Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

d1dcho

Декоративни зайци

Препоръчан отговор


Искам да си копувам декоративен заек но можете ли да кажете с какво да го храня става ли за домашен любимец?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Декоративното зайче е симпатичен домашен любимец, който създава повече радост отколкото грижи. Този малък гризач ще стане част от дома ви, но със сигурност ще има нужда и от свой собствен. За тази цел могат да се приспособят редица неща, но разбира се най-добре е да му купите клетка или стъклен съд специално с такава цел. Клетката трябва да е просторна, с място за хранилка, поилка и тоалетна. Можете да пуснете зайчето на разходка - в коридора или из хола, но внимавайте с вратите или да не го настъпите. Много деца прекарват часове в гоненица с любимото си зайче. То се научава да тичат след стопанина си или да прави осморки между краката му, което е забавно за всички. Бебето мини зайче се храни основно със специализирана гранулирана храна като менюто му постепенно се обогатява със сено и подходящи зеленчуци и плодове – моркови, ряпа, ябълки, тиква, марули, магданоз, копър и дори млечка. Дажбата на вече порасналия заек / 7 – 8 месеца / включва не повече от 1/3 гранулирана храна, малко зеленчуци и все повече сено, което е изключително важно за правилното изтриване на зъбите му и нормално храносмилане. През целия ден зайчето трябва да има достъп до вода, най-добре от поилка тип “пипета”, защото откритите купички лесно се обръщат при което хем влагата в клетката е висока и е предпоставка за заболяване, хем зайчето остава жадно. Добрата хигиена на заешката къща, както и на самото зайче е водещ фактор за правилното му развитие, комфорт и предпазване от болести. Постелята в клетката / талаш или силиконови перли / трябжа да е суха и чиста, както и лапите и козината на зайчето. Всяка вечер то само ще си чисти лапите и ушите – особено ако са по-далги. Ако му помагаме с малко сух шампоан и гребен ефекта ще е по-добър, а контакта ни с него по-пълноценен. Четките за разресване отстраняват заплетените косми и задържаните боклучета и по този начин козината е подредена и с блясък. Приучете зайчето от малко към тези процедури за да не го плашат когато порасне. Като профилактика по отношение на заболявания се изисква зайчето да бъде обезпаразитявано поне по веднъж на 3 месеца, а ваксина да се поставя на всеки 6 месеца. Трябва да се следи състоянието на ноктите и зъбите – дали са с нормална дължина и цвят. Декоративния заек е нежно животно, но отглеждането му не е нито трудно нито сложно. Като дребен гризач обаче, повечето заболявания при него протичат бързо и са трудно лечими. Затова и профилактиката е толкова важна. Наблюдавайте декоративното си зайче ежедневно и при всеки симптом за нещо патологично – по отношение на апетит, жажда, общо състояние, козина и т.н. се обадете в кабинета или елате на място за клиничен преглед. Спазвайки основните ни съвети, ще имате един щаслив заек и партньор в игрите. Текст Д-р Г.Георгиева

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Декоративното зайче е симпатичен домашен любимец, който създава повече радост отколкото грижи. Този малък гризач ще стане част от дома ви, но със сигурност ще има нужда и от свой собствен. За тази цел могат да се приспособят редица неща, но разбира се най-добре е да му купите клетка или стъклен съд специално с такава цел. Клетката трябва да е просторна, с място за хранилка, поилка и тоалетна. Можете да пуснете зайчето на разходка - в коридора или из хола, но внимавайте с вратите или да не го настъпите. Много деца прекарват часове в гоненица с любимото си зайче. То се научава да тичат след стопанина си или да прави осморки между краката му, което е забавно за всички.

Бебето мини зайче се храни основно със специализирана гранулирана храна като менюто му постепенно се обогатява със сено и подходящи зеленчуци и плодове – моркови, ряпа, ябълки, тиква, марули, магданоз, копър и дори млечка. Дажбата на вече порасналия заек / 7 – 8 месеца / включва не повече от 1/3 гранулирана храна, малко зеленчуци и все повече сено, което е изключително важно за правилното изтриване на зъбите му и нормално храносмилане.

През целия ден зайчето трябва да има достъп до вода, най-добре от поилка тип “пипета”, защото откритите купички лесно се обръщат при което хем влагата в клетката е висока и е предпоставка за заболяване, хем зайчето остава жадно.

Добрата хигиена на заешката къща, както и на самото зайче е водещ фактор за правилното му развитие, комфорт и предпазване от болести. Постелята в клетката / талаш или силиконови перли / трябжа да е суха и чиста, както и лапите и козината на зайчето. Всяка вечер то само ще си чисти лапите и ушите – особено ако са по-далги. Ако му помагаме с малко сух шампоан и гребен ефекта ще е по-добър, а контакта ни с него по-пълноценен. Четките за разресване отстраняват заплетените косми и задържаните боклучета и по този начин козината е подредена и с блясък. Приучете зайчето от малко към тези процедури за да не го плашат когато порасне. Като профилактика по отношение на заболявания се изисква зайчето да бъде обезпаразитявано поне по веднъж на 3 месеца, а ваксина да се поставя на всеки 6 месеца. Трябва да се следи състоянието на ноктите и зъбите – дали са с нормална дължина и цвят.

Декоративния заек е нежно животно, но отглеждането му не е нито трудно нито сложно. Като дребен гризач обаче, повечето заболявания при него протичат бързо и са трудно лечими. Затова и профилактиката е толкова важна. Наблюдавайте декоративното си зайче ежедневно и при всеки симптом за нещо патологично – по отношение на апетит, жажда, общо състояние, козина и т.н. се обадете в кабинета или елате на място за клиничен преглед. Спазвайки основните ни съвети, ще имате един щаслив заек и партньор в игрите.

Текст Д-р Г.Георгиева

Благодаря

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)
Аз пък си имам мини зайче- Тайра, и да ви кажа голяма радост и отговорност е. Като малка беше адската, ама направо като играчка, обаче сега като порастна и първо се научи да си отваря клетката, след това като й сложих щипка да не излиза, реши направо да си откърти отстрани металните пръчки. След като и тях укрепих с помощни болтчета, реши, че ще блъска по клетката с невероятна сила. Голяма сладурка - ко да ви кажа. А!!! Много обича да се разхожда с нокти по ръцете, да си чеше зъбките в мебели, врати, цветя, пердета... И въпреки всички тези малки недостатъци, не бих я заменила за нищо, защото успява невероятно да те успокои като се сгуши в теб и миряса за 5 мин. или като те загледа с глупав поглед (понеже зайчетата хич не са умни животинки). Има условни рефлекси като например да разпознава шума от кутията с храна и дотолкова. А, ето и малко снимки на мисис Тайра ;)

post-34281-1214401771_thumb.jpg

post-34281-1214401786_thumb.jpg

post-34281-1214402136_thumb.jpg

post-34281-1214402178_thumb.jpg

Редактирано от green^eyes (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

в крайна сметка пак всичко опира до "характера" на животинчето. Единия ми заек /женската/ беше супер бясна и откачена. Отваряше си сама клетката, гризеше всичко до което се докопа.... и поради тази причина беше интернирана при свекърва ми на село. А "съпруга" и беше тиха вода милия. Вадя го от легена му - той си живееше в един леген без решетки и тям подобни - да се разходи малко, той прави едно кръгче колкото да ме заобиколи и обратно в легена си. За постелка използвахме талаш - продава се в зоомагазините. Една опаковка стига за четири пъти. Не е нужно да се слага много защото много го разпиляват и трябва да събираш талаш около клетката. Хубаво е да имат сено - пак от същите магазини. И гранулирана храна. Общо взето не са нещо изискващо грижи /поне не се налага да го вадиш на разходка/.


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А къде държите зайчето през нощта? Имаме едно сладурче, което засега е в провинцията, но все по-често и по-настойчиво се прокрадва идеята да си го вземем в София. Само че апартаментът ни е много малък, а терасата - открита. Когато го купихме, беше в къщи 24 часа и имах "щастието" да усетя миризмата му. Сега почвам да изпадам в паника -дали няма да се вмирише целия апартамент.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

По принцип дългоухия трябва да си има клетка. Не е проблем да си го пускаш да си се разхожда из апартамента, но се подготви психически за изгризани кабели в този случай. Моя заек си живееше в един леген и категорично отказваше да излезе от него. Домошар си беше. Ако сменяш редовно талаша му - нищо няма да вмирише. Но това е при условие, че ще си живее в неговата си "къща" и няма да използва целия ти апартамент. Е, от друга страна те са чисти животни и си правят "тоалетни" така че ще ти мирише само единия ъгъл на апартамента Публикувано изображение

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

emmi, благодаря за отговора.

По принцип си има клетка, в която не обича да стои много.

Оказа се, че нашият е мърльо и си пикае и ръси ... където си иска.

Крие се на места, които не могат да бъдат почистени веднага (зад пералнята например), а като прибавим и кабелите, за които не бях се сетила... Взех си белята. :angry: Предстои ми сериозна битка.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Искам да си копувам декоративен заек но можете ли да кажете с какво да го храня става ли за домашен любимец?

Аз имам декоративно зайче, което отдавна вече не е такова :) Когато го купих беше колкото една шепичка а сега си стана голям заек...независимо от това аз пак много си му се радвам и си го обичам, голяма душа е, много добродушен. Аз лично го храня най- вече със сено и по-рядко с гранулирана храна. Трябва да се внимава с храненето му, защото заека може да яде постоянно и да умре от преяждане.

Някой знае ли как вървят цените на декоративните зайци?

До колкото си спомням, аз когато взех моя бяха по около 40лв.

Редактирано от productxaxa (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А бе аз имам зайци, като домашни любимци са много готини, но за жалост не живеят много а и лесно умират от болести (24часа). Ако искаш мога ти изпратя 1 зайче по куриер :) ама да знаеш, че не е декоративно и ще стане 3-5кила. Разбира се, ако ти писне от заека винаги може да го сготвиш :ph34r: . (зайчето е калифорниец, т.е. бяло с черни уши и нос, ако не бързаш може да ти дам и пеперуда те са като далматинци )

Редактирано от piro2004 (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А някои знае ли, как се режат ноктите на зайчето????

Водиш го на ветеринар или в един zoo магазин, където разбират и готово :-)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Относно декоративните зайци ------> моята братовчедка наскоро си взе декоративно зайча, и още в деня на покупката го върна в зоомагазина, защото реши, че не може да се грижи за него. На картинка и хареса, но като трябваше да се грижи за него се отказа напълно. Така че човек трябва да помисли преди да си взима каквато и да е животинка. :P

Редактирано от TiriT (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И аз си имам декоративно зайче от 5 години.Има си клетка от която излиза и се прибира когато си иска.Постиламе му едно одеало отпред и той изскача отвътре.Като малък изгриза всички кабели които му попаднеха пред очите,но сега е по-възпитан.Или поне се е научил от всичкия бой който изяде Публикувано изображение Разпознава и кога му се караш по интонацията на гласа.Вече така е свикнал,че даже ме посреща на вратата като чуе,че се прибирам-луд заек.Ноктите вече му ги режем сами,купихме си нещо като клещи от един магазин(за нокти)Иначе е хубаво да се води на профилактичен преглед,защото наистина са много кекави животинки.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здравейте!Имам въпроси относно декоративните зайчета? Сестра ми подари на децата зайчета.Проблема е,че има вероятност да са разнополови.Много са малки и още не се вижда.В магазина казаха,че има вероятност едното да е женско,а другото -мъжко,но не са на 100% сигурни.Ние си ги харесахме по външност и затова не се отказахме от тях,въпреки това,което ни казаха(за пола).Притеснена съм,защото незнам какво да правя?Разбрах,че често се разгонват през годината .Сигурно най-добрият вариант е да ги кастрирам,но в наща ветеринарна клиника правят кастраций само на кучета и котки.Някой да даде съвет или да ме насочи къде вСофия правят такива операций?Иначе са големи сладурковци!Беснеят яко,а и децата почти не ги оставят в кафеза им.По цял ден се занимават с тях(нали сега са ваканция)Всички в къщи ги обожават.Имахме кучета .Едното почина преди 2години на 17години, а другото миналата на 13години.Много ни беше тежко,но не искахме куче.Това беше добра алтелнатива след цяла една година.Едното се казва Бъни , а другото Зайо

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

на зайко му капе козинката, трябва ли да се притеснявам??? живее при мен вече 2 седмици и от 2,3 дни забелязах, че оставя козинка след себе си, вкъщи е доста топло, но едва ли е от това...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

По-принцип си сменят козината, ама ако на места липсва.....

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

По-принцип си сменят козината, ама ако на места липсва.....

благодаря ти за отговора :)

ами не, просто като го гушна и оставя по мен, а преди не беше така...

ии сега ли е периода да си я сменя?

и от магазина от който го взехме ни казаха, че не е ваксиниран, защото още му било рано и трябвало след месец, т.е. на 17.02 да го водим на ваксинация, да им се доверя ли или да тичам при чичо доктор?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Е колко малко е тва зайче, когато имах зайци ги ваксинирахме като бяха на 1 месец, демек побира ти се в една ръка. :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И аз много искам да си взема едно зайче, но приятели, които са имали ме убедиха да се откажа. Мн миришели бее...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

ами да ти кажа мойто не мирише, но му сменям тричките всеки ден, а не както ме посъветваха 1 път седмично Публикувано изображение

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

И аз много искам да си взема едно зайче, но приятели, които са имали ме убедиха да се откажа. Мн миришели бее...

Да бе,те и техните задници меришат но си ги носят,мисля че знаеш приказката за мечката и човека.Ставайки въпрос за любов към животните,било то заек или друго,ако е имаш нямяш проблеми,но ако е за някяква прищявка ,или фасон ,просто забрави. Редактирано от dindi (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...