирано от B-boy[StyLe] (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Можеш да видиш и тази тема, както и линковете към различните полезни материали в тази насока...

http://www.kaldata.com/forums/index.php?s=...st&p=719573

Ако си добре с английския:

http://en.wikipedia.org/wiki/Defragmentation

Погледнах тази тема и я прочетох,както и линковете които ти си предложил там, и имаше какво полезно да се научи.Мерси за което!

С английският горе-долу съм добре успях да си го преведа в 90% така,че схванах смисъла.

Колкото до Tune Up,моят е нагласен да прави проверки всеки петък от 17.13ч. ,но без task:Optimize hard disk perfomance

просто защото ползвам стара версия на Tune Up въпреки,че имам и новите ;) (както ми казва един прятел-съм се занимарил ;) ) Но прочетох в някои коментари(не се сещам в коя тема) дефрагментирането с Tune Up не е добро.

Лично аз го ползвам за да ми чисти регистрите.

П.П. Започва да става интересно.В спорът се ражда истината,особено когато спорят интелегентни хора.Удоволствие е да наблюдавам такова нещо - научавам много.Мерси!

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Колкото до Tune Up,моят е нагласен да прави проверки всеки петък от 17.13ч. ,но без task:Optimize hard disk perfomance

просто защото ползвам стара версия на Tune Up въпреки,че имам и новите :) (както ми казва един прятел-съм се занимарил :) ) Но прочетох в някои коментари(не се сещам в коя тема) дефрагментирането с Tune Up не е добро.

Лично аз го ползвам за да ми чисти регистрите.

TuneUp е една задължителна програма за всяка система, но за дефрагментиране на твърдият диск, можеш да използваш програмата JkDefrag .

http://www.kaldata.com/comments.php?id=293...hlight=JkDefrag

JkDefrag няма нужда от инсталация и има една прекрасна опция , това да дефрагментира хард диска докато е активен screensaver-а.

А това как се справя програмата, можеш да разбереш след като я изпробваш. Публикувано изображение

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Казвал съм го и преди defragment инструмента в TuneUp Utilities 2008 е само за хора които не са инсталирали друга програма със същото предназначение и не колебаят колко често да извършват тази операция (защото се води спор че прекалено честото оптимизиране на хардиска също не е много полезно)...

Аз използвам следния похват:

Първо качвам Diskeeper (по-стара версия че в новата това меню е сменено)

1. Отвори Diskeeper Configuration Properties.

2. Отиди на Frag Shield => Edit.

3. Отиди на областа, която съдържа настройките за дял C: и избери Configure the MFT on this volume to the recommended size.

4. Kликни на бутона Submit най-долу.

5. Рестартирай компютъра си...

След това го деинсталирам и качвам програмата PerfectDisk като от време на време пускам оипциите от менюто "offline defrag"

Публикувано изображение

Статии:

PerfectDisk 8 Pro - Дефрагментиране и оптимизиране

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=58568

При грешка от рода на DefragFS failed to start

Изтеглете и стартирайте тази поправка:

http://ftp.raxco.com/pub/download/pd80/tools/pdbootfix.exe

O&O Defrag 10 Professional Edition - ръководство

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=58130

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 4 месеца по-късно...

Оф, добре, съжалявам много, че се намесвам, обаче имам въпрос и не искам да правя отделна тема. значи от както съм взела компа, което си беше преди 3-4 години вече, че може и повече, си дефрагментирам с тая чудесия дето си идва с уиндоуса директно, най-малкото защото си нямах и представа, че има алтернативен вариант, въпреки че за мен общо взето няма разлика тъй като не схващам мн мн от тея неща. Каакто и да е, въпросът е там, че от седмица, може би две се опитвам да дефрагментирам, обаче нещо не ще да става. Все само опремества файловете, обаче на картинката червеното си седи \като това описание трябва да ви говори колко съм зле\. Накрая ми изписва, че някои файлове не са могли да бъдат дефрагментирани. Записала съм си отчета, ама какво да му гледам като за мене нищо не значи. Как да го оправя това нещо, нова програма ли трябва да тегля или другаде е проблема...?

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

... или другаде е проблема...?

Рано или късно идва тоя момент. Направи пълно почистване на дисковете, спри рестор, индексиране, стари компресирани файлове. Спираш ги всичките, търкаш с хпменаджера и на ръка останалите мършички по дисковете и рестартираш. Ако и сега след няколко дефрага с дисккийпър не се получи има два варианта - оставяш го така или - формат и нова инсталация :)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Рано или късно идва тоя момент. Направи пълно почистване на дисковете, спри рестор, индексиране, стари компресирани файлове. Спираш ги всичките, търкаш с хпменаджера и на ръка останалите мършички по дисковете и рестартираш. Ако и сега след няколко дефрага с дисккийпър не се получи има два варианта - оставяш го така или - формат и нова инсталация :)

Да ти кажа се едно ми говориш на патагонски...първо, това чудо:

Направи пълно почистване на дисковете, спри рестор, индексиране, стари компресирани файлове.

как става

хпменаджера и следващите простотии

?

Обяснявай кат за блонди

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Обяснявай кат за блонди

Ако си натурално блонди не би трябвало да имаш затруднения :)

Прочети тук и тук. Направи си архив на важните неща при сериозни експерименти и... успех :blink:

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Оф, добре, съжалявам много, че се намесвам, обаче имам въпрос и не искам да правя отделна тема. значи от както съм взела компа, което си беше преди 3-4 години вече, че може и повече, си дефрагментирам с тая чудесия дето си идва с уиндоуса директно, най-малкото защото си нямах и представа, че има алтернативен вариант, въпреки че за мен общо взето няма разлика тъй като не схващам мн мн от тея неща. Каакто и да е, въпросът е там, че от седмица, може би две се опитвам да дефрагментирам, обаче нещо не ще да става. Все само опремества файловете, обаче на картинката червеното си седи \като това описание трябва да ви говори колко съм зле\. Накрая ми изписва, че някои файлове не са могли да бъдат дефрагментирани. Записала съм си отчета, ама какво да му гледам като за мене нищо не значи. Как да го оправя това нещо, нова програма ли трябва да тегля или другаде е проблема...?

Слагай си O&O Defrag

Тоя на Уиндоса не става за нищо-не се мъчи изобщо

Аз го чаках цели 6 часа да зацепи-искаше ми рестарт на процеса през 2-3 минути

Та от тук разбрах за O&O Defrag-инсталирах си я и компчето полетя

:)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А кога е по-добре да се даде Defrag - преди или след прейнсталиране на Уиндоус ?

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

След преинсталиране, защото иначе пак ще трябва да го дефрагментираш. Файловата система така е направена, че винаги да бъде фрагментирана.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 5 седмици по-късно...

Не, това не е нужно.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване