back to top
1.5 C
София

Холандия обвини Google в злоупотреба с лични данни

Най-четени

Както всички вероятно знаете (а ако не, трябва да се поинтересувате), Google извличат наши данни от всяка услуга, която ползваме. Нещо повече, от компанията комбинират данните, извлечени от всяка услуга и то без съгласието на потребителите. Тази практика изглежда е в разрез със закона за защита на личните данни в Холандия.

Google направиха промяна в системата си през 2012 година, която им позволи да „комбинират лична информация“ събрана от многобройните им продукти. Към тази информация спадат данни свързани с плащанията и с местоположението на потребителите. От Агенцията по защита на данните в Холандия, обаче, твърдят, че Google не информира адекватно клиентите си за тази практика и не търси тяхното разрешение.

„Google плетат невидима мрежа от личните ни данни без наше разрешение. А това е забранено от закона,“ каза председателят на холандската агенция Якоб Констам. На този етап от агенцията няма да предприемат никакви съдебни действия, но вече са поканили Google да присъстват на заседание, на което трябва да бъде определено дали такива мерки ще бъдат наложени в бъдеще или не.

Напомняме, че още при въвеждането на горепосочената промяна, защитници на личните данни от ЕС се опитаха да накарат Google да забави нейната реализация, докато бъде изготвен щателен анализ на резултатите от нея. От компанията обаче отказаха, твърдейки, че вече са говорили със специалисти по този въпрос, които не са имали никакви възражения към новата им политика.

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Google Новини, TikTok, Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Нови ревюта

Подобни новини

×