Ревю на Apple iPad Air: тънък, лек и мощен

0
403

Представянето на новия таблет на Apple се проведе на 22 октомври, а 10 дни по-късно моделът вече е достъпен за закупуване в някои държави. Както знаете, видяхме iPad, iPad 2, а след това и няколко поколения iPad with Retina, въпреки че някои ги наричаха iPad 3 и 4, но официално те никога не бяха назовани по този начин. Сега Apple реши да подходи по по-различен начин и назова петото поколение на своя таблет iPad Air.

В допълнение към промените в дизайна, който сега е много сходен с този в сегашния iPad mini, новият модел разполага със съвременен Apple A7 процесор и подобрена камера. Разбира се иновациите са характерни за продуктите на Apple: запазени са отличните показатели за автономна работа, но въпреки това устройството вече е станало по-леко и по-тънко.

В същото време, според статистиките за продажбите, Android-базираните таблетите отчитат стабилен и устойчив растеж на пазара, но не може да се каже същото за устройствата на Apple. Според последния отчет на IDC, компанията от Купертино заема около 40% от пазара на тези устройства. Добър показател, но анализаторите цитират данни, според които делът на Apple расте много бавно, докато азиатските производители показват бърз растеж. ASUS, Lenovo и Samsung активно разработват такива модели, предлагайки широка гама от различни таблети с диагонали на екраните от 6 инча или повече.

Apple, която се превърна в мотиватор за останалите, вече предлага цяло семейство таблети. В момента се предлага iPad mini, новия iPad mini с Retina-дисплей, както и големия нов таблет iPad Air и дори стария iPad 2, който въпреки своята възраст все още може да се похвали с високо търсене.

Технически характеристики:

  • Операционна система: iOS 7.0.3
  • Екран: IPS, 2048х1536, 9,7 инча, 264 ppi
  • Процесор: Apple A7, 64-битов, 1,4 GHz
  • Памет: 16, 32, 64 или 128 GB
  • Връзка: Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 4.0
  • Поддръжка на мрежите: Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11 b/g/n (2,4 GHz и 5 GHz). Има и модели с поддръжка на GSM/EDGE/UMTS/LTE и CDMA/GSM/EDGE/UMTS. GPS/GLONASS (само версия с LTE)
  • Камера: 5-мегапикселова iSight, f/2.4, 1080p видео, стабилизация, 3x видео увеличение, функция за разпознаване на лица, точка на фокуса; FaceTime HD 1,2-мегапиксела, 720p видео
  • Размери: 240 х 169,5 х 7,5 мм, тегло 469 гр. (478 г с 4G)
  • Батерия: 32,4 Вт*ч
  • Време за работа: до 10 часа при интернет връзка чрез  Wi-Fi, до 9 часа през мобилен интернет


Версии
Подобно на своите предшественици, новият Apple iPad Air ще се предлага в няколко версии. На първо място, трябва да споменем цветовете: това е тъмен и светъл вариант. На първо място, ако се колебаете кой от всичките версии да вземете, ние ще ви посъветваме да обмислите дали ви е необходим мобилен интернет или ще можете да се ограничите и до един Wi-Fi. И тогава вече просто изберете необходимия капацитет на паметта: 16, 32, 64 или 128 GB. Съответно, най-простата версия на Pad Air с 16 GB памет и Wi-Fi струва $ 499, а най-скъпия вариант с поддръжка на 4G и 128GB памет струва $929. Посочените цени са за американския пазар.

Комплект
Таблетът се продава в картонена кутия, а вътре освен самото устройство присъства Lightning кабела за зареждане и синхронизиране с компютъра и AC адаптер със сменяем щепсел, който зависи от региона. Ако закупената версия е със SIM-карта, то в такъв случай в комплекта ще пристига и специален инструмент за премахване на картата. Освен това, в кутията ще намерите още кратка инструкция и чифт фирмени материали. Слушалките не са включени в комплекта, но това е странна фирмена традиция.
 


 

 


 

 


 


Всички промени във външността са отразени в името на модела. Новият iPad е станал много по-лек и тънък, но въпреки, че той не е толкова малък, колкото iPad mini, ако се вгледате в начина, по който са се променяли размерите на различните поколения таблети на Apple през последните години, то тези могат да бъдат наречени революционни. Външно новият таблет е доста по-различен от старото поколение.

В следствие на сериозните промени по дизайна на таблета, той вече е станал много по-малък. Всъщност са засегнати всички параметри, включително и рамката около екрана, която сега е доста малка. Освен това, значително по-тънкия корпус на таблета го прави да изглежда още по-привлекателен и по-лесен за работа и пренасяне. Разбира се, въпреки намлените си размери, устройството не може да се носи в джоба, но разликата е лесно забележима, особено когато той бъде сравнен със своите предшественици. Разликата между iPad 4, с тегло 650 грама и iPad Air (469 грама) е почти 180 грама, което е доста съществено.

От дясната страна се намира бутона, изключващ автоматичното завъртане на екрана или звука. Има и два бутона за настройка на силата на звука.

В горната част е разположен бутона за включване на устройството и жака за слушалките, а по-долу се намира Lightning конектора и стерео-високоговорителите.

Само бутона Home се намира отпред под екрана. Той няма скенер на пръстови отпечатъци, както е при iPhone 5S (вижте ревюто), но при следващото поколение на таблета на Apple вероятно такъв скенер ще се появи.

Екран
Retina-екранът е запазил предишната си резолюция, която е 2048 x 1536 пиксела. Представеният преди около 2 години дисплей вече не може да се нарече нещо необикновено, но таблетите от другите производители не могат да застана на едно място до съперника си и да се опитват да се изравнят с него. Разбира се, това не означава, че продуктите на ASUS или Samsung не могат да се похвалят с качествено изображение и с много висока плътност на точките.

