Ревю на Apple iPad Pro 9.7

0
759

През 2010 година компанията Apple пусна таблета iPad, разчитайки, че той постепенно ще отнеме дела на десктоп компютрите и ноутбуците. „Ерата на пост-компютрите“ – така говореше Стив Джобс. Въпреки това, не само тази прогноза се оказа прибързана, но и самите продажби на таблетите започнаха да намаляват под натиска на смартфоните с големи дисплеи. За цялата история на съществуването на iPad, от Apple многократно са подчертавали, че таблета може да се използва не само за потребление на съдържание, но и за работа. Пускането на моделите iPad Pro – това е нов опит на компанията да покаже, че таблетите все още могат да направят конкуренция на традиционните компютри. Миналата година Apple пусна 12,9-инчов iPad Pro, а сега дойде ред и на неговата по-малка версия в лицето на iPad Pro 9.7. Нека видим ще успее ли този модел да се приближи до „ерата на пост-компютрите“.

КомплектiPad Pro 9.7 пристига в традиционната за таблетите на Apple кутия, вътре в която се намира Lightning кабелът и зарядното устройство.

Дизайн
Лицевият панел на iPad Pro 9.7 е трудно да се разграничи от iPad Air 2, и това е естествено, защото корпусите на таблетите имат еднакви размери – 240х169,5х6,1 мм, и тегло – от 437 грама (Wi-Fi) и 444 грама (Wi-Fi + 3G).


Основните разлики са в по-големия брой прорези за високоговорителите и в наличието на магнитния конектор Smart Connector, който се използва за свързване на клавиатура.

Въпреки, че iPad Pro 9.7 не се откроява с нов дизайн, изглежда много съвременен. Той има тясна, като за таблет, рамка около дисплея и тънък корпус.

Дисплей
Една от главните промени в iPad Pro 9.7 – това е 9.7-инчовият сензорен IPS дисплей с резолюция 2048х1536 точки (264 ppi).Тази матрица се различава от екрана на Air 2 по True Tone технологията, която работи с четириканални сензори за осветление. Целта на тази разработка е с помощта на данните от сензорите, дисплея да регулира баланса на бялото и яркостта, в зависимост от околното осветление.

Ето защо, основната цел на True Tone е да покаже правилния бял цвят при всякакви източници на светлина. Факт е, че човешкият мозък самостоятелно коригира това, как да виждаме белия цвят и всяко бяло се възприема за идеално, докато не го сравниш с друго. При възпроизвеждането на правилния бял цвят, True Tone прави четенето на текст от екрана по-удобно. Ако тази корекция не се хареса, то от настройките на дисплея True Tone може да се изключи.От Apple твърдят за разширение, в сравнение с Air 2, на цветовата гама, но нашите измервания не го потвърдиха. Впрочем, калибровката на дисплея на iPad Pro 9.7 е извършена на добро ниво.
Според измерванията, максималната яркост на екрана е 453 кд/м2, а минималната – 2,5 кд/м2 с контраст 935:1.

Производителност
В основата на iPad Pro 9.7 стои 64-битовия 2-ядрен процесор Apple A9X, работещ на честотата от 2,16 Ghz. За разлика от 12,9-инчовия iPad Pro, в по-малката версия се използва не 4, а 2 GB оперативна памет. Въпреки това, работата на новия таблет и в това положение е на много добро ниво. В синтетичния тест Geekbench 3, iPad Pro 9.7 само малко изостава от по-старите версии.

Високата производителност позволява без проблем iPad Pro 9.7 да стартира съвременните игри и приложения, както и да работи с тях в режим на многозадачност.Спомнете си, че последното Ви позволява веднага да поставите на дисплея на таблета две програми, размерите на прозорците на които можете да променяте. Например, в по-голям прозорец може да отворите браузъра, а в по-малък пощата. Работата в мултитаскинг на iPad Pro 9.7 е много плавна.

Камера
iPad Pro 9.7 е първият таблета на Apple, който е получил камера не по-лоша от тази на новия iPhone. Това е 12-мегапикселов модул c диафрагма f/2.2, фазов автофокус и двойна LED-светкавица.Камерата прави добри снимки при достатъчно светлина, но при влошена детайлите очаквано падат.

Работа с Apple Pencil
Една от отличителните черти на серията таблети Pro на Apple е поддръжката на стилуса Apple Pencil. Въпреки, че в миналото компанията се отнесе пренебрежително към този метод на въвеждане, тя пусна собствен стилус. Въпреки, че екрана на iPad, макар и добре да разпознава докосването на пръстите, не може да осигури същата точност, както при работата с писалка. А и разбира се, създаването на ръкописни бележки с пръст не е много удобно. Ето и в този случай е необходим Apple Pencil. Самият стилус е изработен от бяла пластмаса, и по форма, размери и дори усещания, наистина прилича на молив.


Към iPad Pro 9.7, стилусът се свързва чрез Bluetooth и за да сдвоите устройствата, трябва само да поставите Apple Pencil в Lightning конектора. По същия начин той може да се зарежда. Но не е задължително, тъй като в комплекта има специален адаптер за зарядно устройство. Накратко, свързването на стилуса към таблета е много просто и бързо.


Но основното предимство на Apple Pencil е точността на работа, а забавянията между стилуса и екрана е много малко, като понякога дори изглежда, че пишете не по дисплея, а на хартия. При това можете спокойно да поставите ръка върху екрана и той автоматично ще я разпознае и няма да се задейства.Сензорите в Apple Pencil определят скоростта на движение на писеца, и ъгълът му на наклон, а дисплея на iPad Pro 9.7 определя силата на натиска. В крайна сметка могат да се рисуват тънки и дебели линии, в зависимост от това с каква сила натискате върху екрана.Важно е да се отбележи, че Apple по всякакъв начин се опитва да подчертае, че Apple Pencil – това е инструмент за въвеждане на ръкописен текст и рисуване, а не за управление на интерфейса на iOS. И наистина, носенето на стилус със себе си и навигирането в интерфейса на системата с него не е много удобно.

Както вече беше посочено по-горе, зареждането на Apple Pencil може да се извършва, както от iPad, така и от контакта. Пълното зареждане на вградената в стилуса батерия е достатъчно за около 11 часа работа.

Скенер за пръстови отпечатъци
В iPad Pro 9.7 в механичния бутон „Дом“ е интегриран четец на пръстовите отпечатъци. Както и в случая с последния iPhone SE, в новия таблет се използва скенер от първо поколение.Той работи не толкова бързо, както в iPhone 6s, но скоростта му на сработване е достатъчна, за да отключите таблета с пръстовия си отпечатък, а не да въвеждате ПИН-код.

Високоговорители
Върху корпуса на iPad Pro 9.7 има четири високоговорителя. Освен това, таблета автоматично повишава нивото на високите честоти за тези говорители, които се намират отгоре, независимо как е завъртян корпуса.Звученето на iPad Pro 9.7 наистина е много силно, като за таблет. Това дори позволява да слушате с него музика, без свързване на външни колони. Разбира се, това ще се хареса на потребителите с голямо разнообразие от музикални приложения.

Автономност
Вградената в iPad Pro 9.7 батерия е с капацитет от 7306 мАч, което е достатъчно за около 10 часа работа в режим на средно натоварване.Това се потвърждава и от теста на батерията в Geekbench 3.

Обобщение
iPad Pro 9.7 все още не може напълно да замени компютъра или ноутбука, но таблета наистина е способен на повече, отколкото Air 2. Той позволява комфортно да се работи с най-взискателните приложения за iOS и без проблеми да се използват в режим на многозадачност. Този ръст в производителността ще позволи на разработчиците в бъдеще да създават по-сложни програми. Поддръжката на Apple Pencil пък отваря пред iPad повече възможности за художниците, дизайнерите, илюстраторите и дори за учениците и студентите. Единственото нещо, което наистина разваля iPad Pro 9.7 – това е високата му цена, особено в сравнение с iPad Air 2.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари