Новата година ще донесе доста главоболия за някои автомобилни производители в Китай. От 1 януари властите забраняват работата по цели 553 модела на различни компании, които не отговарят на стандартите за ефективност на горивото.

Сред тях са някои от най-големите съвместни партньорства на китайци с чуждестранни компании като Beijing Benz Automotive, Chery и FAW-Volkswagen.

Засега не е ясно кога те ще могат да възобновят производството, но вероятно ще се наложат доста сериозни промени в начина, по който се сглобяват колите, преди поточните линии да заработят отново. Китайските регулатори вече дадоха индикации, че ще засилят ограниченията върху моделите с бензин и ще се опитат да насочат автомобилното производство в посока на по-икономични двигатели, хибриди и в крайна сметка – напълно електрически коли. Успоредно с това пък се увеличават отстъпките и данъчните облекчения за покупка на е-автомобили.

Замърсяването на въздуха е сериозен проблем в Китай и всички мерки, които могат да го намалят поне малко, ще имат осезаем ефект върху общественото здраве в най-многолюдната страна на света. Според информация, за периода между април и август 2014 г., 92% от населението на Китай е дишало нездравословен въздух в продължение на повече от 120 часа. Според авторите на мащабно проучване за страната, замърсеният въздух допринася за смъртта на 1.6 милиона души всяка година, което означава, че ракът на белите дробове и други заболявания на дихателните пътища, причинени от смог, убиват 4400 души всеки ден.

17
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
11 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
12 Автори на коментарите
LionПростотията е най-големият замърсителЗдравето пред парите и печалбите!ТахтунПенчо Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Уеуеее! Колко модела коли има въобще в Китай и колко компании за производство, щом могат да си позволят такова действие?!?

И.П.Талев
И.П.Талев

Повече от колкото си мислиш.До Кольо.

Здравето пред парите и печалбите!
Здравето пред парите и печалбите!

Премахване на всички коли с вътрешно горене, пълна забрана за пушенето и жестока регулация на вредните храни.

Това е бъдещето!

Колкото и да ви се иска или не!

Azhen
Azhen

Не знам кои малоумници са ти сложили минусите но са явно от комините които обичат да им излиза пушек от устата.

Здравето пред парите и печалбите!
Здравето пред парите и печалбите!

В идващата година смятам да налея бюджет от 5 цифри за кампания срещу изостаналостта на държавата ни в това направление. На хартия имаме свирепи закони, на практика имаме точно обратното. Градове без индустриални мощности имат в пъти над допустимото замърсяване, докато градове в най-мощната икономически държава Германия има огромни по площ региони, в които дори много по-точни уреди да измерване не долават замърсяване стигащо до границата. Имаме два изхода – или ще станем част от цивилизованите нации и ще създадем условия, в които младите хора да живят тук и да се чувстват добре и да създават семейства, бидейки притегателен център… Виж още »

Кольо
Кольо

Може да ни „цивилизоваш“ напълно, като станеш диктатор на страната и забраниш всякаква промишленост и пътни превозни средства работещи с двигатели. Също и правото на избор, тъй де,…После просто ще влезем обратно в пещерите. Ще е дивна екология…или по-скоро ДИВА екология. Виж какво ме накара да напиша, а съм човек, който макар да не е зелен, е против втори лифт на Банско и против всякакви нови писти и съоръжения.

Аз
Аз

Германия имат силна индустрия и са много напред по отношение на чистотата. България е най-мръсна , а икономиката й не съществува. Написал ти го е човека горе.

Ратнемок
Ратнемок

Аз също съм пушач! Малко повече от половината ми съзнателен пуша и съм ЗА забрана на пушенето!!! Пуша, защото в по-голямата част от ежедневието ми съм в среда с пушачи и в един момент разбираш, че да си активен или пасивен пушач е все тая. Съжалявам, че ги научих тез лайняни цигари!

Аз
Аз

Винаги имаш избор. Имай воля – спри ги за да не имаш рак! Можеш!!!

Techhead
Techhead

Не разбирам как китайците ще подобрят околната среда, щом заменят пушека с безброй употребени литиево-йонни батерии. Те може би са още по-агресивен замърсител (не съм хипи или някакъв екоманиак). Просто още няма добри и екологични батерии.

Пенчо
Пенчо

Ти още ли не си разбрал че лития не изчезва магически от батериите и те се рециклират на 100%. От старите батерии все взимат всички материали които магически са си все още там и се правят нови!

Lion
Lion

Не е баш така, но принципно си прав 🙂
Първо лития не е чак толкова много в батерия. Но да, би могъл да се вади заедно с другите метали. Второ по-важно е че ЛЙБ след комерсиална употреба (ако не са компроментирани) се използват още като батерии.

0.0
0.0

Биткойна е най големият замърсител(въглищен ток през ноща и бълва топъл въздух)

Простотията е най-големият замърсител
Простотията е най-големият замърсител

Дам, преди биткойна нямаше замърсяване и въздуха беше по чист. Как може да си толкова тъп!

Аз
Аз

България е с най-слабата индустрия в цяла Европа, но за сметка на това е най-мръсната, хората й са най-болни и живеят най-малко. При това сме най-бързо изчезващата нация.

Мислете преди да бутате минуси! В тази статистика влиза всеки един от вас. Икономиката на 21-ви век е друга!!!

Тахтун
Тахтун

Когато преди 30г отидох в ГФР за сефте, това което ми направи най-силно впечатление беше, че след като дъжда спре обуките ти са чисти, същото е и с предното стъкло на колата – няма разлика между зоната на чистачките и останалата. Т.е няма прах, защото се чисти, а тогава колите в Германия бяха много по-замърсяващи от сегашните у нас.Ако сте разбрали праховите частици дето толкоз ни впечатляват сега се дължат на мръсотията по улиците, а не толкоз на колите и печките!

Здравето пред парите и печалбите!
Здравето пред парите и печалбите!

Чистенето е важно, но не е всичко.