Но Apple няма проблеми със софтуера – магазинът за приложения е пълен с игри и програми, които са пригодени специално за тази резолюция. Докато има случай, когато искате да играете игра под Android и установявате с разочарование, че тук не можете да се възползвате от преимуществата на високата резолюция. Всъщност iPad Air върви по стъпките на предшествениците си и ще дари всички с множество полезни програми, които са достъпни в магазина и са адаптирани за високата резолюция.

Екранът е защитен от надраскване и външни влияния със специално много здраво стъкло, а неговата малка рамка е с олеофобично покритие. IPS-екранът предлага голям ъгъл на видимост и отлично цветопредаване, а поведението му на улицата е средно, като изображението избледнява много слабо. Другите модели, като например последните устройства на ASUS или Samsung, се държат в такава среда по-добре.

Хардуер и тестове
Принципно таблетите iPad получават по-производителни процесори в сравнение с iPhone. Тази година обаче, новият 64-битов чип Apple A7 идва от смартфона на Apple и беше внедрен в най-новото поколение на техния таблет. Двуядреният процесор е с тактова честота от 1,4 GHz. Графичните подсистеми също съвпадат и това е PowerVR G6430. Обемът на оперативната памет не се е увеличил и той е останал 1 GB. Вградената памет както споменахме и по-горе може да бъде от 16 до 128 GB, а слот за карта памет по традиция не е предвиден. Устройството е станало още по-мощно и по-производително при тестовете, което и би следвало да се очаква от него. Сега единственият въпрос е кога разработчиците ще могат да се възползват от потенциала на новия хардуер. В същото време, осезаеми преимущества не се наблюдават, ако не се вземат под внимание показателите от бенчмарковете. Забележително е, че в игрите таблета грее по-малко в сравнение с четвъртото поколение на iPad, а бързодействието се е увеличило, въпреки че не се забелязва в повечето приложения.

Интерфейсът на iOS 7, най-новата версия на мобилната платформа на Apple, е получил радикално обновление. Поддържа се управление с жестове, възможностите на което не се различават от тези, които са познати от iPad трето и четвърто поколение, след последните ъпдейти на софтуера.

Медия
Всеки съвременен таблет получава две камери, които хората редовно използват за заснемането на снимки или видео, чието качество със всяка изминала версия се подобрява. Но като цяло тези функции на камерите се използват по-често, когато те се намират в смартфон, а при таблетите тези модули вече са помощна функция. Ако се проследи историята на развитието на iPad, то може да се види, как се увеличава качеството на снимките. В първото поколение на таблета камера изобщо нямаше, във второто тя беше с много лошо качество, но от третата генерация на таблета, снимките са станали много по-добри.

В сравнение с предишния модел, новият iPad прави по-добри снимки в условията на слаба светлина, а оптиката е станала по-широкоъгълна. В същото време обаче, тук вече е изчезнала възможността за снимане на видео в забавен каданс и липсва серийното заснемане, което пък присъства в смартфона. И все пак трябва да се спомене, че предната камера снима по-добре и с по-малко шум. Видеото все още е в резолюция 1080p, на разположение е и задна iSight камера, записваща видео в 720p резолюция с помощта на FaceTime.

Време за работа
За първи път от много време капацитетът на батерията в iPad не просто не е увеличен, но дори е и намален. Разликата е много съществена: сега тук присъства 32,4 Wh срещу 42,5 Wh в предходните две поколения. Таблетът идва в комплект със зарядно, което на практика зарежда напълно батерията за по-малко от 4 часа. Предишният iPad се презареждаше за около 6 часа, а Samsung GALAXY Note 10.1 2014 Edition например се зарежда напълно за 8 часа.

Обобщение
Тази година Apple в новите си таблети подари на потребителите точно това, което те чакаха толкова дълго време. Малкият iPad mini получи голям екран с висока разделителна способност, а iPad Air “отслабна“ с почти 200 грама и стана най-лекото устройство в категорията си на пазара. Както беше отбелязано и по-горе, този таблет има насреща си конкурентни устройства в лицето на 10-инчовите Android-модели също с висока резолюция на екраните.

Въпросът обаче в момента е кой модел iPad ще стане актуален, малкия или големия. Моделите не се различават особено помежду си по хардуер и качество на екрана, а другият въпрос е удачно ли е собствениците на четвъртото поколение на iPad да си вземат новия iPad Air? Ако теглото и размера за вас нямат значение, то тогава отговорът е не. Другото нещо, което трябва да отбележим е, че независимо от растежа на производителността със всяко следващо поколение на таблетите iPad, проблеми със софтуера и игрите няма да има дори и в по-старите модели.

iPad от трето поколение с Retina-екран се превърна в хита на пазара, чието качество на дисплея не можеше да се сравни с никое друго. Следващото поколение беше възприето много спокойно и далеч не всеки предпочитат да обновят настоящия си модел, когато следващият такъв излезе след само шест месеца. Той получи новия Lightning конектор и по-мощен хардуер, но те така и не се превърнаха в решаващ фактор. Сега причините за прехода към по-новия модел са много по-големи. Теглото и дебелината на корпуса бяха значително ограничени, като много потребители отдадоха предпочитание на iPad mini само заради по-компактните му размери, въпреки скромната резолюция на екрана и стария “пълнеж“. Да, но сега имаме голям таблет на Apple, който може да се окаже сериозен конкурент на iPad mini с Retina-екран. Между другото, продажбите на последния ще започнат 3 седмици след пускането на iPad Air.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари