Премини към съдържанието

01 октомври - ден на поезията и музиката

от Анита Христова Трифонова, 1.10.2020
  • 191 прегледа
  • 1 коментар

Днес е Световен ден на поезията, на кафето, на музиката и вижте още на какво? Днес отбелязваме Световния ден на музиката, на поезията, възрастните хора, на архитектите. Освен това е Световен ден за борба с хепатита, както и първи ден на Световния месец за борба с рака на гърдата. Първи октомври е и ден на последователите на културата на хранене, изключваща животински продукти от менюто, както и Световен ден на кафето.

Световният ден на вегетарианците е учреден през 1977 година с решение на световния конгрес на вегетарианците във Великобритания по инициатива на Северноамериканската организация на вегетарианците.

Международният ден на музиката пък се отбелязва за първи път през 1974 година по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. През 1980 година по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, 1 октомври е обявен за празник и на българските певци и други музиканти.

И още един любопитен факт – 1 октомври е Международният ден на кафето. Според данните на националната ни статистика потреблението на кафе, средно на една лице, през 2001 година е било 0.9 кг, докато през 2016 година то е нараснало на 1.7 кг. Средната цена за килограм кафе през 2001 година е била 9.39 лв., а 15 години по-късно тя е 15.69 лв. Купеното количество кафе, средно на домакинство, през 2001 година е било 2.3 кг, а през 2016 г. българите купува с почти килограм повече – 3.9 кг.

Освен това 1 октомври е Международният ден на възрастните хора. Националният осигурителен институт по традиция ще отбележи датата с Ден на отворени врати. На 1 октомври се чества и Световният ден на архитектурата.

ова е Световният ден на музиката, на поезията, възрастните хора, на архитектите. Освен това е Световен ден за борба с хепатита, както и първи ден на Световния месец за борба с рака на гърдата.

Първи октомври е и ден на последователите на културата на хранене, изключваща животински продукти от менюто, както и Световен ден на кафето.

Световният ден на вегетарианците е учреден през 1977 година с решение на световния конгрес на вегетарианците във Великобритания по инициатива на Северноамериканската организация на вегетарианците.

Международният ден на музиката пък се отбелязва за първи път през 1974 година по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. През 1980 година по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел,1 октомври е обявен за празник и на българските певци и други музиканти.


image


Не се сърдете, разберете,

не мога да се уча от поети,

които служат си с интриги

и техники компютърни,вериги

слагат те на мойто АЗ!

Би казал някой -Голям праз!

Добре и аз ще го повторя,

със празни глави тук не споря!

На свободата моя не посягай,

не ми нареждай,управлявай

по глупавите ,но не мен!

Моята поезия е в мен

и на чужда не посягам,

от съвременните творци бягам!

стихове А.Х.Т. sekirata cekupama


Това вече е моето пиано

image

 

 

 sekirata Edna nagradena poezia 


 sekirata Na poetesite kum men zloblivi

 sekirata Grehut e vash

 ЛЮБИМАТА МИ МУЗИКА  Е ТАЯ-

 
Nightwish-Ever Dream (Превод)

Само на тази певица падам в краката,не мога да си позволя да правя клип на


нейна песен толкова е СЪВЪРШЕНА! Обичам я по мой си начин.
Любимата поезия ми е на ХРИСТО БОТЕВ -
 

sekirata Zashto na chujdoto se dnes posiaga

поезия клипове А.Х.Т.sekirata cekupama 

01.10.2020 -Плевен

 


 

  • Харесване 1

Препоръчани коментари

КоментариIP.Board Videos by DevFuse
×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване