Всичко за Tesla Model Y

3
1054

Tesla Model Y е първият SUV автомобил със средни размери от Tesla, който идва с пет или седем места и с по-ниска цена.

Подробностите за Model Y първоначално бяха оскъдни в продължение на месеци след официалното обявяване на автомобила, но при официалното представяне в LA Desing Studio на Tesla през месец март миналата година, ни бяха предоставени шепа интригуващи детайли за това какво ще предлага ново електрическо возило.

Бързо след представянето се появиха и първите предварително записали се за доставка клиенти, които искат да се сдобият с новата Tesla Model Y в САЩ и благодарение на информацията споделена в интернет порталите от тях, днес разполагаме с достатъчно подробности за възможностите на този изцяло електрически автомобил. Събрахме цялата важна информация за Model Y в тази статия и синтезирахме всичко най-важно, което трябва да знаете.

Цени и наличности на Tesla Model Y

Купувачите от САЩ могат да поръчат Tesla Model Y още сега, като официалните доставки на автомобила започнаха още през март 2020 г., а в момента Tesla посочва срок между 8 и 12 седмици за изпълнение на нови поръчки към момента на написване на тази статия (май, 2020 г.)

За момента обаче, желаещите могат да избират само между най-скъпите двумоторни варианти на модела, които имат по-голям пробег, тъй като предвиденият най-достъпен и евтин вариант на Model Y със стандартен пробег, няма да започне да се продава официално до началото на следващата 2021 г., което не е резултат от мерките срещу коронавирусната пандемия, а стратегия, която беше оповестена още миналата година при представянето на автомобила.

В таблицата виждате трите вариации, които Tesla предвижда за новия автомобил и техните характеристики:

Tesla Model Y характеристики
Standard Range Long Range Performance
Цени (в щатски долари) $39,000 $52,990 $60,990
Наличност Началото на 2021 В момента В момента
Пробег в мили 230 316 До 315
Максимална скорост (mph) 120 135 До 155
Ускорение 0-62mph (в секунди) 5.9 4.8 3.5

 

Tesla Model Y се предлага с 5-местна стандартна версия, а 7-местният Model Y също ще бъде наличен през 2021 г., като неговата цена се предвижда да бъде по-висока около 3000 щатски долара или около 2500 британски лири спрямо 5-местния.

Tesla ще представи Model Y в повечето страни, включително Великобритания и Австралия, но подробности за цената и датата на стартиране на продажбите извън САЩ все още не са потвърдени от производителя.

Какво представлява Tesla Model Y?

Tesla Model Y е изцяло електрически компактен седан, който се предлага в три варианта – със стандартен пробег, удължен пробег и авангардна версия.

Model Y предлага до седем седалки и панорамен стъклен покрив подобен на този в Model 3, допълнен от високите седалки. Предният багажник и разделените сгъваеми седалки на втория ред осигуряват 1,9 кубически метра пространство за съхранение.

Model Y няма физическо заключване и затварянето и отварянето на вратите на автомобила се осъществява чрез приложение за смартфон. Возилото също така поддържа дистанционно отключване, предварително дистанционно координиране за желаната дестинация, както и режим за ограничаване на скоростта. Електромобилът се управлява от един единствен 15-инчов сензорен екран монтиран на командното табло.

Представянето на компактната SUV линия от Tesla определено има голям потенциал, като имаме предвид какъв успех пожънаха компактните SUV модели като Toyota RAV4 и Ford Escape в САЩ.

Мъск ясно осъзнава потенциала и стойността на този пазар, визирайки го като „най-големия продуктов сегмент в света“, в който влиза в пряка конкуренция с модели като Ford Mustang Mach-E, Audi e-Tron и Kia e-Niro.

Tesla Model Y Дизайн

Дизайнът на Model Y заема някои от най-стилните акценти както от Model 3, така и от Model X, което е напълно обяснимо, предвид факта, че Tesla създава първия си компактен SUV автомобил. Онези от вас, които се надяват задните врати на Model X да са въплътени в Model Y нямат късмет.

В зависимост от варианта на модела, който сте избрали, ще имате възможност за избирате между 19, 20 и 21 – инчови джанти, плюс пет различни цвята – перлено бяло, дълбоко черно, полунощно сребро, дълбоко синьо и червено. Перленото бяло е основният цвят, като всички останали опции са по-скъпи. Що се отнася до салона, там можете да избирате между два цвята – черен и бежов.

Производителност на Tesla Model Y

Най-високата версия на Tesla Model Y ускорява от 0 до 60 мили в час в рамките на само 3,5 секунди и може да се похвали с максимално достижима скорост от 155 км/ч.

Стандартната версия на Model Y не е чак толкова бърза, като при нея ускорението от 0 до 60 км/ч отнема 5,9 секунди, а максималната ѝ скорост е до 120 км/ч. Това все още е изключително впечатляваща скорост, като се има предвид, че става въпрос за SUV, а не за някакъв дребен двуместен спортен автомобил.

Батерията на варианта Standart Range има пробег от 230 мили, докато батерията при модела Longe Range осигурява издържливост до 316 мили с едно пълно зареждане. По време на представянето миналата година, Илън Мъск обяви, че това са изключително практични пробези, с които няма да имате ситуация в реалния живот, в която да се притеснявате дали пробегът с едно зареждане ще ви бъде достатъчен.

Технологии и зареждане

Както при всички други електрически автомобили на Tesla, Model Y има огромен сензор екран, който заема по-голямата част от пространството на таблото.

15-инчовият пейзажно разположен екран има същата ориентация като панела в Model 3. Той осигурява и достъп до информационни и развлекателни услуги и приложения като радио, Spotify и навигация, както и контрол на климатика, седалките и множество други функции.

Автомобилът също има Bluetooth свързаност с вашия смартфон, което ви позволява да възпроизвеждате мултимедийно съдържание към автомобила си и можете да настроите множество различни профили на водача, спрямо това колко души използват автомобила, като във всеки един от тези профили могат да бъдат запазени персонализирани позиции на седалката и волана, както и различни други предпочитания като силата на звука и други настройки.

На таблото за управление ще намерите четири USB порта и докинг станция за до два смартфона. Що се отнася до аудиото, Model Y предлага първокласна озвучителна система, включваща 14 високоговорителя, един субуфер и два усилвателя за максимално потапящ и реалистичен звук.

С Model Y винаги можете да разчитате на максималния комфорт при пътуване с 12-посочната възможност за регулиране на седалките, както и задното отопление на салона.

Когато става дума за презареждането на Tesla Model Y, ще откриете, че тя все още изостава от традиционни бензинови автомобили по отношение на времето необходимо за пълно зареждане на акумулаторните батерии.

Въпреки това, от Tesla казват, че компанията разполага с широка мрежа от „супер бързи зарядни колонки“ в държави в Северна Америка, Европа, Великобритания и редица други страни по света, които осигуряват супер бързо зареждане. По отношение на него обаче, мнозина любители и експерти спекулират, че потенциално би могло да скъси живота на батериите и да ги амортизира по-рано от предвиденото.

Като изключим супер бързите зарядни колонки, зареждането на Tesla Model Y на стандартни зарядни станции отнема около 15 минути за постигане на пробег от 158 мили.

Автопилот

Tesla Model Y разполага с технология за подпомагане на управлението на водача от най-новото поколение на Tesla, но напълно автономно самостоялно шофиране не се предлага в стандартната версия на автомобила.

В нея, интегрираният автопилот дава възможност за „автоматично ускоряване, активиране на спирачките и съобразяване на скоростта с останалите превозни средства на пътя и преминаващите пешеходци в помощ на водача“, както гласи официалното описание на Tesla.

Автопилотът е подходящ за използване по магистрали и многолентови пътни тангенти, но изисква от водача да е непрекъснато нащрек и държи ръцете си върху волана. Ако Tesla Model Y усети, че шофьорът се разсейва, софтуерът автоматично ще превключи от режима на автопилот след няколко предупреждения и ще се върне към ръчно управление.

Въпреки това, за потребителите, които харесват концепцията на автономните автомобили и живеят в град, в който е законно да се движат по пътищата с автоматично управляваща се кола, те могат да се сдобият с тази възможност в по-скъпата версия на Tesla Model Y на цена от 7000 щатски долара.

Пълните възможности на автопилота на Tesla за пълно самоуправление позволят следното:
  • Навигация с Автопилот: автоматично шофиране по магистрала или извънрадски терен, включително и изпреварване на по-бавно движещи се превозни средства спрямо зададената желана скорост.
  • Автоматична смяна на пътната лента по време на движение по многолентови пътища
  • Автоматично паркиране в успоредни и перпендикулярни парко места.
  • Призоваване – Вашата паркирана Tesla Model Y може да дойде и да ви намери на паркинга
  • Съобразяване със светофарите и знаците STOP, асистирано спиране на кръстовища с контролирано и ограничено движение
  • Освен всичко това, до края на годината, от Tesla обещават да въведат още следните функционалности към автопилота:
  • Предварително планиране на пътувания за определени дата и час.
  • Автостиър по градски улици

Доколко безопасно е пълното самоуправление?

Илън Мъск винаги е уверявал, че системите за самоуправление в автомобилите на Tesla винаги са предлагали възможно най-високата безопасност и потребителски комфорт, но много потребители по света изразяват своите опасения и все още имат известни резерви към това да се доверят изцяло на самоуправляващ се автомобил, особено предвид факта, че през изминалата година чухме за няколко инцидента с автомобили на Tesla, случили се докато автомобилите са били на автопилот, като в някои от тези случаи водачите дори бяха загинали. Оттогава Tesla пое по нов път в технологиите за самоуправление и в края на есента на 2019 г. актуализира своя софтуер за самоуправление и целия вграден компютър с изкуствен интелект в управлението на всички автомобили Tesla, като дори стартира програма за безплатна подмяна на вградения компютър в автомобила за по-голямата част от вече закупените модели в САЩ, като предстои обсегът на програмата да бъде разширен и до Великобритания. Въпреки това обаче, в много страни и градове по света, местните власти нямат доверие на софтуера за самоуправление на Tesla, поради което не са много районите, в които може да бъде използван.

В кои страни ще се предлага?

Tesla е обявила плановете си за официално предлагане на Model Y в САЩ, Канада и Мексико. От европейските държави, автомобилът ще се продава официално в Белгия, Чехия и Дания, още в началото на 2021 г., според първоначалната информация, с която разполагаме. Разбира се, страните, в които автомобилът ще влезе в официален внос в Европа може да се окажат много повече, предвид факта, че при досегашните модели, видяхме предлагане и в много други европейски държави.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари