Ревю на Apple iPad mini с Retina-екран: най-добрия компактен таблет

0
389

Анонсираните на 22 октомври Apple iPad Air и iPad mini с Retina екран бяха пуснати в продажба по различно време. Air стана достъпен в редица магазини от 1-ви ноември, а mini – преди няколко дена.

Изглежда, че поредното обновление на таблетите на Apple мина спокойно, но компанията трябваше да направи и невъзможното отново да върне малко позамиращия интерес към големия си 10-инчов таблет. iPad Air (виж ревюто) стана най-малкото и леко устройство в своята категория, а iPad mini се оказа напълно аналогичен на него по характеристики.

Сега вече е елиминирана дилемата, дали да изберете голям екран, жертвайки функционалността или качествения екран, процесорна мощ и памет – двата модела са идентични. В тази статия ще обсъдим малкия таблет iPad mini, който сериозно е подобрен в сравнение с предшественика си.

Основни характеристики:

 • Операционна система: iOS 7.0.3
 • Екран: IPS-дисплей с диагонал 7,85-инча и резолюция 2048х1536, 324 ppi
 • Процесор:  Apple A7, 2-ядрен Cortex-A9, ARM-v8, 1,3 GHz. Графика PowerVR G6430
 • Памет: RAM 1 GB, вградена 16, 32, 64 или 128 GB
 • Камера: фронтална 1,3 Мп FaceTime, основна iSight F/2.4, 5 Мп с автофокус, 1080p видео-запис, функция за разпознаване на лица
 • Предаване на данни: Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11 b/g/n (2,4 GHz и 5 GHz). Има модели с поддръжка и на GSM/EDGE/UMTS/LTE и CDMA/GSM/EDGE/UMTS.
 • Връзка: Lightning конектор
 • Акумулатор: 23,8 Wh, до 10 часа работа в Интернет по Wi-Fi, възпроизвеждане на видео
 • Допълнително: жироскоп, сензор за осветеност
 • Размери: 200 х 134,7 х 7,5 мм
 • Тегло: 331 гр. (341 гр — версията с поддръжка на LTE)
 • Цена: от 399 евро в Европа, от 399 долара в САЩ
 • Комплект: кабел, зарядно, кратка инструкция


Дизайн
В повечето случаи, описанието на устройствата на Apple в този раздел се съкращава, свеждайки го до думите: “Нищо не се е променило“. Всъщност, защо да се променя нещо, което така или иначе е идеално: към екстериора и приятната хладнина от изцяло металния матов корпус, към таблета на Apple не е добавяно нищо. Нека ви напомним, че новите Google Nexus, Samsung GALAXY Note, Nokia Lumia 2520 – всичките са пластмасови.

Единственото нещо, което прави впечатление – това е слота за SIM-картата и появилия се малък отвор под микрофона, който в първия iPad mini отсъства.

В iPad mini Retina е променен и цвета: черният е станал асфалтово-сив (Space Grey), подобно на iPhone 5s. С този цвят, устройството изглежда по-добре и върху него не се показват отпечатъците от пръстите. Накратко, промяната е положителна.

Що се отнася до размерите, то те практически не са се променили, в сравнение с първото поколение. Дължината и ширината съвпадат до една десета от милиметъра – 200 х 134,7, но дебелината се е увеличила незабележимо с 0,3 мм – до 7.5 мм. Теглото също се е увеличило с 20 грама (до 331 гр). С тези си параметри, таблета си остава един от най-тънките в света, а именно размерите привличат много купувачите на iPad mini: както знаете делът на 10-инчовия модел, продължава да намалява.

Конекторите и елементите са по местата си: lightning и стерео-високоговорителите са в дъното, бутона за заключване – отгоре, а отдясно е разположен бутона за контрол на звука и за беззвучния режим.

Екран
След появата на Android-таблетите във формат 7-инча с Full HD екран, стана очевидно, че Apple ще трябва да обнови 8-инчовия си таблет до резолюцията Retina (2048 х 1536 пиксела). Слуховете се сбъднаха и iPad mini получи Retina екран и главното ограничение беше отстранено – в първия iPad mini, плътността на точките беше 163 пиксела на инч – това е по-малко от всеки от неговите конкуренти.

Сега при тази резолюция, картината се оказа много гладка, плътността е подобна на тази в iPhone – 324 ppi, а пикселите не се виждат изобщо. С една дума, прекрасен таблетен екран. Яркост, максимални ъгли на видимост и естествени цветове – всичките тези показатели са отлични при този екран. Всеки, който иска лек и миниатюрен таблет на Apple, новата версия е силно препоръчителна.

Хардуерна платформа
Преди анонса на 22 октомври, мнозина смятаха, че мини-таблета ще получи по-слаба хардуерна платформа в сравнение с 10-инчовия IPAD Air. Но Apple пое по друг път:  iPad mini напълно е идентичен с големия си брат. Най-добрия до момента процесор Apple A7 (64-битов чип с две основни ядра и тактова честота от 1.3 GHz, най-новата архитектура ARM v8). Припомням ви, че новото ядро ​получи името Cyclone, а чипът Apple A7 се произвежда от Samsung по 28-нанометровия High-K Metal Gate (HKMG) технологичен процес.

Няколко думи и за 64-битовата архитектура. Apple решиха да не увеличават безсмислено броя на ядрата, което пък създава и неудобство за разработчиците на приложения, а поеха по пътя към обединението с другите си устройства – Macbook, iPhone. Всичките продукти на Apple вече имат 64-битова архитектура, с което се опрости създаването на крос-платформени приложения. В света на Android, разработчиците се ръководят от средните показатели на продуктите, за да могат техните приложения да се изпълняват на максимален брой устройства. В резултат на това голяма част от допълнителните ядра в 4- и 8-ядрените джаджи просто си седят неработещи. В случая при купертинци обаче, Apple могат да създават програми за всичките си устройства, без да се съобразяват с разликите в броя на ядрата, което спестява време и ресурси.

Също така, новата платформа се оказа не само по-бърза от многоядрените си конкуренти, но и по-икономична от към консумация на електроенергия. За повече информация, можете да видите независимите тестове направени от AnandTech за качеството на дисплея и времето за автономна работа между iPad mini Retina и iPad Air.

iPad mini Retina показа точно 10 часа възпроизвеждане на видео и уеб-сърфиране през Wi-Fi. Поради високата разделителна способност на екрана обаче е увеличен и капацитета на батерията: 23,8 Wh срещу 16,3 Wh в iPad mini. Дебелината на таблета не забравяйте, че се е увеличила с едва 0,3 мм от 7.2 на 7.5 мм. Удивително е как Apple при увеличаване на количествените показатели са успели да запазят почти същите размери на устройството си, но важното е, че това е факт.

Графичният ускорител в новия iPad mini също е на висота – четириядрен PowerVR (Series 6) G6430, поддържащ OpenGL 3.0, DirectX 10 и OpenCL 1.x. Това е един от най-мощните мобилни графични чипове на пазара в момента. Обемът на оперативната памет в iPad mini Retina е увеличен два пъти в сравнение с предшественика си – тук вече имаме 1 GB, както е и при iPad Air. Освен това, моделът използва и по-бързата версия на LPDDR3 вместо LPDDR2.

Така, че мини-таблета по памет и процесорна мощ също не отстъпва на 10-инчовия iPad Air. Ако миналогодишния първи iPad mini беше доста слаб, то сега новото поколение е две крачки напред. Това важи не само за продукта на Apple, но и за Android- конкурентите му: в момента нито един от Android-производителите не използва ядрото ARM v8 (устройства с Cortex A53 и Cortex A57 очевидно ще се появят следващата година) или графиката Imagination PowerVR Series 6.

Този факт за пореден път предизвиква дилемата в мнозина, кой от двата модела е по-добрия – стандартния 10-инчов таблет или 8-инчовия. Apple практически ги направи близнаци по отношение на хардуерната платформа и разделителната способност на екрана, качеството на камерата, размера на паметта (RAM и вградената), времето за работа с едно презареждане на батерия, така че можете да избирате само по размера. Много интересна стъпка: при избора на iPad mini няма да се налага да жертвате качеството или производителността. На мен например, по-малкия таблет повече ми допада, тъй като е достатъчно компактен за да се побере във всяка чанта. Появата на 128 GB вариант – също е плюс за малкото устройство.

Камера
iSight камерата не се е променила: 5-мегапикселова с автофокус. Така, че качеството на снимките си остава, както при предшественика – на доста адекватно ниво.

Програмна платформа
Таблетът работи с последната версия iOS 7.0.3. С тази операционна система, таблета не се различава по скорост от iPhone 5S – всички вградени приложения, както и тези на страничните разработчици направо “летят“. Също така във версия 7.0.3 имаме и опция за забрана на анимациите в повечето от менютата, така че можете да направите таблета или смартфона си дори още по-бързи.

Основната промяна в iOS 7 в сравнение с 6-тата версия – това е в контролният център, където са събрани всички нужни данни, мрежи и безжични мрежови връзки, автономния и нощен режим, бутоните за управление на плейъра, както и няколкото бързи приложения (типа калкулатор и фенерче). Контролният панел, наричан още панел за уведомленията, е разположен в долната част на екрана.

Многозадачността също е доста подобрена: сега имаме не само икони на програмите, но и миниатюрни прозорци, в които информацията се актуализира в реално време. Същият принцип е използван и в MeeGo и Blackberry 10. Също така са подобрени и фирмените възможности: за функцията “намери iPhone“ сега се изисква идентификация чрез Apple ID и парола за изключването му. Допълнителна защита за вашите данни, като цяло. В новата версия на FaceTime се е появила и възможност за гласови повиквания, без видео.

Едно от най-важните нововъведения обаче се крие в браузъра. Вече е премахнато странното ограничение от осем отворени таба, като сега те могат да са неограничен брой. Променен е и вида на прозорците, където вече миниатюризацията е станала по-забележима и по-голяма.

Обобщение
Мини-таблетът на Apple направи още една крачка в еволюцията си: всички чакахме опростената версия на 10-инчовия модел с процесор от iPhone 5, с ограничения по отношение на паметта, а получихме най-съвременния и мощен набор: топ-процесора Apple A7, версия със 128 GB памет, Retina-екран с плътност на точките 324 ppi (както в iPhone 5s), и по-капацитивна батерия с почти запазена дебелина и тегло на таблета.

Както вече успяхте да разберете, iPad mini с Retina-екран е идентичен с по-стария си колега iPad Air – по софтуер, хардуер, екран и време за работа. Можете да избирате размера на екрана по ваше усмотрение и много други параметри. Припомням Ви, че в първото поколение на iPad mini има само 512 MB ​​оперативна памет, а екрана е със скромната резолюция от 1024 х 768 пиксела.

Новият iPad mini е запазил основните предимства на своя предшественик: рекордно малката дебелина, същата конструкция и изцяло алуминиев корпус, мощни стерео-високоговорители, огромна база от софтуер и същите показатели за автономна работа на батерията. Тук разочароващото е, че беше решено, таблетът да не получи четец на пръстови отпечатъци, както е в iPhone 5s (това щеше пък да увеличи цената).

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари