Ревю на Apple iPad Air 2

0
658

Преди четири години, Apple представи първия си съвременен таблет, наречен iPad. Раздвижването около неговия дебют генерира много теории около това дали всички по-ранни или появилите се по-късно компютри ще отстъпят място на тези мобилни устройства. Тогава се оказа, че Apple се намира в авангарда на нова компютърна революция. Но днес, продажбите на iPad не растат с тези невероятни темпове, както преди. Таблетът на Apple наистина успя да намери своята ниша, но той по никакъв начин не може да се сравни с дела на лаптопите и настолните компютри. Да, и при тях не всичко е толкова добре, но продажбите на iPad бавно се изяждат от смартфоните с големи дисплеи. В такива трудни условия, Apple пусна iPad Air 2. С него компанията ще се опита да покаже, че таблета е твърде рано още да се вписва в категорията нишови продукти. Нека да видим дали Air 2 на Apple ще оправдае очакванията.

Комплект
iPad Air 2 се доставя във вече превърналата се в класическа за Apple бяла кутия, в която можете да намерите Lightning кабелът, както и захранващият блок на устройството.

Традиционно за iPad, слушалки в комплекта липсват.

Дизайн и материали на корпуса
На външен вид iPad Air 2 трудно може да се различи от първото поколение Air, но въпреки това в него има едно космическо изменение.

Размерите на корпуса на таблета остават същите – 240х169,5 мм, а дебелината е намаляла значително и вече достига до 6.1 мм спрямо 7.5 мм при първия Air.


iPad Air 2 може лесно да се скрие зад молив
 


 


 

Дебелината на първия iPad в сравнение с iPad Air 2

И дори първия Air е доста по-дебел от Air 2

Всъщност, за да различим единия таблет от другия е необходимо да погледнем само сензора за пръстовите отпечатъци Touch ID в Air 2, който е внедрен в механичния бутон под дисплея. Освен това, тънкият корпус не е позволил да се разположи на лявата страна на Air 2 традиционния ключ за изключване на звука или за блокиране ориентацията на екрана.

В долната част на Air 2 е разположен Lightning порта за включване на зарядното устройство и USB-кабела. Също така са добавени и много силни външни високоговорители. Те като за таблет звучат просто отлично. При максимален обем, задната част на iPad Air 2 много леко вибрира.

От дясната страна на Air 2 можете да намерите бутона за регулиране силата на звука, както и слота за nanoSIM карта във версията с 3G/LTE-модем.

В горния край на таблета се намира бутона за изключване на дисплея и 3.5 мм жак за слушалки.


 

И този път съществува златист цвят на корпуса, така че феновете на това цветово решение могат да бъдат спокойни, че и в новия Air 2 ще съществува тази версия. Този подход на Apple вече може да се нарече консервативен и напълно нормален за дизайна на iPad. Особено, като се има предвид, че дори и днес външният вид на първия Air изглежда актуално. Намаляването на дебелината на корпуса може да бъде само в полза и открива повече възможности за използване на разнообразни протектори към таблета, които вече на него ще гледат изящно.

Що се отнася до материала на изработка на iPad Air 2, то в тази връзка, таблетът все още е един от най-добрите в своя клас. Корпусът му е изработен от алуминий, а дисплеят му е покрит със защитно стъкло. Въпреки малката си дебелина, устройството не изглежда крехко. Увереност в здравината на Air 2 дава и качеството на сглобката, тъй като всички части пасват перфектно.

Удобство на използване
Въпреки опасенията, че дебелината от 6.1 мм ще има отрицателно въздействие върху комфорта на работа с Air 2, използването на таблета е доста удобно. Той прекрасно лежи в ръката и е лесен за държане, както във вертикално, така и в хоризонтално положение. Теглото на устройството за Wi-Fi версията е 437 грама, а моделът с Wi-Fi/LTE – 444 гр, което позволява без проблем да го държите с една ръка.

Механичният бутон за изключване на звука или блокиране на позицията на екрана в iPad Air 2 липсва. Не може да се каже, че това силно е влошило ергономичността на устройството, но тези опции вече са достъпни чрез сензорния екран.

По-значителното намаляване на дебелината на корпуса е засегнало използваемостта на бутона за заключване на екрана. Сега той е разположен под ъгъл, поради което не е толкова лесен за натискане, както преди.

Останалата част от работата с Air 2 е толкова удобна, както и при предишната версия, а намалената дебелина и тегло на таблета ни кара да му простим незначителните недостатъци.

Дисплей
Като и първия Air, таблета на Apple е снабден с 9.7 инчов IPS-дисплей с резолюция от 2048×1536 пиксела, което му позволява да образува плътност от 264 пиксела на инч.

Но за разлика от екрана на предшественика, в Air 2 той значително е подобрен. Apple за първи път използва в таблетите си дисплей без въздушна междина, създаден по технология за ламиниране.

Липсата на въздух между защитното стъкло и екрана на Air 2 създава илюзията, че иконите на интерфейса се намират на повърхността на стъклото.

Цветовият обхват, температурата, гамата и разпределението на подсветката в дисплея на iPad Air 2 са практически на еднакво ниво.

И наистина игрите, възпроизвеждането на видео четенето върху екрана на Air 2 е едно непрекъснато удоволствие.

Платформа и производителност
В основата на iPad Air 2 лежи собствена платформа на Apple, наречена A8X. Тя включва 3-ядрен процесор с честота 1.5 GHz, както и графика PowerVR G6650. Размерът на оперативната памет в Air 2 за първи път сред всички мобилни устройства на Apple достигна 2 GB. Това оказва особено положително въздействие върху производителността на таблет, като вече в Safari можете да отворите минимум 10 тежки раздела и да превключвате между тях без крашвания.

Вградената в IPAD Air 2 памет, както и в новия iPhone, може да бъде 16, 64 и 128 GB. От Apple отново съзнателно са създали и 16 GB версия, така че да не подриват продажбите на по-скъпите версии на таблета. По същата причина компанията традиционно не използва в мобилните си устройства слотове за карти памет.

Като цяло обаче, опитите ни да заставим Air 2 да се тормози с всякакви приложения се оказаха неуспешни, тъй като производителността му е повече от достатъчна за всички ресурсоемки задачи, които днес са достъпни за iOS, като игри или редактиране на видео.

Синтетичните тестове потвърждават, че iPad Air 2 има забележим резерв от мощност.
Текущата платформа на таблета открива нови възможности за разработчиците, които вече могат да създадат по-ресурсоемки приложения. Това ще позволи на Air 2 на по-високо ниво да се конкурира с ноутбуковете.

Операционна система
Както при всички нови мобилни устройства на Apple, така и iPad Air 2 използва операционната система iOS 8.1. Ние вече писахме за възможностите й в ревюто на iPhone 6, така че върху тях няма да се спираме особено подробно. Само ще споменем, че тази ОС работи отлично на iPad Air 2.

На големия дисплей иконите на iOS са станали по-големи и удобни за натискане, а по-голямото пространство позволява на разработчиците да го използват ползотворно. На екрана на Air 2 могат да се поставят повече елементи. Уиджетите в менюто на iPad изглеждат по-органични от тези в iPhone, като тук отново ключова роля играе големият екран.

От другите особености на системата ще споменем отличното гласово въвеждане, което в iOS 8.1 е станало активно по подразбиране. В резултат на това, iPad Air 2 просто в движение конвертира речта в текст с минимум грешки.

Като цяло, iOS 8.1 е отлично решение за таблета, но си струва да споменем, че системата не разполага с по-голяма свобода на избор, към която потребителите на десктоп операционните системи са привикнали. В iOS например все още не може да се избере програма по подразбиране, което налага някои ограничения по отношение на използването, например при странични браузъри и имейл клиенти.

Touch ID
Както вече беше споменато по-горе, една от малкото визуални промени в iPad Air 2 е механичния бутон под дисплея, в който вече е интегриран скенерът за пръстови отпечатъци.

Той както и при iPhone, така и при Air 2 се използва за отключване на таблета, както и за покупки в App Store чрез Apple Pay. В сравнение с iPhone 5S, в който сензорът за пръстови отпечатъци за първи път се появи, тук той е доста подобрен.

Точността на разпознаване е много по-висока. Благодарение на това, Touch ID наистина е лесен за използване, тъй като е необходимо просто да поставите пръста си върху скенера и той ще се отключи. Всичко това се случва само за няколко секунди.

Камера
В iPad Air 2 също е подобрена и камерата. Вместо 5-мегапикселова, както е в първия Air, новият таблет вече е оборудван с 8-мегапикселова iSight-камера, чийто фотомодул е с подобни възможности, като тези в iPhone 5s.

Благодарение на това, Air 2 може да направи доста качествени за таблет снимки с резолюция от 3264х2448 точки. При добра светлина, можете да получите от камерата страхотни кадри, но при слабо осветление качеството на картината значително пада.

В опциите на камерата в iPad Air 2 може да намерите същите елементи, като тези в най-новия iPhone. Таблетът може да прави снимки в HDR, променяйки в движение експозицията, а също така можете да създавате панорами и да записвате на забавен каданс (120 кадъра в секунда).

Лицевата 1,2-мегапикселова камера не се отличава с нищо особено.

Автономност
Въпреки значителното намаляване на дебелината на iPad Air 2, автономията му като цяло остава на нивото на първия Air. Благодарение на капацитивната 7340 мАч батерия, Air 2 може непрекъснато да работи около 9 часа под средно натоварване. Ако използвате таблета за по няколко часа на ден, неговата автономия може да достигне и до 4-5 дни.

Обобщение
Въпреки незначителните външни изменения, iPad Air 2 по редица основни параметри е станал по-добър от предшественика си. Таблетът е получил по-производителна платформа, отличен дисплей и най-накрая 2 GB оперативна памет, 8-мегапикселова камера и Touch ID скенер. Завишената цена на устройството леко разваля цялостното впечатление, но това не се отразява на факта, че IPAD Air 2 е един от най-добрите таблети на пазара. Преходът от първия Air към втория има смисъл, само ако ви е нужна безкомпромисна производителност и Touch ID. В противен случай устройствата са много сходни. Собствениците на предишните поколения iPad обаче ще харесат новия таблет, тъй като той значително превъзхожда техния модел. В тази връзка можем напълно да предположим, че Air 2 наистина ще стимулира продажбите на таблетите Apple, но той вероятно няма да привлече много нови потребители, а по-скоро тези, които отдавна са обмисляли да подновят стария си iPad.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари