Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Преминаване от NTFS към FAT16/32

Featured Replies

Здравейте !

Имам един стар компютър DELL Pentium 3 450Mhz, 64 MB RAM, 16MB video, 40 GB Hard disk с Windows XP Pro. Това което искам е да запиша Windows 98, но за целта трябва да форматирам под FAT. Тук идва и проблемът sad.gif Сегашният Windows XP е под NTFS и след буутването от дискета не позволява форматиране на "C" затова пробвах да форматирам през Уиндолс, където разбрах че мога да форматирам, но отново под NTFS :) Сега незнам какво трябва да направя, за да форматирам под FAT, за да започна инсталацията на 98. Благодаря предварително за помощта!

Използвай някое Live CD, от рода на hiren's. Там има достаъчно програми за управление на дяловете на диска и може да го форматираш в каквато файлова система си поискаш!

• Автор
Използвай някое Live CD, от рода на hiren's. Там има достаъчно програми за управление на дяловете на диска и може да го форматираш в каквато файлова система си поискаш!

Благодаря ти! Но имам няколко въпроса. Това ли е единственият начин? Откъде мога да намеря тази програма и под Уиндолс ли се работи с нея, защото вече форматиран не съм сигурен откъде да започна инсталацията :rolleyes:

Eто линк за сваляне: http://www.hiren.info/pages/bootcd

Това е самостоятелна колекция от програми, които не се нуждаят от инсталация, дискът е буутващ и чрез него ще си форматираш хард диска!

След това предполагам знаеш как инсталираш '98!

• Автор
Eто линк за сваляне: http://www.hiren.info/pages/bootcd

Това е самостоятелна колекция от програми, които не се нуждаят от инсталация, дискът е буутващ и чрез него ще си форматираш хард диска!

След това предполагам знаеш как инсталираш '98!

Благодаря ти отново! Наистина добро CD би станало, но от линка за сваляне ми дава грешка => http://www.kaldata.com/modules.php?modid=1...how&id=1175 sad.gif

Редактирано от mitaka_cs (преглед на промените)

Благодаря ти отново! Наистина добро CD би станало, но от линка за сваляне ми дава грешка => http://www.kaldata.com/modules.php?modid=1...how&id=1175 sad.gif

Има разни арени, джунгли-замунди, пиратски заливи и много други места където да се сдобиеш с тази чудесна програмка. А в рапид пише ясно защо не работи линка.

• Автор

Благодаря на всички :clap: Направих си BOOT CD с въпросната компилация от програми и с първата от тях форматирах под FAT32 biggrin.gif Инсталирах си 98 успешно и сега ще ви помоля да ме посъветвате откъде и кои драйвъри да си сложа за машината от първия ми пост. Ако е нужно ще дам информация със снимки от АSTRA32, за да видите какви точно са ми видео карта, лан карта и т.н.

П.П: Сега без драйвъри имам опция да ползвам 2 или 16 цвята и съответно мога да играя само DOOM 2 и игричките от www.dosgames.com cool.gif Искам драйвърииии :grimace: Благодаря предварително!

Искам драйвърииии :grimace:

Дай модела/серийния номер на машинатаааа :clap:

• Автор
Дай модела/серийния номер на машинатаааа :P

Ако ми кажеш и от къде мога да го науча :rolleyes: Може ли в WIN да е записан номера на машината? Утре ще проверя по кутията на някоя лепенка дали има нещо подобно.

Мога да ти кажа номера на PC-то от което пиша сега : 6578-G9U

Въпрос:

Ако тръгне да си инсталира ХР-то там има опция да го форматираш под FAT. Не би ли свършило работа?

Точно така има такава опция, но само при инсталация на XP. Ти искаш да кажеш да форматирам чрез XP, а да продължа с инсталация на 98. Да може и да стане, но със софт-а който ми препоръча pit стана идеално и безпроблемно въпросното форматиране :)

Ако ми кажеш и от къде мога да го науча :baby: Може ли в WIN да е записан номера на машината? Утре ще проверя по кутията на някоя лепенка дали има нещо подобно.

Мога да ти кажа номера на PC-то от което пиша сега : 6578-G9U

Start -> Run -> Msinfo32.exe

Там има инфо за данните на машината ти (поне би трябвало) за да разбереш какви драйвъри да търсиш. Ако не, най-вероятно ще трябва да я отвориш и да видиш на дъното какво пише, че е като модел.

Успех.

• Автор
Start -> Run -> Msinfo32.exe

Там има инфо за данните на машината ти (поне би трябвало) за да разбереш какви драйвъри да търсиш. Ако не, най-вероятно ще трябва да я отвориш и да видиш на дъното какво пише, че е като модел.

Успех.

Благодаря! Утре ще кача .bmp с всичко, което пише в "System information" :baby:

• Автор

Като за начало при стартиране преди да зареди WIN казва, че не намира следните според мен драйвъри:

vnetsup.vxd

vnetbios.vxd

vredir.vxd

След което му натискам прозволен бутон, за да продължи...........зарежда WIN

.......и изписва: Unable to load the dynamic link library: msnp32.dll ; The system cannot find the file specified

След малко качвам .bmp-тата от "System Informacion" (добре че флопито работи)

По форумите има тази препоръка:

"""""

CAUSE

This behavior can occur if your networking components are configured incorrectly.

RESOLUTION

To resolve this issue, remove and then reinstall Client for Microsoft Networks. To do this, follow these steps: 1. Click Start, point to Settings, and then click Control Panel.

2. In Control Panel, double-click Network.

3. In the Network dialog box, select Client for Microsoft Networks, and then click Remove.

4. In the Network dialog box, click OK, and then click Yes to restart your computer.

5. Repeat steps 1 and 2.

6. In the Network dialog box, click Add.

7. In the Select Network Component Type dialog box, click Client, and then click Add.

8. In the Select Network Client dialog box, click Microsoft under Manufacturers.

9. Under Network Clients, select Client for Microsoft Networks, and then click OK.

10. In the Network dialog box, click OK.

11. Click Yes to restart your computer.""""""

изглежда е проблем с инсталираните драйвери за лан картата, поне според мен, като за горните инструкции ти е нужен диска с инсталацията на Уиндоус, който предполагам имаш. Дано се оправи!

Редактирано от bluelight (преглед на промените)

• Автор

http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1463/373267787.BMP

http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1231/1955587581.BMP

http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1062/1579803296.BMP

По форумите има тази препоръка:

"""""

CAUSE

This behavior can occur if your networking components are configured incorrectly.

RESOLUTION

To resolve this issue, remove and then reinstall Client for Microsoft Networks. To do this, follow these steps: 1. Click Start, point to Settings, and then click Control Panel.

2. In Control Panel, double-click Network.

3. In the Network dialog box, select Client for Microsoft Networks, and then click Remove.

4. In the Network dialog box, click OK, and then click Yes to restart your computer.

5. Repeat steps 1 and 2.

6. In the Network dialog box, click Add.

7. In the Select Network Component Type dialog box, click Client, and then click Add.

8. In the Select Network Client dialog box, click Microsoft under Manufacturers.

9. Under Network Clients, select Client for Microsoft Networks, and then click OK.

10. In the Network dialog box, click OK.

11. Click Yes to restart your computer.""""""

изглежда е проблем с инсталираните драйвери за лан картата, поне според мен, като за горните инструкции ти е нужен диска с инсталацията на Уиндоус, който предполагам имаш. Дано се оправи!

Пробвах това, наистина иска диск, но никаква промяна sad.gif

След рестарта с пъхнат диск зарежда за нова инсталация (диска е 98 install, но е bootable), не намира и не инсталира файове ohmy.gif

След което рестартирам без диск, за да ми стартира WIN и никаква промяна sad.gif

Можеби се отклонявам от темата, но искам да попитам ако намеря точния драйвер знаейки модела/номера на видео карта и т.н. как бих могъл да го инсталирам или сменя.

На диск ли се записват драйвери и ако да как се инсталират/сменят? (това при положение, че намеря точните)

• Автор

След премеждията с 98 реших, че 2000 няма да е много по-тежък за гореспоменатата машина, а драйверите според мен ще излезнат сами като при инстал на XP. Оттук следват два въпроса:

1) Ще ми препоръчате ли някой 2kPro за теглене от нета (вече намерих в замунда :) май ) ?

2) Вече като съм направил диска, преди инсталацията под NTFS ли да фоматирам диска?

Редактирано от mitaka_cs (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.