Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Немски език - ресурси, теми, преводи, изпити, курсове

Featured Replies

Преразказът:

---

Vor vielen Jahren, als Wien eine kleine Stadt war, erzhählte an einem Winterabend in seiner Hütte, ein alter Fischer seinem Sohn, Wassergeistern – und Nixengeschichten. Unter denen erzählte er die Geschichte vom Donaufürsten, dessen Palast, gebaut aus Glas und Kristall, am Grund des Flußes lag. In diesem Palast hielt er die Seelen der Ertrunkenen. Seine Töchter waren Nixen, die ihm verhalfen, die Seelen von jungen verliebten Burschen zu nehmen, indem sie sie ertrankten. Der Sohn, der dem Vater zuhöhrte, hatte jedoch Zweifel, da er noch nie eine Nixe gesehen hatte, aber kurz nachdem der Vater die Geschichte beendet hatte, betrat ein wunderschönes Mädchen mit gelockten blonden Haaren, das Haus. Sie sagte den beiden, dass sie nicht erschrecken sollen und dass sie gekommen ist um sie vor dem kommenden Tauwetter und die danach folgende Überschwemmung des Flußes zu warnen. Sie sagte dem Fischer und seinem Sohn, dass sie sofort fliehen müssen. Das taten auch der alte Fischer und seinem Sohn, dabei warnten sie davor auch die anderen Fischer. Am nächsten Morgen hörten und sahen die beiden wie sich die Voraussage des Mädchens erfüllte und plötzlich alles unterm Wasser lag.

Nach einiger Zeit, als das Wasser sank, kehrten die Fischer in ihre Hütten zurück und alles schien wie früher zu sein, nur nicht beim jungen Fischer, der sich in das schöne Donaunixe verliebt hatte. Oft saß er stundenlang am Ufer mit der Hoffnung sie zu sehen oder ihre Stimme zu hören. Mit der selben Hoffnung fuhr er auch oft mit dem Kahn hinaus und hielt jeden Wellenlichtstrahl, sogar jeden Fisch für die Nixe, doch sein Traum ging nie in Erfüllung.

Eines Nachts war seine Sehnsucht so groß, das er wieder mit dem Kahn hinausfuhr und am nächsten Tag konnte man von ihm keine Spur finden. Man fand nur der, im Fluß schaukelnden, Kahn auf.

---

По-сбито без пропуски в съдържанието не успявам...

Максимално бързах предвид чатенето, което допълнително забавя :ph34r: Ако съм изял буква - прощавай!

След малко и превода...

P.S: Ще ползвам текста от този линк: http://www.verwaltung.steiermark.at/cms/ziel/3990845/DE/

В твоя има на места неточности, които ме хвърлят в публиката.

Химнът на Австрия (до там, докъдето си пожелал да бъде преведен)

Страна на планини, страна на реки.

Страна на поля, страна на катедрали.

Невероятна страна, със светло бъдеще.

Ти си родина на големи синове.

Народ, благословен за прекрасното,

многопрославена Австрия…

Забележка: В зависимост от вложеният смисъл: "Land der Hammer" може да бъде преведена и по друг начин. Буквално би се превело "Страна на чуковете", което би било глупаво. В преносен смисъл е моят превод...Днес в разговорния немски език се използва често израза "Das is der Hammer" - "Това е страхотно"...Не претендирам за точност в конкретния случай....

P.S Дано ти е от помощ. Следващият път бъди малко по-прецизен и ще ти отклинкнат по-бързо! Публикувано изображение

Редактирано от proletsearch (преглед на промените)

• Отговори 244
  • Прегледи 127k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • 3 месеца по-късно...

Търся лексиката да няколко теми на немски.Ще имам устен изпит и вместо да пиша текст,ще си науча всички думи към темата и на място ще съчинявам текста така темите са: 1.Familie 2.Alltag in der Familie 3.Schule 4.Freizeitaktivitaten der Jugendlichen 5.Vorbereitungen auf eine Auslandsreise 6.Die Familie fahrt in den Urlaub 7.Du bist stark erkaltet (за лекара) 8.Wie haltst du dich fit ? 9.Im Geschaft І 10.Im Geschaft ІІ 11.Eure Familie zieht in eine neue Wohnung ein 12.Deine Familie wurde von Freunden im Restaurant eingeladen 13.Umweltschmutz 14.Dein Deutscher Freund 15.Deutschland 16.Deutsch ist die offizielle Sprache auch in Osterreich und in der Schweiz 17.Weihnachten 18.Fruhlingsfeste моля ви помагайте много ми е важно :ph34r::wors:

Редактирано от Нерон (преглед на промените)

Човече, ти си знаеш какво ще правиш, но ако искаш съвет, поне си направи планове за всяка тема, защото иначе може да стане адски кофти. В някои случаи чуваш какво е казал предния човек, зацъкляш над думите му и работата се оплесква много. А иначе не знам кой ще седне да ти пише думички, да не говорим, че умлаутите намаляват желанието още повече. Но принципно в учебниците ми по немски, лексиката за всяка тема винаги си е била отделена, тъй че вземи провери. Успех от мен и после да се похвалиш. :yanim:

бе незнам каде точно да търся иначе в училище ни дадоха така всичко да една тема да тарся :lock:

• 2 месеца по-късно...

Може ли някой и на мен да ми помогне с превода на този текст. von lhrem Arbeitgeber wurde eine Einkommensteuererklarung fur Sie eingereicht.Die in der Erklarung vorgesehene Erstattung an Frau Mara Ivanova ist nicht moglich. Nach 224 Abs.3 Satz 1 der Abgabenordnung sind Zahlungen der Finanzbehorde unbar zu leisten.Zur Uberweisung eines moglichen Guthabens werden deshalb die Angaben uber lhre Bankverbindung ,die Bankleitzahl und die Kontonummer benotigt. Bitte vermerken Sie die notwendigen Angaben auf dem zweiten Teil dieses Schreibens,das als Ruckantwort verwendet werden kann. Sollte lhre Antwort bis zum 30.08.2007 hier nicht vorliegen ,wird lhr Antrag abgelehnt. Много ми трябва.ще сам ви много благодарна ако ми помогнете

http://www.google.com/translate_t

a Einkommensteuererklarung(като го разбиеш на масти звучи като доход, скъп, оплакване, но не знам как се превежда) was submitted by lhrem employer fur you. Into the Erklarung planned refunding at Mrs. Mara Ivanova is not moglich. After 224 Abs.3 sentence 1 of the tax code payments of the Finanzbehorde are to be made without use of cash. The Uberweisung of moglichen assets therefore the data become more uber lhre bank account, which benotigt bank code number and the account number. Please you note the necessary data on the second part of this letter, which can be used as jerk answer. If lhre answer should not be present up to 30.08.2007 here, lhr request is rejected.

Пробвай и други програми и сайтове за превод.

Твърдо против съм превеждане на важни финансови документи от онлайн преводач!

Ето го текстът, преведен доколкото можах, горе-долу си представих ситуацията:

От Вашия работодател е подадена декларация в/у общия доход. В декларацията предвиденото заплащане за г-жа Мара Иванова не е възможно. Според 224 т. 3 изр.(очевидно това е някакво законово постановление) по реда на налозите, заплащания от финансовите власти не се извършват. За превод на възможни авоари /вземания/ (вероятно някаква транзакция, трудно го превеждам) са нужни сведения за Вашата банкова връзка, банков код и номер на контото.

Моля, отбележете необходимите сведения в/у 2рата част на това писмо, което може да се използва като обратен отговор.

Ако отговорът Ви не е налице до 30/08/2007, то вашият договор ще бъде отхвърлен.

• 3 месеца по-късно...

Изучавам немски език и искам да си закупя книга на немски език с около 6000 думи. Можете ли да ми препоръчате някоя която сте я чели?

• 3 седмици по-късно...

Здравейте на всички! :sobbing: Във вторник имам класно по Немски език.Обаче аз тоя език не можах да го науча а съм между двойката и тройката не ми се ще да имам 2 първия срок!Тя ни каза какви ще бъдат задачите и едната от тях е да напишем текст по въпроси които тя ни даде.Мисля че се отнася нещо за рожден ден: 1.Wer hat Geburstag (mein Freund,mein,Freundin) 2.Wer mochte ihr Geshenk kaufen?(ih und mein\e Mitschuler (in) ) 3.Wohin geht ihr?(ins Muskgeschaft ins Kanfhcues) 4Wofur interessiert sich das Gaburtstagskind? liest viel,hat Tiere gern sammelt Brifmarken,Muken,CD-s,Poster 5 Wie verbring ihr den Geburtstag? Много ви се моля напишете нещо кратичко по тези въпроси не е нужно да е много дълго ръкописно ще ми трябва да е не по дълго от страница A5 може и половин.Ако ви е удобно ще съм благодарен ако го и преведете!Моля ви се помогнете ще съм ви много задължен! :sobbing:

Редактирано от david.emk (преглед на промените)

Ако знаеш английски, пробвай да напишеш нещо с Google Translate. Поне 3 ще имаш. Другият вариант е да потърсиш за готови текстове пак с Google в Интернет.

Не ме бива много с езиците а в нета е малко трудно да търся точно по това! :-( Иначе благодаря че писа!

:) Ех защо нямаше нет когато бях ученик. Аз лично по западен език бях между двойката и двойката, и пак така въртях нещата че да завърша с 3 за годината , сега си представям ако е имало и интернет какъв отличник щях да бъда.

:help wanted: Ех защо нямаше нет когато бях ученик. Аз лично по западен език бях между двойката и двойката, и пак така въртях нещата че да завърша с 3 за годината , сега си представям ако е имало и интернет какъв отличник щях да бъда.

Публикувано изображение Да така е ама гледай никой не написа нещо Публикувано изображение Добре че намерих една позната и ми написа нещичо:

Mein Freund Oliver hat am Freitag Geburtstag. Er freut sish sehr darueber und bereitet sich vor. Wir bereiten uns auch vor. Ich und meine Mitschuler werden fuer ihn ein Geschenk kaufen. Es ist schwer etwas passendes zu finden. Oliver hoert gerne Musik und deshalb gehen wir ins Musikgeschaeft und kaufen fuer ihn ein CD und einen Poster. Wir denken das wird ihn gefalen. Sein Geburtstag werden wir mit allen Freunden bei ihn zu Hause feiern. Interesante Speile spielen, Musik hoeren, tanzen, Torte essen, viel Spass haben.

Превод:

моят приятел Оливер има в петък рожден ден.Много се радва и се подготвя за това. Ние също се подготвяме за това.Аз и моите съученици ще му купим подарък. Трудно е да намерим нещо подходящо.Оливер слуша музика с удоволствие и затова ще отидем в музикалниа магазин и ще му купим CD и плакат. Мислим че това ще муу хареса. Ще празнуваме рождения му ден с всички приятели у тях. Ще играем интересни игри, юе слусхаме музика, ще танцуваме, ще ядем торта, ще се забавляваме много.

За някой който може след време да му потрябва :white flag:

Става текста, но има доста грешки. Например:

Wir denken das wird ihn gefalen - По-правилно е : Wir hoffen, dass das Geschenk ihm geffalen wird.

Oliver hoert gerne Musik und deshalb gehen wir ins Musikgeschaeft und kaufen fuer ihn ein CD und einen Poster - Аз бих го написъл така: Oliver interessiert sich fuer Musik, deswegen gehen wir ins Musikgeschaeft, um eine CD und ein Poster fuer ihn zu kaufen.

...mit allen Freunden bei ihn zu Hause feiern - Правилно : ...mit allen Freunden bei ihm....

Wir denken das wird ihn gefalen - По-правилно е : Wir hoffen, dass das Geschenk ihm geffalen wird.

Oliver hoert gerne Musik und deshalb gehen wir ins Musikgeschaeft und kaufen fuer ihn ein CD und einen Poster - Аз бих го написъл така: Oliver interessiert sich fuer Musik, deswegen gehen wir ins Musikgeschaeft, um eine CD und ein Poster fuer ihn zu kaufen.

...mit allen Freunden bei ihn zu Hause feiern - Правилно : ...mit allen Freunden bei ihm....

Е благодаря ти :clap:

Редактирано от david.emk (преглед на промените)

Да те поправя... все пак съм 10 клас в 91НЕГ

Ето как ми звучи най-добре на мен

Mein Freund Oliver hat am Freitag Geburtstag. Er freut sich sehr viel darauf und bereitet sich seit Wochen vor. Wir bereiten uns auch vor. Ich und meine Mitschüler werden für ihn ein Geschenk kaufen. Es ist schwer etwas Passendes zu finden. Oliver hört gern Musik und deshalb gehen wir ins Musikgeschäft und kaufen für ihn eine CD und einen Poster. Wir hoffen, dass das ihm sehr viel gefallen wird. Sein Geburtstag werden wir mit allen Freunden bei ihm zu Hause feiern. Wir werden interesante Spiele spielen, Musik hören, tanzen, Torte essen - sehr viel Spass haben.

eine CD und einen Poster.

Повече няма какво да добавя, само искам да отбележа, че Poster на немски е среден род. Така, че не е einen Poster, a ein Poster.

Дано свърши работа. Само не ми е ясно откога учиш немски и дали изреченията с "zu" и обратния словоред сте ги взели ;)

Ето как ми звучи най-добре на мен

Mein Freund Oliver hat am Freitag Geburtstag. Er freut sich sehr viel darauf und bereitet sich seit Wochen vor. Wir bereiten uns auch vor. Ich und meine Mitschüler werden für ihn ein Geschenk kaufen. Es ist schwer etwas Passendes zu finden. Oliver hört gern Musik und deshalb gehen wir ins Musikgeschäft und kaufen für ihn eine CD und einen Poster. Wir hoffen, dass das ihm sehr viel gefallen wird. Sein Geburtstag werden wir mit allen Freunden bei ihm zu Hause feiern. Wir werden interesante Spiele spielen, Musik hören, tanzen, Torte essen - sehr viel Spass haben.

Mein Freund Oliver hat am Freitag Geburtstag. Er freut sich sehr viel darauf und bereitet sich seit Wochen vor. Wir bereiten uns auch vor. Ich und meine Mitschüler werden für ihn ein Geschenk kaufen. Es ist schwer etwas Passendes zu finden. Oliver hört gern Musik und deshalb gehen wir ins Musikgeschäft und kaufen für ihn eine CD und einen Poster. Wir hoffen, dass das ihm sehr viel gefallen wird. Seinen Geburtstag werden wir mit allen Freunden bei ihm zu Hause feiern. Wir werden interessante Spiele spielen, Musik hören, tanzen, Torte essen - sehr viel Spass haben.

В две съседни изречения използваш "sich vorbereiten" + три пъти sehr viel = Tautologie (тавтология),

а тя трябва да се избягва, за да имаш добър стил.

Доста добре за десетокласник. Някои германчета на твоята възраст пишат по-зле, за възрастните да не говорим. Публикувано изображение

Де да можеха повечето твои връстници да допускат на български толкова малко грешки, колкото ти на немски. Някои се изхитряват в едно кратко изречение да сгазят лука пет-шест пъти, а има и рекордьори. ;)

Извинявай, ако съм пропуснал някоя грешка, но доста бързам! Чао! :lol6:

Да прав си относно Poster наистина е така но и доста немци го употребяват от мъжки род не знам защо. А относно повторенията - не мисля че е толкова фатално, особено за човек който не е много напред с немския - за контролно в училище става :rolleyes: А interessant - техническа грешка :Р А относно откога съм учил езика - еми 2 години станаха вече(как бързо лети времето :Р) но съм изучавал цялата граматика

Редактирано от g00g0 (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.