Премини към съдържанието

Препоръчан отговор


Интересна е индийската кухня, и разнообразна. Технологията по приготвянето на някои ястия доста се различава от традиционната в България. Например приготвянето на сосовете, или забъркването на подправките... те почти не ползват отделни подправки, а ги размесват, понякога с вода, приготвят от тях сосове, които използват за подправяне.

Както в повечето източни кухни индийската храна често е люта и тежка за непривикналите. Но използват полезни мазнини, като соева, бадемова, фъстъчена, орехова... рядко слънчогледова. Месо по - рядко се ползва, предимно агнешко и овче. Срещат се и пълнени камилчета Публикувано изображение

Много са им вкусни зеленчуковите ястия. Почти винаги към основното ястие сервират ориз. Ядат много плодове и вкусотий, приготвени от плодове. За мен тази кухня е изкуство.

За съжаление не са много хората, които се хранят добре там... за много от тях храната представлява само купичка варен ориз... веднъж на ден.

В нета предполагам има много рецепти за индийски храни. Мисля и в България има индийски ресторанти... и макар да не може да се приготви ястие по същия начин както в Индия, поради липса на много от подправките, би могло да се добие представа за тяхната кухня.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Преди често посещавах индийски ресторант с приятели - готвача беше индиец и всички твърдяха, че храната е изключително вкусна, но аз така и не й свикнах. Няколко пъти си поръчах, но така и не го изяждах. Сосовете и подправките ми бяха прекалено пикантни и люти, а аз предпочитам по-изчистени и не толкова наситени храни, да не говорим, че лютото на ми понася, дори и кетчупа ми налютява понякога :handshake:. За това почти винаги си поръчвах само минерална вода :P Но пък се сприятелих с готвача, който след всеки път идваше при мен, питаше ме (на английски, защото все още не владееше български) дали съм харесала храната, а аз му бяснявах, че просто не е моят тип. И той винаги ми се извиняваше, а на мен ми беше страшно неудобно, макар че той приемаше всичко с чувство за хумор и чаровна усмивка ;). Въпрос на вкусове.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Много от приятелите ми я обожават, но на мен лично не ми харсва. Порциите им са страшно големи, защото като си поръчаш основно ястие, обикновено е толкова лютиво, че трябва да си вземеш и ориз, който идва в отделна порция. И по традиция преди основното ястие предлагат едни сухи питки (poppadoms) с различни сосове. Предястието и десертът за мен са напълно достатъчни Публикувано изображение

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Като ви "слушам" май ще да е вкусно. Обичам ястия с разнообразни подправки. За съжаление в Резервата се радваме само на няколко китайски ресторанта (които пък нямат нищо общо с китайските ресторанти извън Резервата :) ), така че за индийска или някаква друга кухня ще ми се наложи да направя някой круиз до столицата :-)


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Индийското е много вкусно, особенно заради лютото, за което умирам!!! Единствено не харесвам начинът, по който се хранят индийците...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Точно на долния етаж в блока има бая индийци ( че къде ли няма ) и като застудее, на този етаж не можеш да минеш по коридора без противогаз и защитен костюм. Мани някой да говори срещу тебе ... смърдят да си е.. майката

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Скоро гледах по телевизора,че ядат много люто,даже почти всички от гозбите им са люти.Незнам това дали ги предпазва от грип и тем подобни,защото зимата,например ако ядеш чесън ти е гарантирано здравето,а и пази от рак.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
:singer: Е да ама като се има в предвид,че са до океана,представи си колко е влажен въздуха там

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Дори най-влажното място на милата ни планета е някъде там, общо за Индия е трудно да се говори малко е големичка. За кухнята съм чувал като всички за подправки и много люто и ,че от продавачи на улицата не е добре да се храниш ако си на екскурзия ,че има много нежелани ефекти след това, хигиената не им е първа грижа . Е щом са най-щасливите хора на света сигурно и кухнята им е добра, или поне те си я харесват.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Приготвяла съм индийски ястия. Не е нужно ястието да е люто. Ама въобще. Зависи каква е рецептата и името на блюдото. Но да съчетавате месо с канела и карамфил е странно за нашия вкус, нали? Но е вкусно, ако правите ястието с ориз, а месото е червено.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

като цяло не я харесвам Обичам Бомбай-бирияни,но е доста люто от ресторанта,предпочитам домашно приготвеното Другото кото съм яла с кеф са лютиви ядки,не знам името ПарАта обичам-напомня на нашите банички. Начинът на хранене на индийците е ужасен:с ръце загребват соса и бъркат с него ориза...леле мале Обаче е традиция и високопоставени хора съм виждала да похапват така. Сладките им работи са странни,с кокос повечето..

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Веднъж с приятели съм ходила в индийски ресторант-та втори път няма да стъпя Умрях си от глад направо,пък ориза беше един блудкаш Как ги ядяха тия люти работи :help wanted: Предпочитам си китайската кухня-и пикантна,и вкусна,а и не блъскат толкова люто

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Веднъж с приятели съм ходила в индийски ресторант-та втори път няма да стъпя

Умрях си от глад направо,пък ориза беше един блудкаш

Как ги ядяха тия люти работи

:ph34r:

Предпочитам си китайската кухня-и пикантна,и вкусна,а и не блъскат толкова люто

Китайската е доста безвкусна в сравнение с индийската, която според мен лично е една от най-вкусните на света. Според мен просто си объркал/а мястото където сте пробвали индийска кухня. Автентичната индийска кухняе невероятна! Наскоро например отвориха нов индийски ресторант в София и там действително може да се опитат вкусни индийски ястия. Ресторанта май се казваше Кохинор и е близо до петте кьошета.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Китайската е доста безвкусна в сравнение с индийската, която според мен лично е една от най-вкусните на света. Според мен просто си объркал/а мястото където сте пробвали индийска кухня. Автентичната индийска кухняе невероятна! Наскоро например отвориха нов индийски ресторант в София и там действително може да се опитат вкусни индийски ястия. Ресторанта май се казваше Кохинор и е близо до петте кьошета.

Сигурно не сме улучили добър ресторант,не помня и как се казваше

А можеш ли да ги помолиш да не слагат много люто-или ще се обидят

:P

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сигурно не сме улучили добър ресторант,не помня и как се казваше

А можеш ли да ги помолиш да не слагат много люто-или ще се обидят

:rolleyes:

Със сигурност не сте уцелили ресторанта. Индийската кухня е мммммм... чакай че ми потекоха лигите направо Публикувано изображение

Иначе със сигурност можеш да кажеш да не е люто или да е леко люто или супер люто. По принцип във всеки ресторант се съобразяват каквото кажеш, а ако не кажеш нищо, просто си го правят както си е написано в менюто. Никой няма да ти се обиди за лютото, не всички индийци ядат много люто. Въпрос на личен вкус е.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Пиле с фъстъци

Нужни са ви 1,5 кг пилешки гърди

За маринатата:

5 малки глави пресен лук, ситни нарязани

4 скилидки чесън

2 с.л. кафява захар

5-6 зелени люти чушлета, ситно нарязани

сокът на 2 лимона (лайм още по-добре)

1 к.ч. соев сос

1 с.л. кориандър (ако много го обичате, може и 2 с.л.)

2 с.л. джинджифил

100 г смлени фъстъци

Всички продукти за маринатата се смесват и разбъркват в подходящ съд. Добавят се пилешките гърди, хубаво се обливат и обръщат няколко пъти. Оставят се на хладно да се мариноват около 1,5 – 2 часа. След което се изваждат и се пекат на скара или барбекю. Подходяща гарнитура е дългозърнест ориз (Басмати, например), като оризът се оформя красиво като пръстен около месото.

Редактирано от chain_reaction (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Публикувано изображение

снимка: kohinoorétterem.hu

Самоса (Индия)

За тестото:

1 1/2 ч.ч. брашно

щипка сол

1/2 к.ч. олио

вода - колкото поеме - ок. 100 мл

за плънката:

2-3 с.л. олио

5-6 картофа (предварително сварени и обелени)

1 глава лук (ситно нарязан или смлян)

1 ч.ч. грах

1 люта чушка (може и чили)

1-2 щипки кориандър

1-2 щипки джинджифил

сол, черен пипер

Предварителна подготовка: леко пасирайте сварените картофи с преса за картофи.

Смесете в дълбок съд брашното и солта. Добавете олиото и започнете да бъркате до получаване на трохи. След това добавете водата и бъркайте до получаване на хомогенна смес, готова за месене. Прехвърлете тестото на набрашнена повърхност и месете десетина минути, докато тестото стане гладко. Върнете в дълбокия съд, покрийте и го оставете да отлежи за половин час.

Приготовление на плънката: в сгорещеното олио сложете лука, кориандъра, джинджифила. След като лука стане тъмнозлатист, махнете от огъня и добавете добавете граха, картофите, солта, пипера и стритата/нарязана люта чушка. По желание може да изстискате отгоре сок от лайм (или лимон) за по-свеж вкус.

Премесете отново тестото, разделете го на 10-12 топки. Всяка една от тях разточете на кръгче с диаметър около 15 см (може и малко по-малки, няма никакво значение). Всяко кръгче разделете наполовина. Всяка половинка завийте под формата на конус (залепете ръбчетата с малко студена вода), напълнете получената фунийка с малко от плънката и защипете. Готовите фунийки оставете на хартия за печене за 30 минути.

След това изпържете до зачервяване (може и в маслена баня).

Поднесете с резенчeта лимон и разни пикантни сосчета :rolleyes:

tips:

  • ако минавате през индийски магазин, купете си гарам-масала (подправка) и добавете 1 ч.л. в плънката. Може да добавите и кимион към подправките;
  • може да добавите варени моркови в плънката;
  • плънката може да бъде и месна - добавете по желание пушено месо;
  • по желание към плънката (още при запържването на подправките с лука) може да добавите ядки кашу.

Снимка на разрез самоса

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

като цяло не я харесвам

Начинът на хранене на индийците е ужасен:с ръце загребват соса и бъркат с него ориза...леле мале

Обаче е традиция и високопоставени хора съм виждала да похапват така.

По същия начин съм виждал да се храни и бин Ладен, .....мисля, че арабите са наследили това също от Индия...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Из Правилата на форума

1.2 Форумът да се ползва по предназначение. Той не е място за явна и пряка реклама, политическа агитация и др. подобни.

Редактирано от chain_reaction (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

само не ми обяснявайте че някой от индииските или китайските ресторанти в софия или ако щете в европа се доближават дори на километър от истинската тамошна кухня.Това е нагодена заевропейските условия кухня.

Повечето им ястия са неядими за обикновенния бял човек.тук трябва ПРИВИКВАНЕ.

освен това има много специфични местни подробности които съсипват типичните екзотични кухни.

Например-настройката на готвача , представата му за клиентите, притеснението че трябва да си променя рецептите заради некакви си дето дори немат дръпнати очи.Въобще - тези готвачи си готвят през пръстите за което нямат вина.И се разчита единствено на екзотичните консервирани продукти да въздействат на клиента , а не майсторството на готвача....Готвенето е култура , а не примитивното българско разбиране-само едно наяждане!

Редактирано от prepinatelen (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Човек трябва да има железен хранопровод, за да яде индийски манджи.. Това люти, та не се трае.

Един познат съфорумник веднъж яде нещо индийско, и рева през цялото време Публикувано изображение

Аз опитах една хапка, колкото да ми се насълзят леко очите... Публикувано изображение

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

НОВО ПЕТ!!!! Току що по ВВС слушам за ново модно ястие в Китай. Става въпрос за пиле. Първо при живите пилета се се пускат отровни змии, който ги нахапват до смърт и .След това се готви по шашавите им рецепти. стоплихте ли???? пилетата са пълни с отрова - идеята е заздравяване на човешкия организъм ...АНТИОТРОВА ??????

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Нищо лошо за индийската кухня, но много люти бе пък и тази традиция да си миеш г*за с лявата ръка след като се наедеш, малко неловко се получава Публикувано изображение

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.