Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Fifa

Интересни новини и факти

Препоръчан отговор


Най-здравословната пица в света

Публикувано изображение

Шотландски диетолог обедини усилията си с предприемач за създаването на първата хранително балансирана пица в света.

Пицата съдържа 30% от всекидневно количество витамини и минерали, от което се нуждае един човек.

Тя освен това съдържа една трета от препоръчваното количество калории, протеини и въглехидрати.

Пицата е създадена от Майк Лийн от университета в Глазгоу и бизнесмена Дони Маклийн.

"Ако отидете до супермаркет или ресторант и купите храна, някой трябва да помисли за хранителните й свойства.

Неотдавна изследвахме готови храни, произведени от петте водещи супермаркета в Шотландия - обичайна храна, консумирана в големи количества, и тя е безнадеждно небалансирана.

Съдържа толкова сол, колкото трябва да приемате за целия ден или повече.

Съдържа толкова наситени мазнини, колкото трябва да приемате за целия ден или повече.

Хранителните вещества, от които се нуждаем всеки ден, липсват в тези храни.

Никой не е помислил за това. Поради което аз се обединих с Дони в опит да променим нещата", разказва проф. Лийн от факултета по човешко хранене към университета в Глазгоу.

Маклийн помогнал на проф. Лийн да намери необичайни начини за включване на повече съставки в пицата. "

Анализирах пазара и открих, че водораслите са интересен нов продукт, който се използва в занаятчийския хляб.

Така че ние го използвахме като начин да намалим равнището на солта.

Съдържанието на натрий във водораслите е около 3,5% спрямо 40% в солта.

В тях има и йод, витамин В12 и всякакви други неща. И ароматът също е отличен", допълва бизнесменът.

В доматената основа е примесен червен пипер, за да даде на пицата допълнителен витамин С.

Освен тези хранителни вещества всяка пица съдържа магнезий, калий, фолиеви киселини и витамин А.

"Според сегашните насоки вие получавате 20% от хранителните си вещества и калории от закуската, 30% - от обяда, 30% - от вечерята и допълнителни 20% - от междинните хранения", казва Маклийн, създател на веригата "Яж балансирано".

"Ние сме съсредоточени върху пица, която да е обяд или вечеря.

Всяка пица ви дава цялостно хранене с всички хранителни вещества в него, равняващи се на 30% от необходимото ви за деня", допълва той.

vesti.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Денят на шоколада

Публикувано изображение

Днес отбелязваме Европейският ден на шоколада.

Избрана е датата 7 юли, защото на този ден през 1550 г. от Южна Америка в Испания е доставена първата партида какаови зърна.

Ацтеките са първите хора в света, които са произвеждали хранителен продукт от какаото - наричат го "храна на боговете". Думата "какао" идва от техния език, а испанците я възприемат и пренасят в Европа.

Легендата гласи, че ацтеките отглеждат какаовото дърво и то било свещено за тях, защото вярвали, че е подарък от боговете. Зърната, получени от неговия плод, били ползвани не само за обредни пожертвования, но и за платежно средство.

Какаовите зърна били ползвани и за приготвянето на местно люто питие с много подправки, което няма нищо общо с вкусът на днешното какао. Питието било приготвяно от вода, какао, царевица, ванилия и лют черен пипер. Когато испанските конквистадори превзели Мексико, намерили в съкровищните камери на Монтесума II - последният ацтекски владетел, над 25 хил. стотници какао. Те ги заграбили и част от тях пренесли в Европа.

Продуктът, макар и непознат, се търгувал много скъпо и се заплащал в злато. Има исторически свидетелства, че цената на един роб "можела да достигне до 100 какаови зърна".

Първоначално какаовите продукти, основно напитки, не са били подслаждани, а се консумирали "горчиви". Първото шоколадово блокче е направено едва през 1842 г. от англичанина Джон Кадбъри, на когото хрумнало да направи твърд шоколад. Едва по-късно в Швейцария Даниел Петер добавя мляко към шоколада и така създава продукта, познат днес като млечен шоколад.

Изчислено е, че човек изяжда през живота си средно около 10 хил. шоколадови блокчета. Повечето хора не съзнават, че приятният вкус на шоколада се дължи единствено на химичните му реакции, защото точката на топене на какаовото масло е малко под температурата на човешкото тяло, поради което шоколадът буквално се топи в уста.

Въпреки, че съставките на какаото като цяло са полезни за хората, парченце шоколад оказва вредено влияние при кучетата, дори може да бъде смъртоносно за кученца и малки породи кучета. Шоколадът е силно токсични и за папагалите.

vesti.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

21 юли - Ден на вредната храна в САЩ

Публикувано изображение

Необичаен празник - Ден на вредната храна (Junk Food Day - буквално храна боклук) отбелязват днес в САЩ любителите на чипсове, пържени картофки, сладкиши и продукти, продавани във веригите за бързо хранене.

Дори най-популярното национално ястие - хотдогът - е поставено в графата "продукти-боклуци".

Над 60% от американците страдат от наднормено тегло и ако затлъстяването на нацията продължи със сегашните темпове, към 2015 г. 75 на сто от гражданите на САЩ ще преминат в "тежката" категория, предупреждават учени.

За някои всеки ден е ден на вредната храна. За останалите днешният ден е възможност без чувство за вина да си позволят "вкуснотии", от които обикновено се въздържат.

Всеизвестно е, че всичко вредно е вкусно, обясняват привържениците на празнуването на този ден.

Те призовават поне днес човек да спре за порция пържени картофки, да си купи пуканки в киното и да пие кола, да се наслади на парче пица и всичко това да увенчае със сладолед.

Определението "вредна храна" за пръв път въведе преди 40 години ученият микробиолог Майкъл Джейкъбсън, обозначавайки с този термин храните, които съдържат много калории и вредни за здравето съставки при минимална хранителна ценност - т.е. са бедни на витамини и минерали.

През 2008 г. учените от медицинския изследователски център в Калифорния "Скрипс" доказаха, че вредните продукти влияят на функционирането на мозъка също както наркотиците и създават хранителна зависимост.

vesti.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ивайловград съхранява кулинарното наследство на Тракия

Публикувано изображение

Началото на месец септември обещава пир за сетивата на жителите и гостите на Ивайловград.

На 1 и 2 септември градът е домакин на фестивала на традиционните храни, поминък и занаяти „Кулинарното наследство на Тракия”, по проект „Активни граждански общности чрез читалищата в България” на Платформа „АГОРА”, финансиран от Фондация „Америка за България”.

С тази уникална инициатива организаторът Народно читалище „Пробуда 1914” Ивайловград си поставя за цел да представи, възроди, популяризира и рекламира традиционния местен и регионален поминък, храни и занаяти. В дългосрочен план фестът цели да развие и съхрани интереса към местните традиции и идентичност и да се превърне в част от „културната визитка” на Ивайловград.

Възможност за изява в рамките на фестивалните дни ще имат както професионални готвачи, така и жители от община Ивайловград и съседните й български, гръцки и турски общини, които представят уникални за региона ястия.

Темата на тазгодишния фест е: „От градината в чинията”.

Във фестивалната програма са предвидени дегустации, демонстриране и обучение на занаяти, продажба на сувенири, картини.

Висш пилотаж в карвинга (извайване на скулптури от плодове и зеленчуци) ще демонстрира елитен майстор-готвач.

Изненади, игри, импровизирани конкурси и награди ще има и за най-малките.

Компетентно жури ще оцени и присъди награди за: „Най-атрактивен щанд”; „Най-добра етно визия”; „Най-вкусно традиционно ястие”; „Най-вкусно тестено изделие”; „Най-дейно представяне”.

Изпълнители от България, Гърция и Турция ще се погрижат за доброто настроение и усмивките на гостите.

Народно читалище „Пробуда 1914” Ивайловград кани всички любители на сладките раздумки, вкусните ястия и добрите напитки да се присъединят към празника.

ivaylovgrad.org

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Гурме за милионери

Кои са седемте най-скъпи храни, напитки и подправки, чиято цена би накарала косата ви да настръхне

Когато следващия път решите да се оплаквате, че телешкото в магазина много е поскъпнало, помислете пак. По света има хранителни продукти, които си струват колкото кола или апартамент.

Представяме ви седем от най-скъпите храни, напитки и подправки, чиято цена би накарала косата ви да настръхне. Освен ако не се казвате Бил Гейтс например.

Пъпеш Юбари

Както подсказва и името му, отглежда се само в градчето Юбари в Япония, чието население е малко над 10 000. Местният пъпеш е истински деликатес, а консумацията му се възприема като символ на висок социален статус в Страната на изгряващото слънце.

Цена: На търг в Япония през 2008 г. два пъпеша Юбари се продават за рекордната сума от общо 2,5 милиона йени (около 26 000 долара). В японските супермаркети бройката може да се намери и за 50-150 долара, но сами се досещате дали качеството е същото.

Бели трюфели от Алба

Трюфелите са най-скъпите гъби. Най-ценната им разновидност са белите трюфели. А най-скъпите бели трюфели растат в градчето Алба в северозападния италиански регион Пиемонт. Те са диворастящи и не подлежат на култивиране. Събират се само между края на август и януари. За да ги откриете са ви нужни тренирани прасета или кучета.

Цена: През 2007 г. на ежегоден търг в Хонгконг местният хазартен бос Стенли Хо плаща 330 000 долара за екземпляр с тегло 1,5 кг. Иначе килограмът върви средно по 8 000 долара.

Шафран

Още един шампион в своя клас - шафранът е най-скъпата подправка в света. Отглежда се в различни страни, но най-висококачественият (и съответно с най-зашеметяваща цена) е иранският.

Хората са търгували с шафран преди повече от 4 000 години. Използва се още за оцветяване на тъкани, в медицината и парфюмерията. Добива се от изсушените цветове на лилавия шафранен минзухар. За получаването на един килограм от подправката са необходими между 110 000 и 170 000 цветя, което са равнява на засята площ, по-голяма от две футболни игрища. На всичкото отгоре, шафранът се бере само на ръка и то през есента, когато цветята са напълно отворени.

Цена: Варира между 1 100 и 11 000 долара за килограм. В редки случаи висококачественият шафран може да стигне до 15 000 долара.

Копи Луак

Най-скъпото (и най-откачено) кафе в света. Златният медал и в двете категории се дължи на факта, че зърната всъщност са изядени и след това отделени по естествения път от наподобяващото котка животинче азиатска палмова цивета.

Тайната се крие в това, че симпатичният бозайник с любопитното латинско наименование Paradoxurus hermaphrodites почти не храносмила кафеените зърна и те могат да бъдат събрани в прилично непокътнат вид от изпражненията му.

После, разбира се, се измиват, сушат и изпичат. Обикновеното кафе най-често съдържа смесица от узрели и неузрели зърна, докато претенциозната цивета си хапва само най-узрелите. На това се дължи и невероятният, според опитвали, вкус на кафето Копи Луак. Стомашните ензими на циветата също допринасяли крайният продукт да е по-малко горчив от събратята си.

Цена: 200 - 1 300 долара за килограм. Специален виетнамски сорт стига до 6 600 долара. В изтънчените кафенета, които го предлагат, чашка Копи Луак може да се изпие за 35-80 долара.

Магарешко сирене

Произвежда се само от млякото на 100 магарета в Специалния природен резерват Засавица, намиращ се близо до Сремска Митровица, Сърбия. Висококачественото мляко прави това сирене най-скъпото в света, по-скъпо дори от онова, произвеждано от млякото на шведски лосове.

Управителят на резервата твърди, че в сиренето не се използват никакви специални съставки. Не очаквайте да намерите магарешкия продукт по магазините. Ако искате да го опитате, трябва да поръчате да ви го доставят.

Цена: 1 000 евро (около 1 250 долара) за килограм. Сметката е проста - кило сирене се получава от 25 литра мляко, а литър мляко струвал 40 евро, пак според управителя.

Макадамия

Цената й не може да се мери с тази на останалите участници в списъка, но все пак заслужи мястото си в селекцията, защото е най-скъпата ядка. Дървото, на което расте, започва да дава плод чак като стане на 7-10 години, а освен това иска плодородна почва и обилни дъждове.

Ядката е много твърда, но ако успеете да я отворите, попадате на кремообразна бяла сърцевина, съдържаща до 80% мазнини и 4% захар.

Цена: Над 30 долара за килограм.

Хайвер "Алмаз"

Второто иранско присъствие в подборката ни. Изключително редкият вид хайвер се добива от екземпляри на есетровата риба белуга на възраст между 60 и 100 години, които обитават Каспийско море. Кехлибареният на цвят деликатес се продава в кутийки от 24-каратово злато. Късметлиите, дегустирали "Алмаз" се кълнат, че няма друг хайвер с толкова деликатни и топящи се в устата яйца.

Цена: 25 000 долара за килограм.

vesti.bg


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Бадемовото тайнство марципан

Какво не знаем за него

Публикувано изображение

Снимка: Сп. "Меню"

Обичам марципан. Омайват ме ароматът и вкусът на бадемите и сладката рохкава плътност на пастата.

Не ме привличат в кулинарно отношение изящните фигури на ангели, агънца и жаби от марципан, на нямам нищо против марципановите плодове от Палермо или увитите змиорки от Толедо. Най-силно е усещането за марципаново удоволствие от едно семпло блокче чиста бадемова паста, с възможно най-малко захар. Като марципанът от Любек.

Марципанът ме накара да се замисля, че има случаи, когато храната създава мястото. Конкретният случай тук е точно Любек. Смятам се за прилично любознателна, но ето признавам, че само поради интереса ми към марципана научих що за град е Любек.

Откакто имам истинско понятие какво е марципан, Любек за мен винаги е бил магическо малко място в Германия – там правят нежна, плътна, кадифено-сладка бадемова паста, наречена марципан, и то изключително качествен. И нищо повече.

А Любек, преди да стане столица на марципана, е първият град на Балтийско море, построен през 1143 г. на мястото на стара славянска крепост – град с невероятна старинна архитектура и атмосфера, културно наследство на Юнеско, със стара част върху остров, плетеница от тесни улици и къщи от ХІІІ и ХІV в. и с още много сериозни достойнства, които не са за пренебрегване. Но фактът си остава факт – само марципанът ме накара да обърна поглед към него. Защо пък не? По същия начин сиренето Гауда е прославило своя роден град в Холандия.

Потекло и име

Ключът към произхода на марципана е в списъка на съставките му, който е кратък и прост: бадеми и захар. Бадемите, чието родно място е Централна Азия, са били познати и почитани от древността. През Персия, Мала Азия и Северна Африка дървото с нежни бели цветове се настанява по Средиземноморските брегове на Европа. В Елада около ІV в. пр. Хр. смесвали смлени бадеми с мед, за да получат нещо като прародител на марципана. Мароко и до днес се слави със сладката паста амлу – смес от смлени бадеми, мед и арганово масло. А следи от бадеми са открити в гробницата на Тутанкамон.

Потеклото на бадемите е горе-долу ясно, но ако проследим и пътя на захарта, то най-вероятни избраници сред претендентите за преносители на марципана в Европа ще бъдат народите в онези земи, които са били владени от арабите – Сицилия и Испания. Защото именно арабите запознават Европа със захарната тръстика (родом от Индия), отглеждана и преработвана в захар още от древните перси. И пак арабите имат високо развита кулинарна, и особено сладкарска, култура. Според писмени сведения около 800 г. халифите редовно се гощават с наречената от тях "божествена храна".

Та така, според кулинарните историци корените на марципана са в Ориента – арабските и еврейските земи или дори още в Персия, но докато едни твърдят, че в Европа е попаднал благодарение на кръстоносците, други са уверени, че Сицилия и Испания, като бивши арабски владения, са допринесли за неговата популярност на Стария континент. Иначе с марципанови легенди, освен Сицилия и Толедо, се състезават и Венеция, и френският град Бурж, и немският Любек, разбира се, а също и Унгария, и Австрия... Тайни, пазени зорко от монаси или монахини в средновековни манастири, са в дъното на повечето истории.

Публикувано изображение

Снимка: Сп. "Меню"

Европейски легенди

Една от тях ни връща в Толедо в ХІ век, когато още в началото на арабското господство, според оставени писмени свидения, т. нар. мосарабес или християни, живещи под мюсюлманско управление, се събират на Коледа, за да споделят удоволствието от марципана – очевидно по онова време вече наложен обичай, който е жив и до днес.

Не един манастир претендира, че е създател на толеданската марципанова рецепта, но историците предполагат, че след като арабите и евреите я налагат в града, затворените религиозни ордени я възприемат, съхраняват това сладкарско изкуство, превръщат го в източник на доходи и усъвършенстват рецептите през вековете, като започват да майсторят марципанови фигури, свързани с християнската образност.

Една типична и интересна форма представлява змиорка – забранена риба за евреите и мюсюлманите, която вероятно е имала важна "маркетингова" роля за увеличаване на християнския дял от местния марципанов пазар.

Италианската версия гласи, че тайната за изработването на marzapane - тесто от бадеми, захар, белтък, лимон и ванилия, което и до днес е истински шедьовър на сицилианското сладкарство, дълго време е била пазена от сестрите в манастира Марторана в Палермо.

А обичаят да се правят най-различни плодове от бадемовото тесто, известни днес като frutta martorana, се наложил през 1308 г., когато на трапезата на папа Климент V поднесли две дървета, украсени с гроздове, смокини, ябълки и други плодове, всички те изработени от гъстата бадемово-захарна паста.

Португалия също се намесва в раздаването с легендите за манастири и монахини, изкусни майсторки на ma?ap?o от стари времена. В иберийската страна, пълна със забележителни кулинарни традиции, районът на Алгарве е прочут с оформените като плодове марципанови сладки моргадиньос (morgadinhos).

Но повечето автори, занимавали се с миналото на марципана, твърдят, че именно през Италия и по-точно през Венеция финото лакомство е щурмувало и завладяло Стария континент. Само че французите също се позовават на източници, споменаващи други едни сестри, но този път от френския манастир Исудан, край Бурж, създали и усъвършенствали древната рецепта за марципана (който на френски се нарича massepain). За този манастир през 1844 г. говори и Балзак.

Ако има столица на марципана, това е все пак Любек, където, разбира се, също има история. По време на големия глад през 1407 г. един от местните хлебари, за да спаси хората, измайсторява бадемовото тесто, тъй като брашното отдавна е свършило – останали са само захар, бадеми и розова вода. От гъвкавото тесто той изработва всевъзможни фигурки за радост на децата.

Българският кръст

Марципанът, тази фина и дъхава бадемова паста с уникален вкус, която за мен стои на най-високия пиедестал на сладката храна – символ на детското щастие от приказките на Братя Грим и Андерсен, у нас беше грозно стъпкан в прахта през втората половина на двайсети век.

Постоянно се сблъсквам с факта, че днес, през 2011 г., все още огромна част от българите го смятат за онази долнопробна имитация на шоколад, която ни предлагаха под името "марципан" в десетилетията между 1945 и 1990. Само най-младите не помнят блокчетата "Люлин" или "Арлекино" с отблъскваща опаковка и ужасен вкус.

Определението за марципан в речника от 1994 г. (който е четвърта преработка и допълнение на първото издание от 1955 г.) гласи "Марципан – твърд сладкиш, подобен на шоколад", а в актуалния onlinerechnik.com дефиницията "твърдо сладкарско изделие, имитация на шоколад" с лекота слага кръст на хилядолетната марципанова история.

Какво ли е обяснението за това направо фрапиращо културно-кулинарно престъпление, превърнало в съзнанието на поколения българи вековната бадемова сладост в неприятен ерзац шоколад. Защо им е било на хората да кръщават някакви захарни десертчета точно марципан, не спирам да се чудя и да питам хората около мен.

Някой предположи, че още в недоимъка на Втората световна война са се появили всякакви фалшификати на отдавна познати вкуснотии. Възможно е.

Друг допусна, че както за всичко останало, става въпрос за подражание на братски съветски продукти. Най-вероятно е така. За руския царски двор (както и за цялата европейска аристокрация впрочем) марципанът е бил символ на елитност и разточителство, но за повечето хора е бил недостъпен и съветската власт с лекота загубва истинската същност на буржоазния продукт и го подменя с изделие от соя, захар и бог знае още какво.

Но колко още десетилетия трябва да изтекат, за да се изкорени грешната ни представа?

От Веселина Маринова, списание "Меню"

http://www.edna.bg/z...arcipan-4627831

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

сега не знам какъв марципан продават щото не ми се правят експерименти, но помня едно време беше страхотен

а баба го стържеше върху тортите

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Задава се европейски кулинарен фестивал у нас

Публикувано изображение

Всеки ден от 10,00 до 19,00 часа в периода между 24 и 30 септември в НДК ще се състои кулинарният фестивал "Вкусовете на Европа". Това е първото подобно събитие, правено в България, на което ще може да опитаме от традиционните специалитети на редица европейски национални кухни, приготвени на място от десетките майстор-готвачи.

Докато се наслаждаваме на кулинарните шедьоври и техники на готвене, характерни за Стария континент, край нас ще звучи норвежки джаз, финландски акордеон и различни хорови изпълнения. По време на гастрономическия форум ще се проведе и безплатна вино дегустация с Националната лозаро-винарска камара.

Билети за проявата могат да бъдат закупени тук или на касите на НДК срещу 3 лева, а за ученици, студенти и пенсионери – цената им пада на 2 лева.

Програма на фестивала "Вкусовете на Европа":

24 септември

От 11,00 до 12,00 ч. - Официално откриване на "Вкусовете на Европа" и изложба по случай "50 години общо европейско селско стопанство"; От 11,00 до 13,00 ч. - Иван Звездев ще готви за посетителите на щанда на Кралство Норвегия; От 10,00 до 19.00 ч. - Представяне и дегустации на националните кухни на Чехия, Норвегия, Италия, Швеция, Гърция, Сърбия и на гост-държавите САЩ и Мексико; От 11,00 до 19,00 ч. - Шеф Сидония Радева представя американска кухня.

25 септември

От 11,00 до 19,00 ч. - Представяне и дегустация на националните кухни на Чехия, Норвегия, Италия, Швеция, Франция, Сърбия и на гост-държавите САЩ и Мексико; От 13,00 до 19,00 ч. - Кулинарно състезание с шеф Лео Бианки с награди и подаръци за участниците; От 11,00 до 19,00 ч. - Шеф Сидония Радева представя френска кухня.

26 септември

От 10,00 до 19,00 ч. - Представяне и дегустация на националните кухни на Германия, Чехия, Норвегия, Италия, Швеция, Сърбия и на гост-държавите САЩ и Мексико; От 10,00 до 19,00 ч. – Шеф Георги Ерменков представя немска кухня.

27 септември

От 10,00 до 19,00 ч. - Ден на Финландия; От 17,00 до 19,00 ч. - Изпълнение на финландски песни на хармоника; От 10,00 до 19,00 ч. - Представяне и дегустация на националните кухни на Финландия, Норвегия, Италия, Швеция, Швейцария, Сърбия и Великобритания; От 10,00 до 19,00 ч. - Шеф Таня Балабанова представя швейцарска кухня.

28 септември

От 10,00 до 20,00 ч. - Представяне и дегустация на националните кухни на Гърция, Великобритания, Норвегия, Италия, Швеция, Сърбия и на гост-държавите САЩ и Мексико; От 11,00 до 14,00 ч. - Шеф Ради Стамболов ще приготвя галактически сладкиши; От 14,00 до 20.00 ч. - Шеф Емил Йорданов ще покаже тънкостите на хърватската кухня; От 19,00 до 20,00 ч. - Джаз изпълнения от Норвегия.

29 септември

От 10,00 до 20,00 ч. - Представяне на националните кухни на Гърция, Испания, Португалия, Норвегия, Италия, Швеция, Белгия, Сърбия и на гост-държавите САЩ и Мексико; От 11,00 до 14,00 ч. - Шеф Таня Балабанова представя белгийска кухня; От 19,00 до 20,00 ч. - Хорово изпълнение на норвежки песни; От 14.00 до 20.00 ч. - Шеф Жоро Иванов и Шеф Светослав Серабримов представят испанска и португалска кухня.

30 септември

От 10,00 до 20,00 ч. - Представяне на националните кухни на Гърция, Норвегия, Италия, Швеция, Португалия, Испания, Сърбия и на гост-държавите САЩ и Мексико; От 10,00 до 12,00 ч. - Детска кулинарна академия с "Евро-Ток България"; От 13,00 до 14,00 ч. - Хорово изпълнение на норвежки песни; От 11,00 до 19,00 ч. – Шеф Жоро Иванов и Шеф Светослав Серабримов представят испанска и португалска кухня; От 20,00 ч. - Закриване на изложението и изпълнение на гръцки народни танци.

edna.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Румъния влезе в Гинес с най-голямата салата

Публикувано изображение

Румънски доброволци се включиха в опита за рекорд на страната си да се впише в книгата на "Гинес" с най-голямата салата.

В неделния ден, 23 септември, 1000 румънци в град Пантелимон край Букурещ успяха да забъркат най-голямата в света салата от зеленчуци за около осем часа, съобщи Reuters.

Огромната порция, тежаща близо 20 тона, съдържаше домати, зеле, лук, моркови, краставици, маслини, червени чушки, салата, сол и зехтин.

С успешния си опит за рекорд румънците счупиха рекорда на гърците, които досега се славеха като създателите на най-голямата салата.

След установяването на рекорда приготвената зеленчукова смес е раздадена на хора в нужда.

inews.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В Италия отвори врати първият музей на сладоледа

Публикувано изображение

Първият музей за историята и технологиите за производство на сладолед отвори врати в градчето Анзола дел'Емилия близо до Болоня, съобщи Ройтерс.

"Сладоледът е бил символ на власт, той е използван в царските дворове, за да засили престижа на благородните семейства. Ледът и солта са били ключови и скъпи съставки, но само аристократите са можели да си ги позволят" - каза експертът Лучана Полиоти.

Музеят е с площ над 1000 кв. м. Той е построен от производителя на сладолед "Карпиджани" за 1,5 милиона евро, за да представя историята на продукт, който е запазена марка на Италия по целия свят.

Сред експонатите са първата писмена рецепта за арабски захарен сироп, трактат за лечебната сила на сладоледа, написан от неаполитанския лекар Филипо Балдини, 20 автентични машини за производство на сладолед, сред които и първата автоматична, въведена през 1931 г.

Далечните корени на сладоледа са в Месопотамия, но Италия създава съвременната по-богата версия в началото на 16-и век във Флоренция.

btvnews.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Забраниха на училищна готвачка в Швеция да готви вкусно

Публикувано изображение

Талантлива главна готвачка в училище в централната част на Швеция получи забрана да готви вкусните си ястия.

Това съобщава англоезичният сайт за шведски новини thelocal.se.

Аргументът за решението на училищните власти е, че това било нечестно спрямо учениците в останалите училища, които нямали достъп до такива вкусотии.

Готвенето на Аника Ериксон, която работи в училище в град Фалун, просто е прекалено вкусно, казват от общината.

Учениците там вече са свикнали да ядат прясно изпечен хляб, както и да си хапват разнообразни зеленчукови храни на обяд, но сега ще трябва да се отучат от тези навици.

От местните власти се разпоредили г-жа Ериксон да се удържа в кулинарните си подвизи, както за да се изравни качеството на храната с останалите училища, така и за да можело менюто в училището да се съобрази с местната обща схема за диета на учениците, въведена през 2011 г.

Новото изискване обаче разгневило както учениците, така и родителите им. Четвъртокласниците в училището дори започнали да събират подписка срещу него.

Г-жа Ериксон пък казва, че нейното готвене не излиза по-скъпо на общината.

По думите й тя смята за свое задължение да осигури на учениците възможност за избор между няколко ястия.

Отсега нататък обаче асортиментът от зеленчукови ястия в училището ще бъде намален наполовина, а ръчно приготвеният хляб на готвачката ще бъде заменен от купен от магазина. В опасност са и традиционните коледни и великденски вкусотии, приготвяни от г-жа Ериксон по празниците.

vesti.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Е нема такава простотия. Цял свят уж говори за здравословно хранене при децата, а когато това е налице, те го забраняват. Хайде после ми кажете, че няма световна конспирация :mad:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Най-скъпият коктейл се бори за Гинес

Публикувано изображение

Британски барман от италиански произход постави рекорд, като забърка най-скъпия коктейл в света, чиято стойност възлиза на 5,5 хил. британски лири (почти 9 хил. долара).

Това съобщи телевизионният канал "Скай нюз", цитиран от ИТАР-ТАСС.

Скъпата напитка била направена от Салваторе Калабрезе, един от най-известните бармани в света, който държи бара "Салваторс" в елитния лондонски клуб "Плейбой".

Италианецът кръстил своето произведение "Завещанието на Калабрезе".

За постигането на уникалния си 80-грамов микс барманът използвал малко ликьор от 1770 година, коняк от 1778 г., ликьор кюрасао от 1860 г. и "две капки битер" от началото на XX век.

Имайки предвид уникалността на съставките, създателят на коктейла счита, че неговата цена от почти 9 хиляди долара в никакъв случай не е завишена.

В момента най-скъпите коктейли се предлагат от барманите в суперлуксозния хотел "Бурж ал Араб" в Дубай на стойност 6 хил. долара.

Представителите на Книгата на рекордите на Гинес вече са получили заявката на Калабрезе, за да бъде удостоверен рекордът му.

Той ще получи отговор от тях до три работни дни.

vesti.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Готвенето развило човешкия мозък

Публикувано изображение

Готвенето не е само ежедневен навик, който ни поддържа физически.

То има и еволюционно значение - помогнало е за развитието на човешкия мозък и е допринесло за възникването на религиите и културата.

До този извод са стигнали бразилски учени, цитирани от "Дейли мейл".

Три ранни човешки вида - Homo erectus, Australopithecus afarensis и Paranthropus boisei, са прекарвали над седем часа на ден, докато сдъвчат суровата си храна, за да поддържат функциите на мозъка си.

Прекият предтеча на съвременния човек Homo erectus, който живял преди 1,8 милиона години, открил готвенето.

Това съкратило значително времето за консумация и освободило повече часове за социално общуване и креативна дейност. Така готвенето допринесло за развитието на по-голям човешки мозък.

Бразилските учени сравнили метаболитните нужди на днешните големи маймуни с редица по-ранни човешки видове.

Големите маймуни като горилите прекарват между 8 и 10 часа в хранене.

Ако техният мозък съответстваше на 2 процента от масата на тялото им, както е при човека, те щяха да отделят още 2 допълнителни часа за ядене.

Готвенето е довело до възникването на сечивата, културата и цивилизацията като цяло.

24chasa

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В Ню Йорк почитат шоколада с шоу

Публикувано изображение

Фестивалът на шоколада празнува своята 15-ата годишнина в Ню Йорк.

Майстори сладкари и пекари направиха изумителни скулптури и статуи от шоколад, които освен художествената си стойност, можеха да бъдат и изядени от посетителите.

Сладкарят Зак Йънг демонстрира как се прави шоколадов бекон с лепкави лешникови кифлички. Скулпторът Пол Йоаким пък показа процеса по създаването на своята героиня Лусил Бол, също от шоколад. Лейди Чокълит пък е изваяна с майсторство от Ванеса Грийли.

Тя е изцяло направена от черен шоколад, защото той е с високо съдържание на какао и масло, а това помага за стабилността на фигурата, обясни Ванеса Грийли.

Тази година заради опустошителния рейд на супербурята "Санди" фестивалът е с по-скромни пропорции, но това не пречи на стотици хора от цяла Америка и чужбина да го уважат. Някои дори празнуват годишнини от сватбите си.

Шоколатиери от Париж до Калифорния демонстрират своите сладки изкушения, най-различни по форма, съдържание и вкус. Посетителите могат да опитат шоколадов бекон, шоколадови сладки с вино, дори яйца, пълнени с шоколад.

Част от приходите от шоколадовото изложение ще бъдат дарени на нюйоркска благотворителна организация за пострадалите от наводненията, причинени от скорошното природно бедствие.

БЛИЦ

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

34-метров шоколадов влак е най-дългата шоколадова скулптура в света

Публикувано изображение

Истинско произведение на изкуството за любителите на шоколада беше представено в белгийската столица Брюксел - влак, направен изцяло от шоколад с дължина над 34 метра и тежащ повече от един килограм. С тези показатели изкушението подобри последния рекорд и влезе в Книгата на Гинес като най- дългата шоколадова скулптура в света.

Влак, направен изцяло от шоколад, е новото попълнение в Книгата с рекордите на Гинес като най-дългата шоколадова скулптура в света. Шоколадовата фантазия е дълга 34 метра, а реалното й тегло е килограм и 250 грама. 700 часа е отнело изграждането на уникалния шоколадов влак. Той е дело на малтийския художник Андрю Фаруджиа, който споделя, че се е вдъхновил да направи шоколадовото произведение след посещение на шоколадовия фестивал в Брюж.

„Толкова се вдъхнових да направя някакво шоколадово произведение, че неслучайно взех решението това да е влак, тъй като, както знаете, той може да бъде дълъг толкова, колкото аз пожелая. Истината е, че въпреки това, в началото си го представях много по-малък, но като го правих, си казвах - айде още един вагон и още един, и така до днешния си вид”, сподели изобретателят на шоколадовия влак Андрю Фаруджиа.

Влакът се състои от две части. Първите седем вагона са моделирани по модела на старите белгийски влакове с вагон-ресторант, а останалите са след обновяването на композициите в Белгия. Организаторите са подготвили видеопрожекция, излъчвана по всяко време на белгийската централна железопътна гара.

"Абсолютно фантастично творение. Страхотно е да го гледаш, докато чакаш влака. Искаше ми се да мога да опитам от него", каза посетителката Карол Хауърт.

Досега рекордът за най-голяма шоколадова скулптура в Книгата с рекордите на Гинес се държеше от шоколадов храм на маите, тежащ над 18 килограма, но след изобретяването на сладкия влак, в книгата бе добавена нова категория - за най-дълго шоколадово изобретение.

vesti.bg

http://www.tvevropa.com/bg/news/entertainment/view/79114

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Топ 15 на най-шокиращите истини за храните
Някои хора се хранят, за да живеят, а други живеят, за да се наслаждават на вкусната храна. Съществуват обаче някои любопитни факти, които едва ли много хора знаят. Оказва се, например, че всеки човек е ял поне няколко пъти през живота си паяк, предаде БЛИЦ. Вижте Топ 15 на шокиращите истини за храните и напитките.


1. През 17 век във Франция всеки човек над седемгодишна възраст трябвало да консумира по 400 гр. сол годишно, иначе трябвало да плати глоба.


2. Всеки ден във Великобритания се изпиват 185 милиона чаши зелен чай.


3. Всяка година в света се изяждат около 600 милиарда яйца.


4. Всеки човек изяжда средно по 8 паяка през живота си, докато спи.


5. Фъстъците са една от съставките на динамита.


6. Шампанското съдържа 49 милиона мехурчета в една бутилка и има налягане три пъти по-високо от това на гума на кола.


7. Французите изяждат приблизително 500 000 000 охлюви годишно.


8. Пуканките съществуват от около 6000 г.


9. Цели 14 милиарда хотдога се изяждат годишно по света. Това е достатъчно, за да стигнат три пъти до Луната и обратно.


10. Ако съществуваше гейзер с изпитата досега Coca-Cola, то той би текъл непрестанно в продължение на 1689 години.


11. Най-харесваната пица в Америка е пицата пеперони (36% от всичките поръчки на пица).


12. Вероятността да бъдете убит от тапа от шампанско е по-голяма, отколкото от отровен паяк.


13. Bтората най употребявана дума света след "ok" е "coca cola".


14. Най-много се консумира сладолед в САЩ. След него са Нова Зенландия и Дания.


15. Установено е, че по всяко време 0.7% от световното население е пияно.


http://curious.actua...ews_408089.html

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

4. Всеки човек изяжда средно по 8 паяка през живота си, докато спи.

абе то добре че докато спим, ама ми стана жал за паячетата

:(

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Най-красивите заведения за бързо хранене в света

Публикувано изображение

Този Starbucks в Дубай е в персийски стил. Намира се в Батута Мол.

Заведенията за бързо хранене нямат много добра репутация.

Често те приличат на обикновени закусвални, а удобствата за клиентите не са сред приоритетите им.

Някои известни вериги, обаче, са направили наистина красиви заведения на ключови свои локации, като Дубай, Египет и др.

Публикувано изображение

Pizza Hut в Кайро, Египет, с гледка към Пирамидите.

и още тук

http://profit.bg/news/Naj-krasivite-zavedeniya-za-burzo-hranene-v-sveta/nid-99350_picid-_page-1.html

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Най-здравословната салата в света е с 15 съставки

Лос Анджелис, САЩ

Публикувано изображение

Експертът по здравословното хранене и авторка на бестселъри за вталяване Марион Грилпалцер, предлага изключително полезна салата, специлно комплектована за диета според гликемичния индекс. Ето какво съдържа здравословната бомба:

Репички

Испанците първи са открили тайните на репичките: те ги слагат дори в паелята. Защо? Ами, тези малки кръгли зеленчуци не само защитават организма от летни инфекции, те насърчават и смилането и изгарянето на мазнините. 4 репички са достатъчно количество.

Маруля

В марулята има много полезни вещества. Фолиевата киселина подобрява паметта и повдига духа. Добър растителен източник и на желязо е, има и 35 мг витамин С на 100 г - почти колкото портокалите. Богата е на бета-каротин, калий, магнезий и калций. 25 грама са достатъчни.

Краставица

Краставиците освежават, хидратират и имат диуретично действие. Токсините, които се отделят повреме на разграждането на мазнини, се транспортират по-лесно с помощта на краставици. Те стимулират обмяната на веществата, което прави загубата на тегло по-безопасно. Половин краставица е достатъчна.

Домати

Доматите съдържат ликопен, което е лек срещу рак, от който се препоръчват по 6 мг дневно, което се равнява на два малки домата. Съдържат и калий, който помага за предотвратяването на инсулт - това откритие са направили италиански изследователи. Два малки домата дневно са достатъчни. Сушените домати са също толкова полезни.

Червен лук

Съдържа сулфиди, които са защита срещу рак и различни инфекции. Използва се като домашен лек за дезинфекция на устата и носната кухина, укрепва лигавиците. Половин глава е достатъчна. Чесънът също е много полезен и лекува високо кръвно налягане, подуване на корема и проблеми с кръвообращението.

Сьомга

Съдържа омега-3 мазнини, които ни правят щастливи. Предотвратява възпалителни реакции в тялото, които водят до слаба имунна система, лошо настроение и затлъстяване. 100 грама са достатъчни.

Тиквени семки

Съдържат магнезий за здрави нерви и есенциални мастни киселини, които сподпомагат мозъчната дейност. Гликозидите укрепват пикочния мехур и са защита срещу растежа на простатата. Екстрактът от тиквено семе увеличава нивото на тестостерон при жените. Той помага за изграждане на мускулите, както и за отслабване. Една супена лъжица е достатъчна.

Цикория

Горчивината на цикорията подтиска апетита по естествен начин. То стимулира обмяната на веществата и храносмилането. Една цикория е достатъчно количество.

Мента

Съдържа етерично масло с главна съставна част ментол, което лекува спазми и има болко- и противовъзпалителни ефекти. Стимулира жлъчката и сподпомага храносмилането. Ментата има свеж вкус и охлаждащ ефект. Две стръкчета са достатъчни.

Бадеми

Не се ли пълнее от мазнините им? Напротив. Бадемите засищат, а техните мазнини са "добри" и не се лепят по бедрата ви, както правят "лошите" мазнини. Две супени лъжици бадеми са достатъчни. Орехите също са добър заместител - цинкът в тях е полезен за черния дроб и дори е защита срещу вредата от алкохола.

Моркови

Дори един морков покрива дневните нужди. Съдържа витамин А. Ретинолът в морковите пък се грижи за здравата кожа и млади клетки. Известен факт е, че морковите са много полезни и за зрението. Консумацията им помага за по-добро нощно виждане.

Босилек

Етеричните масла в босилека помагат за укрепване на клетките и за отслабване, заради ензимите, които активират изгарянето на мазнини. Две дръжки босилек са достатъчни. Добър заместник е и магданозът. Той пречиства кръвта и помага при справянето на проблема с лошия дъх.

Грейпфрут

Който ежедневно изяжда по половин грейпфрут преди хранене (или в салатата), е научно доказано, че отслабва с 3 до 4,5 килограма годишно. Това е така, защото плодът регулира нивото на кръвната захар и забавя хормона на апетита - инсулин.

А той е виновникът за складираните мазнини по бедрата. Важно е обаче да знаете, че грейпфрутът не е съвместим с някои лекарства - ако имате съмнения, попитайте лекаря си. Половин грейпфрут е достатъчен.

Чушки

Пълни са с хранителни вещества. Първо и преди всичко - може да забавите появата на бръчки с витамин С. Докато в портокалите има "само" 45 мг витамин С на 100 грама, в чушките има 140 мг на 100 грама. Каротеноидът пък неутрализира вещества, които причиняват рак и укрепва имунната система. Половин чушка е напълно достатъчна.

Дресинг

Съдържа супена лъжица винен оцет, морска сол, черен пипер, половин чаена лъжичка акациев мед, половин чаена лъжичка горчица, една и половина супени лъжици зехтин, чаена лъжичка ленено масло и супена лъжица прясно нарязани билки. Виненият оцет успокоява кожни проблеми и убива бактериите. Зехтинът пък засища.

blitz.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Риба и морски дарове: интересни факти

 
Публикувано изображение
 
Защо са полезни рибата и морските дарове и какви точно видове да избираме.

Рибата и морските дарове са особено полезни деликатеси и, ако и обичате да похапвате от тях, ще се наслаждавате не само на апетитния им вкус, но и на дългосрочни здравословни ползи. Изборът на тези продукти обаче също си има своите особености, а тези шест съвета ще ни помогнат да се уверим, че ядем наистина най-крехките и полезни протеини в любимите си морски храни.

1. Морските дарове, отглеждани във ферми

Отглежданите във ферми видове риба и морски дарове са си спечелили не особено добро име. Това се дължи в не малка степен на сьомгата от развъдниците, която често се третира с антибиотици и пестициди - за да бъдат контролирани паразитите. Заради това тази разновидност на рибата може да съдържа до 10 пъти повече полихлорирани бифенили (PCB) в сравнение с дивата сьомга.

Но пък отглежданите във ферми морски дарове като стриди и миди са чудесен избор. Те помагат за прочистването на водата и служат като своеобразни филтри и помагат за възстановяването на дивите популации. Освен това са много лесни за приготвяне в домашни условия – просто задушаваме мидите с различни подправки, овалваме ги в червен сос или се наслаждаваме на вкуса на суровите стриди директно от черупката.

Освен че са страшно апетитни, тези морски дарове са и богати на протеини, цинк, желязо, витамин В12 и омега-3 мастни киселини. Сред другите добре отглеждани по развъдниците видове са някои риби като морски вълк, пъстърва, барамунди и кона кампачи, риба с жълта опашка и високо съдържание на омега-3.

2. Рибата е последната дива храна

Прясната, току-що уловена риба не съдържа консерванти, добавки или антибиотици. Освен това е и най-здравословната протеинова храна на планетата, богата на полезни омега-3 мастни киселини и витамин D – две от хранителните вещества, които не достигат в диетата на много хора. И не на последно място – не съдържа запушващи артериите наситени мазнини. Но каква е уловката? Някои риби могат да съдържат високи нива на отровен живак или полихлорирани бифенили.

За да ограничим до минимум поглъщането на замърсители, трябва да мислим на дребно. Или иначе казано – колкото по-голяма е рибата, толкова повече токсини съдържа. Някои видове като риба меч, акула, кралска скумрия е добре да се избягват, а за сметка на тях, ако наблегнем на рибите, стоящи по-ниско в хранителната верига (сардини и скумрия например), няма да сгрешим.

3. Рибата и морските дарове са свързани с ниския въглероден отпечатък

Ако консумацията на месо оставя въглероден отпечатък колкото обувката на Шакийл О’Нийл, то яденето на риба може да се сравни с отпечатъка от сандал. Групите по опазването на околната среда обясняват, че дори агнешкото месо произвежда три пъти повече въглеродни емисии от консервираната риба тон.

Как е била уловена рибата също е от значение. Но при всички положения, ако заменим телешкото месо и млечните продукти с риба, пилешко и зеленчуци, това ще има по-голямо екологично въздействие върху околната среда, отколкото преминаването на храни от изцяло домашна продукция.

4. Консервираните морски дарове са повече от удобство

Повечето консервирани храни са засищащи, в това чисто и рибата и морските дарове, но трябва да внимаваме със самите консерви, защото в облицовката им може да се съдържа бисфенол А, което е токсично съединение. За да избегнем подозрителните консерви, е препоръчително да избираме продукти, консервирани в буркани или кесии. Някои компании произвеждат и консервени кутии без бисфенол А.

5. Замразеното може да е дори по-прясно от „прясното”

Технологията за замразяване на рибата и морските дарове е напреднала много. Тези продукти веднага се замразяват при улавянето им като по този начин се запечатва свежестта и питателността им, след което замразените храни се транспортират в контейнери по много по-лесен и природосъобразен начин в сравнение с превозването на прясната риба. Според изследванията превозването на прясната сьомга вреди два пъти повече от транспортирането на замръзналата, а последната, а последната остава прясна и чиста във фризера, докато не решим да я сготвим.

6. Разнообразието в чинията помага на планетата

За разлика от скучното пилешко месо, рибата и морските дарове имат стотици разновидности, въпреки че ядем предимно десетина от тях. Вместо да влезем в магазина или ресторанта с цел да изберем конкретна риба, следващия път може да попитаме продавача или сервитьора кое е най-доброто и най-прясното, което може да ни предложи. С малко повече авантюризъм може да открием широко разнообразие от нови любими риби и морски дарове.

Шестте най-полезни морски деликатеса

Диетолозите са се опитали да оценят кои са шестте вида риба и морски дарове, които са най-богати на омега-3 мастни киселини и същевременно имат най-малко замърсители:

- риба тон от вида, който се среща в Атлантическия океан край Канада и САЩ;

- Кохо сьомга;

- стриди (особено тези, отглеждани във ферма);

- тихоокеански сардини;

- дъгова пъстърва;

- дива сьомга.

 

frognews.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Руснак поръча шоколад, опакован в злато и голям диамант
Деликатесът струва колкото красива къща край специално баварско езеро
 
 
Публикувано изображение
Снимка: архив, Reuters

 

Това най-вероятно е най-скъпият шоколад с пълнеж в света – с натурален шоколад, направен от най-качествените какаови зърна и кремов пълнеж с екзотични съставки от три различни страни, съобщава ДПА.

Опаковайте лакомството в 18-каратово злато и го запечатайте със 7-каратов диамант, оценяван на 300 000 евро, и получавате уникален коледен подарък.

Бижутер от град Холцкирхен, южно от Мюнхен, е получил поръчка да подготви подаръка за приятелката на руски богаташ.

Обикновено 100 грама шоколад с пълнеж струват около 6 евро, но този изключителен деликатес, който заминава за Русия (добре застрахован) преди Коледа, струва колкото красива къща край някое от най-специалните баварски езера.

"Тази поръчка ме изненада. Такива неща не се случват всеки ден", посочва производителят на лакомства Андреас Айбел за руската поръчка.

Шоколатиерът дни наред е обмислял рецептата. Клиентът имал само едно условие: шоколадът да бъде 65 процента какао, направено единствено от какаови зърна, отгледани на островната държава Вануату в Тихия океан, казва Айбел. Защото получателката на специалния подарък обичала най-много този вид шоколад.

Кремът за пълнежа е с масленост 33,5 процента, с ананаси от Коста Рика, шафран от Испания и слой бял шоколад с какао от Доминиканската република. Към това се прибавя шампанско "Дом Периньон", реколта 1986 година.

"Произведохме общо пет броя от серията, за да се застраховаме срещу повреди при транспорта", допълва Айбел, уверявайки, че поне един от шоколадите ще пристигне в идеално състояние.

Шоколадът ще бъде поставен върху творение от 18-каратово злато, посочва бижутерът Егмонт Ернст. Основата на бижутерската творба може да бъде свалена и използвана за съхраняване на шоколада. Диамантът в златен обков е окачен над лакомството.

"След това диамантът може да се носи като пръстен", допълва бижутерът. Може би годежен пръстен или подарък по случай годишнина.

Този шоколад е уникален, отбелязва шоколатиерът Айбел. Ако рецептата се използваше за шоколади за продажба, то само шампанското би струвало 30 евро за 100 грама. Другите използвани съставки биха вдигнали цената до няколкостотин евро за 100 грама.

 

dnes.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Най-миризливата риба е деликатес в Норвегия
Публикувано изображение
Гости на фестивала във Фагернес “проверяват” качеството на рибата.

 

Cъберете най-узрелите и миризливи сирена, които познавате. Увийте ги в мръсен и потен футболен екип и ги оставете така за една седмица.

Така ще постигнете миризмата на ракфиск - саламурена риба, която направо нокаутира носа ви. За норвежците обаче тази осолена риба е един от най-големите деликатеси през дългите зимни месеци.

Норвегия е известна с няколко неща - високия си стандарт на живот, огромните петролни запаси и ракфиск. Всъщност именно тази риба е едно от най-старите неща в страната, още от времето, в което животът на 5-милионното население е бил суров и доста мизерен.

Ракфиск е пъстърва или сьомгова пъстърва, която се поръсва със сол и след това ферментира в саламура от няколко седмици до една година в зависимост от това колко миризлива я обичате.

Всяка година през ноември норвежците организират фестивал на ракфиск в град Фагернес. Времето вече е доста студено, а денят малък, така че празненството може да започне.

“Хапвате я сурова, после изпивате чаша от традиционното питие аквавит”,

обяснява пожарникарят Хавард Халварсен, известен като Ракфиск генерала, тъй като всяка година е главен организатор на фестивала. Хиляди са дошли за празненството на открито, на което се опъват шатри и дълги маси, предлагащи най-различни разновидности на деликатеса. Гостите хапват от рибата, нарязана на кубчета, а след това изливат в гърлата си огромни чаши от напитката.

Ракфиск се поднася с лук и сметана или пък само с варени картофи.

Аквавит убива миризмата, разкрива тайната Халварсен. За неподготвения европеец въпросът е да прекара парчето риба в устата, без то да минава под носа, иначе миризмата може да ви убие, смята Киеран Кук от Би Би Си.

Ракфиск е традиция от миналото, когато норвежците са били бедни, а хладилниците - още непознати. Думата “рак” идва от норвежката “рарк”, която означава “влажен” или “напоен”.

Рибата се поставя в каче и когато си пусне сока, се залива със саламура от сол и вода. В стари времена тя била затваряна херметически в бурета през есента. След това те се заравяли или били поставяни в подземни мазета, тъй като консервацията при нея изисква постоянна температура от около 4 градуса. Затова и тази традиция е най-разпространена около полярния кръг.

Публикувано изображение

В средата на зимата, когато навън е лют студ, норвежците изваждат буретата с рибата, отварят ги и неутрализират миризмата й с достатъчно количество алкохол. Обикновено ракфиск се хапва нарязана на филенца или лентички, поднесени на дървена дъска заедно с варени картофи. Някои

слагат суров лук на шайби и заливат рибата със сметана Може да се добави и сос от горчица и копър.

Ракфиск отдавна се е превърнала в деликатес заради това, което е - миризлива до главозамайване риба. Всяка година в Норвегия се консумират по около 500 тона от рибата, така че тя определено има фенове. По време на фестивала във Фагернес повечето от хотелите организират вечери, на които гостите дегустират и избират най-добрата ракфиск.

Все пак лекарите предупреждават, че не е добре суровата риба да се яде от бременни или хора с отслабена имунна система.

Публикувано изображение
Всеки главен готвач знае как да нареже ракфиск на филенца.

Ракфиск е едно от нещата, което демонстрира, че норвежците не са се променили много въпреки огромния икономически скок от 70-те години на миналия век.

“Петролът не е единствената причина да се справяме толкова добре”, обяснява синеоката сервитьорка Ана на фестивала във Фагернес. Както повечето хора в страната, тя говори прекрасен английски. “Ние сме разумен народ. Не се перчим, не обичаме показността.”

Икономиката на страната доказва думите на Ана. През годините Норвегия изразходваше петролното си богатство много внимателно. Почти всички пари от печалбите в тази индустрия с изключения на малък процент

се инвестират в специален фонд за бъдещите поколения

В годините преди глобалната криза, когато всеки харчеше пари с лека ръка, норвежците не постъпваха така, като държаха кесията си здраво вързана, коментира Би Би Си.

“Докато можем да караме ски през зимата и да ходим на походи през лятото, ние сме щастливи. И разбира се - да хапваме ракфиск”, обобщава келнерката Ана.

Отлежава в качета, поръсена със сол

Подберете пъстърви, всяка от които да е по около 750 грама. Почистете хубаво рибата от слузта, махнете вътрешностите и изплакнете обилно с вода, така че да се отмие цялата кръв.

Публикувано изображение
Бъчвите с рибата се затварят херметически за няколко месеца. СНИМКИ: АРХИВ

 

Поставете в оцетен разтвор за около половин час. След това наредете рибите в каче плътно една до друга, като всяка поставяте с корема нагоре. Напълнете вътрешността й с морска сол, като на килограм риба се падат по 60 грама сол. Някои поръсват рибата с малко захар отгоре, за да ускорят процеса на ферментация. Не слагайте повече от една щипка захар за всеки ред риба.

След това пъстървата се затваря херметически, като капакът трябва да прилепне плътно по отвора на качето, а върху него се поставя тежест.

Качето се оставя на студено място при постоянна температура. Най-добре е тя да е около 4 градуса, със сигурност трябва да е под 8 градуса. След няколко дни проверявате рибата дали си е пуснала соковете - тя трябва да е напълно покрита със саламура. Ако няма достатъчно течност, добавяте още солен разтвор - по 40 грама сол на литър вода.

Оставяте след това рибата да ферментира на студено за 2 до 3 месеца. Саламурата ще я запази. Когато рибата е достатъчно узряла, може да я прехвърлите в нов солен разтвор от 4 процента, което ще забави процеса на ферментация. Друг начин да забавите процеса е, като поставите качето или съда с рибата във фризер или пък направо навън на открито, ако живеете на място, където е достатъчно студено, за известен по-продължителен период от годината.

Докато рибата е в саламурата, тя няма да замръзне. А когато е извадена, ракфиск не е добре да се замразява във фризера, защото ще я съсипете. (24часа)

 

 

24chasa.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Гозбите на баба по света

 


Публикувано изображение

 

Един фотограф прави околосветско пътешествие, за да заснеме гозбите, които бабите готвят за внуците си.

Всички си спомняме бабите си, които със загрижен поглед казваха: „Ама ти нищо не си ял(а)!“. Не защото не ни се ядеше, а защото просто не можехме повече. Любимото ястие, което помним от посещението при баба като деца, за нас може да е баница, сарми или боб на фурна. Но какво приготвят бабите в Нова Гвинея? Или в Танзания?

Един италиански журналист и фотограф тръгва на околосветско пътешествие, за да провери. „Деликатеси с любов“ е фотопроект на Габриеле Галимберти, който отдава заслуженото на всички баби по света и на тяхната любов към добрата храна. Като естествено започва от своята. Баба му Мариза не пропуска да му сготви прочутите си равиоли преди Габриеле да поеме на път.

Всъщност основна причина за пътуването му е проект за каучсърфинг, по който работи за италиански вестник, но в движение се заражда и идеята за бабините вкусотии. Така Габриеле се превръща в любопитен и гладен внук за много баби, които среща за 18-те месеца на своето пътуване. Той се обръща към естествената им грижа към готвенето, както и към неизбежната гордост от най-добрата им рецепта, за да ги убеди да приготвят най-доброто, на което са способни в кухнята. В Аляска това означава пържола от лос, в Малави – гъсеници, в Индия - вкусно, но безумно лютиво къри с десет подправки, във Филипините – супа от акула.

Габриеле се завръща от пътешествието си с готварска книга с подробни рецепти с основни съставки: любов, фотография и пътуване. В галерията можете да видите част от снимките от проекта. Рецептите и пълния проект ще намерите
тук.

 

peika.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...