Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Най - хубавата българска дума

Featured Replies

• Автор
В този ред на мисли имам предложение за дума запазила силата си.Определено изброените горе не носят силата която би трябвало.Дали това е съдбата на всички хубави думи?Всички негативни си запазват силата - всички обиди + "уволнен си" например ohmy.gif

Иначе положителна дума която определено си тежи на мястото е "прощавам ти"

Подкрепям напълно това мнение. Истина е,че важните думи губят значението си. Дали защото се употребяват често и без да се влага или разбира дълбокия смисъл, който носят - дали заради това,че радко се ползват, не знам. Когато се замисля за най - хубавата българска дума в ума ми се прехвърлят различни асоциации и не толкова думата като дума има значение за мен, а това което влагаме в нея, когато я изговаряме. Прочетох оставените мнения и точно това ми направи впечатление - всеки избира различна дума, в зависимост от нещата, които оценява най - високо и по достойнство. "мама", "родина" ,"България","дом" и всички останали - красиви са, защото самите те показват една топла палитра от чувства, която докосва всички, които могат да осмислят значението на думата. Езикът е начин да изразиш себе си, мислите, чувствата си - прекрасно е, когато споделяш доброто и красотата с другите, посредством родната си реч.

• Отговори 78
  • Прегледи 28,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Eх, а на мене ми харесват думите "хубава" (толкова мило звучи), "природа" (като си представя една поляна с цветенца и птички, както на някои места в България, ми се пълни душичката :angry: ) и също "България" (та това е най-красивата, най-величествената, най-силната дума) .. та може би това са .. почти всички думи в българския език ми харесват, но едва малка част от тях се използват в истинското им значение (а понякога дори се заменят от чужди) sad.gif

Коя, според вас, е най - хубавата българска дума? Защо?

Не мога да кажа коя е най-хубавата, обаче съм сигурен коя е най-известната и тя не е хубава (трибуквена е).

виделина

зорница

деница

звезда

лазур

шепот

роза

целувка

искра

плам

конеж

на първо четене - и въобще не се замислям за произхода

• 2 седмици по-късно...

За мен пък най-хубавата българска дума е "подарък" или "дар".

Абе да ми дават нещо biggrin.gif

• Автор
виделина

зорница

деница

звезда

лазур

шепот

роза

целувка

искра

плам

конеж

Междудругото аз се казвам Деница :):):yanim: Радвам се,че си включил името ми като една от най-хубавите български думи. А ти как се казваш?

Най-хубавата българска дума е хубав biggrin.gif Най-малкото, наистина е Българска, а не славянска, латинска, гръцка, турска, английска...

На мене ми харесва думата батко...една от малкото останали от прабългарите и която се ползва до ден днешен.. cool.gif

Междудругото аз се казвам Деница :doh:;):) Радвам се,че си включил името ми като една от най-хубавите български думи. А ти как се казваш?

Деница не е ли дяволът в Библията?

На мен като че ли най-много ми харесва море :)

мама

И аз мисля така laugh.gif

• 2 седмици по-късно...

Вяра , Надежда и Любов са мен за най- хубавите думи .. а и много от тези които сте споменали .. то всъщност няма как да се избере една или две .. целият ни език е хубав и звучен ;)

Редактирано от jeiny (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

хехех това последното го приемам като комплимент, защото се казвам Надежда biggrin.gif

На мен благозвучно ми изглежда клошар

Аз вече се изказах, и пак ще потвърдя мнението си за БЛАГОДАРЯ, но да вкарам и малко обем в темата ще кажа още няколко думички които ме изпълват със задоволство, без да претендирам че са най-хубавите.

МУШМОРОК, ГЙОСТЕРИЦА, ПЕРУСТИЯ, ШАФРАНТИЯ, ГЮВЕЧ, ГОЗБА.

Първите 2 имат невероятно комичен ореол, според мен. Третата е предмет от бита, като разбрах значението и на скоро и ми звучи смешно. Следващата идва от имато на един унгарец, докарал леки жени да обслужват работещите по строежа на първата жп линия в България. Предпочитам да я използвам защото звучи смешно и не много грубо - тоест хубава българска обида, нямаща силата да превърне обиждащият в циник.

За ГЮВЕЧ и ГОЗБА няма какво да говорим - олицетворяват едновременно традиция, дом, топлина, мама(респективно баба), семейство и други все много хубави български думи(поне за мен).

Наистина трябва по-внимателно да подхождаме към езика си, и да мислим и чустваме това което казваме. Винаги!

П.С. Сега се замислям колко чуство вложи съквартиранта ми в репликата" Иване, подай една ролка тоалетна хартия!" , протягайки дланта си от леко открехнатата врата на тоалетната.

Мечта, вяра, калинка и сладък са доста благозвучни думи. Сякаш се леят, когато ги произнасяш.

;) това е да кажеш че си Българин

пхахаха мен ме е срам да се нарека такава!

ОМГ :);)

бахти тъпата нация сме

иначе ми харесва думата "меланхолия"

Редактирано от nelena (преглед на промените)

• 3 месеца по-късно...
виделина

зорница

деница

звезда

лазур

шепот

роза

целувка

искра

плам

конеж

Уцелил си десетката!Към това добавям само думата тишина

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.