fbpx
10 C
София

АБВ на интернет маркетинга

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

– Не става въпрос за пощенския портал abv.bg 😉

Ако отскоро имате уебсайт или пък разработвате в момента, е добре да сте запознати с основните термини, които ще ви бъдат споменавани постоянно при срещи с настоящи или бъдещи партньори. Тези термини ще са ви от голяма полза, когато започнете да рекламирате своя уебсайт чрез други.

Импресия (impression)

Еднократна визуализация на онлайн реклама. Независимо каква е рекламата – банер, линк или брандиране. Към настоящия момент броят на импресиите е най-често измерител при ценообразуване на рекламна кампания в интернет.

Клик (CLICK)

Физическото щракване върху рекламата, което най-често води до отваряне на сайта на рекламодателя. Кликът е най-непосредственият резултат на рекламата, но той не е

единственото взаимодействие. Посетителите може да предпочетат да напишат уебадреса на сайта направо в адресполето на браузера. Това, разбира се, се приема, доколкото уебадресът на фирмата се визуализира в неговите реклами. Точното броене на кликовете трябва да изключва роботите и дублираните кликове. Това придобива особена важност, когато кликовете се използват

като основа за плащане на рекламата.

Уникални посетители (Unique visitors)

Това са хората, посещаващи уебсайта еднократно за определен интервал от време. Обикновено броят на уникалните посетители е приблизителен. Сайтовете традиционно изчисляват посещенията на база информацията за IP адресите от логфайловете или чрез ползването на кукита (малки текстови файлове). Но каквато и технология да се ползва, има много фактори, които изкривяват

резултатите. Компаниите за оценка на трафика често калкулират посетителите чрез мониторинг на групи доброволци, след което прилагат резултатите върху интернет популацията. Приложен, този метод при малките сайтове дава големи колебания, дължащи се на техния малък обхват и ползваемост. Въпреки това уникалните посетители са един надежден начин за установяване на това колко хора посещават и ползват уебсайта за определен интервал от време.

Хит (Hit)

Обръщение към файл от уебсървър.Терминът ХИТ е може би най-често използван за злоупотреби при онлайн маркетинга. Хитовете неправилно се използват вместо уникални посетители, импресии, сесии или всичко взето заедно. Хитът е просто заявка към файл

от уебсървър. Заявката към една уебстраница предизвиква хитове към всички графични елементи в страницата. И тъй като броят на графичните елементи в една страница е значителен и променящ се, хитовете не може да се ползват като основа за сравнение.

Потребител (User)

От гледна точка на уебсайтовете потребителят е човек, който разглежда техния уебсайт. Потребителят не бива да се смесва с понятието член или абонат.

Потребителска сесия (user session)

От гледна точка на интернет маркетинга потребителска сесия е процесът на разглеждане на уебсайта от един човек. Потребителската сесия се стартира с отварянето на първата страница и приключва със затварянето на последната. Една сесия може да се дефинира и като уникално посещение на потребител. По време на потребителската сесия може да се отворят една или много страници. Потребителската сесия дава възможност на уебсайтовете да изучават поведението на потребителите в уебсайта им, също така и доколко е ползваем даден уебсайт.

Задържане (stickiness)

Времето на престой на посетителите в уебсайта за определен интервал от време. Обикновено се измерва в минути за месец, които потребителите прекарват в уебсайта. Тогава задържането е функция на посещенията и средното време за престой при посещение.

Коефициент на превръщане (Conversion Rate)

Това е процентът от посетителите, които са направили желаното от маркетингова гледна точка действие. Желаните действия може са най-различни в зависимост от сайта – продажба на продукт, членство, регистрация, абонамент за новини, даунлоуд на

софтуер или друга дейност, различна от простото разглеждане на

уебстраниците. Високият коефициент на превръщане зависи от няколко важни елемента. Това са нивото на интерес на посетителя, привлекателността на офертата, леснотата на процеса. Нивото за интерес на посетителя се максимизира при съчетание на правилния посетител, правилното място и правилното време. Привлекателността на офертата включва предлагането на стойност и колко добре е представена.

Леснотата за завършване на желаното действие е подвластна на използваемоста на мястото, което включва интуитивна навигация и бързо зареждащи се страници. Коефициентът на превръщане може да се определи и като коефициент за успеваемост и обикновено се определя за период от време. Например, ако 1000 потребители посещават уебсайта и 100 от тях предоставят е-mail адрес за бюлетин, то степента на превръщане е 10%.

Източник: dnevnik.bg


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини