Trichocephalus

Конкурс за есе по зададена тема

  136 мнения в тази тема


  Тази тема беше създадена първоначално от едно хрумване на две красиви момичета -AcidBurn и Potrebitel с цел да се направи нещо като дуел, в който вместо шпаги ( а те са дами, не им подхожда -нали ) да използват върха на своите пера и да пишат есета по зададена обща тема.След това в посоченият "дуел" се включиха и други автори, критици и почитатели включително и издатели.

  За това - обявявам конкурс за най-добро есе по зададена тема .В него можете да се включвате всички Вие, които имате дар слово и желаете да напише нещо.

  Наградата ще е нематерилна - най-добрите есета ще бъдат публикувани в списание Subtle-BG, в раздел "Литература".

  А най-добрите от публикуваните автори ще бъдат включени в електронните и/или печатни издания на Geya-92 Ltd.

  В прикаченият файл ще намерите всички досега публикувани есета по различните теми. Той подлежи на редактиране от администрацията на сайта.

  Темата е отворена за есета, коментари и критики към авторите.

  Моля, придържайте се към рамките на добрия тон и правилата за ползване на форумите на kaldata.com

  publikacii.doc

  Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове

  публикувано (редактирано)

  След приятна разходка и няколко чаши "Капи" портокал, вчера с Галя решихме да си спретнем един дуел с есета. Избрахме си една тема и писахме по едно есе, които мислим да споделим с вас и да зачакаме коментари и разбира се най-важното - критики.

  AciDBurn

  "Власт над хората се добива, като им се служи"

  "Властта ще опияни и най-добрите сърца, както виното опиянява най-здравите умове. Няма достатъчно мъдър човек, нито достатъчно добър на комуто да се повери безгранична власт."

  Чарлз Колтън

  Властта може да бъде колкото вълнуваща и привлекателна за един човек, толкова коварна и сложна за упражняване. Тя е като една чаша ароматно червено вино - може да ти достави удоволствие, да ти даде крила, но когато прекалиш с нея, да те завлече на дъното. И както и при виното, така и при властта, не всичко опира до отделният индивид - един човек заслепен от власт, може да повлече една цяла нация и да доведе една общност до саморазрушение.

  Но властта има много измерения. Тя не е само политическа, религиозна или между личностна - има прекалено много форми на властта и начини на нейното упражняване. Но не е въпросът в типа власт или в този, които я упражнява - въпросът е как я упражнява. Трудно е да кажем "правилно" или "неправилно", защото е прекалено относително и абсолютно неправилно една власт да се определя като бяло или черно. Тя е по-скоро една палитра от цветове, които витаят около бялото и черното, но никога не успяват да се докоснат до оригиналните цветове. Защо? Защото всяка една власт се стреми да е "правилна", но никога не успява и винаги се разминава с нечии представи. Нека спрем до тук с представите за властта - каквато и да е, тя е факт, за това нека обърнем внимание на добиването на власт.

  Независимо каква е властта и дали се упражнява насилствено или не, едно е ясно - трудно се добива. Да властваш над хора е най-трудно, защото трябва да спечелиш доверието им и да знаеш, че всяка твоя погрешна стъпка може да сложи край на владичеството ти. И най-ефективният начин да спечелиш доверието на хората и да добиеш власт над тях е като им служиш, защото човешкия индивид винаги има нужда от грижата на някого. Както детето има нужда от грижа от страна на родителите, така и подчинения има нужда от грижата на работодателя си, жената има нужда от грижата на мъжа и един народ има нужда от грижата на управляващите. Всичко е една верижна реакция като една шахматна дъска, чийто фигури трябва да бъдат наредени правилно за да може да бъде изиграна играта. Но за съжаление, животът не е шах и правилата не винаги се спазват и то не само от фигурите, но и от ръката, която ги движи. За съжаление, цитираният от мен автор е прав - властта опиянява и най-добрите сърца и ги обгръща в един порочен кръг на коварството. Виждаме как много политически лица завземат властта нечестно и не мислят как да служат на хората, а как да служат на собствените си интереси, а пирамидата почти винаги се разпада от най-високите етажи, защото те са най-нестабилни. Вече властта се печели и без доверието на хората, което все повече избледнява като ценност с развитието на съвременния свят. Но тъй като властта е прекалено сложна и е трудно да я разглеждаме в политически аспект, нека обърнем внимание и на другите видове власт.

  Например властта в между личностните отношения. Едно дете е зависимо и подвластно на родителите си и то често възприема и изгражда ценностната си система под влиянието им и има силна нужда от тяхната грижа в процеса на своето израстване. И разбира се, то трябва да има доверие у родителите си, за да може комуникацията и връзката помежду им да е по-лесна. Но както във всеки друг тип "властване" и тук често се допускат грешки. Прекалената липса на контрол и власт може да доведе до катастрофални проблеми по време на израстването и изграждането на един индивид, а "диктатурата" също може да предизвика бум на неприятности след като детето вече не е подвластно на родителите. И тук, както в почти всяко отношение е важна златната среда и усещането за грижа и доверие.

  Колкото до силата на един друг тип власт, а именно религиозната, можем да кажем много, пък и вече много е изписано. За разлика от другите аспекти на властта, при религията няма явно проявена грижа или тип служене на хората. Религията не служи на никого, а хората служат на религията. Тя може да се усети само духовно, но не и чисто физически. А историята говори много за религиозната власт и за моментите, когато тя е била по-силна дори от политическата, а за духовните управляващи, важи същото правило, както за всички човешки същества с власт - тя опиянява и покварява, рано или късно. Религиозната власт и до ден днешен е силна - не са малко конфликтните зони в съвременния свят, чийто войни и неразбирателства се крепят не само на политически основи, но и на религиозни.

  В края на крайщата, властта е навсякъде, а стълбицата на йерархията на приключва нито с държавния глава, нито с Господ. Всеки е подвалстен на някого, дали политически, религиозно или емоционално, всички ние имаме владетели и зависим от някого - независимостта си остава една красива дума в пространството, която ние не можем да постигнем във всички аспекти на нашият живот. И все пак, властта се печели с доверие - дали истинско или сляпо, това зависи само и единствено от нас. Това, което трябва да научим е, че хубавото вино се пие с мярка и пешките са най-важната част от шаха на живота.

  potrebitel

  „Власт над хората се добива, като им се служи"

  Има много хора на малката ни планета, които копнеят за власт. Власт над предмети, над животни, но най-вече над хората. Някои хора я желаят много силно, имат огромна нужда от нея. Ако не влстват над някого, сякаш не са живи, нещо им липсва, чувстват се непълноценни. А как се постига това? Да си госоподар на нещо или някого, да го „командваш", да правиш с него каквото си пожелаеш. Има различни видове власт, затова има и различни начини тя да бъде постигната.

  Може да има власт в работата, в професията. Хората на по-горни, по-висши позиции са свикнали да мислят, че това им е даденост, че имат власт над подчинените си, че те им се възхищават, че ги издигат на някакви невидими пиедестали. Но най-лесният, най-невидимият, най-неосъзнатият за другите начин да се придобие властта над даден човек е, като му се служи. Служителят, изпълнявайки стриктно задачите на този, който е по-високо от него в йерархията, внасяйки по нещо и от себе си, гледайки го право в очите при разговор, бавно придобива власт над него. Самият висшестоящ не го осъзнава, но този, който му служи най-вярно, който му помага най-много, който полека се превръща в негов фаворит и му „влиза под кожата" се превръща е негов владетел. Само един хитрец би могъл да постигне това, да се възползва от подобна ситуация и така да „модерира", да въздейства на човека над себе си, без дори той да разбере какво се случва в действотелност. Опиянен от позицията си, началникът не проумява какво прави с него служителят, каква власт има той над него...

  Властта може да я срещнем дори в любовта. Когато човек е влюбен, той има чувството, че се носи по облаците, не винаги размишлява така, както би го правил, ако не беше влюбен. Поднасяйки непрестанно комплименти на обекта на нашата любов, давайки му необходимите дози загриженост, нежност, чувственост, любов, показвайки му какво значи той за нас, ние можем да станем негов господар. Господар на мислите, душата и сърцето му. След което можем ние, самите, да получим от него това, което искаме и от което имаме нужда. Когато любовта е чиста и искрена, то бихме искали в замяна да получим същото това, което ние даваме. Но има и хора, които имат по-користни цели. Карайки някого да се влюби в тях, обсипвайки го с всичко това,за което копнее душата им, се възползват от тях, за да се домогнат до по-високо служебно място, до повече пари или до нещо друго, което искат да постигнат на всяка цена, без да се интересуват дали някой ще бъде наранен накрая...

  По същия начин и ученикът може да добие власт над учителя. Ставайки най-добрият, най-прецизният, най-активният, най-любознателният, той спечелва вниманието и любовта на учителя и по този начин може предварително да узнава идеите на преподавателя за по нататъшния развой на тяхното обучение.

  Да се научиш как да влезеш под нечия кожа е изкуство. Властта не е само тази, която се вижда на пръв поглед. Тя може да е прикрита, дори така доставя по-голямо удоволстиве и удовлетворение на този, който я е постигнал. Научиш ли това изкуство, увладееш ли го, всичко става много по-лесно достижимо. Всеки намира най-подходящия за себе си начин да я постигне. Но най-сигурно „власт се добива над хората, като им се служи"

  Редактирано от infinity1305 (преглед на промените)

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове

  И двете есета те карат да се замислиш - Би е забила в политическа и религиозна насока, а потребител във любовта и професията, интересно...

  Не мога да си избера от двете... biggrin.gif

  Като критика само ще кажа на Би, че във всяко от първите и 10 изречения има думичката "власт" :) И шот съм лоша още една - когато си преминала към религиозната част имам чувството, че си скочила от едната тема в другата. Незабравяй, че политиката и религията в миналото са били тясно свързани могло е доста по плавно да направиш препратката... biggrin.gif

  Следващият път като решите да пишете есета замислете се за тази тема(една учителка ми я даде в училище и продължава да ме човърка)

  Какво печелим, когато губим и какво губим, когато печелим biggrin.gif

  Естествено, това е предложение, което може и да не ви хареса biggrin.gif

  П.П Междудругото понеже заприличвам на няква дърта критикарка мисля и аз да драсна едно есе по темата и вие с мен малко да се позаяждате...

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове

  публикувано (редактирано)

  Трудна и доста обширна тема сте си избрали.

  Лично аз клоня към AciDBurn. В нейното есе има добри попадения (като тази за пешката, чашата вино и други); изтъкано е от мисъл. Повторенията са много дразнещи и опита да се обхванат всички аспекти малко са прецакали работата.

  potrebitel, не ми харесва уводът ти. Клиширан е и думички като "има" и "хора" го обсебват.

  Това за шеф-подчинен е в десятката :clap:

  Като изключим цитaтчето от първото есе къде отиде литературата? Няма ги Щирнер, Едмон Дантес, Дориан Грей...и още много, много други...

  Редактирано от Erlkönig (преглед на промените)

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове

  Като цяло това е тема,която слабо ме вълнува...Може би затова нито едно от двете есета не успя да ме грабне и да задържи интереса ми. Мисля обаче,че сте се справили добре,в сравнително кратък обем сте се постарали да изложите разбиранията си по въпроса,като всяка от вас е избрала различно направление...По този начин двете есета сякаш се допълват едно друго,защото засягат различни аспекти на властта. Не мога да кажа "Това е по-добро,това е по-слабо"...И двете си имат предимствата и недостатъците.Есето на AcidBurn звучи някак по-професионално написано,а това на potrebitel - по-естествено...Като дребни недостатъци виждам някои клиширани изрази,но то без тях не може... :huh: Казвам ви "Браво!" и с нетърпение очаквам нови неща от вас. cool.gif


  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове

  Благодаря много на всички за мненията. С Би ни беше много интересно да си видим гледните точки по дадена тема

  Данчо, мисля, че знаеш, че ние също не се вълнуваме от властта. Имам една преподавателка по бг.ез. в моя блок и тя ми бе дала няколко теми, по които да пиша есета. С Би се разприказвахме, аз споменях някои и после избрахме да пишем по тази ;) А наистина, след като прочетох и нейното, и аз усетих, че някак си се допълват и това ми хареса още повече

  Мисля, че ще има и още, по които да пишем и двете

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове

  Определено беше интересно и полезно да прочета и друга гледна точка.

  Благодаря за коментарите и критиките - от особено значение са :speak:

  Диди - за повторенията, да, така е. И аз ги усетих, но не можах да намеря подходящ еквивалент на "власт", а това с преходите си ми е проблем от доста време :rolleyes:

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове

  867873_orig.jpg

  Jean-Jacques Rousseau

  (28.06.1712- 02.07.1778)

  "Човек се ражда свободен,но навсякъде е в окови".

  Жан Жак Русо

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове

  Интересни предложения за есета....мерси. ;)

  С Галя ще обсъдим кое ще си изберем по-нататък.

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове

  Едно предложение и от мен:

  Shakespeare.jpg

  "Нещата не са нито добри, нито лоши — нашето мислене ги определя като такива."

  ШЕКСПИР

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове

  Доста интересна тема, Данчо :ill:

  Ще я имаме в предвид. :huh:

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове

  Определено и на мен ми харесва, както и това:

  Понякога мълчанието е много по-ценно...

  Бате Данчо хубави идейки ни дава :huh: Очаквайте продължение

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове
  П.П Междудругото понеже заприличвам на няква дърта критикарка мисля и аз да драсна едно есе по темата и вие с мен малко да се позаяждате...

  Давай, давай.... :P

  Да те видим и ти колко струваш :clap:

  Ще стане Бианка vs. Галчестър vs. Ди :clap:

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове
  Давай, давай.... :ph34r:

  Да те видим и ти колко струваш :P

  Ще стане Бианка vs. Галчестър vs. Ди :P

  Пък ако ме искате,може и аз да се включа :P

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове

  Ами то тогава за какъв дуел иде реч? Направо война ще водим biggrin.gif

  П.П: Сериозно...това си е свежа идея :clap: Трябва да се обсъди и реализира :wors:

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове
  Ами то тогава за какъв дуел иде реч? Направо война ще водим biggrin.gif

  Щом ще има война - да взема и аз да се включа biggrin.gif

  ПП: Трябва да ви е страх от мен, не знаете на какво съм способен :)

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове

  Ами, ако искате, да почваме всички да пишем по темата, която Данчо предложи -цитата по Шекспир :)

  И нека битката започне сега biggrin.gif

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове
  Едно предложение и от мен:

  Shakespeare.jpg

  "Нещата не са нито добри, нито лоши — нашето мислене ги определя като такива."

  ШЕКСПИР

  На това ли се спираме? biggrin.gif

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове

  Ами давайте - кажете краен срок, участниците, ала-бала biggrin.gif

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове
  Ами давайте - кажете краен срок, участниците, ала-бала biggrin.gif

  Ееееее нека пише, който иска...за срока моля ви се нека да е поне до понеделник...щото аз почти нямам време... cool.gif

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове

  Ок, значи в Понеделник, който е писал, нека поства и ще се оценяваме. Успех на всички ;)

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове

  "Нещата не са нито добри, нито лоши — нашето мислене ги определя като такива."

  ШЕКСПИР

  ОК. Виждам,че имаме консенсус по темата. Нека всеки,който има желание,се чувства поканен да се включи. Краен срок - понеделник 20.00 ч.

  Нека писането започне...СЕГА! biggrin.gif

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове

  Който, когато го постне до края на идната седмица, защото и аз нямам много време biggrin.gif

  Айде, писатели...старт!

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове

  Ха, едва днес видях тази тема... добра идея момичета, браво! На мен лично ми беше много интересно да видя в каква насока сте развили тезите си. И в двете есета имаше по нещо които ми допадна. И понеже знам аз какво бих написала, мога да заявя, че искрено се забавлявах четейки ги. То си е вярно, колкото хора - толкова и различни мнения. Продължавайте с дебатите... и колкото повече - толкова повече biggrin.gif

  ПП: Първоначално от заглавието "vs." си помислих, че сте си направили мини диспут тип "ЗА" и "ПРОТИВ" нещо си.

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове
  Ха, едва днес видях тази тема... добра идея момичета, браво! На мен лично ми беше много интересно да видя в каква насока сте развили тезите си. И в двете есета имаше по нещо които ми допадна. И понеже знам аз какво бих написала, мога да заявя, че искрено се забавлявах четейки ги. То си е вярно, колкото хора - толкова и различни мнения. Продължавайте с дебатите... и колкото повече - толкова повече biggrin.gif

  ПП: Първоначално от заглавието "vs." си помислих, че сте си направили мини диспут тип "ЗА" и "ПРОТИВ" нещо си.

  "За" или "против" AciDBurn и potrebitel laugh.gif

  Радвам се, че хвърли едно око - ценя мнението ти.

  П.П: Ех, значи...ама какви сте критици...само Дидка и Erlkönig си казаха критиките - тц,тц...

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове

  Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

  Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

  Регистрирайте се

  Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!


  Нова регистрация

  Вход

  Имате регистрация? Влезте от тук.


  Вход