Автодилъри в САЩ срещу Tesla

0
11

Употребата на превозни средства задвижвани по неконвенционален начин (като да речем с помощта на електричество) е идея, срещу която има широкомащабна опозиция още от възникването на самата идея за това от много компании – мастити автомобилни производители, доставчици на коли, петролни компании и други, които виждат реална заплаха за своето съществуване, ако една такава идея бъде осъществена на практика и възприета масово от хората.

Изглежда обаче, че тези промишлени динозаври си имат нова цел – произвежданият от компанията на Елън Мъск Tesla електрически спортен автомобил. Кампания срещу Tesla в САЩ има не от вчера, но вече виждаме и реални действия. Според внесен законопроект в Комитета по търговия в Сената на САЩ, Северна Каролина ще забрани продажбата на на техните возила в щата. Тук обаче опозицията срещу спорното возило се бори (поне привидно) срещу икономическия модел, по който биват разпространявани возилата.

Според плануваната законова мярка, щатът ще смята за незаконна пряката продажба на возило от марката на жител на Северна Каролина. така че той би трябвало да потърси трета страна да си набави електромобила. Само че Tesla засега нямат дилъри – те продават директно своите коли.

Обосновката на предложението изглежда странно. Един от инициаторите на законопроекта, Асоциацията на автомобилните дилъри в Северна Каролина представя нещата така: „Ние просто сме загрижени за франчайз системата. Цялата идея на продажбите на дребно се крие в това да защити обикновения потребител“, заявява президентът на Асоциацията Робърт Глейсър, според когото явно Tesla не се вписват в тази идея.
Според представител на Tesla обаче, законът е проектиран така че да предпази модела на продажба на коли посредством дилъри, като го изолира като единствен начин за продажбата на превозни средства.
Но Северна Каролина не е изолиран случай. Сериозна опозиция към бизнес модела на Tesla има и в Тексас, Вирджиния и Масачузетс. В Масачузетс обаче делото на местната Щатска асоциация на автомобилните дилъри бе отхвърлено от съдията. В Тексас опозицията на дилърите на коли си извоюва частична победа обаче, след като бе решено, че компанията може да извършва дейността си в щата стига да продава по-малко от 5000 единици от своите возила на година. Във Вирджиния обаче Tesla не получиха лиценз за продажба на превозни средства.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за