Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да се науча да карам кола

Featured Replies

Запомни едно:

Не е важно карането

Важни са правилата за движение по пътищата-спазвай ги

Давай предимство на пешеходците-на пътека,при завой

Бъди човек,а не гъзар!

Ей това е много вярно!

• Отговори 113
  • Прегледи 129,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ей това е много вярно!

Важно е и умелото и безопасното каране, не разбирам какво означава добавката "при завой" а и стилът и тонът на поста на haidukpikaso са в лек конфликт с неговото съдържание :)

Важно е и умелото и безопасното каране, не разбирам какво означава добавката "при завой" а и стилът и тонът на поста на haidukpikaso са в лек конфликт с неговото съдържание :help:

При зелен светофар - и за МПС и за пешеходци

Кой е с предимство?

Изпитвам невероятен ужас - ако трябва да премина на такова кръстовище

А всеки дал газ и завива

Е как да мина-от идиоти

Публикувано изображение

Шофьор се става с практиката ,а не със книжката.

haidukpikaso , за това е виновно възпитанието на шофьори и пешеходци , защото и последните не са цвете.

Шофьор се става с практиката ,а не със книжката.

haidukpikaso , за това е виновно възпитанието на шофьори и пешеходци , защото и последните не са цвете.

така е - практиката му е майката и татката и всичките роднини.

е, ще имаш мускулна треска в началото от безумното стискане на волана, но това са бели кахъри :offtopic_s:

Оооо, става се шофьор, става....желанеи трябва и по-малко страх :offtopic_s:

И много, много практика :)

мани, мани, аз от толкоз практика вече и до магазина ме мързи да отида пеша

Оооо, става се шофьор, става....желанеи трябва и по-малко страх ;)

И много, много практика ;)

Да, малко допълнение си позволявам. Много важно е в началото до теб да има някой професионалист, с когото да пропътувате няколко хиляди километра, да преминеш през няколко напрегнати ситуации и да ги осмислиш и асимилираш през неговия поглед. Важно е после и когато си вече понаучен да имаш един добър и доброжелателен навигатор. Поне от време на време да е до теб по време на път за научаване на повече тънкости и доближаване до професионализма.

Аз имах щастието да имам най-добрият възможен учител по каране, ремонт и поддръжка - това беше баща ми. Просто той си остава най-добрият и не съм срещал до момента по-добър. На 8 годинки карах вече Иже-тата на семейните приятели и познати... На 10 имах силата да ги изправям сам на стапенка ;) Еххх..

Нещо много важно при шофоьрлъка - това е правилото да уважаваш другите за да бъдеш и ти уважаван. Като се започне от строгото пазене на лентата за движение, особено при кривини по пътя и в планински местности, мине се през светлините нощем, уважението с мярка на насрещното движение при изпреварване и се стигне до абсурдните ситуации за които пише haidukpikaso. На мен поне ми е приятно да срещам (все по-рядко за съжаление) по пътя хора изповядващи като мен някои позабравени и неписани правила.

ами то и аз съм за курс към края на годината, ама правилника от сега си го уча после да няма изненади на листовки и даже като се воза гледам знаци ала бала :) и с симулатори само правилата ще научиш което е достатъчно преди курс! :) поздрави

има ли като симулатор как да караш кола ... или нещо друго ако някой знае за такова нещо да сподели ;)

Това би трябвало да е в форум игри :gift: Както и да е...аз бях на 11 години когато баща ми ме заведе незнайно къде :white flag: А той ме заведе на полигон...по едно време седнах в него и като за начало мърдах само волана...на другият ден натисках и педалите...след това скоростите...и така в продължение на месец се научих да карам :wors: След това ме изкара на междуселски път :) И сега на 15 години много често си карам в между близките селца,без големи забележки :)
  • 1 месец по-късно...

Аз също ще хвърлям по едно око в темата,защото и аз започнах шоф.курсове преди две седмици.Все още ходя и слушам теория,рано ми е за практика.. имам друг въпрос обаче..кога и как човек разбира,че не става за шофьор?!

ако си разбрал кога и как не се става шофьор ми пиши : [email protected]

имам книжка от година , от един месец карам постоянно и всеоще немога да се справям с паркирането назад

ако си разбрал кога и как не се става шофьор ми пиши : [email protected]

имам книжка от година , от един месец карам постоянно и всеоще немога да се справям с паркирането назад

Всичко с времето и на мен ми е много трудно паркирането...

Взимаш колата като мен,отиваш на голям разчертан паркинг и почваш да си паркираш за да свикнеш.

Така постепенно ще се научиш.

• 3 седмици по-късно...

Аз в момента се уча с на баща ми астрата. Най-трудно ми е потеглянето. Натискаш съединител включваш първа, после натискаш газ и отпускаш постепенно съединитела и даваш леко газ докато колата не тръгне! Първия път замалко да взривя двигателя - натиснах газта много рязко не отпуснах изцяло съединителя и колата зе да се тресе, но вече свикнах и нормално потеглям за щастие! Много бъркам скоростите- първа я знам втора назад но трета ми е трудна-почти винаги вместо на трета включвам на пета и колата угасва! Публикувано изображение Има ли шанс да се науча? Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

Имам късмет защото баща ми ме учи не на Москвича който преди време го продадохме а на астрата която се кара много по-лесно! Нищо че е комби!

Редактирано от GiGab¥Te (преглед на промените)

Аз в момента се уча с на баща ми астрата. Най-трудно ми е потеглянето. Натискаш съединител включваш първа, после натискаш газ и отпускаш постепенно съединитела и даваш леко газ докато колата не тръгне! Много бъркам скоростите- първа я знам втора назад но трета не трудна-почти винаги вместо на трета включвам на пета и колата угасва! Публикувано изображение Има ли шанс да се науча? ;( Публикувано изображение

Да-има шанс.И аз бях така,но от половин година карам редовно и от ден на ден се чувствам все по-сигурна. Практиката учи. Най-много се притеснявах първият път,когато трябваше да карам сама в града. Но докато стигна до този момент ми трябваха много тренировки за да свикна с колата първо, с нейните габарити и тн. И друго нещо има,като наблюдавах тийнеиджърите в махалата как смело карат,осъзнах,че с течение на времето човек осъзнава колко голяма е отговорността да шофираш и затова съм изпитвала този страх.Но сега се радвам,че успях да го преодолея!

То и на свестен инструктор да попаднеш трябва

Вчера една мацка с У едва не изпотрепа хората

Добре че се спря в контейнерите на Екопак

Баси завоя на 4-та скорост беше

Няма да удари резервните спирачки тоя мушмул инструктора,не,тая върти гуми и всичко живо бяга и аз включително

На тоя инструктор трябва да му отнемат правата за обучение!

После що не могат да карат-е колко са кадърни да те научат

Публикувано изображение

Аз карам на нивата на село защото няма къде да се блъсна. Все пак 2-3 пъти съм карал и все ме е страх. Надявам се да свикна! ;)

То и на свестен инструктор да попаднеш трябва

Вчера една мацка с У едва не изпотрепа хората

Добре че се спря в контейнерите на Екопак

Баси завоя на 4-та скорост беше

Няма да удари резервните спирачки тоя мушмул инструктора,не,тая върти гуми и всичко живо бяга и аз включително

На тоя инструктор трябва да му отнемат правата за обучение!

После що не могат да карат-е колко са кадърни да те научат

Публикувано изображение

чисто любопитство само

Каква е тая учебна кола която на 4-та предавка върти гуми.

Аз карам на нивата на село защото няма къде да се блъсна. Все пак 2-3 пъти съм карал и все ме е страх. Надявам се да свикна! ;)

Там,на безопасно място

Сложи си и високи колчета за гаражите-да се научиш за паркирането

Публикувано изображение

Или на трета или на четвърта беше-сигурна съм

И аз съм бъркала в началото предавките-ама съм се учила на ловешки Москвич

Тая беше Опел Астра-капчицата

Редактирано от haidukpikaso (преглед на промените)

Там,на безопасно място

Сложи си и високи колчета за гаражите-да се научиш за паркирането

Публикувано изображение

Или на трета или на четвърта беше-сигурна съм

И аз съм бъркала в началото предавките-ама съм се учила на ловешки Москвич

Тая беше Опел Астра-капчицата

Москвичите са идеални за учене щото са бавни и тромави и имат отлични спирачки. Газта е много тромава педала докрай а на астрата чувствителен леко докоснеш и дърпа напред. И като дигна над 60 ми става страшно паникьосвам се и спирам. А да питам като си на скорост и като спираш натиска ли се съединител със спирачката, щото баща ми вика '' Съединителя съединителя!!!!'' Аз го натискам но не знам дали трябва?? Смятам догодина да ходя на курсове и баща ми ме подготвя! Публикувано изображение

Москвичите са идеални за учене щото са бавни и тромави и имат отлични спирачки. Газта е много тромава педала докрай а на астрата чувствителен леко докоснеш и дърпа напред. И като дигна над 60 ми става страшно паникьосвам се и спирам. А да питам като си на скорост и като спираш натиска ли се съединител със спирачката, щото баща ми вика '' Съединителя съединителя!!!!'' Аз го натискам но не знам дали трябва?? Смятам догодина да ходя на курсове и баща ми ме подготвя! Публикувано изображение

Съединител + спирачка,да-и за да намалиш скоростта,и за да спреш

А и се съсипва колата без да се ползва съединителя

На мен ми беше нонстоп насинен десния крак в началото-инструктора ме шляпаше че натисках спирачката с левия крак

Викам тъй ми е удобно бе-няма удобно неудобно-има си правила

Та и ти ще се научиш

Публикувано изображение

На мен ми беше нонстоп насинен десния крак в началото-инструктора ме шляпаше че натисках спирачката с левия крак

Та и ти ще се научиш

Публикувано изображение

Баща ми вика че левия крак винаги седи на съединител а десния на спирачка и газ. В събота като ходим на село ще покарам из полянката - ще прайме състезания с циганьорите с техните жигули! Публикувано изображениеПубликувано изображениеАре чао засега ако имам въпрос за астрата ше питам :P

Редактирано от GiGab¥Te (преглед на промените)

Публикувано изображение

Аз си намалявам скоростта само със спирачката!

Когато спирам съединител + спирачка...

Та и ти ще се научиш

Публикувано изображение

Бени, има една тема за спортното шофиране, поразгледай я, моля те Публикувано изображение И махни текста за съсипването на колата, че ще влезе при бисерите :P

Публикувано изображение

Аз си намалявам скоростта само със спирачката!

Когато спирам съединител + спирачка...

Да де намаляш със спирачка а спиране съединител - един вид освобождаваш от скорост, и после пак първа втора и така.

Някой ще ми кажи ли какво точно се прави че се обърках вече?!?!?!? :P;)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.