Премини към съдържанието

Насам, народе! Сергията отваря! ЧБМ!

от Анита Христова Трифонова, 1.03.2021
  • 234 прегледа
  • 2 коментара

ОТ МЕН ПО ЕДИН УДАР-ЮМРУЧЕ ЗА УПРАВЛЯВАЩИТЕ И КАНДИДАТ МИЛИАРДЕРИ! 

image

 

НО КЪДЕ СА ДРУГИТЕ ЛАКОМНИЦИ ЗА ВЛАСТ?!

 

bf4ebf48-2473-4813-a3dd-0d0cb186d9f1

 

ЧБМ 

А.Х.Т. sekiarta cekupama 

Препоръчани коментари

Коментари
image
 

МАРТЕНИЦАТА В СПИСЪКА НАЮНЕСКО

Всяка година на 1-ви март закичваме близки и приятели с ръчно направени украшения от бели и червени конци. Наричаме ги за здраве, плодородие и далеч от всякакви зли сили. Мислим си, че това е само български обичай. Но мартеници се връзват още в още няколко страни на Балканите. Мартеницата в списъка на ЮНЕСКО Обичаят да се даряват амулети в бяло и червено за здраве датира от хилядолетия и е популярен в няколко наши съседки. Във всички страни с тази традиция се посреща пролетта и се разменят пожелания за плодородие, здраве и късмет. Затова обичаят бе вписан в ЮНЕСКО под името "Културни практики свързани с март" като част от световното културно наследство. През 2017 г. по време на заседание на Междуправителствения комитет за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, което се провежда в Република Корея, е вписана мултинационалната номинация за елемента „Мартеница“ в представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството. Номинацията е от 4 страни: България, Северна Македония, Молдова и Румъния. Молдова В страната 1-ви март се чества като "Мърцишор“, което произлиза от молдовската дума Marti /марц/ и означава март. Обичаят е момичетата да подаряват мартеници на момчетата, които се носят до края на месеца. В началото на април се свалят и закачват на плодово дръвче. Всяка година в Молдова се провежда фестивал "Мърцишор", който вече се е превърнал в голям празник. Румъния Както и в Молдова, амулетът в бяло и червено се нарича „мърцишор“. Връзва се на китката само на деца и жени. Ако подарите мартеничка на мъж в Румъния, той трябва да я носи на място, което не се вижда от другите, например в джоба на якето, глезена или в обувката. Мартеницата е свързана с образа на Баба Докия, която преде дълга нишка на времето, докато се качва с овцете в планината през първите девет дни на март. С този период се свързва началото на земеделската година и новият цикъл на природата. Всяка жена си избира един от деветте дни, за да гадае какъв ще е късметът ѝ през годината. Ако е топло и слънчево, ще има късмет и изобилие. Ако денят е студен и дъждовен – ще я сполетят беди и нещастия. Северна Македония Мартеници се даряват и в Северна Македония под името "мартинки". Македонците вярват, че този амулет има магическо и защитно действие, носи здраве, плодородие и ни пази от зли сили. Мартинката трябва да се носи само на лявата ръка и да не се вижда. Може да се закичи и под блузата, но отново далеч от чужди очи. Ако се сложи на врата, пази дома. Македонците носят мартинката, докато видят първата лястовичка, когато я свалят и поставят под камък. Символиката Мартеници, мъртишок, мартинки – независимо от името, този амулет се закичва за здраве, късмет, берекет. Навсякъде символизира края на зимата и новото начало с пролетта. Още от древността червеният цвят се счита за силата, кръвта, слънцето и топлината. Има способността да гони злото и пази от "уроки". Бялото символизира чистотата, доброто начало и светлината.
 

Линк към коментара

 

На протестите му често има депутати от БСП, които изказват подкрепа за „Възраждане”. Костадин Костадинов пък поиска и самият президент да се включи в протестите му.  

 

ТОВА СА ФАКТИ , НИЩО ПОВЕЧЕ, ФАКТИ СА!

Национален протест на партия "Възраждане"

 

https://btvnovinite.bg/bulgaria/partija.html

 

 

 

Протест на партия "Възраждане"

 

Национален протест за оставка на правителството 15 юни 2020 г.

https://www.facebook.com/kostadin.eu/videos/национален-протест-за-оставка-на-правителството-ден-3/263218118391027/

 

КАКТО И ТОВА ПО ВРЕМЕ  ГЕРБОВО-

Ангелов: Няма недостиг на медици, но сме първи по смъртност на БалканитеМАЛКА ДЪРЖАВА МНОГО ПАРТИИ, НО ГЕРБ НЕ Е ПАРТИЯ-

ТЯ Е УПРАВЛЕНИЕ НАТРЕСЕНО НИ ОТВЪН-МНОГО ОПАСНО

И НЕ МОЖЕ ДА СЪЩЕСТВУВА АКО НЕ Е УПРАВЛЯВАЩА

ТОВА МНОГО ГОВОРИ,ЧЕ НЕ Е НА НАРОДА.

НА ВЪПРОСА....нямам идол сред политиците. Но Герб и Борисов с Доган и  Пеевски за мен са СМЪРТТА НА БЪЛГАРИЯ.

Не желая в блога си американски шпиони-платени драскачи и фашисти.

Линк към коментара


IP.Board Videos by DevFuse
×
×
  • Добави ново...