12.1 C
София

Автопилотът на Tesla спаси живота на припаднал зад волана пиян норвежец

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Електромобил на Tesla, управлявана от автопилота на компанията, спаси живота на водач, който е изпил толкова много алкохол, че е припаднал зад волана. Информацията бе съобщена от популярния уеб портал Gizmochina.

Всичко това се случи с норвежец, който въпреки здравия смисъл и всякаква логика е решил да седне зад волана в нетрезво състояние. Той задействал електромобила и е натиснал газта, пропътувал е известно време и дълбоко е заспал на седалката. Не се съобщава дали системата за автономно шофиране на Tesla е била включена, дали се е задействал автоматично или пияният норвежец нарочно я е включил, за да поспи малко. Но е факт, че електромобилът на Tesla немалко време се е движил без каквото и да било намеса от страна на човека.

По принцип автопилотът на Tesla не е точно система за автономно шофиране, а само помощник на водача по време на пътуване. Тази система периодично проверява дали зад волана има водач – проверява се докосването на някои места на волана, използват се и други методи. Ако се окаже, че зад волана няма водач, електромобилът на Tesla отбива отстрани от пътя и паркира. Точно това се е случило и с този норвежец – електромобилът известно време се е движил сам, след което плавно е отбил в дясната страна на шосето и е спрял. Събралите се очевидци заявиха, че водачът е спал директно на волана.

Пристигналата Пътна полиция е установила, че водачът не е трезвен. По време на неговото задържане и подписване на съответния протокол той категорично отричал, че е управлявал електрическия автомобил.

Абонирай се
Извести ме за
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Sony WF-1000XM4 – най-добре звучащите шумопотискащи безжични слушалки

Новите шумопотискащи слушалки от висок клас на Sony бележат голям напредък спрямо предишното поколение на марката, но и спрямо конкуренцията. Това са Sony WF-1000XM4....

Подобни новини