Премини към съдържанието

Защо ме мразят некадърни?

от Анита Христова Трифонова,23.01.2022
  • 220 прегледа
  • 1 коментар

 

Защо ме мразят некадърни?- поезия А.Х.Т. sekirata cekupama 

 

 

 

 

 

 

20.03.2016 19:41 - За една менте поетеса- рецензия от Милена Кирова Автор: nikyniky Категория: Поезия   image
Прочетен: 9716 Коментари: 10 Гласове: 19
Последна промяна: 20.03.2016 20:16
image image

Това ми хареса, тъй като е верно, че живеем в света на ментетата в литературата, поезията и живота, където разни мушенички си приписват  слава с безсрамни лъжи и стават смеши пред истинските литературни критици, като професор Милена Кирова. Милена умее да разпознава самозваните ментета в българската литература. Браво!
Менте поезия, менте никове, менте литература на фалшиви и менте българки, които с лъжи и ментета се правят на велики,но "творчеството" и интелекта им ги издава и вони, като развален продукт, който всеки усеща, не само професор Милена Кирова.

image

на снимката професор Милена Кирова
от СУ Климент Охридски

Предлагам ви статията на Милена Кирова по повод менте поезията на самозвана лъже поетеса с измислени награди и призвания от "международно ниво". 
Aз да си призная не съм чувал за нея, но споделям мнението на авторката на статията в "Култура". Това е менте поезия.
В статията става въпрос за рецензия на творчеството на някоя си менте поетеса и литературка, която малцина знаят. Някоя си с менте стихове поетеса, която се казвала Росица Капукова.

http://cache1.bgdnes.bg/Images/cache/267/Image_1946267_308_0.jpg на снимката: Росица Капукова и рецензия на поезията й "менте"


Източник на статията:


  http://www.kultura.bg/media/images/kultura_logo.jpg 
Поезия менте
Попаднах на тази книжка случайно, кротко си помислих, че в България всеки втори пише стихове, но след това прочетох на задната корица послание от редакторката и изведнъж се почувствах неудобно, че съм пропуснала толкова значимо явление. А ето какво пишеше там. Росица Копукова е автор на шейсет и една книги с лирика, проза, хумор и сатира. За нейната поезия са издадени две монографии от д.ф.н. Йордан Ватев (?), за прозата й – една от покойния Марко Семов, публикувани са много рецензии от „литературни критици със значение в нашата културна общественост“. Получила е десет „престижни международни награди“, защото „светът е отворен за красивото изкуство повече от българина“, има обаче и други, в родината си. „Анотация на нейна книга е в Института за Интелектуална собственост – Женева (каквото и да означава това); поетесата Катя Янева я нарекла „феномен в българската литература“. 

Силно впечатлена и донякъде засрамена от собствената си неинформираност, пристъпих към книгата с трепет, решавайки, че трафаретното заглавие е някакъв вид постмодерна игра. Първият цикъл се казва „Жена ли съм, птица ли съм?“, но и това преглътнах, в крайна сметка знаеш ли кой какво е... С надежда се обърнах към второто стихотворение - „Въпроси към всевишния“: 

Ти знаеш, Боже, вярвам аз във теб, 
но с ясен поглед и с научна вяра, 
душа съм свиша във всемирния ти ред, 
а низши срещам всеки ден в поквара.
 

Ницшеанската философия в опозицията аз („свиша душа“) – другите („низши...в поквара“) ми напомни Жреца на българската модерност Пенчо Славейков, но идеята за „научна вяра“ надхвърли способността ми да си представя толкова модерен вид християнско светоусещане. Затова реших да потърся помощ и обяснение в последното стихотворение, недвусмислено озаглавено „Автопортрет“: 

Станах си на петдесет 
С вид на тридесет и пет 
и омайвам аз мъжете 
в стих, дарен от боговете...
 

Тук вече ме прободе истинска завист, затова реших да опитам с друга тема, най-добре социална; какво по-подходящо може да бъде от „Еволюция“? 

Опростя народът, опростя, 
стана примитивен до безумие, 
плюе, рита, блъска се – гневът 
избуя като бодил...
 

Имаше нещо ботевско в тези смели думи, напомниха ми стихотворението „Елегия“. И не щеш ли, съвсем до него – ето ти ги и турците, пак в ботевски регистър: силно да любя и мразя: 

Турците пристигат, мамо, по местата стари, 
с автобуси да гласуват като кокошкари. 
Ей, не им е било лесно на Левски и Ботев 
с този народ неединен и разнороден.
 

Не, не им е било лесно на Левски и Ботев... Аз пък си мисля, че напоследък в медиите нашумя проблемът за храните-менте. Изведнъж се сетихме, че етикетите върху стоките могат да лъжат. В същото време нерядко наричаме литературата и културата изобщо „духовна храна“. Следователно можем да си представим книжката на Росица Копукова като парче пакетирано сирене. Отвън производителят е написал, че стоката е приготвена от истинско прясно мляко. Като отвориш опаковката обаче, още по миризмата разбираш, че свежият вид е постигнат с помощта на сурогатни продукти. И ако вече започнахме да говорим за хигиена на храненето, чудно е защо не се замисляме за необходимостта от хигиена на духа? И ако за нечестните производители може да се измисли закон, какво би могло да замести липсващото законодателство в защита на тези, които консумират духовна храна? Може би някакво най-просто чувство на свян, поне в етикетите. Милена Кирова   Нагоре
 

Гласувай:   21   2  

Прочелите постинга прочетоха и: Добротата на хората
КАК СЛУЖЕБНИЯТ КАБИНЕТ ДА СТАНЕ РЕДОВЕН?...
Хроничен българофоб, колегата блогер dja...
  Предишен постинг
Владимир Дойчинов- Ладо   Коментари   1. rosiela - Поздрав.
21.03.2016 13:02 Ами като сте преписали от вестника този материал, защо не сте пуснали и послеслова ми. Милена Кирова как точно Вие я познавате, като сте бизнесмен в Илинойс? Та давате мнение за една пишман литераторка?
40 награди по света и десетки у нас не се дават току-така. В разговор с нея стана ясно, че тя е целяла в злобата си председател на писателски съюз, когото не обича и в който аз преди години членувах. Както и стана ясно, че мнозина мои приятели възразиха и изпратиха книги във вестника, но от там "забравиха" да го отбележат.
Така че, Ники, от едното ми ухо влизаш, от другото излизаш, бизнесмене. Като ти погледне човек "интелигентната физиономия", само от поезия разбираш. цитирай
  2. nikyniky - Слушай сега, добре
21.03.2016 14:25 rosiela написа: Ами като сте преписали от вестника този материал, защо не сте пуснали и послеслова ми. Милена Кирова как точно Вие я познавате, като сте бизнесмен в Илинойс? Та давате мнение за една пишман литераторка?
40 награди по света и десетки у нас не се дават току-така. В разговор с нея стана ясно, че тя е целяла в злобата си председател на писателски съюз, когото не обича и в който аз преди години членувах. Както и стана ясно, че мнозина мои приятели възразиха и изпратиха книги във вестника, но от там "забравиха" да го отбележат.
Така че, Ники, от едното ми ухо влизаш, от другото излизаш, бизнесмене. Като ти погледне човек "интелигентната физиономия", само от поезия разбираш.

Въпросната статия е писана от професор със знания и име за които ти само можеш да мечтаеш и да правиш фалшификации и интриги c приятелките си. Понеже без да познаваш хората в нета ги определяш според физиономията им, да ти кажа, че твоята физиономия говори красноречиво за това що си. Това, което представяш за себе си е една твоя измислица на болна основа, заради това и хората не са го публикували. Спри да се занимаваш с хората в блога и да триеш постингите им заради физиономиите им и болните ти вманиачени представи. Да ги определяш на цигани и прости е доста противно и говори за нивото ти.
Нищо против теб, а имам против срещу измамата и наглоста ти, но както всички виждат, те са вследствие на болестно състояние при теб с натрапчива грандомания. Не си ти човека да определяш по физиономия кой какъв е, тъй като твоята физиономия говои за болестта ти много,
Приятен ден от мен и се лекувай, а не досаждай на хората с болестта си. цитирай
  3. psixiatyr - Много пациенти се виждат като поетеси и творци на изкуството
21.03.2016 15:22 Това е тежка диагноза. Изписана е на лицето им. Има белези, които я издават.
Поздрави на госпожа професорката от Софийския Университет! С увредените и болни хора трябва да се действа с истини, за да не усложняват диагнозите си. цитирай
  4. pol4y - Възрастната госпожа от втората снимка изглежда, като ламята Спаска!
21.03.2016 15:31 Седнала да учи професорка как се пише поезия и да обижда потребителите на физиономия! Малееееееее, откачена работа! цитирай
  5. nikyniky - Taзи е една от тях.
21.03.2016 17:27 psixiatyr написа: Това е тежка диагноза. Изписана е на лицето им. Има белези, които я издават.
Поздрави на госпожа професорката от Софийския Университет! С увредените и болни хора трябва да се действа с истини, за да не усложняват диагнозите си. цитирай
  6. nikyniky - Не мога да обиждам болни хора за вида им.
21.03.2016 17:28 pol4y написа: Седнала да учи професорка как се пише поезия и да обижда потребителите на физиономия! Малееееееее, откачена работа! цитирай
  7. rosiela - Питане.
31.03.2016 00:32 Вие как разбрахте за моята диагноза? По собствената си крива уста и безумен поглед. И откъде знаете дали аз не съм доста по-образована от нея, освен световните ми признания без нейно участие. Може би от позицията на собственото си ниво посредственост. цитирай
  8. apostapostoloff - nikyniky, а ти
02.12.2016 11:53 мУшеник ли си, или мошеник? Или си чисто и просто тъпанар, който се изказава за един автор, без да е прочел нищо от него?

Ти си едно от хилядите простовати български шофьорчета в САЩ и не знаеш, че в България вече всеки втори е професор. Проф. Иван Славков, проф. Найден Андреев, проф. Хачо Бояджиев (лека им пръст) и тем подобни комедийни персонажи са все професори.

Професорската титла в днешна България струва около 3000 лева! Ако си успел да заделиш хиляда долара, върни се в България и стани професор. Така поне няма да слугуваш на разни пияни американци по нощите... цитирай
  9. jupel - БРАВО! Истината - голата истина!
23.02.2020 16:02 Българите не обичат да я чуват, особено когато е лоша.
Но ние сме си виновни-

ПОЗВОЛЯВАМЕ ДА НИ ПРАВЯТ НА НЕГРАМОТНИ И ГЛУПАВИ ПО - ГЛУПАВИТЕ ОТ НАС! цитирай
  10. zaw12929 - ПРИЕМАМ С ОВАЦИИ ВСЯКА ТВОРЧЕСКА ...
14:17 ПРИЕМАМ С ОВАЦИИ ВСЯКА ТВОРЧЕСКА ИЗЯВА- ДУМИ ОТ СЪРЦЕ
МАКАР ПОЕТЪТ ДА Е , КАТО ПИШУРКАТА, НО НЕ ВЪЗПЯВА НА БАБА СИ ХУРКАТА
МОЛЯ ВИ УВАЖАВАЙТЕ ОТКРОВЕНИТЕ ОТ СЪРЦЕ ДУМИ, А И ВИЕ ПИШЕТЕ
ОЪКРОВЕНО ЗА ЧУВСТВАТА СИ НА ПРИНЦИПА- ЗА ДРУГИТЕ УВАЖЕНИЕ И ДОБРО!
ПОЗДРАВИ ЗА АВТОРА, ЗА СМЕЛОСТТА ДА НИКАВА ЧУВСТВАТА СИ! цитирай
  Търсене   За този блог   image Автор: nikyniky
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 42040
Постинги: 15
Коментари: 55 Гласове: 134 Блог вълни     Архив  

 

16 януари 2022 А.Х.Т .

     
             
             
             
             
             

Препоръчани коментари

Коментари

 

14:51 - Руснаците идат, да живей комунизма :)))

 

Автор: stiraks Категория: Лични дневници

 

Последна промяна: 14:52

Ся ще видите кон боб яде ли...:))))

 

 

  на 22.01.2022 г. в 23:00, Анита Христова Трифонова написа:

14:51 - Руснаците идат, да живей комунизма :)))

 

Автор: stiraks Категория: Лични дневници

 

Последна промяна: 14:52

Ся ще видите кон боб яде ли...:))))

 

Ще видим кой какво ще яде! НАТО и САЩ идват!

 

Справка – тук

 

 

 

Ако САЩ не пуснат Украйна, Русия ще я разцепи

 

Автор: Калина Андролова

 

..................Русия винаги ще прави опити да интегрира постсъветското пространство в някакви регионални съюзи, икономически и военни. Стратегията на САЩ е да предотвратят подобна възможност за необратимо нарастване на Русия, затова полагат извънредни усилия да разкъсват връзките между постсъветските републики и бившата им метрополия. САЩ искат да създадат „неруска алтернатива“ за местните елити. Единственият начин това да се случи, е като инсталират русофобски правителства, които да провеждат политики на конфронтация с Русия – да изтласкат руснаците от енергийните икономически проекти и да допуснат разполагане на западни военни ресурси на териториите си...Паралелно се формира нов публичен сектор и медиен свят, който да изгражда поколенческа промяна във възгледите на населението. И ако Русия разчита на олигархични проруски елити, то САЩ работят за изграждане на широка прослойка, която формира добре обосновани антируски настроения на обществения ресурс. ."

 

 

 

....а Вие явно не сте българин и колко пъти Ви помолих, което рядко правя да не стъпвате в блога ми, няма да можете да накарете хората да мислят и правят като Вас,най-малко пък мен.Що за поведение демОНстрирате,дори не минава и за провокиране?Този път няма да Ви изтрия,защото явно кой, коя сте. Защитавате едни завоеватели.Не си стоят там зад океана...

 

Има ли място в света къдетО Америка не се бърка и не си е насадила там войските , а било Нато,направо си е Америка.  Наистина жалко за България, пълно е с национални предатели и чуждица,но каквото Господ реши ,гледа отвисоко. На такива като Вас ,горко Ви.

Моята работа не я мислете ,аз съм на години и  все ми е  едно кога , как и защо.Видях доста ,поживях ,отвратих се от национални предатели..аман от такива в Родината ми! Не желая да комуникирам с тролове,фейкове,платени хора в интернета,не желая, не знам защо ми се навирате,искате да докажете ,че сте прав,права в любовта си към Запада и Америка?

Ха, ха...колко смешно .  Всеки човек си има мнение и е непоклатимо,всеки, не само аз.

 Медии подкупени никой не ги слуша, гледа-това като допълнение.

Пак Ви моля учтиво:Нямате работа в блога ми, не го използвайте за ВАША "РЕКЛАМА" става обратното.

 

Не можете с драскане в интернета да промените становището на маса българи.Няма как да стане,повечето българи ненавиждат Запада ,Америка.

Линк към коментара


IP.Board Videos by DevFuse
×
×
  • Добави ново...