Премини към съдържанието

Борисов за "мисирките", "келеша" и "сините тръби", де*а"

от Анита Христова Трифонова,26.07.2020
  • 413 прегледа
  • 2 коментара

d42ce2973b34.jpg

Обида или комплимент трябва да е "тулуп"?

Ако през 2019 година най-търсените думи в Гугъл са били "брекзит" и "папата", то от вчера интернет гигантът е атакуван от хиляди българи, любопитни да разберат що е то "тулуп". 

Разбира се, първоизточникът на екзотично звучащата дума е премиерът Бойко Борисов, който в неделната сутрин ни се накара от телевизора.

"Някои тулупи спят до обЕд и после пишат постове и ми задават и въпроси, нахалниците…”, рече Борисов.

И се започна едно търсене на значението на тулуп. Според речникът "тулуп" е българска дума, съществително нарицателно, с което се означава - дебела зимна дреха, глупав човек и скок във фигурното пързаляне.

Трудно бихме си представили как една дреха или скок върху лед могат да спят до обяд, затова ще предположим, че Борисов е имал предвид глупавите хора.

Но пък кои са тези глупави хора, които не спират да пишат, че и въпроси да задават? Не става ясно.

Всъщност това не е първият път, в който Борисов използва звучното нарицателно. Архивите на "Господари на ефира" припомнят как през ноември 2019 година министър-председателят нарича по същия начин свой познат.

Марио, това ти ли си бе? Мале, какъв тулуп си станал! Храниш се добре!”, отсече тогава Борисов.

В този случай едва ли премиерът е имал предвид, че неговият стар познат е глупав човек. Още повече, че акцентира на зачестилата дейност на храносмилателната му система.

Това означава, че или Борисов не знае значението на всички български думи, или просто е решил да създаде свой речник.

Дали е възможно за него "тулуп" да означава човек, който предимно яде, лежи и пише във форумите? Ако е така, то в последните месеци всички сме тулупи. 

Добрата новина е, че поне генерал Мутафчийски не е тулуп, защото става в 6:00ч. сутринта, за да си бръсне главата, както разкри премиерът.

Това не е първата масова обида, изречена от министър-председателя. Само преди няколко месеца той нарече репортерките "мисирки", а шефът на кабинета на президента се оказа, че е "келеш".

Думите на Борисов предизвикаха вълна от реакции сред противниците му и дежурните коментатори.

Сред първите, изразили мнение, е Слави Трифонов. "Днес е Световният ден на свободата на словото. И точно днес, на този ден, разбрах, че всеки, който задава неудобни въпроси на българския министър-председател е тулуп. Това е - за министър-председателя или си тулуп, или си мисирка”, написа шоуменът във Facebook.

"Явно аз съм от тулупите, щото спя до обЕд и му задавам неудобни въпроси, каквито неудобни въпроси впрочем му зададох вчера”, допълва Трифонов.

Лидерът на опозицията Корнелия Нинова също използва случая, за да отговори на премиера. Според нея сутрешното изявление на Борисов не променя впечатлението, което той остави, че Щабът беше употребен за пиар.

"Всички помним думите, включително и на премиера, за чували с трупове, морги, катафалки, за ад, който действително не се случи. В момента обаче, в който тези внушения започнаха да пречат, да срещат обществена съпротива и недоверие, премиерът реши да ги прекрати. Пиарски подход, за съжаление в тежък момент за българския народ”, заяви пред БНР председателят на БСП.

Очаквано темата разпали и социалните мрежи, където се появиха десетки колажи, сред които виждаме как Борисов е фигурист, изпълняващ “троен тулуп”. Дори песента на Азис “Хабиби” вече е с променен текст - “Тулуп, спиш ли добре? Завиват ли те? Храниш ли се, защото аз не…”.

Извънредно положение - Ей, тулупи / Izvunredno polojenie - Ey, tulupi, 2020

Бабикян се гаври с мисирките от Нова телевизия - 13.07.2020 г. - Здравей България - ОСТАВКА

ДЪРЖАВАТА ЩЯЛА ДА СЕ СЧУПИ АКО НЯКОЙ ДРУГ УПРАВЛЯВА И КВО БОРИСОВ Е НЕЗМЕНИМ?! 

Разговор на главанак с мисирки

 

Двете пуйки " Хляб" и "Масло"  помилвани от Тръмп

 

Препоръчани коментари

Коментари

https://ntd.life/?p=2933

https://videa.hu/videok/emberek-vlogok/500-bb-zasedanie.mp4-MM828w9AmkACdMw6?start=2.493025

След няколкодневни масови многохилядни протести срещу Бойко Борисов

и Иван Гешев, днес има няколко бурни събития Посолството на САЩ у нас

публикува официално изявление, че подкрепя протестите !


Прокуратурата показа няколко аудиозаписа на Васил Божков

А какво прави Бойко през това време ?

Събрал е на тайна среща цялата си шайка .

2223903d2d45.png

Линк към коментара


IP.Board Videos by DevFuse
×
×
  • Добави ново...