Премини към съдържанието

15 МАЙ -ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, ПЛЕВЕНЧАНИ!

от Анита Христова Трифонова,16.05.2020
  • 427 прегледа
  • 1 коментар

Божидар Чапанов - Песен за Плевен - клип с плевенската водна каскада 15 май празник на Плевен -

ВИРТУАЛЕН КОНЦЕРТ ОТ ПОКРИВА НА ПЛЕВЕНСКА ПАНОРАМА...В ТАЗИ ЛОША ГОДИНА 2020 - ГОДИНА НА ПЛЪХА, ВИСОКОСНА, КОРОНАВИРУСНА...СЯКАШ СВЕТЪТ ПОЛУДЯ?! От двойките ли, нулите ли....голямо въртене. И както змията хапе накрая , когато умира, така и ние очакваме същински АД последните три месеца на годината. 

a091c40500a7.jpg

Светлинно-музикален поздрав вечерта за Деня на Плевен

https://bnr.bg/post/101276044/svetlinno-muzikalnia-pozdrav-tazi-vecher-za-dena-na-pleven

15 май се отбелязва като Ден на Плевен от 2001 година, като изборът на дата не е случаен.

c59bf3a3345e.jpg

 

"През епохата на Възраждането се е провеждал традиционния панаир на едър рогат добитък на т.нар. "Сър пазар". В тези седмици пристигали над 20 000 търговци от различни региони на Османската империя, включително и от Централна Европа. Това беше причината специалистите от Регионалния исторически музей да предложат това да е датата на Празника на Плевен", обясни Стефка Григорова, директор на Дирекция "Хуманитарни дейности". Светлинно-музикалния поздрав от покрива на Панорама "Плевенска епопея 1877 година"  поднасят музикантите от квартет "Геомарчало". Излъчва на живо във фейсбук страницата "Култура Плевен". От Общината призовават гражданите да си останат вкъщи, тъй като достъпът около Панорамата ще бъде ограничен. 

Изложбата на групата на Съюза на българските художници в Плевен съдържа репродукции от 55 творби от 31 автори - живопис, скулптура, плакат.Георги Милтиядов - пиано, Чавдар Вълков - цигулка, Марина Белчева и Лора Табакова - виолончело със светлинно-музикален поздрав чрез фейсбук - "Култура-Плевен".Празникът на Плевен се отбелязва на днешния ден съгласно решение на Общинския съвет от 2001 година.През май 2015 г., Плевенският митрополит Игнатий обяви Свети Георги Победоносец за закрилник и покровител на Плевен. „Свети Георги Победоносец“ е наречен и параклисът мавзолей – символ на града и уникален паметник на българската култура.

0a247ffa7e38.jpg

5f0dc4dc55fb.jpg

 

Препоръчани коментари

Коментари

Докато в Плевен има такива

ужким човешки същества 

градът няма да го бъде!

Ето най-новото-

.... и по -старото -

 

 

Убедена съм, че това не е само в Плевен, цялата ни власт е сляпа -"за кокошка няма прошка, за милиони няма закони"

Линк към коментара


IP.Board Videos by DevFuse
×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване