Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

kitty

Ястия с месо и месни продукти

Препоръчан отговор


добрее.. тъй и тъй вече почнахме :)

ето нещо бих казала направо да си оближеш пръстите, стига да се приготви точно:

Пилешки крилца с мед

Продукти:

1 кг пилешки крилца

1/4 ч.ч. соев сос

1/2 ч.ч. кетчуп

2 с.л. джин

1/3 ч.ч. захар

1/2 ч.л. джинджифил

1 ч.л. мед

4 скилидки счукан чесън

1 с.л. олио

1 ч.л. чили сос/табаско/

Приготвяне:

Смесват се съставките за маринатата и в нея се слагат крилцата. Оставят се да престоят в хладилника 2-4 часа.

Изваждат се, нареждат се в тава и се слагат в силна фурна. Пекат се 15-20 мин, след което се обръщат и се заливат с остатъка от маринатата. Допичат се докато добият тъмно кафява коричка.

Да ви е вкусно! ;)

Редактирано от iveta7 (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Бързо и лесно за начинаещи готвачи :clap:

Пилешки бутчета с картофи

2 пилешки бутчета

5-6 големи картофа

чубрица

пилешки бульон Maggi

сол

масло

Сварявам добре измитите и почистени бутчета. През това време обелвам и нарязвам на не много дребно картофите. Добавям чубрицата, черния пипер и бульончето и малко сол (бульона е солен, така че внимателно със солта!) и всичко това го избърквам добре в една тава. Слагам отгоре бутчетата и ги мажа с масло, правя разрез под кожата и пъхвам малко масълце. Може да се поръсят и с червен пипер, на мен ми идват в повечко подправките и си го спестявам. Заливам картофите с бульона, в който съм сварила бутчетата и пъхам манджата във фурната. Ако бутчетата почнат да се запичат, а картофите са още сурови, включвам само долния реотан на фурната. Когато водата се изпари, яденето е готово.

П.П. Това готвя най-често, особено когато се прибера късно от работа и не ми се занимава много с уроци по готварство (защото се уча и аз) :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Мусака

500 гр. кайма

600-700 гр. картофи

3-4 домата (пресни, консервирани или дом. пюре)

1-2 глави лук

олио

черен пипер

чубрица

сол

За заливката:

3 яйца

половин кофичка кисело мляко

2 суп. л. брашно

Запържвам дребно нарязания лук до златисто, прибавям каймата и бъркам докато стане на малки бучки. Слагам дребно нарязаните домати и подправките и добавям нарязаните на кубчета картофи. Запържвам леко получената смес и я изсипвам в тава. Сипвам вода, колкото да покрие картофите и слагам тавата във фурната. Пека около 30-40 мин. и добавям добре разбитата заливка (ако е много гъсто млякото, сипвам и малко вода в нея). Допичам още 10 минути. По желание се поръсва с нарязан на дребно магданоз. Може да се сложи и 1 морков, който се нарязва и запържва с лука. Да ви е сладко ;)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ето ви и една рецепта за вкусни спагети. Благодаря на съкровището, което ме научи как да правя соса Публикувано изображение

СПАГЕТИ (за две порции)

Половин пакет спагети, 1 глава лук, 2-3 суп. л. олио, колбас, 250-300 гр домати (може консерва), 2-3 суп. л. лютеница (кетчуп), кашкавал, мащерка (1 пакетче чай), сол, черен пипер, 1 суп. л. захар

Сипвам олиото в по-дълбико тиганче и запържвам нарязвания на дребно лук, докато стане "стъклен". Добавям и колбаса (аз слагам 1-2 нарязани на дребно кренвирша) и пържа още 2-3 минути. Добавям и обелените и нарязани, пак на дребно, домати и оставям соса да ври (когато доматите са консервирани може и 5 минути, но ако са пресни - повечко), докато сместа не се посгъсти. Слагам лютеницата и подправките и го оставям още малко да ври на слаб огън. Сипвам вода в голяма тенджера и когато заври, слагам спагетите и ги варя според инструкциите на плика (мисля,че 8 минути пише на повечето). Когато спагетите са сварени, ги изсипвам в дълбоки чинии, заливам със соса и отгоре поръсвам с настърган кашкавал. Ако искате, може да сложите и чесън заедно с останалите подправки.

Когато се окаже, че сосът ми е в повечко, това което остане, го прибирам в хладилника и при следващото ядене му добавям 3 - 4 яйца и малко чубрица, избърквам го хубаво на котлона и съм си разрешила проблема със следващото готвене :wors:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Спанак - обожавам всякаква трева :P

С ориз на яхния - запържвате лука,ориза,малко червен пипер,пресен чесън ако имате и после добавяте сварения спанак,носи много джоджен да знаете ама агнешко върви най-много

Е като нямате агнешко и кубче телешки бульон става

После кисело мляко за гарнитура

А супата от спанак е за препатили с алкохола-понеже е трепач и студена,и топла

Публикувано изображение

Редактирано от iveta7 (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Публикувано изображениеПубликувано изображение

Две рецепти в чест на...

Продукти:

1 бр. пиле

600 мл бульон пилешки

200 мл мляко краве кисело

60 гр масло

50 гр брашно тип 500

2 бр. яйчен жълтък

1 бр. лимон

3 ск. чесън стар

Приготвяне:

1. Сварете и нарежете пилето на порции.

2. Запечете брашното в тиган до златист цвят.

3. Добавете маслото, след което залейте с бульона от пилето.

4. Бъркайте енергично, докато се получи гладка смес по посолете на вкус.

5. Разбийте жълтъците с киселото мляко и добавете сока от лимона.

6. Като бъркате непрекъснато, ги смесете с кашата и варете 5 минути.

7. Преди да свалите от огъня, прибавете чесъна, нарязан наситно.

8. Поръсете с черен пипер и добавете порциите пиле.

Продукти:

1/2 пиле

1 морков

1 резен целина

4 супени лъжици брашно

1/2 пакетче краве масло

1 щипка рен пипер

1/2 чаена чаша кисело мляко

1яйце

Приготвяне:

1. Пилето, морковът и целината се сваряват в подсолена вода.

2. Месото се обезкостява и се нарязва на дребно, а бульонът се прецежда.

3. Брашното леко се запържва в маслото и се разрежда с горещия бульон.

4. Прибавят се яйцата, добре разбити с млякото и нарязаното месо.

5. Ястието се вари още 10-15 минути.

6. По желание може да се подправи с лимонов сок.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Рецептата е моя импровизация, харесах си една манджа, на която никъде не открих оригиналната рецепта и сътворих нещо набързо. Продукти: пилешко филе - 500 гр., замразени зеленчуци - грах, царевица и моркови (аз използвам италиански микс - 450гр.), кашкавал, масло, кубче бульон Маги - пиле със зеленчуци, олио, сол. Нарязвам филето на квадратни парченца и ги запържвам до златисто в тигана с малко олио. В една тавичка изсипвам мръвките, заедно с остатъка от олиото, добавям замразените зеленчуци, бульончето и отгоре няколко филийки масло. Заливам с вода и го мятам в загрятата фурна. Пека около половин час (фурната ми е много кофти и не знам дали това време е реално), докато не поизври водата и омекнат зеленчуците. Поръсвам с настърган кашкавал и запичам леко. Вкусно е и най-вече не иска много мислене. Другият път ще пробвам с пресни зеленчуци.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Публикувано изображение

12 бр. пилешки долни бутчета

1 ск. пресован чесън

125 г сирене Дунавия или извара

100 г спанак нарязан фино

100 г шунка, нарязана на ситно

1ч.л. смлян кориандър

1 к.л. настъргано индийско орехче

2 с.л. зехтин

30 г масло

черен и червен пипер

Две в едно :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Пилешки пържолки Необходими продукти: 500 мл. зехтин 100 мл. соев сос пилешко филе гърди(4-5 парчета) 10-15 парченца пушено сирене 1 ч. чаша бяло вино 500 гр. гъби(пресни) 1 кофичка сметана(заквасена) Начин на приготвяне: Месото се накисва за 24 часа в смес от зехтина и соевия сос.Тавичка за печене се намазва със сметаната и се слагат върху нея пържолите,които също се мажат със сметана.Печете до зачервяване(градусите си зависят от фурната с която разполагате).Обръщате пържолките и прибавяте гъбите,пушеното сирене и бялото вино.Печете отново до зачервяване.Сервират се топли и подходяща гарнитура са салата или картофено пюре.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Предлагам рецепта за бързи спагети. "Спагети Измислици-премислици" Необходими продукти: 1 пакет спагети 2 с. лъжици олио 3 с. лъцижи вода 3 кремвирша 100 гр. царевица(от консерва) 150 гр. кашкавал 1 кут. майонеза "Краси" 4 с. лъжици лютеница 1 с. лъжица "Пикантина"(суха подправка за ястия) черен пиреп(по желание) Начин на приготвяне: Сварявате си спагетите и ги оставяте да чакат соса.В дълбок съд слагате на котлона водата и олиото да загреят.Добавяте кремвиршите,които сте нарязали на жулиени и ги оставяте хубаво да се задушат,след което при тях добавте и царевицата.Докъто тези продукти се обработват топлинно,вземате друг съд и в него бъркате майонезата с лютеницата и кашкавала,който предварително сте рендосали.Когато сместа е готова я прибавяте при кремвиршите и царевицата и продължавате да ги държите на котлона.Добавяте Пикантината и черния пипер.Ще разберете,че е готово,когато кашкавала се разтопи и започне да се влачи. Сервирайте топло и консумирайте с добре изстудена бира. Добър апетит:top secret:

Редактирано от Тамио (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Рецепта от сърце ;)

(моя измислица)

Публикувано изображение

Кренвиршите се нарязват по дължина,като се оставя в единия край около 2 см несрязано.Разрязаните крайчета се обръщат,притискат се едно към друго и с помоща на клечка за зъби се захващат.

Поставят се в тава.Пълнят се с парченца краве сирене,шунка,бекон - кой каквото има.Слага се да се пече.След това се рендосва кашкавал и се добавя.Като се запече се добавят и резанчета доматчета чери (това по желание)

Общо взето кренвиршите могат да се напълнят с каквото имате,стига да е съчетано добре.

Като идея ми идва с руска салатка :)

Да не забравя преди да се сложат да се пекат,в тавичката се слага малко вода и зехтин (олио).

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз правя подобни сърца от кренвирши, но пълнежа ми е различен. Вътре чуквам яйчице, или предварително разбивам сирене + яйце (този вариант по-рядко, тогава запичам малко предварително), полагам кръгче от домат и поръсвам с настърган кашкавал и подправка - магданоз, чубрица. И запичам. Много добър аламинут си е това ;)

Редактирано от chain_reaction (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Момичета, добре че ме подсетихте за тези сърчица. Отдавна не съм ги правила.

Ето и нещо от мен - рецептата я прочетох в един форум това лято. Стана много хубаво - поне на нас ни хареса, де.

Пилешко руло с гъбен пълнеж

Продукти

400 гр. бяло пилешко месо

50 гр. масло

400 гр. пресни печурки

150 гр. извара

1 яйце

1/2 ч.л. мащерка

1/2 ч.л. риган

сол и черен пипер на вкус

2 скилидки пресован чесън

2 моркова

1 малък патладжан

1 тиквичка

Приготвяне

* Нарежете гъбите и ги задушете в маслото. След като изстинат ги сложете в блендер и ги смелете на паста. Подправете с мащерката, ригана и овкусете със сол и пипер. Добавете изварата, а след това и жълтъка от яйцето. Разбийте белтъка на сняг и внимателно го прибавете към сместа.

* Нарежете месото на шницели и ги изтънете с чукче. На работният плот постелете лист полиетиленово фолио. Върху него наредете месото, като застъпвате краищата на шницелите. Трябва да получите тънка месна основа с приблизителни размери - 30/40 см. Посолете и намажете месото с чесъна. С картофобелачка настържете морковите на тънки лентички. Наредете ги върху месото. В средата изсипете плънката. С помощта на фолиото завийте месото на стегнато руло.

* Пренесете рулото върху лист алуминиево фолио. Отстранете полиетиленовото фолио и завийте рулото с алуминиевото. Поставете го в правоъгълна тавичка, налейте на дъното вода и изпечете в предварително загрята на 220 С фурна за 30 мин.

* Извадете месото от фурната и отстранете фолиото. Нарежете патладжана и тиквичката на тънки ленти и покрийте с тях рулото като редувате зеленчуците. Върнете рулото в тавичката , полейте отгоре с малко олио и запечете ястието до порозовяване на зеленчуците.

Публикувано изображение

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Картофена пица Публикувано изображение

Звучи странно нали?Обаче е много хубава ;)

Продукти:

5 средни картофа

2 моркова

1 глава лук

2 яйца

1с.л брашно

парчета пушено пилеешко или пуешко месо

1 домат

1/2 чушка

маслини

подправки

Настържете картофите и морковите.Нарежете на ситно лука.Всичко смесете и добавете брашното и яйцата - поръсете с подправки.

Намажете тавичка с масло и сложете на дъното парченца пуешко или пилешко месо.Сложете картофената смес,заравнете и печете при 220 градуса,30 минути.

След това се изважда и отгоре се редят нарязаните домати,чушката.Добавят се маслините...поръсва се с подправки и кашкавал и отново се слага във фурната за около 10 минути.

Много е вкусно :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Публикувано изображение

Пиле с ананас

500 г пилешко филе

5 с. л соев сос

4 с. л кокосово мляко *

4 стръка зелен лук

2 стръка чесън пресен

1 с л лимон

1 ч л захар

1 консерва ананас (~ 350 г отцедена)

1 ч. л. нишесте

* Месото се нарязва на еднакви по големина кубчета със страна 1 см

* В купа се размесват месото и 3 с. л соев сос и се oставя да отлежи 30 минути

* В загрят уок се сипват 3 с. л. олио и се оставя да запуши/ може и в дълбок тиган, при липса на уок

* Поставя се месото и се пържи на силен огън при непрекъснато бъркане 3-4 минути

* След което месото се слага върху кухненското руло, за да се отцеди мазнината

* Зеленият лук се нарязва по диагонал, чесънът - на малки парчета и в уока за 30 сек

* Ананас който се нарязва на кубчета и се добавя при зеленчуците...

* Добавя се прецеденето мляко **

* Пилешкото се връща обратно в уока, 2 с.л соев сос, 1 с.л. лимонов сок, 1 ч.л. захар и 1 ч.л нишесте (разбъркано със 5 с. л. вода) и се бърка още 3-4 минути

* По желание може да се добави и 1 с. л сметана

* кокосово мляко в случай, че не няма в магазина - 4 с. л кокосови стърготини слагат се в подходящ съд и се налива вода толкова колкото да ги покрие и се оставя да кипне, след което се намалява огъня и се оставя да поври около 1-2 мин

------------------------------

Много е вкусно. За пръв път ядох такова пиле в едно заведение и оттогава се влюбих в тази рецепта. Публикувано изображение

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Много е вкусно. За пръв път ядох такова пиле в едно заведение и оттогава се влюбих в тази рецепта. Публикувано изображение

Един път правих пиле с портокал - ужасно гадно нещо.От тогава не правя странни съчетания...

Става хем сладко,хем солено - нещо което не ми харесва.

Пиле с морска сол

Продукти:

1 пиле

1 кг. морска сол

Публикувано изображение само това е

Проготвяне:

Изсипете морската сол в една тавичка. Почистете пилето и го сложете по гръб върху солта. Намажете го с масло или олио Включете фурната на 220 градуса и сложете тавичката. Пилето е готово след час! Добър апетит!

Не се притеснявайте за количеството сол,пилето си поема толкова колкото му е нужно!

Още една лесна и изпробвана рецепта:

Пиле в шише Публикувано изображение

Публикувано изображение

Няма грешка, точно така е, както сте го прочели. Ако пилето е малко, купувате бутилка бира от 330 г, ако е голямо - половинка „светло". Отваряте бутилката и я мушвате в пилето - от трътката към шията. Шишето е пълно да не го изсмучете предварително. В най-старата си тавичка посипвате дъното с пръст морска сол и поставяте пилето по гръб, така че гърлото на шишето малко да се подава от горния отвор на пилето и да не се излива. Печете в умерена фурна. След като заври бирата, тя започва да изтича и да залива пилето. Солта си знае своето - йод. Пече се, докато пилето се зачерви от всички страни. Изваждате празната бутилка от пилето и слагате каса бира до себе си.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Един път правих пиле с портокал - ужасно гадно нещо.От тогава не правя странни съчетания...

Става хем сладко,хем солено - нещо което не ми харесва.

А, аз пък харесвам комбинацията между сладко и солено.

Но пилето с ананас, определено няма нищо общо с пиле с портокал. Като идем в това заведение ще те черпя с една порцийка да видиш... Публикувано изображение

П.П. то всъщност е ресторант, посещаван от бая клечки. Публикувано изображение

----------------------------------

Идва Никулден и съм решила да спретна нещо с бадеми. Понеже вече си купих пъстърва, предпочитам я нея - миналата година я направих пълнена с много свежи подправки във фолио и стана страхотна. Не че се хваля, но щом и мъжът ми я яде, не, ами направо я изяде цялата, имайки предвид, че той риба не яде... Публикувано изображение , та сега съм решила да спретна тази рецепта, дано се получи и тя добре

Пъстърва с бадемов сос

400 г пъстърви, 50 г филиран бадем, 2 лимона, 200 мл бяло вино, 300 г масло, брашно, сол и черен пипер

Филираните бадеми се запържват в сух тиган до златисто. Заливат се с виното и с отцедения лимонов сок, свалят се от котлона и се добавя маслото. Сосът се бърка енергично и се връща за кратко на котлона, като се внимава да не се пресече маслото. Пъстървите се филетират и се овкусяват със сол и черен пипер. Овалват се в брашно и се изпичат от двете страни върху леко намазнена плоча (или тиган). При сервиране се заливат със соса.

Редактирано от fedora (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз правя подобни сърца от кренвирши, но пълнежа ми е различен.

Вътре чуквам яйчице, или предварително разбивам сирене + яйце (този вариант по-рядко, тогава запичам малко предварително), полагам кръгче от домат и поръсвам с настърган кашкавал и подправка - магданоз, чубрица. И запичам.

Много добър аламинут си е това :)

Определено

Ето идея за сервиране

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Току що сме се натъпкали като прасета-ама цялата фамилия.С картофената пица за която Ивчето писа по-горе.Невероятно блаженство-трябва да се опита задължително.Приготовленията траят 10мин. и още толкова за печене.Вече е едно от любимите ни ястия. Благодаря Ивета! :) Идеално бирено мезенце!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Току що сме се натъпкали като прасета-ама цялата фамилия.С картофената пица за която Ивчето писа по-горе.Невероятно блаженство-трябва да се опита задължително.Приготовленията траят 10мин. и още толкова за печене.Вече е едно от любимите ни ястия.

Благодаря Ивета! :) Идеално бирено мезенце!

Радвам се че ви е харесала :P

Ето и снимка на моята пица :clap:

Публикувано изображение

Редактирано от iveta7 (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Извинявам се ако не е тук мястото да попитам....но би ли ми обяснил някой как се оформят тези сърчица от кренвирши?Изглеждат ми много вкусни и лесни за приготвяне. Мерси!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Извинявам се ако не е тук мястото да попитам....но би ли ми обяснил някой как се оформят тези сърчица от кренвирши?Изглеждат ми много вкусни и лесни за приготвяне.

Мерси!

http://store.picbg.net/pubpic/E2/45/ee3f37001941e245.jpg

Кренвиршите се нарязват по дължина,като се оставя в единия край около 2 см несрязано.Разрязаните крайчета се обръщат,притискат се едно към друго и с помоща на клечка за зъби се захващат.

Наистина са лесни.Пробвай - няма да се разочароваш :P

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Публикувано изображение

Бързи марокански кюфтенца

2-3 с.л. зехтин

500г кайма, приготвена за кюфтета

1 голяма глава лук - нарязан на филийки

100 г сушени кайсии - разполовени

1 пръчка канела - малка / може да се замести със 1-2 щипки канела на прах (но ако можете да се снабдите с канела на пръчка, не му мислете)

400г домати консерва

1-2 скилидки чесън (пресован)

30 г филирани бадеми

кориандър - на вкус (сушен или пресен)

Кюфтенцата се изпържват от всички страни в зехтина, след което се изваждат.

В същата мазнина се изсипва лука, задушава се около 5 мин до омекване.

Добавят се сушените кайсии, пръчката канела, нарязаните домати, чесъна и 1 ч. чаша вода. Кипва се и се оставя да се задуши за 10 мин. След това пръчката канела се отстранява и се добавят кюфтенцата. Котлонът се изключва.

Поднасят се поръсени с филираните бадеми и сушения кориандър.

Рецептата е от BBC GoodFood, но е модифицирана по моя гледна точка и съобразена с продуктите на българския пазар.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Въпреки че предполагам, че повечето от вас знаят рецептата, нека я предложим за тези, които я знаят, да си я припомнят, и за другите – да опитат. :) Изключително лесно е!

Публикувано изображение

Овчарски пай

1/2 кг картофи

50 г сирене "Чедър" / или настърган твърд кашкавал /

1 с.л. олио / зехтин

1 гл. лук, нарязан на ситно

2 моркова, нарязани на ситно

1-2 стрък целина – наситнени

около 750 г - 800 г кайма смес

1 1/2 ч.ч. бульон / лично за мен няма значение какъв – да не е пилешки; може зеленчуков, телешки, говежди... съобразявайте с месото/

по 1 с.л. масло и брашно

отделно 1 пакетче масло

сол, черен пипер

около 1 к.ч. прясно мляко

В мазнината задушаваме лука и когато стане златист, го отстраняваме от тигана с решетъчна лъжица и го изсипваме в друг съд. В мазнината, останала в тигана, добавяме морковите и целината, когато станат готови – също като лука ги вадим и изсипваме в друг съд. .

В отделен съд сгорещяваме малко олио/зехтин и слагаме каймата. Пържи се до покафеняване. Междувременно се разбърква, за да стане на трохи. Добавяме зеленчуците, приготвени по-рано (без лука!). Разбъркваме малко и добавяме бульона. За да се сгъсти, след минута слагаме брашното и маслото. Разбъркваме бавно до сгъстяване за минута-две и махаме от котлона.

Картофите се сваряват, намачкват се и заедно с маслото и млякото се прави картофено пюре. В него се добавя настъргания кашкавал. След получаване на хомогенна смес се добавя лука, приготвен по-рано. Подправя се. Хубаво се разбърква

В тавичка се разстила месната смес, изравнява се и отгоре се изсипва картофеното пюре, заглажда се. Обикновено с помощта на вилица се набраздява отгоре. Намазва се с разтопено масло отгоре и се слага на умерена фурна за около 1/2 час – пече се до зачервяване.

Поднася се с магданоз / поръсен или с клонче/ и чаша хубаво вино.

Забележки:

  • Става и с други видове меса – съобразявайте вида на бульона в такъв случай. Оригиналната рецепта е с агнешко месо.
  • Става и с вегетариански заместители на кайма. /става супер/
  • В зеленчуковата смес може да се добави грах; гъби;1-2 скилидки чесън; малко вино /бяло за агнешко месо, червено – за други видове меса/. Става много вкусно. /е, не всичко от изброените наведнъж, де Публикувано изображение /
  • Относно подправки, може да добавите кимион, чили - за пикантна нотка. Ако правите рецептата с агнешко, добавете розмарин и/или мащерка.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Една мароканска рецепта, която ще ви изненада с екзотичния си вкус.

Името идва от съда, в който традиционно се приготвя ястието - снимка. Обикновено е керамичен и готово ястие се сервира в него (долната част).

Може да замести с всякакъв съд, удобен за задушаване.

Публикувано изображение

Пиле тажин с маслини и лимон

1 средно голямо пиле - може и само отделни части, само гърди или само бутчета, само бяло месо... по желание.

за маринатата:

2 ч.л. лют червен пипер

1 ч.л. смлян кимион

1 ч.л. смлян джинджифил

1 ч.л. куркума

щипка канела

щипка черен пипер

2-3 с.л. зехтин

1 глава лук

3 скилидки чесън

кората на 1 лимон - почистена и нарязана на лентички

1 ч.ч. зелени маслини (цели, разполовени, на филийки - по желание)

50 гр стафиди

Подправките се размесват в голям съд. Слага се месото, обърква се хубаво с така получената марината и се оставя за 1 час.

В тажин (или подходящ съд) се сгорещява зехтина и се пържат парчетата месо. След като станат златисти, се изсипват нарязаните лук и чесън, температурата се намалява и се захлупва за 10-ина минути.

След което се разбърква и се добавят лимоновите лентички, маслините и стафидите и се залива с половин чаена чаша топла вода или топъл пилешки бульон. Оставя се да се задуши и месото да омекне на умерена температура, която в последствие се намалява.

Когато ястието е готово, разбъркайте с малко кориандър (ако имате пресен, още по-добре) и поръсете с магданоз.

Гарнитура: типичните за арабската кухня сварен кускус или ориз пилаф.

ПП. 1.Сигурно ще забележите, че не съм споменала сол, което не е случайно. Съобразете колко са солени маслините и единствено при нужда добавете малко сол.

2. Макар че се използва само кората на лимона, аз ползвам и сокчето. ;)

Редактирано от chain_reaction (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...