iveta7

Испанска кухня

23 мнения в тази тема

публикувано (редактирано)

Всеки регион в Испания истински се гордее със своята специфична кухня. Андалусия с гаспачото, Валенсия с вездесъщата паеля. Най – общо казано пресните продукти и леките сосове превръщат храненето в Испания истинско удоволствие.Започнете деня като испанците с desayuno – закуска, която се състои силно кафе с мляко, кифлички с мармалад, гъст горещ шоколад, придружен с churros (сладки пържени понички, на ивици).

Обядът испанците наричат la comida. На него се сервират няколко ястия и продължава няколко часа. Състои се от предястие, основно ястие и десерт.

Испанците вечерят най – късно от всички европейци – около 9 часа вечерта. През най – горещите дни на лятото la cena започва към полунощ.

Испанската кухня е типично национална, в истинския смисъл на думата огряна от южното слънце, много пъстра и ”изпълнена с живот”. Основни хранителни продукти са рибата, говеждото, овнешкото, свинското месо и птиците, оризът, картофите, фасулът, белият хляб, зеленчуците, най-вече доматите, чушките и патладжаните. Обичани са морските раци, мекотелите и ангинарите. Испанците като всички южни народи много подправят ястията, и то в комбинации, които им придават специфичен, типичен вкус. Комбинират обичайните подправки с много ароматни треви. В повечето случаи ястията се приготвят със зехтин. Много се използуват доматеното пюре, лукът, чесънът и маслините. Обедите и вечерите започват с предястие, което се приготвя от консерви (сардини, тон, гъби, маслини и т.н.) или от зеленчуци, яйца, риба и т.н. Испанците обожават супата. Белите и кафявите супи се правят винаги със силен и ароматен бульон от месо, зеленчуци и риба. В горещите летни дни често се поднасят ледени супи, от които най-вкусни са направените с краставици или домати (гаспачо).

Испанската кухня предлага много интересни рецепти за ястия от риба, миди, раци, въпреки че рибите най-често се сервират варени, с холандски сос или с подправена майонеза.

Главното блюдо на обеда или вечерята по правило е ястието с месо. Прави се със зеленчуци, задушено или на грил. Поднася се със зеленчуци или различни сосове, от които най-обичан е зеленчуковият сос, наричан ”Санфиана”. Птиците са представени от задушени или печени пилета, понякога се приготвят в комбинация с месо или риба.

Сложните гозби от зеленчуци се поднасят като главно ястие, а леко обработените — като гарнитура към месо. Предпочитат се твърдите зеленчуци, тъй като се смята, че имат по-добър вид и по-добър вкус от меките. Салатите, които се приготвят от сурови или варени зеленчуци, се предлагат като самостоятелно ястие или като гарнитура. Испанските домакини приготвят най-различни заливки за салатите, приспособен към вкуса и характера на салатата. Основна е сместа, приготвена от зехтин, оцет, сол и щипка захар.

Като главно ястие се поднасят и приготвените по подходящ начин яйца например различни омлети. Световно известен е Испанският омлет(тортия) Правят се пудинги от сирене, риба и зеленчуци.

От областите на Испания, където се отглежда ориз (по крайбрежието между Аликанте и Валенсия), произхождат известните оризени ястия. Най-прочутото от тях се нарича Паеля - по името на сьда, в който се приготвя, и се смята за национално ястие. Състои се от различни подправки, всевъзможни видове риба, миди, месо, пилета, пилешки дробчета и зеленчуци, които се комбинират с ориз в подходящо съотношение. Паелята има много варианти, така че може да се отнесе и към най-изисканите, и към най-простнте ястия. Испанката я прави с месо, риба и зеленчуци, които има на разположение в момента. Оригиналната паеля се приготвя на огън с дървени въглища.

Типично испанско тестено изделие са каналоните — квадратчета със страна 12 см, изрязани от разточено на тънка кора тесто, които след сваряване се пълнят с различни плънки и се поднасят с различни сосове. Добрите домакини обикновено си ги приготвят в къщи.

Голямо внимание се отделя на сосовете. Подправят се с билкови корени например със сладка майорана, счукана с чесън в хаван.

Често обедите и вечерите завършват с десерт от сирене и плодове. Сладкишите, които се правят само за гости, при тържествени случаи или в неделя, изискват спецално внимание и са с много захар и сметана. Чуросът (хрупкави пържени пръчици) е вкусен топъл, възрастни и деца с удоволствие шприцоват тестото със специални тръбички в горещо олио.

Ястията на Испанската кухня са лесно смилаеми. Консумират се много риби и птици, зеленчуци и плодове, малко сладкиши.

Paella - Паея

Паеята е типично испанско ястие.В различните части на Испания се приготвя различно-с риба,заек,пиле,но задължително присъства подправката-шафран-тя е оранжевочервена,употребява се в малки количества.

време за приготовление и готвене:около 80 мин.

paella.jpg

Продукти:

1 пиле

2-3 червени чушки

400 грама морски дарове - скариди, миди, раци, калмари

1 глава лук

4- 5 скилидки чесън (по желание може да добавите повече или по-малко)

250 гр ориз

1 ч.ч. грах

400 мл пилешки бульон

1/4 ч.л. шафран или подправка за ориз (оцветител)

1 с.л. дребно нарязан магданоз

сол, смлян черен пипер на вкус

2 с.л. масло

1 лимон

Пилето и лукът се нарязват на дребни парчета,чушката и салама на малки квадратчета.

Загрява се маслото в тиган,слага се пилето и се пържи до златист цвят.В същата мазнина запържвате за малко чушките и магданоза.

В друг съд се запържват лука и чесъна.Добавя се ориза,шафрана или подправката за ориз,пишекия бульон.След като кипне се добавя пилето.Намалява се огъня и съда се покрива с капак или фолио.Оставя се за 10 минути.След това се добавя граха,морските дарове,чушките,салама и всички подправки (сол,магданоз,черен пипер...).Оставяте за още 10 минути и вече ястието е готово.

resto-paella.jpg

Класическо андалузко гаспачо (Gazpacho "El Faro")

gazpacho.jpg

ПРОДУКТИ:

4 филии хляб, без корите

2 скилидки чесън

1 ч.л. сол (или на вкус)

2 с.л. винен оцет (или на вкус)

1 ч.л. захар

1/2ч.л. смлян кимион

1/2ч.ч. зехтин

1.250 кг зрели домати, обелени и нарязани на ситно

за гарниране: малко ситно нарязани червен и зелен пипер

ПРИГОТВЯНЕ:

Накиснете хляба в 1/2ч.ч. вода за около минута, след това добре изтискайте. Поставете чесъна, хляба, 2 с.л. оцет, захарта, кимиона и половината от доматите в блендер или кухненски комбайн и пасирайте докато съставки се смелят добре, Добавете остатъка от доматите, смелете и тях и започнете да добавяте на тънка струйка зехтина и пасирайте докато сместа стане гладка и плътна. Прецедете супата в купа, покрийте с капак и охладете в хладилник около 3 часа. Подправете със сол и оцет на вкус преди сервиране.Нещо като нашият таратор - лятна супа

Tortilla de patatas /Тортия от картофи

436281.JPG

Продукти :

500 гр.картофи

4-5 броя яйца

80 грама кромид лук

Лука се нарязва на ситно.Картофите се обелват и се нарязват на тънки кръгчета.Може и дебели,но става по-хубава,ако са тънки :ph34r:

Лука се запържва в олио,след това се добавят и картофите.Като се разбърква от време на време.Когато картофите омекнат ги махаме от котлона.

В друг съд разбиваме яйцата и в него прибавяме вече готовите картофи и лук.

Загряваме хубаво олио в тиган.Изсипваме цялата смес.Не се бърка - само се разклаща тигана.Когато видим че се е образувала златиста коричка,може вече да обърнем тортията с помоща на друг тиган или чиния.Сервира се като парче торта.

Pulpo a la gallega(октопод по галисийски)

123874777_33efcff0c8_o.jpg

ПОРЦИИ: 6

ПРОДУКТИ:

1 октопод от около 2 кг.

6 с.л. зехтин

лют червен пипер

1 кг. пресни картофи

едра сол (в Испания се продава на кристалчета от по 1- 2 мм и се използва за поръсване на печени меса, риба и др.)

ПРИГОТВЯНЕ: Подготовка: Месото на октопода има много специфична структура и ако е пресен се нуждае от предварителна подготовка преди да се сготви. С едно дървено чукче за пържоли се начуква първо с по- силни удари а след това с по- леки. Друг начин е да се замрази за няколко дни. Размразява се на стайна температура. Приготвяне: В една висока тенджера наливаме изобилно количество вода(без сол) и я оставяме добре да заври. Когато водата е вече вряща, хващаме октопода здраво за тялото(главата) и го потапяме в нея три пъти за по 1- 2 секунди. Това се прави, за да не се обели при варенето. На четвъртото потапяне октопода се оставя да ври за около 45 минути, като можем да проверяваме дали се е сварил мушкайки с връхчето на ножа главата му. Когато октопода е вече добре сварен, се нарязват пипалата му на кръгчета дебели по около 2 см. Най лесно става с кухненска ножица. След това се поръсва със солта, зехтина и лютия червен пипер. Във водата, в която е сварен октопода се сваряват пресните картофи. Нарязват се на кръгчета и се поднасят заедно с кожата. Според традицията, "Pulpo a la gallega" се поднася топъл, върху дървена чинийка, в компанията на хубавото галисийско вино Riveiru, което се пие в малки купички подобни но тия, в които китайците пият чай.

Сангрия

cocktail_sangria.jpg

продукти

1 бутилка червено вино

2 лъжици мед

1/2 портокал,нарязан на парчета

1 лимон,нарязан

сока на един портокал и сока на един лимон

30 мл.коняк-по желание

250 мл.газирана вода

2 пръчици канела

много лед

В голяма кана наливаме виното ,газираната вода ,портокаловия и лимонов сок.Прибавяме нарязните плодове и канелата.Сервира се силно изстудено и с много лед.Можем да използваме различни плодове-ябълка,круша,киви,банани,праскови...и различни алкохолни напитки в комбинация с виното-водка,джин,ром.А вместо газирана вода-Fanta портокал или лимон,7 up

Редактирано от iveta7 (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Мерси за темата .. но можеше и да я посакратиш да не четем 1 час biggrin.gif

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Темата си е супер - четеш, каквото ти трябва само.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Малко повече информация няма да навреди.Няма да я скъсявам...който иска да чете.

Според мен е интересен текста.Пак и човек е хубаво да ги знае тези неща за обща култура.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Много приятна темичка.../Хич не се чете за 1 ч.. аз само за 10-15 мин.. / Скоро време ще направя чуррос, тортия от картофи и гаспачо-то..

Благодаря, iveta7 :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Благодаря ти iveta7 за инфото и вкуснотиите!

Тортията ще я опитам,давай още рецепти!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Bacalao al pil pil (Треска пил - пил)

87aad12bfa.jpg

ПОРЦИИ: 4

ПРОДУКТИ:

1 кг. солена треска, нарязана на парчета

7- 8 скилидки чесън

250 мл. мазнина за пържене (за предпочитане е зехтин, но става и със слънчогледово олио)

1 средно голяма лютива чушка

ПРИГОТВЯНЕ:

Парчетата осолена треска се поставят в изобилно количество вода 48 часа преди готвенето, като водата се сменя 3 -4 пъти на ден. Ако са тънки, може и само за 24 часа. Вече обезсолени, внимателно за да не се нарани кожата, се отстраняват люспите. С пинсета се изваждат костиците. Чесънът се нарязва на лентички, а чушката на тънки пръстенчета. В дебелостенна керамична тенджера(може и в дълбок гювеч) се загрява мазнината и в нея се запържват до златисто чесънът и чушката. Тенджерата се отстранява от огъня, а изпържените зеленчуци се изваждат и се запазват настрани. Във вече поохладената мазнина се нареждат парчетата треска с кожата надолу докато покрият дъното на тенджерата (без да се слагат едно върху друго). Ако тенджерата ви е широка и мазнината не покрива поне половината от парчетата риба, първо се готвят с кожата нагоре и след това се обръщат. Връщаме тенджерата върху огъня, като намаляваме мощността му. От време на време разтърсваме с въртеливи движения, като внимаваме да не са прекалено силни за да не раздробим парчетата риба. От тези движения, желатинът, който се намира между кожата и месото на треската се отдава в соса, като му придава светъл, почти бял оттенък. Много внимаваме да не заври, защото сосът ще се пресече! Усилваме леко температурата, докато сосът се сгъсти и е на точката на завиране. Тогава, започва да се чува звук, който испанците наричат "pilpileo" а ние "къкрене". Когато започне къкренето, задържаме за още около 2-3 минути при непрекъснато разклащане на тенджерата и отстраняваме от огъня. Сервира се в затоплена чиния, като върху парчетата треска, залята със соса се подреждат лентичките чесън и пръстенчета от чушката.

Gambas al ajillo

gambas-al-ajillo.jpg

200 г белени скариди

зехтин

няколко скилидки чесън (според вкуса)

суха червена люта чушка

сол ако има нужда

Загряваме зехтин в тиган ( няма страшно ако изпуснете повечко от течността, няма да стане мазно, дори и така да изглежда)

прибавяме нарязаните скилидки чесън и лютата чушка и запържваме

като се позапържат малко бухаме и скаридите.

така поувира всичко минутка, две и готово.

върви страшно много с бяло вино!

може да се капне и лимон отгоре

Ensaladilla rusa / Испанска руска салата

G452241b12bcde.jpg

съставки

* варени картофи

* грах (това е по рецепта но по баровете не съм виждала да има )

* варени яица

* риба тон (голямо количество )

* майонеза

овкусява се с подправки по желание . тук посоляват само и не слагат нищо друго

Tarta de queso/ Торта от крем сирене

2004916123911tartaqueso.jpg

Не съм вярвала че може даже да се яде,но е разкошна.

Пакет и половина бисквити

70г. маргарин

1 бакпулвер

1 опаковка сирене Филаделфия

1/2 литър сметана

100г. захар

мармалад ( по избор )

Бисквитите се смилат и смесват с маргарина.Сместа се разтила във форма, която се разглабя и се слага в хладилника.Всички останали подправки се разбиват с миксер до пухкава смес и се изсипва върху формата от бисквитите и маргарина.Престоява 1-2 часа.Мармалада се разтваря в малко топла вода и с него се намазва тортата.

Salpicon

chicken-ck-222426-l.jpg

1кг.миди

1 средно голяма зелена чушка

1 средно голямя червена чушка

1 глава кромид лук

1-2 домата

зехтин

оцет

сол

мидите се изчистват добре и се слагат да се задшат с една чаша вода докато се разтворят черупките.

Двете чушки,лукът и доматите се нарязват на малки кубчета.Подправят се с зехтина,оцета и солта.

черупките на мидите се разделят на две и се запазват само тези,в които има мида.

Нареждат се в една голяма чиния и се покриват с нарязаните зеленчуци.Прибира се всичко в хладилника,за да се охлади добре преди да се поднесе.По желание може да се прибавят и обелени скариди(сварени),лангостини,рулца от раци....Това е много приятна освежаваща салата(за който не я познава),добре е да престои 1-2 часа в хладилника.

ПЪРЖЕНО МЛЯКО LECHE FRITA

2551_nuggets_2_1.jpg

9 с.л. брашно(2 от тях царевично)

2 ч.ч. мляко

2 яйца

4 с.л. кристална захар

5 с.л. захар

1/2 лимонова кора

1 пръчка канела, и на прах

1/4 л. олио

6 с.л. брашно + студеното мляко + захарта + пръчката канела + кората от лимон се слагат на бавен огън и се бъркат непрекъснато за да не се образуват бучки. Веднъж направено/сгъстено го изсипваме в плитка тава с дебелина на слоя 2 см и оставяме да изстине/махаме пръчката канела и кората от лимона/. Вече изстинало режем на квадрати, овалваме в 3-те с.л. брашно и много добре разбитите яйца и пържим в силно загрято олио и от 2-те страни

Сервираме топло или студено поръсено със смес от канела и пудра захар.

POLLO al AJILLO

класическа рецепта за пиле в сос със вино и чесън

Conejo_al_ajillo.JPG

1 пиле 1,5 кг.

6 скилидки чесън

2 с.л. нарязан магданоз

250 гр. бяло вино

1 ч.ч пилешки бульон

сол, пипер, олио

Нарязваме пилето на 16 парчета, овкусяваме го и го изпържваме добре. Махаме го от тигана. Махаме и половината олио. Слагаме в тигана нарязания чесън и когато е на половина изпържен връщаме месото и оставяме малко, докато пилешкото поеме аромата. Добавяме бялото вино и когато редуцира алкохола, добавяме пилешкия бульон по желание. Оставя се на огъня още 5 мин.

Сервираме го в друг съд и овкусяваме с нарязан магданоз.

San JACOBOS Свети Якоб'с

san-jacobo3.jpg_w400.jpg

шунка

сирене гауда или каквото сирене ви хареса

разбито яйце

1/2 ч.ч брашно (може и галета), леко осолено + пипер

клечки за зъби

Слага се парче гауда/кашкавал/крема сирене между 2 парчета тънко нарязана шунка и се захваща с клечки за зъби. Топи се в разбито яйце, после в брашното в което има смесено малко сол и пипер. Пържат се в предварително силно загрято олио. Сервират се топли.

СЛАДОЛЕД от СИРЕНЕ HELADO DE QUESO

1428987449_cbfb671550_o.jpg

500 гр. кремаво сирене /крема, или филаделфия, или маскарпоне/

150 гр. захар

200 гр. течна сметана

Разбиваме всички съставки, слагаме горе-долу толкова захар според вкуса ни. Слагаме в стъклена купа и във фризер за 2 ч. Сервираме с добавка от пюре от ягоди или праскови.

Към сладоледа можем да добавим кокосови стърготини или настъргана кора от лимон и така да го замръзим

ЯЙЦА МИМОЗА Huevos Mimosa

2297613535_71c6f51580.jpg

Махаме жълтъците на 8 твърдо сварени яйца. Смесваме 5-те жълтъка +1 консерва риба тон + доматен сос и с тази паста пълним белтъците. Режем 1 маруля за подложка, нареждаме яйцата в/у нея и заливаме с майонеза. Настържи 3-те жълтъка. Декорирай с маслини.

ФЛАН-ТОРТА от СМЕТАНА и ЯГОДИ /Flan - tarta de nata y fresa

G464a2f7604241.jpg

Време за приготвяне : 30 мин.

Смес 1:

125 гр. ягоди

250 гр. сметана

250 гр. пр.мляко

60 гр. захар

2 лъжици cuajada (може да се замени само с кисело мляко)

Смес 2:

100 грама сирене "филаделфия"

250 гр. сметана

250 гр. пр.мляко

60 гр. захар

1 sobre de cuajada

Разбираме добре първо смес:2, и я изсипваме в силиконова форма, предварително намокрена, за да се извади после по-лесно. Слагаме я за малко във фризера, за да стегне. Изчакваме да стегне и тогава приготвяме смес:1

Разбиваме смес:1 , оставяме я да се втвърди малко, изсипваме я внимателно в силиконовата форма при другата смес, като използваме шпатула, за да не се смесят 2-те. Предварително пробваме дали е ДОСТАТЪЧНО втвърдена.

Оставяме във фризера още малко и е готова!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сега си направих сангрия по рецептата, дадена по-горе и мога да ви кажа , че е супер :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Сега си направих сангрия по рецептата, дадена по-горе и мога да ви кажа , че е супер :angel19:

Само сангрията ли ти грабна окото :)

Новите рецепти са страхотни,особено флана

и испанската руска салата,мерси!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Държа да кажа че рецептите не са мой.Повечето не съм ги изпробвала,но съм ги яла на готово и мога да кажа че са много вкусни.

Вчера си направих сладоледа от крем сирене и стана божествен.Препоръчвам го.

Малко е нестандартно(говоря за крем сиренето) поне за в България,но се получава много хубав истински сладолед.

Издирвам и една рецепта за ето това:

postres.jpg - Helado de queso Idiazabal con dulce de membrillo

http://www.lecafe.es/?nodo=3&pag=11

Някой ако може да помогне ще съм много благодарна.Дори рецептата да е на друг език.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ядох Тортия в Родопите - без майтап. Мнооого вкусно! Но домакините ни си имаха специален двоен тиган за тортия. Е, аз ще се наложи да импровизирам :handshake:

А сангрията си я правим от много време - страхотно питие! biggrin.gif

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Държа да кажа че рецептите не са мой.Повечето не съм ги изпробвала,но съм ги яла на готово и мога да кажа че са много вкусни.

Вчера си направих сладоледа от крем сирене и стана божествен.Препоръчвам го.

Малко е нестандартно(говоря за крем сиренето) поне за в България,но се получава много хубав истински сладолед.

Издирвам и една рецепта за ето това:

postres.jpg - Helado de queso Idiazabal con dulce de membrillo

http://www.lecafe.es/?nodo=3&pag=11

Някой ако може да помогне ще съм много благодарна.Дори рецептата да е на друг език.

Това на картинката си е жив чийзкейк :handshake: Доколкото прочитам, със сирене Идиязабал и сладко от дюли (на картинката е с някакви други плодове). Може да пробваш тази рецепта, като заместиш ягодовото сладко и компот с дюлеви такива. Опитай :handshake:

Ядох Тортия в Родопите - без майтап. Мнооого вкусно! Но домакините ни си имаха специален двоен тиган за тортия. Е, аз ще се наложи да импровизирам :wors:

Картофи, тортия, Родопите - звучи ми като пататник :clap:

Редактирано от chain_reaction (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Ядох Тортия в Родопите - без майтап. Мнооого вкусно! Но домакините ни си имаха специален двоен тиган за тортия. Е, аз ще се наложи да импровизирам :)

А сангрията си я правим от много време - страхотно питие! biggrin.gif

Ако нямате такъв тиган,може да използвате два обикновени или пък по-лесно един тиган и една малко по-голяма чиния.

Ето клипче: http://es.youtube.com/watch?v=RsIDWHvI0Gc

Това на картинката си е жив чийзкейк ;) Доколкото прочитам, със сирене Идиязабал и сладко от дюли (на картинката е с някакви други плодове). Може да пробваш тази рецепта, като заместиш ягодовото сладко и компот с дюлеви такива. Опитай :)

Мерси много.Яла съм го и нещо направо незабравимо.Испански израз "hace amor en la boca" демек прави любов в устата biggrin.gif Между другото си намерих рецептата.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Руло "Алисиа"

004488375.jpg

Продукти:

Бекон, нарязан на тънки филийки (според тавичката)

Половин пакетче кайма – овкусена

2-3 печени червени пиперки

Топено сирене

Картофи (сварени, нарязани на ситно и разбъркани с черен пипер, яйце и малко сметана)

1.Покрийте тавичката с бекона

2.Поставете отгоре каймата

3.Върху нея наредете пиперките и топено сирене

4.Накрая поставете картофите

5.Печете

Източник : http://bulgar.no-ip.info/forum/viewtopic.p...49069eace64ef6c

Редактирано от iveta7 (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Тортилята става още по-вкусна,ако добавите малко чубрица и чер пипер

И най-върви с чеснов сос (млечна майонеза + кисело мляко + чесън)

:P

С писанката ще си направим и руло "Алисиа"

Звучи обещаващо

cool.gif

1 човек харесва това

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Много хубава тема,поздравления!

Ще пробвам днес скаридите с чесън и ще дам мнение :)

"Паея" с пиле много обичам,та въпросът ми е:като тази с морските дарове ли се приготвя,само че вместо тях с пилешко филе?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
"Паея" с пиле много обичам,та въпросът ми е:като тази с морските дарове ли се приготвя,само че вместо тях с пилешко филе?

Да!Разбира се,може и по-друг начин да я направиш.Има много различни видове паеля.

Ето ти е една рецепта (изпробвана вече)

Пилешко месо (заешко) се запържва.Слага се бял и зелен боб.Пържи се и се залива с вода до горе.Като поизври водата се добавя ориз около 1 чаша.

Оставяш го да ври,без да го бъркаш.Накрая се слага подправката за пиле или шафран.Лично на мен шафрана не ми харесва,мирише ми на зъболекар.Както и да е ...подправка за ориз се продава в България.С нея се постига спесифичността на паеята,а също и жълтия цвят.Поставя се и чесън по желание....покрива се с фолио и е готова за консумиране!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Мерси много,iveta7 ;)

Тази рецепта ми изглежда по-лесна,ще я изпробвам и нея.Само че не знам дали друга подправка може да замени шафрана....Между другото,доколкото знам,е най-скъпата подправка в света.

Скаридите с чесън са страхотни,току-що ги направих :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ами на мен не ми харесва шафрана.Заменям го с "colorante".В България обаче не знам да се продава такова нещо.Ето снимка: от ляво - шафран и от дясно колоранте...

paella05.JPG

В България съм си правила паея с "подправка за ориз" така се казваше.Купих я от "Кауфланд".Получи се същия ефект.

Инфо за шафрана тук

Редактирано от iveta7 (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Привееет,

онзи ден похапнах така нареченото ' Quesadilla' - изобщо си нямах представа какво ще ми донесат като си го поръчах и страшшшшшно много ми хареса!!

Изглеждаше така: quesadilla043th9.jpg

iveta7, приготвяла ли си го ?? Някой ако има рецепта - да пише, моля!! (разгледах няколко из нета..., но май главно го приготвят с лук ... а това , което аз ядох имаше доста работи вътре)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Привет.За първи път виждам такова нещо,мисля че от мексиканската кухня.

Има много видове Quesadilla доколкото разбрах от нета.

Ето ТУК намерих рецепти за няколко вида,но са на английски език.Ако не разбираш нищо,мога да ти помогна малко(не го разбирам и аз,но основното го знам)

Това което си яла,какво съдържа?Така по-лено ще намерим рецептата.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Привет.За първи път виждам такова нещо,мисля че от мексиканската кухня.

ohmy.gif В кръчмето казаха, че било спаниш ...., но вероятно оригиналното е мексиканско :shy11:

Моето беше с пилешко и много зеленчуци, разтопен кашкавал ... голяма вкусотийка. Препоръчвам :angry:

Мерси за рецептите - ще ги прегледам!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Мармитако

1281455c.jpg

Продукти:

2 кг. картофи (червени)

1 кг. филе от риба тон

75 ml зехтин

2 глави лук

2 ск. чесън

1 зелена чушка

1 сушена люта чушка

1 ч.л. червен пипер

Морска сол

Приготвяне:

Сушената чушка се слага да кисне в гореща вода за около 20 мин. След това се изважда, почиства от семките и дръжката, обелва се и месестата част се оставя.

Картофите се обелват и нарязват на едри кубчета. Рибата тон се нарязва на хапки и се посолява.

В подходяща тенджера се загрява зехтинът, след което се добавят нарязаният на ситно лук, месото от сушената чушка и нарязаната на ивици зелена чушка. Задушава се около 5 мин., като се бърка.

Добавят се картофите, червеният пипер и се овкусява с малко сол. Залива се с вода, така че съставките да са покрити с около 4 см. вода. Оставя се да заври, след което се намалява и се оставя да къкри докато картофите са готови (около 30 мин.).

Добавя се рибата тон и се оставя да ври около 10 мин., след което се сваля от котлона и се оставя да престои 30 мин. 1 - 2 картофа от яхнията се смачкват с вилица и ястието се разбърква, за да се придаде консистенция на бульона.

Сервира се горещо в дълбоки чинии, или широки купички.

Името „мармитако“ означава буквално „от тенджерата“ и идва от баския език. Тази яхния е била много популярна сред работещите на риболовните кораби по атлантическото крейбрежие на Испания.

gastronom.bg

2 души харесват това

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!


Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.


Вход